Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom
Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉
@zalka ahoj ,prosim ta ,na predch. strane si radila kocke k svojmu PP dohodu a po otehotneni zmenit za dalsi PP. Ta dohoda ma aky vyznam,resp.kolko by mala trvat pred otehotnenim... Pracujem od 01/2015 vo svojej praci a zvazujeme dalsie dietatko...zvazujem totiz vypoved,ale nechcem sa unahlit aby som sa o matersku nepripravila...dohodu aj PP mi vie dat manzel...cize ideal teraz dohodu spravit, potom nasl. TPP aby vym.zaklad bol spolu maximum? Co v pripade ze by som musela ist na PN alebo Ocr pocas trvania uz oboch PP? Vypisat sa len z toho povodneho kym sa nesplni podmienka 90 dni alebo co by z tvojho pohladu bolo najlepsie? Ak nejaka podstatna ifo chyba doplnim ☺a dakujem za ochotu vopred...
@lenkafirka1 dohodu len preto aby v prípade tehu boolo dokopy 270 dní poistenia
ty ak dáš výpoved a otehotnieš a 90 dní odrobíš u mng. z max. platom 1287e .. a od 91 dna pôjdeš na PN tak aj PN aj MD budeš mať maximálne ...
ak by si chcela ostať pracovať kde pracuješ tak pár týždnov dohoda, potom koniec a po otehu další PP ..
a mať MD z dvoch PP ..
@zalka perfektna rychla odpoved 😀cize v jednom aj druhom pripade mi vyjde max. Md a Pn bude tiez maximalna po 90 dnoch? To som nevedela...vypoved ale musim dat pred otehu? Ci to je jedno? Keby som ostala aj v povodnom PP ,manzel by jedine usetril na odvodoch,vymer by bol ale rovnaky...
@lenkafirka1 no aj z prvej aj druhej práce potrebuješ 270 dní poistenia .. ak chceš z oboch žiadať ko MD
takže ak chceš taký systém tak 2-3 mesiace pred otehu treba mať tú dohodu ...
a áno ak ostaneš pracovať v pôvodnom zamestnaní tak potom mng. ušetrí na odvodoch .. lebo budeš mať súbeh 2 zamestnaní napr.
@zalka ta altrenativa ostat v povodnom PP sa mi zda lepsia ze budem mat aspon nejaky prijem pocas tehotenstva... len jedna vec ma zaujima ze ak by som musela ist pn alebo skor ocr pocas tych 90 dni plynucich u manzela,staci sa dat vypisat len z povodneho PP a tym padom splnim podmienku 90 dni? Takze teraz zalozit dohodu aspon na 3 mesiace,po otehu zalozit PP na 90 dni a nasl. PN napriklad,ano? Ukoncenie dohody a noveho PP nemusi hned nadvazovat ak spravne chapem....
@lenkafirka1 PN by si mala z oboch PP
a ak by si nestihla v 2 PP odpracovať 90 dní tak PN z 2 PP by bola min. z 2 PP MD by bola minimálna .. len to by sa stalo
@zalka dakujem krasne...budem teda zvazovat ktoru alternativu zvolim,lebo svojej prace mam uz plneeee zuby..ale velmi si mi pomohla dakujem ti 💙
@lenkafirka1 rado sa stalo ... do istoty si hod dohodu ... nikdy nevieš ako sa to vyvinie
@zalka oki vdaka 😉
@lenkafirka1 rado sa stalo
Prosím Vás, dnes ma Dr. vypísala PN z DNP. Urobila chybu a vypísala mi do kolónky zamestnávateľ DNP a následne zaškrtla nie dobrovoľné nemocenské poistenie, ale zamestanec. Potrebujem jej to dať opraviť, len neviem do kedy mám čas, aby som to načas zaniesla do poisťovne. Čiže moje otázky znejú: neuznajú mi PN v poisťovni kvôli tejto chybe ak to nedám opraviť?
a druhá otázka: do kedy to musím do poisťovne odniesť? Utorok je už neskoro?
@zalka
@martina117cd nestretla som sa s tým ... neviem ti poradiť
@zalka ahoj,,vidim ze tu davas super rady a tak by som sa chcela prosim aj ja opytat,ak robim na dohodu (pisana 1hodina denne napriklad) viac ako 270 dni,keby ze otehotniem,hned ako sa to dozviem mam dohodu zrusit a dat si pravovny pomer na min.90dni ano? alebo zrusim dohodu a dam sa DNP?
a este jedna otazka,ak som na dohode.mam narok na PN po nejakom odpracovanoˇ case?
dakujem za tvoj cas 😊
@nellylili nárok na PN máš z dohody od prvého dna ak platíš odvody na nemocenské poistenie,
a je jedno či sa po otehoenení do 6-8t prihlásiš na DNPz maxima samozrejme predtým treba ukončiť dohodu
alebo sa zamestnáš
pri DNP treba splniť podmienku byť poistená 26t nepretržite
pri zamestnaní treba splniť podmienku platiť 90 dní
@zalka aj tak ďakujem. Ani nevieš prosím poradiť, ako je to s tými dňami? Viem že do troch dní to musím odniesť. Teda pracovných. Len neviem, či rátať aj dnešok. Čiže buď to vychádza na pondelok, alebo až utorok.
@martina117cd naozaj ti neviem v tomto poradiť
nevadí, ďakujem
@zalka nevadí, ďakujem
@zalka dobrý večera, zaujala ma táto téma, tak sa chcem spýtať... som zamestnaná ( TPP neurčito ) od 2.5.2014 doteraz.... termín pôrodu mám v 12/2016 .... dá sa aj v tomto prípade využiť možnosť DNP?
ak náhodou áno, tak koľko je potrebné si ho platiť, aby to pomohlo vo výške materskej? za odpoveď ďakujem 🙂
Dobrý deň velmi pekne by som Vás ZALKA chcela poprosiť o radu nejaká zmena z materskou alebo nemocenskou je? som Živnostníka neplatil si sociálnu iba zdravotku co po zmene musím spĺňať aby som dostala materskú?
@zalka Dobrý deň, som mama na RD a platím si DNP. Bola som PN, potom mi ochorela aj dcérka. Môžem hneď v deň práce schopnosti začať OČR?
@martina117cd ak ti skončila PN tak áno,
@zalka ďakujem

@zalka
na rekapitulaciu ci som to dobre pochopila, tak pockat s tehu az kym sa nezamestnam na 3-4m. (asi najlepsie vo vyske 1300e?) a nasledne tehu, kde uz pojdem na PN (bude mi platene?) az do porodu...alebo? dakujem!