icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

fijalka_janka
3. okt 2015

@zalka Ahoj, pozerám, že si niečo ako "modrá poradna". Platím si DNP, musím platiť do 10.10. aby som spĺňala všetky podmienky na poberanie MD. Moja otázka znie: na materskú by som mala nastúpiť najneskôr 27.10. Chápem správne, že o MD môžem zaziadat až 12.10. (Pondelok po 10.10.), aby mi nezamietli žiadosť z dôvodu nedostatočného počtu dní DNP? Sú tiolen dva týždne do nástupu na MD, tak chcem mať istotu, že mi ju odklepnu bez problémov. Dúfam, že som opísala moju situáciu pochopitelne ☺ Vopred ďakujem.

dena1973
4. okt 2015

@fijalka_janka Aby si mala narok na materske tak musis plnat podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia ( ani o den menej). Na materske si mozes nastupit (ak ti bude nadalej trvat poistny pomer a budes mat splnenu podmienku 270 dni NP) najskor 8 tyz. pred pravdepodobnym dnom porodu a naneskor 6 tyz. pred prav. dnom porodu.

Nepises od kedy si DNP a ani den pravdepodobneho porodu. Takto ti neviem presne povedat, kedy mas presny datum nastupu na materske. Ale vseobecne plati to, co som napisala vyssie.

fijalka_janka
4. okt 2015

@dena1973 Ahoj, ďakujem za odpoveď. Na materskú musím nastúpiť najNEskôr 27.10. (TP mám 8.12.) Potrebujem vedieť kedy najskôr môžem požiadať o materské. 10.10. budem mať splnené všetky podmienky, t.j. aj 270 dní DNP.

dena1973
4. okt 2015

@fijalka_janka Podla TP mozes naskor nastupit na materske 13.10.2015, nakolko vtedy bude presne 8 tyz. pred porodom. No DNP musis zaplatit az do 12.10. (ak niesi PN) t.j. poistenie ti ku dnu nastupu na materske musi trvat.

martina117cd
9. dec 2015

@dena1973 Ahoj, asi sa dobre vyznáš v DNP a následnom poberaní dávky z neho, však? Potrebovala by som tiež pár info, či to dobre chápem. Pripoistila som sa dnes, ale podmienky nároku na dávky sú pre mňa dosť zložité, nech si to neplatím zbytočne. Poradila by si mi prosím?

martina117cd
9. dec 2015

@moniqueeee Ahoj, rada by som vedela, ako to vlastne u Teba dopadlo? Musela si to zaplatiť? Tiež som sa pripoistila a budem PN. Platí sa počas PN, ak sa poberá Pn aj s pripoistenia, alebo to platí štát? Ďakujem

silviabn
9. dec 2015

@martina117cd ak mas narok na PN z DNP tak pocas poberania neplatis,ale ak nemas narok,tak musis platit

martina117cd
9. dec 2015

@silviabn ďakujem. Nárok na PN z DPN by mala byť, ak je prihlásené DPN v deň začiatku marodky, že?

maminka2013
9. dec 2015

@zalka ahoj prosím ťa - potrebovala by som poradiť, a pozerám, že sa asi viac vyznáš ;) viem, že nárok na MD má len tá, ktorá splní pár podmienok - je platcom NP pri nástupe na MD a zároveň bola platcom 270 dní počas predchádzajúcich 2 rokov. treba mi poradiť, či stačí ak mám termín pôrodu 27.3.2016, tj.nástup na MD by mal byť 16.2.2016 a zaplatím si DNP od 1.2.2016 do konca mesiaca a potom nič? týmto by som splnila asi podmienku prvú - pri nástupe na MD som platcom NP. keďže som bola zazmluvnená so zamestnávateľom od 9/2009-17.1.2015, pričom od 8/2013-dodnes som na RD a od 4/2015 som zároveň i szčo - zatiaľ neplatca odvodov, spĺňala by som i podmienku 270dní počas 2 rokov nemocensky poistená, však? vlastne iba od 17.1.2015 dodnes nie som nemocensky poistená, keďže nemám pracovnú zmluvu, nie som platca poistného a štát ma nekryje. ďakujem krásne 😉

zalka
9. dec 2015

@maminka2013 áno stačilo ... by to .. dokonca sa ti stačí prihlásiť na DNP 15.2. a zaplatiť 1 den a ísť na MD ... alebo ak by si potrebovala ísť na PN tak den pred začiatkom PN sa prihlásiť na DNP a ísť na PN .. počas PN sa neplatí
pozor VZ tento rok je 412e
VZ pre rok 2016 je 429 eur .. minimálny ... čiže ak by si aj šla tento rok na PN .. tak sa prihlasuješ zo 412 ale potom treba ukončiť DNP a založiš v roku 2016 pred MD dalšie z vyššej sumy ...

martina117cd
9. dec 2015

@zalka Prosím ťa a ako je to s tou PN? Stačí sa prihlásiť na DNP v rovnaký deň ako začne PN?

zalka
9. dec 2015

@martina117cd technicky hej, ale ja odporúčam aspon den zaplatiť

julkal
9. dec 2015

@zalka @dena1973
dievčata 🙂
tiez potrebujem radu... som na rodičovskej dovolenke, pred rokom mi skoncila pracovna zmluva.. chceli by sme dalsie babo a chcem aj poberat vyssiu matersku, ako na to? Kolko sa plati mesacne dobrovolne nemocenske poistenie, a kolko by potom bola materska?
Dakujem velmi krasne 🙂

martina117cd
9. dec 2015

@zalka Tak ja dúfam, že áno, lebo dnes som prihlášku zanášala a dnes ma aj Dr. vypísala na PN.

martina117cd
9. dec 2015

@zalka Prihlásila som si to, lebo tiež plánujeme ešte jedno dieťatko. Momentálne som na rodičovskej dovolenke. No a práve z tohto som tiež trochu mimo. Neviem, či do tých 270 dní sa zaratáva aj rodičovská dovolenka. Pracovný pomer mi stále trvá a ku dňu nástupu na MD sa mi aj vlastne obnovia odvody. Viem, že do tých 270 dní poistenia sa zaratáva všetko ukončené poistenie. Niekde som čítala, že aj rodičovská, ale fakt neviem. A čo keď medzi tým pôjdem ešte na chvíľku do práce a znovu sa vrátim na rodičovskú až budem tehotná? Ako sa to potom posudzuje, nevieš? Ako ukončené poistenie?

maminka2013
9. dec 2015

@zalka ďakujem krásne - veľmi si mi pomohla.. skôr teda napr. prihlásiť sa v januári na DNP a ísť na PN až do začiatku poberania MD.. či? získam tým len ak som správne pochopila "poistenie od štátu zdarma" a viac dní poistenia.. informatívne - z PN nedostanem nič keďže som na RD, však? ak si budem platiť DNP - platí sa základ,ktorý sa mi potom zrátava s predchádzajúcim poistením a z toho celkovo sa počíta MD? nemôže mi to pokaziť, ak by som teraz dlhšie platila minimum a predtým som mala vyššie odvody? vôbec sa v tom nevyznám, preto sa pýtam i možno pre niekoho banality..

mijo53
9. dec 2015

@zalka zalka dobrý večer, to by jej pomohlo k vyššej materskej, na ktorú nastupuje už 16.2.2016 keby sa poistila napr z maxima

silviabn
9. dec 2015

@martina117cd narok na davku mas vtedy ak mas splnenu podmienku 270 dni poistenia za posledne 2 roky. A to nepises ci mas

zalka
9. dec 2015

@mijo53 určite nie ... nesplní podmienku 26t poistenia ... čo je pol roka ... takže určite max. MD mať nebude

martina117cd
9. dec 2015

@silviabn 270 dní poistenia je nutné pre MD, nie? Pre PN asi nie, však. Čo sa týka tej MD, tak ja som zamestnaná už dlho, len od januára 2014 som na MD a od konca augusta 2014 na rodičovskej dovolenke. Viem, že ak by som šla na MD, tak zo zamestnania by som mala dostať dávku, ak ma ovšem neprepustia skôr ako otehotniem. Ale neviem, ako sa to posudzuje pre účely dobrovoľného pripoistenia. Či mi teoreticky tiež stačí sa prihlásiť na nejakú kratšiu dobu, ak sa mi nejaké poistenie zaratáva aj zo zamestnania. Len neviem, ako sa to na rodičovskej posudzuje pri DNP.

zalka
9. dec 2015

@maminka2013 ak pôjdeš na PN tak PN dostaneš, aj ked si na RD ... a áno získaš dni poistenia ... a aj zaplatenú PN ...

zalka
9. dec 2015

@julkal kedy končila PZ? bola si v tom čase na MD alebo RD?

martina117cd
9. dec 2015

@zalka Prosím poradíš mi?

zalka
9. dec 2015

@martina117cd prepáč stratila som sa v tvojom prípade ...
platila si si niekedy DNP? si na RD, ale si zároven zamestnanec? kedy ti končila MD?

martina117cd
9. dec 2015

@zalka DNP som platila naposledy od augusta 2014 do apríla 2015. To už ale asi bude bezpredmetné, lebo dieťatko plánujeme až do roku 2017. Chcem si ale začať znovu platiť. Teda dnes som sa prihlásila.
Stále som v pracovnom pomere, ale od januára 2014 na MD a od augusta 2014 na rodičovskej dovolenke. Ak sa mi do septembra 2016 nepodarí otehotnieť, chcem nastúpiť do práce. Z práce by som odišla, až budem tehotná (pre mňa rizikové pracovisko, ak budem tehotná) Ak ale otehotniem, chcem si platiť DNP, len neviem, aká doba poistenia sa mi zaratáva zo zamestnania počas rodičovskej pri Dnp. Nech proste neplatím zbytočne niekoľko mesiacov a nenaháňam 270 dní, ak sa mi bude niečo zaratávať aj niečo zo zamestnania. Asi zložité, ale inak to neviem vysvetliť...

zalka
9. dec 2015

@martina117cd ak si platila do 4/2015 DNP tak to sa ti tam zarátava toto obdobie ... od 8/2014 .. takže asi len mesiac treba zaplatiť ... porátaj si dni či ich tam máš 270 dní ... ak nemáš tak hádam by sa mohlo aj to ukončené poistenie teda MD zarátať ... ved uvidíš

martina117cd
9. dec 2015

@zalka No ak by sa mi podarilo ísť na MD až po marci 2017, tak to by som asi toto obdobie zaratávať nemohla, nie? Neviem, ako je to s tou rodičovskou. Či sa toto obdobie zaratáva, ako obdobie poistenia pre účely DNP, alebo nie. Nevieš mi prosím poradiť? Ide teda o tzv. reťazový pôrod.

martina117cd
9. dec 2015

@zalka Musím sa opraviť, platila som to do marca 2015. Až teraz som si všimla...

martina117cd
9. dec 2015

Pre vysvetlenie, práve preto už teraz uvažujem nad pripoistením, lebo keď sa vrátim do zamestnania, už si to nebudem môcť platiť a podmienku 270 dní poistenia DNP alebo ukončeného poistenia už nesplním. Teda ak sa tá rodičovská dovolenka, alebo návrat do práce a spať na rodičovskú nezaráta do ukončeného poistenia. Ja neviem, ako je to formulované v zákone. Zdá sa mi, že niečo o rodičovskej sa tam píše, ale nerozumiem tomu...

martina117cd
9. dec 2015

@zalka A plánovať tehotenstvo skôr tiež moc nepripadá zo zdravotných dôvodov do úvahy. To je situácia...