icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

monika_nm
19. jún 2013

@mimiky26 ahoj, no ja si myslim, ze by sa to este dalo, ale to by si si musela platit okolo 400 eur mesacne a potom by si mala tu vysoku matersku, lebo co viem ja tak to tak byvalo, ze za posledne 2 roky musis byt poistena aspon 270 dni, co by si mohla byt, ale v kazdom pripade Ti doporucujem ist na socialku a tam Ti povedai, oni Ti to pozru a povedia ako to je, ale nedaj sa odbit, povedz im, ze Ty si myslis, ze ak si to budes platit by Ti to malo vyjst, ahoj

dasa10
27. jún 2013

Ahojte, neviete niekto ako to je ... DNP mi skoncilo v 10/2012 (trvalo asi 2 roky), ak by som sa teraz poistila a isla na marodku (PN), vznikol by mi nárok na nemocensku davku alebo Očr alebo až po nejakej dobe ...?
Ďakujem 🙂

prahaxx
27. jún 2013

@dasa10 co viem, tak treba splnit podmienku byt za posledne 2 roky poistena aspon 270 dni - vtedy vznikne narok na minimalnu davku z DNP - druha podmienka pre vyssiu davku je 26 tyzdnov nepretrziteho poistenia.. zaplateny aspon 1 den..

dasa10
27. jún 2013

@prahaxx a minilalna davka je kolko ?

prahaxx
27. jún 2013

@dasa10 okolo 7eur na den

joy23
28. jún 2013

dobry vecer, mile zeny, zienky, dievcata, potrbujem tu laicky vysvetlit veco okolom poistenia, tohto casu som studentkou VS, no pravdpodobn nou budem len do konca augusta a od septembra nastupim na externe studium, zatial som pracovala len na dohodu o brigadnickej cinnosti studnta, cize poistenie som neplatila a uprimne ani som sa o to nezaujimalo, no tym ze odchadzam na externe, rozhodli sme sa s priatelom zacat snazit o babo, takze by som si chcla zacat platit DNP, no citala som si len prispevky na internete, v poistovni som nebola zatial, tak neviem, ci soran rozumim, ze mesacne si musim platit minimalne 130 eur?

wlasticka
24. júl 2013

Babuľky prosím Vás vysvetlite mi polopate ako je to s tým DNP??ja tomu vôbec nerozumiem...Potrebujem to vysvetliť úplne jednoducho aby som to ja laik pochopila... 🙂 😵

Ďakujem veľmi pekne za každú cennú informáciu 🙂

Môžte mi napísať aj na : wlasticka.curhova@gmail.com

adush123
5. aug 2013

ahojte viete mi poradit, vobec ja tomu nechapem, minuly rok od januara do oktobra som si priplacala na nemocenske dobrovolne (aj 2 roky predtym) a teraz vyzera ze pojdem na dlhodobu marodku. aka mi vyjde? viem ze nie max cca 600 eur, ale vyjde mi vacsia, ci len 55% z platu? nepocita sa to aj z toho pripoistenia? napr. by mi vyslo cca 500 eur na mesiac? ci ozaj len 55% z platu?

meritka
5. aug 2013

Ja mam tiez podobnu otazku ako adush 123, platila som si DNP minuly rok od januara do oktobra minimalnu čiasku aka sa dala platiť a teraz som na marodke, bude sa mi PN vypocitavat z toho pripoistenia lebo to uz vobec akoze neplati ?alebo ako to vlastne je ?

zalka
5. aug 2013

@adush123 no na to aby si mohla využiť DNP čo si platila do 10/2012 tak sa musíš prihlásiť na DNP aj teraz a až tak ísť na PN ... A PN z DNP bude minimálna tj. cca 216e ...

@meritka a pred PN si sa nahlásila na DNP aspon den vopred? Ak nie tak PN dostaneš zaplatenú len zo zamestnania ... z DNP nárok nemáš, lebo ho nemáš aktívne.

adush123
6. aug 2013

@zalka cize mi staci ak by som zaplatila 1 mesiac a tak by som brala vyssiu PN?

adush123
6. aug 2013

@zalka a este 1 otazka? max PN je 216eur? plus 55% z platu? ci len 216e? ved 55% z platu mam viac.

zalka
6. aug 2013

@adush123 tak PN je 55% z platu + 55% z DNP tj. z minima prvých 26t .. tj. 216 e ...
a stačí aby si zaplatila pár dní a mala by si n árok na PN z DNP ... pri splnení podmienky 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch

adush123
6. aug 2013

@zalka takze sa idem nahlasit, zaplatim 1 mesiac a tak na PN a je to ok,,,dakujem ti velmi pekne,,,ako sa tomu rozumies 😉 parada, pre mna to je spanielska dedina

zalka
6. aug 2013

@adush123 no stačí sa ti nahlásiť dnes ... a zajtra ísť na PN ... za 1 den zaplatíš cca 4,50 eur .

adush123
6. aug 2013

@zalka PN ked tak cca o mesiac,,,ked vsetko pojde ako ma.

zalka
6. aug 2013

@adush123 ešte si v 8tt .. takže ak sa prihlásiš z rozdielu maxima 1179 a tvojej hrubej mzdy zo zamestnania ... tak zaplatíš za den viac odvody ... tých 4,50 je z minima ... a ak ti DNP z toho rozdielu bude trvať 26t do nástupu na MD tak potom bude nárok na max. MD.

adush123
6. aug 2013

@zalka no uvazujem ze od 10.t. , zatial som vraj v 7t. podla sona. fuha vidim ze si vzdelana v tomto 🙂

zalka
6. aug 2013

@adush123 no pre max. MD treba DNP založiť v 6-8t tehu ... ráta sa od posledného menzesu od prvého dna ... ak sa DNP založí neskôr tak sa nestihne byť poistené 26t a tým páýdom je MD z minima z DNP ... takže potom je zbytočné dávať vyšší VZ.

adush123
6. aug 2013

@zalka aha, a aka je max MD? a z minima MD? tak to aby som tento tyzden sla a hoc zaplatim 1 mesiac, ale sa mi to predsa len vrati.

zalka
6. aug 2013

@adush123 no max. je dokopy zamestnanie + dnp = cca 760eur
z minima je 65% zo zamestnania + 255 e z DNP ... porátaj si podla svojej mzdy

adush123
6. aug 2013

@zalka to aj materska sa tak rata? ja ze len PN, ty si to tak riesila?

adush123
6. aug 2013

@zalka a z mzdy v hrubom?

zalka
6. aug 2013

@adush123 áno z hrubej mzdy ... a nechápem prečo len na PN sa pýtaš ked si tehu

adush123
6. aug 2013

@zalka tak lebo do materskej je daleko, tak este vobec ma to nenapadlo. prve tehotenstvo, moja nevedomost.

zalka
6. aug 2013

@adush123 no ak budeš mať DNP tak bude MD aj zo zamestnania aj z DNP ... lebo si splnila podmienku 270 dní poistenia ... len teraz závisí od toho či ti stačí 255 e MD z DNP alebo chceš vyššiu MD z DNP ...
ak stačí 255e dostať tak sa stačí prihlásiť den pred PN na DNP ... a mať DNP do nástupu na MD ... počas PN sa odvody neplatia, počas MD sa odvody neplatia a odporúčam po skončení MD pred nástupom na RD toto DNP zrušiť .
VZ je 393 eur pre tento rok, z ktorého sa ráta minimálna MD a PN z DNP ,
od budúceho roka bude VZ 402,50 eur ...

adush123
6. aug 2013

@zalka odkial toto vsetko vies? waw,,,paradne info mi davas, pojdem tento tyzden si to dat, aby mi vysla i materska,,,

zalka
6. aug 2013

@adush123 akú máš hrubú mzdu? v zamestnaní ... a odkial viem ... skúseeenosti ... 😝

adush123
6. aug 2013

@zalka cca 800 eur, tak co mi odporucas?

zalka
6. aug 2013

@adush123 máš slušnú hrubú mzdu ... zbytočne je ti platiť DNP do maxima ... stačí ti z minima ... takže ak pôjdeš o mesiac napr. na PN tak sa prihlásiš den pred PN na DNP z VZ 393 eur ...
potom toto DNP zrušíš ku koncu PN alebo zrušíš ho 31.12.13
A ak budeš na PN do nástupu na MD, tak deň pred nástupom na MD zrušíš PN, budeš čerpať 1 den dovolenky zo zamestnania a prihlásiš sa na DNP 402,50 eur .. výjde trošku vyšší n árok na MD ... o pár eur ... alebo si to pôvodné DNP necháš v pohode do nástupu na MD ... z PN ...