Dokážeme vyžiť z 800 eur?
Je tu niekto s podobnym rozpoctom? Po zaplateni, hypoteky a sekov nam ostane v rozpocte 800 eur na mesiac. Sme davaja s rocnym babom. Vsade len akcie pozeram, tie ceny su hrozne...
Niekto musí na dnešnú dobu žiť ešte z menej peňazí...a funguje...
@sandra19860 no fungovat mozes aj v jaskyni, aj tak dnes ziju este ludia, a mozes chodit lovit, zberat plody, vsetko je mozne 😉
@zmrzlinka2021 myslím, že väčšina z nás by chcela mať aj viac, ale bohužiaľ realita je taká aká je a človek pokiaľ chce žiť, musí sa uskromniť vo väčšine vecí.. viem, niekto povie - mal si sa učiť, choď do zahraničia... učila som sa aj som v zahraničí bola.. a môžem povedať, že v porovnaní je to skoro to isté.. pomer - príjem a výdavok - som rada, že máme aspoň svoje.. mnoho ľudí v zahraničí žije politikou nájomného bývania, ktoré začína smerovať i u nás.. takže ďakujem - myslím, že sme na to v niektorých prípadoch lepšie.. 🙂
@matejakub nemusíš chodiť každý deň do reštaurácie. Stačí 1 krát mesačne, aspoň 1 krát týždenne na zmrzlinu. Občas kupko. Dáke vstupné na akcie, do zoo, do kina..800 eur je zúfalo málo. Ale vyžiť sa dá. Kvalitné potraviny a pestrá strava iste nie. Len základné oblečenie. Neviem či kvalitné topánky. Dovolenka ? Iste nie. Nemyslím stan uoraodstred ničoho. To nie je dovolenka. Dáka kaderníčka, aspoň občas, ísť na kozmetiku tiež by si žena mohla aspoň raz za pár m dovoliť. Sadnúť si s kamoškami na kávu. Aspoň z času na čas nie pravidelne. 800 eur ani náhodou.
@maminka2013 ja s tebou suhlasim a tiez si myslim, ze niektore veci mame fakt lepsie tu na slovensku ako v zahranici. Ono so zahranicim kazdy sa porovnava "len s tymi lepsimi" ale aj tam vela ludi ma hlboko do vrecka.
Napr. my sme boli niekolkokrat v taliansku - tam nie je standardom jest maso a podla mna najcastejsi dovod je jeho cena, napr. 1 kg bravcoveho 14 EUR, kym cestoviny a pizza ta vyjdu podstatne menej.
Ja sa riadim myslienkou, ze treba nachadzat spokojnost bez ohladu na okolnosti. Aj clovek, co ma kralovsky plat a zije si nevim ako uzasne, moze padnut na same dno. Moze sa stat hocico, preto si treba vazit to co mame a neplytvat
@matejakub presne - reštaurácia - najväčší žrút peňazí... chvalabohu muž ani d krčmy nechodí.. radšej pozveme známych a vyjde nás to viac ako o polovicu menej.. a najradšej máme domácu stravu - pestrú.. určite by sme nevyžili a nestačila by nám ani 1000-ka keby som dávala 5e na každého na deň za menu po ktorom som hladná 🙂
@sasa1983 Netreba - a toto je ten nadstandard na aký sme zvyknutý - tábory, krúzky, cestovacky k moru. Su to fajn veci, ja velmi rada cestujem, uzivam si zivot, ale da sa zit aj bez toho. Tym ze si tu vytvarame prostredie, ze "to treba", vela ludi je frustrovanych, porovnava sa a pestuje v sebe urcitu horkost.
Jedine, co potrebuje clovek, co potrebuju deti (okrem veci ako strava, byvanie a podobne dolezite veci, atd) je laska, bezpecie, domov
A tak raz za cas nie je zle si niekam vybehnut, ale tak s mierou, aby to nemalo zbytocne velky dopad na nase penazenky. No su to podla mna peniaze, z ktorych sa da v pohode a dobre vyzit ak by som sa mala vratit k autorke
@zmrzlinka2021 veľmi pekne napísané.. myslím, že človek si vytvoril nejakú "normu" v spoločnosti aby snáď zapadol... a pritom je to úplne jednoduché - všetko ide s mierou a hlavne keď doma čaká milujúca rodina, ktorá sa navzájom podporuje .. 🙂
@maminka2013 👍
@maminka2013 veru, milujuca rodina je absolutny ZAKLAD.
A naco potrebujes chodit do kina restiky? Sa da vyzit aj bez toho. Do restiky chodime tak 2x za rok, niekde na vylete,za mna su to uplne zvytocne vyhodene peniaze za nieco,co si spravim aj doma a kino? Zapnem telku a pozeram co chcem. Toto su ozaj hluposti, nepotrebne k zivotu a ked nemam na rozdavanie,tak ich v pohode ozeliem. Ja mam pocit,ze tu je taky trend na SR, ze ked nemam rocne aspon na 2 dovolenky za 3000€, tak som chudak🤷♀️🙄
@iwesska my chodime do restauracie asi 2x 3x do mesiace. A prečo lebo milujem dobre jedlo, pohodu, a pokecat s kamoškami, je to uplne iny pocit ako doma vypit kavu a pozvat na zakusok. Okrem toho 2 roky sme sedeli na zadku doma tak aj psychike prispieva ..
@patys123 my za 100-120€ robíme nákup pre 5clennu rodinu na týždeň a to mám chladničku úplne plnú a ešte aj nejakú drogériu nakupenu,tiež nechápem že miniem 100€ a nemám nič.
@zmrzlinka2021 áno a ešte aj kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Napríklad zubára že ..skoro všetci lekári budú už za poplatok. Zdravotníctvo zadarmo na Slovensku prakticky skončilo. Kto si to nebude môcť dovoliť, bude čakať mesiace
@iwesska nejde o to, či sa dá. Samozrejme že sa dá. Ide o to, že treba uvažovať,ako si zvýšiť životnú úroveň, nie sa uspokojiť, že viem prežiť a vyžiť. Vyžiť sa naozaj dá. Stopercentne . Dopriať si niečo navyše sa nedá. A tváriť sa, že ved nepotrebujem vlastne nič, len lásku a chleba, je pekne. Neviem si ale predstaviť kvalitné vzdelanie a zdravotnú starostlivosť. Treba uvažovať, ako aspoň môcť mať navyše, nie že veď sa uskromnim. Za 1000eue sa dá aj dopriať viac ako za 800. Matematika nepustí. 800 eur je dočasne stráviteľné a aj to neviem ako vlastne. Nič mi netreba znamená naučiť nič mi netreba aj svoje deti. Ja učím, že treba makať a keď človek vie, tak zarobí. Za 800 eur neviem či by som vstala z postele vôbec
@sasa1983 zdravotnictvo, teda zdravie je uz nieco ine ako kruzky, zabavky, predrazene aquaparky atd...
@sasa1983 tu neide o 800 eur ale po šekov a hypotek zostava 800...
@zmrzlinka2021 ale obyčajná "návšteva" v lekárni je 20eur. Áno, aj takéto veci mám namysli..
@sasa1983 ved sa tu bavime o sume 800 EUR po zaplateni VSETKYCH povinnych vydavkov ako su energie, najom, hypoteka, skolka, atd.. co proste MUSIS.
@zmrzlinka2021 takže len potraviny, voľný čas, oblečenie, obuv, papierníctvo, dáke bočné aktivity, knihy, kozmetika, dovolenka, vitamíny, prípadné šetrenie, a peniaze v zálohe, (lebo pokazený spotrebič, neplánovane výdavky)., ..toto na mesiac a 800eur?
@natalia_r dokonca sa dá vyžiť z 800€ pred zaplatením hypo a šekov :D ja žijem zo 650, z toho platím hypotéku, byt, auto, stravu sama a som na RD s dieťaťom 🙂
@sasa1983
Oblecenie, obuv dnes kupis uz za smiesne ceny, tiez existuju sekace. My vyuzivame castokrat vypredajove centra. Bezne mame bundy v hodnote 450 EUR za 60 evri a sluzia skvele cele roky.
Knihy - su k dispozicii kniznice, tiez je moznost v pripade, ak si v rodine davaju ludia k sviatkom darceky povedat, ze si prajes tu a tu knizku
Kozmetika - najnizsia polozka, netreba nakupovat haraburdy, kremiky. Mne jeden krem na tvar priamo z izreala uz sluzi druhy rok... snazime sa minimalizovat chemiu na tele
Z 800 EUR si uplne v pohode odlozis 150-200 EUR
Vitaminy - dostatok zeleniny, sezoneho ovocia. To uplne staci a ked si kupime cecko, mg... to vydrzi slusne
Volnocasove aktivity - priroda je zadara a je krasna, napakujes a ides. Do ZOO a na hrady nechodis pravidelne - logicky
Restauracie - uplne v pohode das jednu restiku za mesiac z tejto sumy. Aj ked ja som velmi sklamana z tych nasich predrazenych restauracii, pretoze ta kvalita je uboha. Napr. v nedelu som bola v michelinskej restike (mimo SR), vsetky jedla sa tocili okolo 10 EUR na osobu, presko za 1 euričko... a kvalita, ze tu mozeme o tom len snivat
Zakladom pre mna je striedmost a minimalizmus. A to ja vobec nepotrebujem, kedze zarabam velmi slusne, ale ja sama som sa rozhodla sustredit svoj zivot skor na ten zivot ako konzum. Vacsinou s rastom platu zacnu rast aj vydavky cloveka a proste my sme si to stopli, lebo chceme fungovat inak.
800 EUR nie je ziadne terno, ale ani bieda
@zmrzlinka2021 ok. Ja som lekárka a nezdieľam Váš (Tvoj ) názor. Vitamíny nie sú rajčiny zo záhradky. Narážam na úplne položky, najmä čo sa týka zdravotnej starostlivosti a vzdelania najmä pre svoje deti. Čo ja vidím, tak poslať svoje dieťa niekde do zahraničia, umožniť mu viac , je ďaleko lepšie ako doma sedieť. Áno, treba cestovať, trvám na Tom. Nie je to rozmar. Ale autorka sa pýtala svoju otázku. Prežiť sa asi bude dať. Nakoniec sú len ona a muž a malé dieťa .
My máme s mužom dokopy cez 3000€ po zaplatení auta hypo energie nám ostane 2000€ niečo odložíme a mesačne dame na tankovanie 400€ a 600€ strava a máme polročné dieťa. Šaty topánky sme nekupovali asi od vianoc. Ja som doma nič nepotrebujem muž zvárač prezlieka sa v práci. Nežijeme luxusne ale my by sme z 800 nevyzili. Každý mesiac niečo do domu kupujeme a odkladáme na fasádu.

My máme s manželom po zaplatení všetkých povinných výdavkov cca 1000-1100€ a vyjsť vyjdeme. Niekedy niečo odložíme, niekedy žijeme od výplaty ku výplate. ALE !! Kupujeme všetko, čo potrebujeme. Neobmedzuje sa. Niekedy si kúpime aj niečo na seba, ale nič drahé, značkové. Čo sa týka stravy cez týždeň nevarím. Syn chodí na obedy do školy, ja niečo zobnem v práci. Párkrát máme teplú večeru. Manžel je kamionista, tak aj on potrebuje na týždeň stravu.Sme 2 dospelí, 1 dieťa 10 ročné a pes.