icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

miroslava21
15. dec 2015

@zalka chcem si to nejak ako tak naplánovať. chcela by som otehotnieť tak niekedy pred letom cca, čiže čiastočný pp by bol od jari, aby som stihla tých 270 dní.

zalka
15. dec 2015

@miroslava21 môžeš i teraz dohodu mať .. 2-3 mesiace max. 89 dní.. potom ukončiť a novú začať až ked otehotnieš ...

miroslava21
15. dec 2015

@zalka vlastne áno 🙂, vďaka...a ako je to potom vlastne s pn ak budem mať rizikové tehu? ja som strašne neznalá do týchto vecí

zalka
15. dec 2015

@miroslava21 z platu alebo z minima ... z platu ak odpracuješ 90 dní .. z minima ak neodpracuješ

ejbyk
14. jan 2016

@zalka ak by si bola taka laskava chcela by som sa ta opytat na jednu vec...som momentalne zamestnana v aprili to budu 2 roky, pp je na dobru urcitu, práve do toho konca apríla...momentálne som na pn ktorá bude teda asi trvat do toho konca aprila (som tehotna), kedy mi uz zamestnavatel uz zmluvu nepredlzi (ani ja teba by som nechcela uz predlzit zmluvu) potom budem teda asi nezamestnaná. oplatí sa mi od toho 1. maja ked uz budem bez zmluvy byt este na PN, alebo je to jedno (z hladiska penazi sa mi jedna, ze ak mozem nieco dostavat aby som sa o cosi neukratila) alebo pn mozem ukoncit a tak ci tak budem dostavat z UPSvR podporu v nezamestnanosti?? a naruším si týmto krokmi nejak výsku materskej? Dakujem ti velmi krasne za to ze ta tu mame a ze si taka ochotna nam pomoct 🙂

zalka
14. jan 2016

@ejbyk key máš termín nástupu na MD, kedy termín pôrodu ...
PN je 55% z VZ
podpora je 50% z VZ
čo je viac zváž sama ...

ejbyk
15. jan 2016

@zalka termin porodu zhruba 20.8 cize nastup na matersku cca 9.7. ak rátam 6t pred termínom porodu. aj toto má nejakú vahu?

zalka
15. jan 2016

@ejbyk urobila by som toto ...
PN do 30.6.16
1.7. by som šla na UP sa zaevidovať ...
9.7. by som nastúpila na MD..
vyradia ťa dočasne z UP ... kvôli MD .. a ked skončí MD po 34 týždnoch niekedy 4.3.17 by som sa šla evidovať na UP a o RP by požiadal partner ..
ak to tak neurobíš o prípadnú podporu v nezamestnanosti prídeš ...

ejbyk
15. jan 2016

@zalka ak som to teda dobre pochopila keby som potom v tom marci roku 2017 sa isla evidovat na up nakolko by muz isiel na rodicovsku, ja by som dostavala este podporu v nezamestnanosti a moj muz rodidcak? a po tom pol roku by sme to mohli zmenit? fakt si velice zlata dakujem este raz

zalka
15. jan 2016

@ejbyk áno správne si to pochopila

majrab
15. jan 2016

@zalka ahoj prosim ta tak ma este napadlo, ze ak si dam DNP tak mozem ist na MD aj 8 tyzdnov pred terminom porodu, alebo iba presne 6 tyzdnov?

zalka
15. jan 2016

@majrab môžeš aj 8 lebo budeš mať aktívne poistenie

majrab
15. jan 2016

@zalka a prosim ta materske dostanem 300,3 (z 429 70%) alebo si to mam pocitat na dni ako pri pn? alebo som uplne stratena v tych poctoch?

zalka
15. jan 2016

@majrab samozrejme že to treba počítať na dni ale bajočko toľko dostaneš MD.

majrab
15. jan 2016

@zalka oki dakujem velmi pekne 🙂

zalka
15. jan 2016

@majrab rado sa stalo

majrab
16. jan 2016

@zalka a este sa chcem spytat,kedze pracujem na dohodu a slubovanie mojho sefa sa uz z niekolko mesacneho presunulo na krstsie intervaly a to,ze mi ju slubuje kazdy mesiac...AK by mi ju vazne dal ( co pochybujem) od februara, ale so skusobnou dobou asi pre mna bude lepsia dohoda vsakde? Lebo tak by som ju ukoncila a tie 4 mesiace, ked sa prihlaasim na DNP by som si zaplatila a potom uz by som nastupila a MD (termin porodu mam 18.8) Kedze to uz budem v tretom mesiaci a hned, ked im to poviem ma vyhodia v skusobnej dobe a tym padom budem mat o starost viac sa zase prihlasit na UP, vsak?

zalka
16. jan 2016

@majrab no urob ako myslíš ... a platí ti odvody? určite? overovala si si to?

majrab
16. jan 2016

@zalka ano plati overovala som si to

zalka
16. jan 2016

@majrab tak potom to je riešenie .. ale defakto vyššiu ako minimálnu MD mať nebudeš tak kým sa dá tak rob na dohodu aby si mala čo najviac dní poistenia ... lebo DNP no je dosť platiť 150,79 eur mesačne.

majrab
16. jan 2016

@zalka ano je, ale brala som to tak,ze sa mi to "vrati" tie 2 mesiace pred porodom materskou, kedze bez platenia by som mala az rodicak

zalka
16. jan 2016

@majrab no tak to potom i na PN môžeš ísť po získaní 270 dní poistenia ale to asi nestíhaš či? ísť ešte na PN pred MD

majrab
16. jan 2016

@zalka uz som sa nanu pytala gynekologa povedal,ze ak nebudem vladat v praci nieje problem len mna odradzaju tie 2 hodinove vychadzky..kedze som pol hodku od mesta su mi nanic..ale tak pockam do februara ak mi nedaju zmluvu budem pracovat dalej na dohodu a potom im poviem,ze som tehu a mysllim si,ze ukoncenie mi veduca prinesie aj sama a radsej vezmu na moje miesto inu...je aj nejaky limit na prihlasenie sa na DNP pred terminom porodu, alebo nie?

zalka
16. jan 2016

@majrab ak si mala predtým RD tak nie ja si ťa už nepamätám pripomen sa mi ...

majrab
16. jan 2016

@zalka nie nemala som nic po vyske som hned nastupila tu od 29.1.2015 az doteraz len v januari zmenili firmu tak mam novu dohodu. A mne sa aj tak vyplati viac dnp lebo v hrubom by som mala 409 e tak ma v zmluve kolegyna.

zalka
16. jan 2016

@majrab počkaj to máš dosť dní poistenia 270 ak tam robíš už rok ... tak to stačí ukončiť dohodu prihlásiť sa na DNP a ísť na PN ... a neplatiš počas PN ...

majrab
16. jan 2016

@zalka ano mam 🙂 len este som si povedala,ze do toho februara to dam a odlozim peniazky na dnp, praca nie je tazka robim v darcekovej predajni, ale 12ky a ked su mrazy ako teraz je tu zima a prievan...inak ok.

evittam
16. jan 2016

@majrab V ktorom si vlastne týždni?

majrab
16. jan 2016

@evittam v 9tom

evittam
16. jan 2016

@majrab Hmmm, tak nič. Som myslela, že ak v nejakom 5.-7.tt, tak by sa dalo ešte stihnúť sa prihlásiť na DNP z maximal.VZ, následne PN a mala by si max.MD, ale to už nestihneš. Škoda. Ale stále lepšie niečo ako nič. Držím pršteky. 😉