icon

Dokážeme vyžiť z našich financií?

9. jan 2021

Ahojte ,
chcela by som trošku poradiť čakam bábätko a s priateľom chceme isť na byt kedže nemôžeme byť u neho ani u nás. Stačí nám garsonka uskromníme sa len aj tá sa pohybuje okolo 350€ cca. Chcela by som sa spýtať kedže naozaj nemam šajnu, ja som nepracovala ešte som len vyštudovala tak nárok na materskú nemám , ale čo som si našla na internete dostanem mesačne približne 295€ No problém je v tom že priateľ zarába 800€ myslíte že dokážeme z tohto vyžiť jasne že sa uskromníme , ale chcela by som váš názor čo si myslite. Vobec neviem koľko ma vyjde malé bábátko a koľko minieme my na seba 🙂

lenka1993
9. jan 2021

@stela1996 ja kojím teda už druhé dieťa druhý rok ale stravu som nikdy nemenila. Ani v tehotenstve ani po pôrode ani počas dojčenia. A ušetrené peniaze určite sú. Sesternica nekojila vôbec a keď mi povedala koľko € dáva na um mesačne obliala ma horúčka.

lucka_ke
9. jan 2021

@stela1996 to potrebujú všetky ženy, najmä aby prechádzali napr. osteoporóze a iným neduhom zo zlej stravy, ale ty si to napísala tak, že dojčiaca žena sa musí nejako výnimočne stravovať

090255
9. jan 2021

@stela1996 no tak to je teda riadna blbosť ako nič v zlom ale tak ten čaj pre tehotné nepije mamička celý čas ako napr ja som mala asi 2 po asi 2 eura, stravu normálnu nemusí to byť nič extra ved normálne navarí a je celá rodina akurát sa snažíš striedať nie stále to isté ale to je normálne aj nekojacie mamičky plus vytaminy ja som mala napr len tie co boli ako jedna z veci pri prihlásení babetka do poisťovne a stačilo mlieko mam ešte stále čiže asi tak a ešte som zabudla skoro mala som až jednu hroznovu stavu matysak ci ako sa volala a potom som pila vineu ale bolo leto teplo pila by som niečo tak ci tak čiže isto celé kojenie nestojí viac ani podobne ako umelé mlieko ako to isto nie...

elizabet173
9. jan 2021

@lenka1993 tiez nechapem, akymi myslienkovymi pochodmi prisla na to, ze je umele mlieko lacnejsie, dokonca ovela...

masinka
9. jan 2021

baby, mate pravdu, kojenie ako take je samozrejme lacnejsie ako UM ( odkojila som 3 deti, dohromady 6 rokov), stravovala som sa pri tom normalne...... ale potom sa mi zacali zuby rozpadavat a co som nechala u zubara, za to by bolo jedno ojazdene auto.... takze ked toto priratam k tomu kojeniu, bol to drahy spas ( zase na druhej strane, decka maju super imunitu tak neminam zbytocne peniazky na lieky - aj ked urcite to nie je len kojenim)

kubkovamama
9. jan 2021

@stela1996 no neviem, podla mna je v tom velky financny rozdiel,ja som kojila obe deti cca do 2r a stravovala som sa uplne bezne,ziadne špeci vitaminy a doplnky a co ja viem co ešte,kedysi nic take nebolo a zeny kojili mozno este viac ako v tejto dobe.Pre porovnanie,švagrina nekoji,kupuje UM cca 70€ položka.A dopraje si aj dobre jedlo. 😂Ja som v období najintenzivnejsieho kojenia nemala ani cas ani energiu kvalitne vyvárať a behat po nakupoch kvalitnych drahych potravin a doplnkov.V porovnani s nekojacou zenou som bola finančne dva krát v pluse

elizabet173
9. jan 2021

@masinka zuby sa rozpadaju aj muzom, nemusi to byt z kojenia vobec a dobru imunitu maju aj deti nekojene a naopak kojene moze byt stale chore. Teda moze to tak byt, aj nemusi.

elizabet173
9. jan 2021

Prepac, dost sme odbocili od temy. Podla mna sa z toho vyzit da, ak viete rozumne hospodarit a nefajcite. Ak by ste k tomu pridali este nejaku brigadu, date to, ved nemusis byt doma tri roky

stela1996
Autor odpoveď zmazal
mondolina
9. jan 2021

@stela1996
Nič z toho som nepotrebovala pri kojení, jedla som normálne ako predtým.

deti95060810
9. jan 2021

@elizabet173 prosim ta, aku kvalitnu stravu mali zeny pred 60-70 rokmi? ja by som povedala že pred x rokmi nebolo toľko chémie v potravinách ani rôzne c-čka.
ľudia si veľa chovali doma prasce, kravu, sliepky, morky..... teraz ani na dedinách sa toľko nechová ako v minulosti.

masinka
9. jan 2021

@elizabet173 to je mozne, ale aj podla mojho zubara k tomu to kojenie prispelo. Ja som zastanca kojenia a urcite to nelutujem, len keby som toto vedela dopredu, tak urcite viac investujem do kvalitnych vyzivovych doplnkov - to len k tomu ze kojenie je zadarmo.

november1111
Odpoveď bola odstránená
lucia147852
9. jan 2021

@stela1996 ty si kde videla umele mlieko za 8e???? Kupovala som dceru Nutrilon Profutura, jedna krabica stala 20e cca, minuli sme ich 5-6/1m kym nepapala prikrmy. Potom 4. Dojčenie je určite lacnejšie. Stačí sa normalne vyvážene stratovať. Bohužial, žiadna žena dopredu neviem ako na tom s mliekom bude.

andrea_ff
9. jan 2021

@stela1996 🤦‍♀️

deti95060810
9. jan 2021

@november1111 chápem...tiež už nesadíme toľko zemiakov.... už len zeleninu.

any_soj
9. jan 2021

Áno dokážete. Poznám ľudí, čo využijú z podstatne menej (napríklad dve minimálne mzdy).

november1111
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
9. jan 2021

@deti95060810 chemie tolko nebolo, ale bolo vela ludi v dome na malo potravin. Nas byvaly sused mi rozpraval, ako byvali casto hladni, bolo ich vela deti a mama radsej dala detom, ako sebe. Neslo mi ale o porovnanie stravy vtedy a dnes, ale o to, ze zena nepotrebuje specialnu stravu v obdobi, kedy koji. Ak ma pestru stravu, staci mierne navysit prijem. Urcite na to neminie tolko, ako na umele mlieko

drzaopica
9. jan 2021

@stela1996 strasne prehanas ja sa ani necudujem, ze materstvo a rodicovstvo je taky biznis.Cez zarucene vitaminy, caje, hracky, ktire deti potrebuju pre svoj vyvin iba barefoot topanky a samozrejme, ze kazdy chce detom najlepsie, tak rodicia ako ovce vsetko kupuju a platia a su v strese co by mali a ci robia vsetko spravne
Caje na podporu kojenia som nikdy nepila a kojila som 2 r kojenie je vecou hormonov, Vinea a hroznove stavy su zbytocnosti, vitaminy ma brat zena ci koji ci nie a stravovat plnohodnotne sa ma tiez bez ohladu ci koji ci nie.Potom zeny popri kojeni priberu dalsich 5 kg, ked jedia zaprazene mucne polievky.Vela zien pri 2 malych detoch su radi, ked zjedia aspon nieco a mlieka maju na rozdavanie.
Co potom maju povedat zeny, ktore maju kolikove deti a pomaly nic nejedia.naozaj sa z tehotenstva a kojenia robi veda necudujem sa, ze vela zien ma psychiku uplne narusenu.
Moja sestra nutne potrebovala vela spat, lebo v noci sa tvori mlieko a dieta si nasilu v noci kazdu chvilu prikladsla, lebo citala, ze to tak ma byt, aby sa mlieko tvorilo.
Ja si myslim, ze s tymi informaciami co su teraz uz by som nevedela ani dieta vypiplat

november1111
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
9. jan 2021

@drzaopica jeden z najlepsich prispevkov, aky som na MK citala

november1111
Odpoveď bola odstránená
kristiii
9. jan 2021

Nepíšeš kde žijete, ale napíšem ti tak..vyzila som s malým z 350 mesačne (bývanie ma z toho vyšlo cca 100) a vieš čo? Bolo to moje najkrajšie obdobie v živote..skromnejšie ale jednoznačne najkrajšie a najbezstarostnejsie. Malinké bábo toho veľa nepotrebuje, ak je zdravé samozrejme. A vaše náklady si už viete porátať

oli18
9. jan 2021

@november1111
@drzaopica konečne ste tu niektoré so zdravým pohľadom na svet😉

hellwant
Autor odpoveď zmazal
hellwant
9. jan 2021

@terina25 Hypo a hypo je rozdiel- vyska sumy plus zmena podmienok, kedy ste vy ziadali. Ak to bolo davnejsie nepotrebovali ste 20% vlastnych.

smitjan
9. jan 2021

Najlepsie je mat prehlad kolko toho prejete, kolko miniete peniaze na sluzby, na telefon a podobne veci. A az potom na zaklade toho, co by mi vyslo by som sa rozhodla, co dalej.

kikanik
10. jan 2021

V garzonke s babatkom? Ked si spomeniem ako sa moj syn budil na kojenie kazdu hodinu v noci do 20tich mesiacov 😳Az po 20tich mesiacoch som spala 4hod. vkuse. Nemusi byt aj vase babo take ale vela babatiek neprespi celu noc. Chlap musel spat v inej izbe, ved predsa cely den pracoval, tak sa potreboval vyspat. A cez den ked babo spi, nic neurobis lebo ho nemozes dat do spalne a zatvorit dvere. Ved len ked riad umyvajes, je to hluk. Z tych financii, ktore mate budete zit tazko. Prezijete ale skromne a ak napr. muz ochorie a pojde na PN, tak treba mat urcite aj financnu rezervu. To si robte uz hned teraz, odkladajte co najviac penazi. Nikdy nevies ci ty, babo, muz nebudu potrebovat drahsie lieky alebo nieco ine...drzim palce.

janickacrazy
10. jan 2021

@kikanik tak každé dieťa je iné, moji už okolo 6 mesiaca sa budili Max. raz za noc, takže nemusí to byť také hrozné. A pri dieťati netreba byť úplne ticho, môžeš robiť všetky bežné činnosti, aj keď spí. Keď si ho tak naučíš od začiatku, bude to v pohode. V paneláku aj tak ticho nikdy nie je, vždy sa nájde nejaký sused, čo buntosi alebo aj vonku deti kričia.