icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie po novom

jankaferancova
26. sep 2012

Maminky alebo budúce maminky,prosím o radu.Ja mám z tých všetkých noviniek v hlave poriadny mix.Po novom roku chceme zapracovať na druhom dieťati a samozrejme chcela by som si prilepšiť k tej "almužne" čo od štátu dostávame platením si DNP,teraz to je tak,že si musíme platiť balík 3 poistení.Moja otázka znie,koľko mesačne musím odvádzať soc.poisťovni,aby som dostala aspoň tých 800 eur?Myslím,že sa to nejako počíta...Ďakujem krásne 😉

zalka
1. feb 2017

@martina117cd nepochopila som ako to myslíš, ale je zakázaný súbeh DNP a zamestnania, čiže z DNP by si ťažko mala MD ..

martina117cd
1. feb 2017

Myslela som PN (počas rizikového tehotenstva) a zároveň počas RD. Jednoducho by som sa vrátila do práce. Odrobila tam nejakú dobu a znova sa vrátila na RD, prihlásila si DNP a išla na PN. Že by sa mi zarátalo predošlé platenie DNP, plus odrobená doba v práci. Či sa prerušenie v práci RD neberie ako ukončenie na tento účel. Čiže ukončená doba poistenia. A tak by som nazbierala potrebnú dobu poistenia. Materskú neriešim. Iba PN - rizikové tehotenstvo

martina117cd
1. feb 2017

@zalka už zase. To tá RD 🙂

zalka
1. feb 2017

@martina117cd fakt sa strácam 🙂 ved ak otehotnieš a chceš ísť na PN tak sa vrátiš do práce, a ideš na PN aj počas poberania RP ... alebo vrátiš sa do práce odpracuješ 4 mesiace, pôjdeš nazad na RD, a ak tak sa prihlásiš na DNP a pôjdeš na PN z DNP ? tak si tomyslela? tak to by to tiež šlo .. ak by si mala takto zozbieraných 270 dní a splnenú podmienku

martina117cd
1. feb 2017

@zalka tak som to presne myslela. Proste si prilepšiť aj s DNP, keďže si ho platím s prestávkami už niekoľko rokov. Len teraz mi chýba pár mesiacov a mám sa vrátiť do práce, tak rozmýšľam ako a čo sa mi bude rátať. Ďakujem, ja mám vždy zložité otázky, alebo neviem asi vysvetľovať.🙂

martina117cd
1. feb 2017

@zalka Veľmi pekne ďakujem za cenné rady. 👍

zalka
1. feb 2017

@martina117cd hm...no dá sa aj takto, alebo aj iným zamestnaním u iného zamestnávateľa

martina117cd
1. feb 2017

Tiež dobrý nápad. Rozmýšľala som nad dohodou, ale tam zarobím minimum, skoro nič. Na ako dlho ju potom uzatvoriť, aby mi to zbytočne neznížilo prípadnú nemocenskú?
@zalka

zalka
1. feb 2017

@martina117cd no na tak dlho ako potrebuješ aby si mala 270 dní, úpotom dohodu zrušíš a prihlásiš sa na DNP a z z DNP ti bude PN rátaná .. ale len počas RD,

martina117cd
1. feb 2017

@zalka manžel tak raz robil u jedného chlapa na dohodu. Ten ho mal prihláseného celý mesiac a pritom odrobil vždy len pár dní do mesiaca. Následne keď u neho skončil, robil inde na kratšiu dobu, kde ho prepustili v skúšobnej dobe. Išiel PN z DNP ako nezamestnaný a dostal pár drobných. Skoro sme plakali, lebo vždy robil a nakoniec takto dopadol. Proste mu PN vypočítali z tej dohody (pritom predtým i potom mal dobrý plat, len to tak vyšlo).
Nechcem dopadnúť podobne, aby mi to potom nerátali z tej biednej dohody. Preto sa pýtam, na ako dlho ju uzatvoriť, aby sa to potom nerátalo z nej. Dúfam, že som to dobre vysvetlila, ja ozaj asi neviem vysvetľovať.☹

zalka
1. feb 2017

@martina117cd PN ak máš DNP ti nevyrátajú z dohody
mng. rátali PN z ochrannej lehoty z dohody preto mal smiešnu sumu, ak by sa prihlásil na DNP tak by dostal z minima.

martina117cd
1. feb 2017

@zalka no máš pravdu. Hej, to ja som mu radila si prihlásiť DNP, ale tak neurobil. Máš pravdu, rátali to z dohody. Tak vidíš, ani s nami nežiješ a lepšie vieš...😅. No ja som už ozaj mimo. 🙂
Ďakujem pekne, si mi dnes veľmi, veľmi pomohla.

zalka
1. feb 2017

@martina117cd rado sa stalo

martina117cd
2. feb 2017

@zalka ešte jedna vec ma napadla. Ak budem mať dohodu a nič nezarobím trebárs mesiac - dva, tak sa bude rátať to poistenie?

zalka
2. feb 2017

@martina117cd áno malo by ,

martina117cd
2. feb 2017

@zalka ĎAKUJEM PEKNE

oluska9
3. feb 2017

Ahojte...Chcela by som sa vas opytat ako je to s platenim DNP ked som na pn? Pocas pn to platit nemusim?

evittam
3. feb 2017

@oluska9 Nie.

martina117cd
24. apr 2017

@zalka Ahoj. Rada by som sa znovu niečo opýtala, keďže máš taký dobrý prehľad. Mám teraz

martina117cd
24. apr 2017

@zalka takže pokračovanie. Omylom odoslalo nedokončené🙂. Mám predĺženú RD. Momentálne mi bežia dve dohody súbežne. Keď sa mi ukončia, bude možné dobu poistenia z oboch zarátať do ukončenej doby poistenia pre účely DNP, do tých 9 mesiacov potrebných na nárok na dávku, alebo nie? Jednu dohodu mám od 9.2 a druhú od 11.4. Bude to trvať do konca mesiaca, max začiatok 5 -teho, tak neviem, či mám rátať, že mám necelé tri mesiace poistenia, alebo štyri?

zalka
24. apr 2017

@martina117cd a bude aj ta druhá dohoda na pravidelný príjem? ak bude taká krátka?

martina117cd
24. apr 2017

Tá druhá to je len tak jednorázovo. Na mesiac a dosť. Možno zas až na Vianoce 2017. Neviem. Možno vôbec. Proste ma tam zahlásili na mesiac - necelý, lebo ma tam potrebovali do detskej herne len cez Veľkú noc. Tak neviem ako sa to potom berie - či sa to zaratáva do ukončenej doby poistenia pre DNP?

zalka
24. apr 2017

@martina117cd ráta sa len v tom prípade, že máš z tej dohody odvedené poistenie nemocenské a v nezamestnanosti, čiže kým nemáš výplatnú pásku nevieš si to odkontrolovať či to odviedli tie poistenia alebo nie ...

martina117cd
25. apr 2017

@zalka hádam áno. No ak sa opýtam, alebo dostanem pásku, dám vedieť. Teoreticky ale ak ide odvod na tieto dva fondy, tak by sa to malo zarátať aj pre účely DNP ako doba poistenia?

martina117cd
25. apr 2017

@zalka Teraz som volala so mzdárkou. Vraj sú tam odvody do všetkého. Tak hádam áno. Takže by sa to malo zaratávať?

zalka
25. apr 2017

@martina117cd tak potom áno ...

martina117cd
25. apr 2017

@zalka Ďakujem veľmi pekne 😉

martina117cd
30. apr 2017

@zalka Ahoj. Znovu by som chcela poprosiť o radu. Možno aj trochu od veci, lebo sa to netýka DNP, ale ja myslím, že poradíš. Takže. Som zamestnaná, ale toho času na rodičovskej dovolenke. Momentálne mi presne koncom mesiaca skončili dve dohody, ktoré som spomínala vyššie. Totálne som ochorela a chcela by som vedieť, či nemôžem ísť v rámci ochrannej doby ešte PN? Ale neviem, či sa to dá. Navyše dohody trvali krátko - jedna od 9.2 a jedna od 12. 4. Predtým som si tiež platina DNP, ale momentálne nemám nazbieraných 9 mesiacov ukončeného nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch.

zalka
30. apr 2017

@martina117cd máš OL 7 dní .. takže môžeš ísť na PN z oboch dohôd ak bolo platené nemocenské poistenie

martina117cd
1. máj 2017

@zalka SUPER. Z čoho by sa počítala prípadná PN, keď dohody trvali tak krátko?