icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

evittam
6. máj 2015

@rula Nemas za co. No neviem-platit pri maxime DNP cca 420Eur mesacne.....

rula
6. máj 2015

Ešte som sa chcela spýtať, čo v prípade, ak je žena SZČO a nie je povinná platiť odvody z dôvodu nízkeho zdaneného príjmu ... má nejakú možnosť si pomôcť ? Dakujem za pomoc

zalka
6. máj 2015

@rula ak je len szčo, a neni aj zamestnancom tak môže sa prihlásiť na DNP a platiť to ...

rula
7. máj 2015

@ zalka oooo.... tak aspoň niečo pozitívne. A do ktorého týždňa tehotenstva sa musí stihnúť prihlásenie do SP ? Ďakujem za odpovede a veľkú pomoc. 🙂

zalka
7. máj 2015

@rula hm... no tak aby do pôrodu mala 270 dní poistenia ... tj. pred otehotnením treba platiť začať ak nesú v posledných 2 rokoch nejaké dni poistenia

rula
7. máj 2015

@zalka Veľmi pekne Ti ďakujem a klobúk dolu pred Tebou, ako sa orientuješ v zákone a s akou trpezlivosťou všetkým odpovedáš na nekonečné otázky do kolečka. 🙂 Vďaka za CENNÉ rady a Tvoj čas.

zalka
7. máj 2015

@rula rado sa stalo 🙂

milluska
8. máj 2015

@zalka ahoj moja uz si mi toľkokrát pomohla, tak idem opat k tebe po radu ak mozem. V januari som bola dva dni zamestnana (1.-2.1.15) pred tym som poberala RP od 8/12 a od 12/11-8/12 materska. Zamestnana som bola nepretržite od roku 2006 az do prepustenia 3.1.2015, odkedy som evidovana na UP a poberam podporu. No teraz som cerstvo zistila, ze som tehotna. Narok na matersku nemam asi vsak? Musim si teda splnit 270dni platenia DNP? Som 5tt ake neviem ci to stiham ☹ A to si ja urcim vysku VZ z akého si platim odvody? A z toho sa rata materska potom tych 65% ci ako to je,.som z.toho vol... Vopred dakujem

zalka
8. máj 2015

@milluska hm.. nárok na MD máš ... ale ak sa prihlásiš na DNP tak musíš platiť DNP až do nástupu na MD ... aj počas prípadnej PN ...
poprípade ak sa zamestnáš 90 dní bez PN a OCR ... tak MD bude rátaná z VZ z toho zamestnania

milluska
8. máj 2015

@zalka aha tak teda narok na md mi vznika? A z čoho by sa mi ratala? VZ som mala 580€, ale za tie dva dni co som si odrobila v januari neviem koľko mi vyslo, asi dost kedze vdaka tomu mam vysoku podporu..
Zamestnať sa mozem skrz.malu az v sept a to ma na tri mesiace uz nikto nezamestna ☹

zalka
8. máj 2015

@milluska musí ti vzniknúť poistenie ... len tak bude nárok na MD
ak ti vznikne DNP teraz .. tak musíš ho platiť celú dobu až do nástupu na MD ....
ak ti vznikne zamestnanie a odpracuješ menej ako 90 dn í .... tak dostaneš minimálnu MD
ak ti vznikne DNP z minima den pred nástupom na MD ... tak budeš mať minimálnu MD
ak odpracuješ 90 dní ... bez PN a OCR ... tak MD bude z platu z nového zamestnania ...

zo starého čo si mala predtým sa neberie nič v úvahu

milluska
8. máj 2015

@zalka tomuto nerozumiem: "ak ti vznikne DNP z minima den pred nástupom na MD ... tak budeš mať minimálnu MD" cize nemusim si platit tych 270dni ale iba tesne pred? Minimálna md by mi stacila.. Do zamest sa nechystam..

zalka
8. máj 2015

@milluska nie nemusíš platiť .. lebo ti skončila RD ... takže tých 270 dní poistenia máš

milluska
8. máj 2015

@zalka aha uz chapem.. A keby chcem viac ako len z.minima, tak musim stihnut tych 270dni z vyssieho vz vsak? Je sanca ze to stihnem ak sa.nahodou rozhodnem pre vyssiu md ako minim?

zalka
8. máj 2015

@milluska z vyššieho 26t ...

milluska
8. máj 2015

@zalka aha vidis, to som nevedela, takze to je super, dakujem

zalka
8. máj 2015

@milluska rado sa stalo ale musela by si to DNP platiť ... nepomohla by ti PN .. lebo PN by si nedostala až MD potom áno

milluska
9. máj 2015

@zalka jasne, PN neplanujem, je fajn ze staci 26t, cize stiham 😉

zalka
10. máj 2015

@milluska platí sa 33,15% z VZ ... VZ min. 412e ... maximálny VZ 1236e ... a platí sa ako píšem 33,15% resp. 35,15% z VZ

milluska
10. máj 2015

@zalka a od coho zalezi ci 33% alebo 35%?

zalka
10. máj 2015

@milluska poistenie nemocenské + dôchodkové = 33,15%
poistenie nemocenské + dôchodkové + v nezamestnanosti = 35,15%

silviabn
11. máj 2015

@zalka prosim ta ,som na UP,pojdem na PN a Dr. mi vystaví 1PN a oznaci ako DNP,original dam na socialku a kopia na UP ?narok na PN splnam.
a este sa chcem spytat ,tých 26 tyzdnov platenia z max. VZ musim stihnut do nastupu na MD alebo do porodu?A je to stale tak,ze mi staci zaplatit len jeden den z max.VZ pred nastupom na PN a narok na max.MD budem splnat?
dakujem za odpoved.

zalka
11. máj 2015

@silviabn 26t do nástupu na MD ... a ak máš splnenú podmienku 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch tak áno stačí zaplatiť jeden den a PN bude minimálna, MD maximálna ak stihneš byť poistená 26t pred nástupom na MD .. tj. nie si tehotná dlhšie ako 6-8t ...

mokuska1606
13. máj 2015

@zalka Ahoj prosim ta potrebujem poradit a vidim ze si v tom zbehla tak sa opytam. Pracovny pomer mi konci 31.5.2015. Potom pojdem na urad prace. Chcela by som ale otehotniet. Mozem si zacat platit nemocenske poistenie aby som dostala matersku alebo PNku ak by som bola na rizikovom? A kolko musim platit a aka bude potom vyska materskeho? Oplati sa mi to? Dakujem

zalka
13. máj 2015

@mokuska1606 samotné nemocenské nedáš ... a ked otehotnieš v 6 týždni od poslednej menzes sa ozvi a poviem ti čo máš robiť

mokuska1606
13. máj 2015

@zalka chapem...aby bolo tych 270 dni zrejme. Ja len ci netreba este skor ako mi skonci PP aby som to nemala prerusene....cize aspon den pred skoncenim PP sa prihlasit na dobrovolne a mozem ist aj na PN.... ci?

zalka
13. máj 2015

@mokuska1606 počúvaj ma ... počas trvania PP sa na DNP neprihlásiš
a ak máš plat vyšší v hrubom ako 412 eur ... tak prihlásením na DNP po skončení PP a potom ak by si šla na PN tak by si dostala PN cca 220e ...
a nepretržite poistenie mať nemusíš
na PN môžeš ísť do 7 dní od skončenia zamestnania a PN ti bude rátaná ako z platu zo zamestnania ...

milluska
13. máj 2015

@zalka aha dakujem. Poistenie v nezamestn nie je povinne?

zalka
13. máj 2015

@milluska nie nie je povinné

milluska
13. máj 2015

@zalka citam si prispevok od @silviabn ja asi narok na pn nemam vsak? (moje podmienky som pisala par prispevkov dozadu)