icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

malamargotka
18. máj 2015

@zalka pasku nemam ani s jednej dohody co som pracovala a ani v tejto nam ju nedavaju. Neda sa to zistit inak?

malamargotka
18. máj 2015

@malamargotka cize zistovala som si to na socialnej poistovni a pani mi povedala,ze v systeme mam 2 zmluvy a od- do na zmluve sa mi pocita aj nemocenske poistenie a vyslo mi to 159 dni. Cize ak mi daju zmluvu pockam si este 112 dni a pojdem na platenu PN az do porodu a potom sa mi uz bude vypocitavat materska? Kolegyna co je na zmluvu ma v hrubom 406 e,cize aj ja budem mat tuto sumu.

malamargotka
18. máj 2015

@zalka prispevok vyssie patril tebe

zalka
18. máj 2015

@malamargotka no tak dáko ... a áno MD je 65% z hrubej mzdy ...

malamargotka
18. máj 2015

@zalka a kedze dobrovolne poistit sa nemozem ani,ked pracujem na dohodu tak toto co som pisala vyssie je jedina poznost ako zistat matetsku,vsak? Inak by som musela dat vypoved a poistit sa a platit nepretrzite poistenie 26 tyzdnov?

zalka
18. máj 2015

@malamargotka áno presne tak

malamargotka
18. máj 2015

@zalka a uz dufam posledna otazka 🙂 Ak budem mat splnenu hranicu 270 dni (uz ked si budem platit DNP) mozem ist na PN a tym padom ho nemusim platit?

zalka
18. máj 2015

@malamargotka pri DNP áno,
pri zamestnaní môžeš ísť na PN hned

malamargotka
18. máj 2015

@zalka cize uz vazne poslesna uvaha. Ak by som dala vypoved platila si najvyssie DNP 4 mesiace dokial by som mala 270 dni a potom sla na PN, uz by som dalej tych DNP nemusela platit a mala by som najvyssiu matersku?

zalka
18. máj 2015

@malamargotka áno ak by si mala DNP 26t nepretržite k nástupu na MD ...

malamargotka
18. máj 2015

@zalka dakujem ti velmi pekne za tvoj cas a ochotu velmi si to vazim. V take dobre spravy som ani nedufala 🙂 kebyze robis financneho poradcu hned by som ta chcela.

zalka
18. máj 2015

@malamargotka 26t poistenia do nástupu na MD sa dá stihnúť len ak si tehu v 6-8týždni , od posledného menzes sa to ráta.

malamargotka
18. máj 2015

@zalka to by som natesnucko stihala. Dnes zasadne rodinna rada, ale tak ak to nestihnem tak aspon mi vyjde materska z platu,kedze zmluvu mi chu dat len cakaju na schvalenie prispevku od UP

monika_nm
18. máj 2015

@zalka Prosim Ta chcem sa opytat, momentalne nepracujem a ak by som si dala na socialke DNP napr. zaciatkom juna a trebars by som ochorela este v juni,ako je to potom? Musim si platit 270 dni aby som mala narok na PN a este aj keby som bola chora, kym nebudem mat tych 270 dni zaplatenych, musim platit ano?Dakujem velmi pekne🙂

zalka
18. máj 2015

@monika_nm a kedy ti končil pracovný pomer? alebo nerobila si na dohodu?

@malamargotka no len nie je možné mať súbeh DNP a zamestnanie na to nezabudni

monika_nm
18. máj 2015

@zalka bola som aj DNP poistena do minuleho augusta, potom od septembra do aprila som mala pracovnu zmluvu,ale dala som vypoved, tak preto sa pytam, ze ako to urobit,ale teda este uvidim, lebo sa mi nieco rysuje,ale tak uvidim ako to dopadne, viem, ze uz nesmie byt subeh, my planuje aj mimi,tak ale uvidime,dakujem krasne, pekny vecer🙂 🙂 🙂 🙂

zalka
18. máj 2015

@monika_nm tak samozrejme ak sa prihlásiš na DNP a pôjdeš na PN , tak PN dostaneš, a odvody na DNP platiť nemusíš ... lebo máš v posledných 2 rokoch splnenú podmienku 270 dní poistenia ...

oliverka
18. máj 2015

Ahoj, Zalka, poprosím ťa o názor. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti z dobrovoľného poistenia, ktoré som medzičasom zrušila. O chvíľu mi podpora končí a neviem, či bude lepšie zostať nezamestnaná (už bez podpory) alebo prejsť len na rodičovský. Ide mi najmä o to, čo je pre mňa výhodnejšie z hľadiska poistenia. Neviem, aké poistenia a z akej sumy by za mňa platil štát, ak by som bola nezamestnaná. Ak sa nemýlim, na rodičovskej platí štát len dôchodkové tuším zo sumy cca 600 eúr. Čo myslíš, čo by bolo výhodnejšie? Ďakujem.
@zalka

zalka
18. máj 2015

@oliverka za nezamestnanú za teba štát neplatí žiadne dôchodkové poistenie .. teda máš 0
a ak budeš na RP .. a sa prihlásiš tak bude za teba platiť dôchodkové poistenie ...

malamargotka
18. máj 2015

@zalka ano viem aj by som presla na DNP tak by som dala vypoved, ale nakoniec si pockam na zmluvu, kedze je to velmi na tesno a este, by som z toho bola v strese ved je to vela penazi, ale dakujem este raz aspon viem,ze aj pocas dohody mi bezia dni nemocenskeho poistenia

zalka
18. máj 2015

@malamargotka ale len počas dohod y s pravidelným príjmom ...
s nepravidelným by nebežalo aj nemocenské poistneie

malamargotka
18. máj 2015

@zalka ano mala som pravidelny prijem a ako sa da zistit presne pocet dni? Lebo v socialnej poistovni mi povedali,ze si mam iba scitat dni z kazdej zlmuvy co maju v systeme a tie dni mam aj nemocenske poistenie

zalka
18. máj 2015

@malamargotka kalendárny dni spočítaš

malamargotka
18. máj 2015

@zalka ok tak potom to vychadza 🙂

zalka
18. máj 2015

@malamargotka to je super

oro
24. máj 2015

ahojte
@zalka chcem sa spytat otazocku.
Od roku 2002 do roku 2012 som bola zamestnana, 05/2012 na UP, 12/2012 predlzena materska zo zdravotnych dovodov az do 05/2015. Zamestnala som sa 03/2015, ale bohuzial davam vypoved v skusobnej dobe ☹ Zistila som, ze som tehotna od marca ako som nastupila do prace. Termin porodu mam 20.12 2015. Keby som dala po 3 mesiacoch vypoved a prihlasila sa na DNP , mala by som narok na matersku? Ak by som sa po skonceni pracovneho pomeru prihlasila na DNP, zratavaju sa tieto poistenia do obdobia 270 dni? Neviem ci som to nenapisala ako talian 😅
Dakujem za odpoved 🙂

zalka
24. máj 2015

@oro a stihneš do dňa pôrodu mať 270 dní poistenia? lebo je to možné takto urobiť, akurát ak by si šla na PN tak nedostaneš nič zaplatené a DNP musíš platiť stále
a ak nestihneš 270 dní poistenia tak žiadnu MD tiež nedostaneš

oro
24. máj 2015

@zalka dakujem. ratala som to a do porodu mam 280dni. Viem, ze ked nebudem mat 270dni, tam materska nebude. Takze sa to da zratat? to som si nebola iasta. A keby som si zacala platit DNP potom bola na PN, tak to by asi neslo, ci?

zalka
24. máj 2015

@oro na PN by si mohla ísť až keby si mala splnenú podmienku 270 dní poistenia ... čo teraz nemáš ...
na PN môžeš ísť zo zamestnania ... ale nie z DNP

matazlata
25. máj 2015

@zalka ahoj 🙂 už dávnejšie si mi poradila a po čase sa na teba obraciam opat s par otazkami.

Nevies mi prosim Ta poradit v tychto veciach:

DSP si platím uz od neceleho septembra. Zo zaciatku som si platila z minima a ked som otehotnela v 5tyzdni tehotenstva som presla na platenie DSP z maxima. Platím cca 412 eur. O mesiac uz budem splnat 270 dni poistenia. Kedze som studentka/doktorantka, chcela by som prejst na PN od jula. až do priblizne oktobra. Moje otazky preto su:

1. Budem mat narok na vyplacanie PNky od štátu ked som si platila DSP 270 dni? A kolko to priblizne vychadza. Neviem totiz ze ci mi to vyrataju z maxima ktore budem platit len 3 mesiace, alebo z minima ktore som platila cca6 mesiacov.

2. Bude za mňa štát počas PNky platiť odvody z maxima?

3. Dokedy bude za mňa štát platit DSP po narodení dieťatka?

4. čo všetko mi treba ako platkyni DSP a studentke vybavit pred nastupom na matersku?

5. A ešte posledná vec čo sa týka materskej, ako dlho sa vyplaca materska? som vydatá, tak viem ze tam je rozdiel medzi vydatou a slobodnou matkou v dlzke vyplacania materskej.

ĎAKUJEM veľmi pekne ak by si aspoň na par veci vedela odpoveď, veľmi by mi to pomohlo 🙂