Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
Chcem sa opýtať, ak som MALA dohodu (ukončená )s pravidelným príjmom a boli platené odvody na NP (230 dní) , tak teoreticky stačí zaplatiť DNP 40 dní (prihlásiť sa) a mám nárok na materskú dávku z DNP? (v prípade splnenia podmienky 270 dní NP za podledné 2 roky). Alebo ak chcem mať materskú z DNP, musím samotné DNP platiť aspon 270 dní (alebo sa to sčítava)? Ďakujem
@zalka Dobrý deň. Chcela som sa Vás už len opýtať na to, ako sa vypočítava MD z dohody, ak by som ju mala len na pár dní v mesiaci. Či sa počíta príjem deleno počet dní, kedy som bola prihlásená na dohodu, alebo príjem deleno počet dní v tom mesiaci, aj keď nie som prihlásená celý mesiac, iba pár dní?
@martina117cd hrubá mzda deleno počet kalendárnych dní v mesiaci kedy nie si PN, OCR, MD, RD, čiže delí sa celým mesiacom aj prihlásená si celý mesiac .. nie len dni kedy robíš ...
keby si robila raz do mesiaca ... tak koľko rokov by trvalo kedy by si nazbierala 270 dní potrebných pre MD? ... čiže ráta sa celý m esiac a aj mzda sa delí celým mesiacom .
@zalka To je ale čudné nie? Pokiaľ viem, tak ak robím na dohodu 10 dní, tak ma na SP zahlásia na 10 dní.
@martina117cd Nie na SP si zahlásená na celý mesiac.....
@martina117cd samozrejme môžu ťa odhlasovať a nahlasovať a vždy robiť novú dohodu, lebo odhlásením končí platnosť starej asi tak,
na SP si nahlásená sústavne, na ZP si nahlásená 10 dní ak robíš 10 dní
@evittam dá sa aj na 10 dní, už som si to overila, dokonca presne tie dni sa treba na SP odhlásiť, pretože na RD za mňa na dôchodok platí štát. Po tých 10 tich dňoch zase začne za mňa platiť. Takže mi to potvrdili aj tam. Len stále neviem ten výpočet PN alebo MD.
@martina117cd vieš poviem ti tak, ak SP posúdi, že šlo o nepravidelný príjem lebo bola dohoda na 10 dní tak ti žiadnu PN a MD nedá ...
to len tak pomimo ...
@zalka ja viem, že sa to tak robí. Ale to len pre zjednodušenie práce. Potom to umelo znižuje vymeriavací základ. Manžel tak robil u jedného zamestnávateľa a keď bol PN, tak sa nám chelo plakať, lebo nedostal ani na slanú vodu. Zahlásený bol na SP aj keď nerobil....
@martina117cd to je pravda, ale ak ti dá zamestnávateľ stále novú zmluvu a ukončenie tak áno musí ukončiť a nanovo ťa nahlásiť ... ale ak máš raz platnú zmluvu jednu tak musíš byť prihlásená celý čas v SP ...
@zalka v každom prípade treba mať zaplatených 270 dní v posledných dvoch rokoch. Takže to je základná a nemalá podmienka aj na to, že by niekto rozmýšľal o nepravidelnom príjme. 😖
@zalka áno, je to zložitý systém a vždy na to doplatia len tí, čo poctivo robia. Oni ho ale vtedy zabudli odhlásiť, už keď nerobil... Takže dohoda bola, zárobok 0. A pri výpočte sa delilo počtom dní...
@martina117cd no áno, ak si prihlásená nepretržite na SP tak to máš za 9 mesiacov ..
a dalšia vec,
SP chodí na kontroly .. chcú predkladať zmluvy a kontrolujú prihlásenia .. takže ak raz mi dá zamestnávateľ dohodu od 1.1.16 a potom ma odhlási 10 teho prihlási 20teho odhlásiť 15.2. lebo len vtedy som robila, tak SP sa opýta kde sú dalšie zmluvy, lebo tá od 1.1.16 skončí 10teho ako ma odhlási a tiež aj na skončenie sa SP pýtať bude, viem to zažila som kontrolu .. preto to čo píšeš je dosť nelogické aj ked v pohľadu VZ pre PN je to výhodnejšie.
@zalka Ale je dobre, že má v tejto spleti zákonov kto poradiť. Takže ďakujem Vám za rady. 🙂
@martina117cd ak nechceš z dohody mať rátanú Pn a MD, tak treba dať pozor aby dohoda trvala najviac 89 dní , potom pár dní prerušenie a zase max. 89 dní ... kým nebude odrobených 90 dní tak sa bude prípadná PN, MD rátať z dohody tej poslednej abo ak je vyšši a mzda tak z minimálneho VZ ..
@zalka ja viem, že to komplikuje zamestnávateľom robotu, resp. je to nerealizovateľné. Ja som len chcela vedieť, ak pôjdem robiť presne 10 dní, napríklad na výkon od do. Nie dlhodobo každý mesiac 10 dní. Tam je to komplikované a ako píšeš, tak vlastne aj nerealizovateľné.
@martina117cd no každá nová dohoda musela by byť nová zmluva, a zase SP by to mohla posúdiť ako nepravidelný príjem tj. bez poistenia v nezamestnanosti a nemocenského poistenia ... i to sa stáva.
@zalka tak to som ani nevedela, že to môžu
@martina117cd no pár mamičkám na začiatku sa to stalo, a ostali oči pre plač .. lebo sú pravidlá ako uzatvárať dohody a ak nepresahuje cez mesiac tak s nepravidelným príjmom

@ella82 DNP si dať nemôžeš, môžeš ale ukončiť dohodu a dať si 2. TPP v súbehu s prvým TPP