Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@majrab Teraz ak ti trvá nemocenské poistenie (si ešte v pracovnom pomere a poberáš ešte materské, tak si nemôžeš počas poberania materského uplatniť DNP). Ak ti skončí pracovný pomer (dohoda) a už nebudeš mať žiadny iný poistný pomer iba budeš poberať rodičovský príspevok z ÚP, tak DNP byť môžeš až do nástupu na 2. materské. Skús to overiť u zalky.
Inak to vysvetliť neviem... ☹
@majrab Prepáč... z tvojej otázky: ( A dnp sa na materskej a rodicovskom plati? Ak si ho zalozim predtym, aby som dostala materske?) som pochopila, že sa pýtaš na DNP počas materského a RP.
Tak, ak skončíš riadne dohodu, tak si daj DNP, aby ti trvalo až do nástupu na materské a nárok ti vznikne pri splnení ďalšej podmienky 270 dní NP v posledných 2 rokoch pred pôrodom.
Ak nebudeš (nestihneš) mať do nástupu na materské platené DNP min. 26 týž., tak ti stačí platiť z minima, lebo aj tak nárok vznikne z minima.
@zalka prosím ťa- viem, že už som tu jeden príspevok ohľadne môjho problému dávno dávno písala..ale u nás sú neskutočné ženy na úradoch, ktoré absolútne nevedia poradiť.. tak teraz som zúfalá a neviem čo mám spraviť.. ide o to, že 12.2. by som mala nastúpiť na MD, ale som na rodičáku už 2.rok. pracovný pomer mi skončil minulý rok - 18.1.15, od marca som szčo zároveň, pričom odvody neplatím keďže som oslobodená 1.rok.. teraz mi na úrade povedali, že z čoho chcem vyplácať MD, keďže som minulý rok bola minimálne poistená. Som ochotná zaplatiť si DNP, pretože za 2 roky späť som bola 270dní nemocensky poistená.. nevieš mi poradiť aká je minimálna materská, keďže mi nechceli ani povedať, čo by som v prípade zaplatenia DNP dostala.. som fakt zúfala a ako laik si to fakt neviem vypočítať.. vieš mi poradiť?
@maminka2013 DNP ... VZ z minima sa prihlás 429e
a MD z tej sumy je cca 300e
@zalka dobre tomu rozumiem - zaplatím 140e DNP a MD dostanem cca 300e?
@maminka2013 no ak sa prihlásiš den pred MD
tak zaplatíš 35,15% z 429e za 1 den tj . 5,20e
počas MD neplatíš DNP ... takže zaplatíš 5,20e a dostaneš 34 týždnov 300e namiesto RP 203e
@zalka ďakujem ďakujem veľmi - takže sa mi to v každom prípade oplatí a vôbec mi nebude ľúto, že aj zajtra pôjdem odovzdať vyplnený formulár na DNP.. je neskutočné, že na úrade sa mi vysmejú, že čo chcem - cítim sa ako najväčší žobrák a ty mi vieš pomôcť za 2 minúty, čo tam som bola úplne vysmievaná 20min... :( veď aj stovka pomôže keď ju môžem mať.. ešte raz veľmi ďakujem!!!
@maminka2013 no hej ... len bacha na to kedže máš nástup až 12.2. aby si nedala zo zajtrajším dátumom a nemusela platiť 10 dní poistenie či 11 dní
a tiež potom ked ti skončí MD sa odhlás z DNP nezabudni lebo počas RD by si už musela odvody platiť
@zalka s akým rozdielom by to asi vychádzalo - tá suma DNP.. ja som bola rozhodnutá, že keby mi to i vyšlo 140e, tak to zaplatím, keby mi to malo pomôcť.. čo si myslím, že stovka navyše každý mesiac po celú dobu mi určite pomôže.. takže pred ukončením MD si musím požiadať o zrušenie DNP? tzn, že i počas poberania MD si musím zaplatiť DNP?
@maminka2013 zbytočne je ti teraz utekať a od zajtra sa nahlasovať ... nahlás sa od 10.2. a zaplať tie dva dni za 10 a11.2. tých cca 10,40 e to bohate stačí ... neplaš sa
@zalka ďakujem krásne.. zrejme pracuješ na úrade, ale poviem ti jedno - bodaj by si pracovala na tom našom - určite by sa veľa ľudí potešilo ;)
@maminka2013 no nepracujem, mám svoje skúsenosti s úradníkmi neboj sa ... a na SP ako keby mali príkazom klamať ... to im zostalo ešte od mihalovho šefovania
rado sa stalo
Baby, mám otázku:
Od septembra 2014 do mája 2015 som pracovala na dohodu, od mája už na TPP, v júli som však bola PN, až doteraz vlastne... medzičasom mi skončila pracovná zmluva... ak by som šla cca o mesiac zasa na PN, tak nemám nárok na žiadne peniaze?
A keby som sa prihlásila na DNP, tak by mi vyšlo aspon niečo? alebo je to márne?
@zalka ahoj, vieš prosím poradiť aj mne? písala som vyššie :D
@luciferkax áno ak sa prihlásiš na DNP tak nárok na PN z DNP mať budeš ešte
@zalka čiže zrátavajú sa všetky dni, kedy som platila nemocenské poistenie? Z dohody, z TTP a to by som mala mať dohromady 270 dní, či ako?a ako dlho by som mala mať zaplatené DNP, ak chcem ísť zasa na PNku? Stačí aj mesiac?
@luciferkax stačí den dva ... mať zaplatené DNP
áno všetky dni .. aj tie čo si bola na PN ... ale samozrejme trvalo ti zamestnanie
dni na PN bez zamestnania alebo iného poistenia sa do podmienky 270 dní nerátajú

@dena1973 tak inak sa spytam lebo som to nepochopila davam si DNP iba pre matersku, kedy ho mam potom zrusit, aby som neplatila po MD alebo az po rodicaku?