icon

Dokážete ušetriť, keď máte hypotéku a deti?

24. nov 2025

Dobry den,

mame vlastne byvanie ale zvazujeme inu lokalitu (mesto) a o 1 izbu viac ako mame teraz.. s tym ze nechceme predavat ziadny majetok, ale chceme pouzit uspory plus vziat hypoteku.. no po vypoctoch mi vyslo, ze by sme mesacne vedeli odlozit len okolo 300€, co sa mi zda velmi malo.. lebo predsa len nepredvidatelne vydaje su pre mna strasiak (pokazeny spotrebic, servis auta, zubar, a pod)..
Manzel by isiel do toho hlava nehlava ale ja mam strach.. doteraz sme sa neuskromnovali a kupovali aj to co sme nepotrebovali.. a odlozili sme spolu ovela viac.. no tieto peniaze by sa vsak pouzili ako zaklad kupy bytu…
Aky je vas nazor na toto? Lebo zname mi tvrdia ze idu od vyplaty k vyplate a ze to ma dnes tak vela ludi.. ja si to neviem predstavit, no zaroven tuzim po byvani v meste a mat viac priestoru atd.
Dakujem

Strana
z2
autor
24. nov 2025
@olimuc

Pises, ze kupujete, co nepotrebujete. Skus vyhodit naklady- to, co nepotrebujete - nekupujte , vydavky zredukuj na potraviny, drogeriu a tankovanie …. A uvidis, ze by vam to vyslo, investovali ste do premiovych materialov v neatraktivnej lokalite …. Naco, ked ste chceli ist prec… to co je teraz in je o 15 rokov stare … Musite iba trochu inak zacat rozmyslat, veci su spotrebny material a budete uplne v pohode. Ten byt je na mieru, ale aj ked “nepracuje” material starne

@olimuc ano mas pravdu, no mysleli sme ze tu ostaneme, zdalo sa nam to tu fajn, vyhladavali sme klud.. teraz naopak ked su deti uz coraz starsie tak preferujeme mesto, blizsie skolka, menej cestovani, viac moznosti.. proste sa nam zmenili preferencie a teraz to aj lutujeme

janka_266
24. nov 2025

dám náš príklad, dom sme chceli kúpiť od roku 2018, vtedy sme mali vyhliadnutú krásnu novostavbu v meste, už len skrine a posteľ chýbala a dalo sa bývať, vtedy nám ju ponúkali za 128 tisic, nevzali sme, neboli sme si istí, či to dáme, teraz vieme, že by sme to dali, mali by sme to možno už aj splatené a mohli to predať za 320 tisic:D takže za mňa kúpiť, predať sa dá vždy

anonym_7023cd
24. nov 2025
@anonym_autor

@petronelag ano to mas pravdu, lenze na druhej strane nechceme predavat nehnutelnost pretoze si myslime, ze ked deti vyrastu, tak bude takmer nemozne kupit nieco len tak.. a takto to podrzime a mozno to predaju deti a budu mat aspon nieco, alebo tam pojde niekto z nich byvat..

@anonym_autor urcite by som vyskusal byt prenajat, praveze v mensich mestach a podobnych lokalitach je nedostatok bytov na prenajom a ceny su relativne vysoke. lepsie ako to nechat ladom. treba sa aj zamysliet nad tym ake mate deti, pojdu na vysoku? budu mat zaujem byvat v starom byte na dedine? ja by som to predal a kupil za to tu novostavbu. usetrene peniaze by som investoval detom a nech sa same rozhodnu, co s tym.

petronelag
24. nov 2025
@anonym_autor

@olimuc ano mas pravdu, no mysleli sme ze tu ostaneme, zdalo sa nam to tu fajn, vyhladavali sme klud.. teraz naopak ked su deti uz coraz starsie tak preferujeme mesto, blizsie skolka, menej cestovani, viac moznosti.. proste sa nam zmenili preferencie a teraz to aj lutujeme

@anonym_autor Mohli by ste do toho ísť a keď sa tam zabývate, tak uvažovať nad tým, ako naložiť s tým bytom na dedine, aby nestrácal na hodnote, príp. ho predať a kúpiť si za jeho hodnotu napr. 2-izbový v meste, kde budete bývať.

mima595
24. nov 2025

este je možnosť vziať si vyššiu hypo o tých 10tis€, ktoré si necháte ako zálohu, keby niečo ...to vám mesačnú splátku až tak veľmi výrazne nenavýši, ale budete mať železnú rezervu .

jaroe
24. nov 2025
@anonym_970d3c

@anonym_autor a s pôvodným bytom by bolo čo? Ten by ste neprenajímali? Pri takýchto fixných výdavkoch musíte vedieť ušetriť aj viac ako 300€ ak moc chcete. Rezerva 5 tisic pri vašich výdavkoch je ale velmi nízka.

@anonym_970d3c ako sa dá ušetriť pri momentálnych fixných výdavkoch 1900, budúcej hypo splátke 950 a prijme 3300 viac ako 300 eur?

natalka13
24. nov 2025

deti kym vyrastu mozu ist studovat zit niekam inam ako je dedinka kde mas byt.
slovaci sa strasne fixuju na - bude ostane detom.

autor
24. nov 2025
@natalka13

deti kym vyrastu mozu ist studovat zit niekam inam ako je dedinka kde mas byt.
slovaci sa strasne fixuju na - bude ostane detom.

@natalka13 to ano, ale vela je takych co predali a dnes lutuju.. lebo bud sa peniaze minuli alebo ta suma za ktoru predali nehnutelnost uz dnes pre deti nie je postacujuca

mima595
24. nov 2025
@anonym_autor

@natalka13 to ano, ale vela je takych co predali a dnes lutuju.. lebo bud sa peniaze minuli alebo ta suma za ktoru predali nehnutelnost uz dnes pre deti nie je postacujuca

@anonym_autor - a kolko máte detí? ktorému necháte byt a ktorému nie? a keď byt predáte potom a podelíte ich medzi deti, to im bude stačiť na nové bývanie? Jasné, že nebude...to je také spiatočnícke, nechávať niečo pre deti - hlavne, keď tie deti 1-5 rokov

hellwant
24. nov 2025

Pišeš podľa mňa 2 vzajomne trochu odporujuce si veci- jedna, že byt na dedine, kto by tam išiel a druha detom ho chceme nechať aby mali kde byvat. Prečo by ti deti, ktore si budu budovať karieru a rodiny potom išli tam, kde ani pracu nebudu mať? Oni budu potrebovať komunitu v ich veku a ta tam asi nebude keď je to nezaujimava dedina.
Podľa toho to vyznieva totiž, že ta dedinka je mimo zaujimavu oblasť. No nepôjdu ti tam a ani nedostanu zaň veľa, keďže po 20 rokoch premiovosť materialu zmizne. Ak sa neda prenajať, tak predať a vam sa bude lepšie dychať a deťom radšej investujte napr. po 50 eur do indexovych etf. Zniženim hypo vam ostane viac čo odložite. Alebo polku využite z predaja na zniženie hypo a druhu polku rozdeľte pre deti do etf. Hneď keď sa im vyššia suma začne zhodnocovať, lepšie pre nich. Alebo tu druhu polku zainvestujte sebe aby ste ku dôchodku mali privilepšenie a deťom len po tej 50 mesačne invedtovat. Moznosti mas viac. 🙂

hellwant
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor lenže ty nemaš predať a držať to na učte, jasne, že ta suma potom je nedostačujuca po 20 rokoch pre deti. Ty maš investovať tu sumu.😉

anonym_8a16ef
24. nov 2025

Ja by som do toho išla. O 2r budeš mať príjem aj ty. A keby sa niečo udialo, zostali by ste bez príjmu tak byt na dedine predate. Ja by som ho ale ponúkla na prenájom, aspoň uvidíte či by bol oň záujem. Splácal by vám hypo. Podľa mňa je škoda že ho nevyužijete ako investíciu keď v ňom bývať nechcete

alantroj
24. nov 2025

Chod do toho, ved keby bol problem s hypo mozes vzdy jednu alebo druhu nehnutelnost predat alebo prenajat. Myslim ze aj byty na dedine sa prenajimaju celkom fajn, minimalne ti najom pokryje energie a kusok zo splatky hypoteky. Najlepsie keby si mala komu znamemu, overenemu alebo z rodiny prenajat. Vzdy sa najde niekto sam, rozvedeny, atd.

anonym_970d3c
24. nov 2025
@jaroe

@anonym_970d3c ako sa dá ušetriť pri momentálnych fixných výdavkoch 1900, budúcej hypo splátke 950 a prijme 3300 viac ako 300 eur?

@jaroe som rátala že v 1900€ je zahrnutá aj nová aj stará splátka. Ved to potom čo za súčasné fixné výdavky majú? Splácajú 3 izbák na dedine preboha. Nemozu mat splatku neviem akú.

milanemila
24. nov 2025

@anonym_autor pouzivame pravidlo 50/30/20, cize 50% prijmu ide na nevyhnutne naklady (hypoteka, naklady na byvanie, skolka, strava, auto, poistky, lekarska starostlivost, drogeria), 30% (oblecenie, zabava, sport a celkovo nejake veci, kt nemusia byt ale robia radost) a 20% setrenie rozdelene na dochodkove (3. Pilier investicne sporenie), fondy (tiez dlhodobe) a sporiaci ucet (tu mame peniaze cca na 6-10m bezneho zivota plus peniaze navyse na dovolenky). Na konci mesiaca ak ostanu nejake peniaze v prvych 2 kategoriach, tak ich presuniem do tej na setrenie, rovnako ak sa mi naakumuluje vela na sporiacom, tak presuvam do fondov.
Skus si povedzme mesiac zapisovat vsetko co kupujes a zistis, ci vies najst nejaku usporu a ci mozete ist v pohode do vacsieho byvania a nechat si aj to povodne. Ja by som do toho asi isla a ako poistku mate to povodne byvanie, kt ak to nebudete zvladat mozete predat.

anonym_d383c2
24. nov 2025

Na základe toho, čo tu píšeš, by som do toho kľudne išla. Viete ušetriť 300 eur, plus v nákladoch máš zahrnuté aj "nepotrebné" položky ako výlet, oblečenie... V prípade núdze, aj toto sa dá ešte okresať, ak by vám nejaký mesiac vyskočil nečakaný výdavok. Ale ten byt na dedine, aj napriek tomu, že je zariadeny premiovo by som nenechala 20 rokov prázdny. Nájomník ho zničí, ale to zariadenie za 20 rokov nebude mať pre deti hodnotu aj tak - bude to staré a vymenia to podľa seba. Za 20 rokov vám však môže z prenájmu byt priniesť značnú sumu peňazí. Aj ľudia na dedinách potrebujú bývať a využívajú nájomné bývanie. Akurát cena nájmu bude nižšia než v meste.

namornicka
24. nov 2025

Ja by som sa na tvojom mieste do vacsieho prestahovala. Byt na dedine prenajala, no tak opotrebuje sa kvalitne zariadenie, to uz musis ozeliet. Cena nehnutelnosti bude stupat, budes to mat ako investiciu a ked deti dorastu mozes to predat a rozdelit im peniaze. Zariadenie sa im uz bude aj tak ine pacit.

anonym_cc2162
24. nov 2025

Predajte ten byt,a nemusite mat tak vysoku hypo,naozaj sa vam bude lepsie dychat,alebo zostante tam kde ste,este.

sisska96
24. nov 2025
@anonym_autor

@petronelag ano to mas pravdu, lenze na druhej strane nechceme predavat nehnutelnost pretoze si myslime, ze ked deti vyrastu, tak bude takmer nemozne kupit nieco len tak.. a takto to podrzime a mozno to predaju deti a budu mat aspon nieco, alebo tam pojde niekto z nich byvat..

@anonym_autor a všetky deti budú tam bývať spolu ?

kuchynka15
25. nov 2025

@anonym_autor dievča kupujte byt v meste, keď ste s manželom zajedno. Ja som pred pár rokmi zaváhala, muž ma odrádzal a teraz ten byt je omnoho drahší. Tak bývame v starom, ktorý potrebuje rekonštrukciu, na ktorú teraz nemáme. Mať tento rozum a tie roky....

anonym_3f3aa8
25. nov 2025

@anonym_autor predajte starý byt a kúpte nový. Vôbec by som ani nepremýšľal. Tiež sme tak urobili, predali byt a postavili dom. Čo sa týka detí, aku máte istotu, že by tam chceli bývať. Čo ak sa odsťahujú do zahraničia? Žijem tu a teraz. Deti nech si zariadia svoj život, aký chcú. Dom ostane, môžu ho predať a budú mať peniaze. Ja sa kvôli tomu, aby som vlastnil dve nehnuteľnosti a platil veľa neuskromňoval s nejakou víziou budúcnosti, že čo bude p 30 rokov. Ja si chcem užívať, manželka tiež a deťom chcem dopriať teraz v tejto chvíli, nie o 30 rokov, keď budú nadávať na nás, že sa museli uskromňovať len kvôli nejakým našim nezmyslom s nehnuteľnosťami.

viera111111
26. nov 2025

240 tis za 4izbovy? A ked je v meste, ktore vyhovuje ani by som nevahala ked hypo vyjde. U nas za taku sumu idu 2izbove holobyty.

matusformanek
27. nov 2025

@anonym_autor nikdy nechodte od vyplaty k vyplate. Potrebujete mat nasporenu železnu rezervu. ako rodina s detmi by som uvazoval nad sumou 6-8 mesačných výdavkov, čo môže byt kludne aj 10k eur a viac. Až ked by som mal takyto vankuš, tak by som uvažoval nad podobnou hypotekou. Ist od vyplaty k vyplate s malymi detmi je extremny risk. Aj my šetrime kde sa da, obaja sme s manzelkou ZTP, zivim rodinu, neminame na zbytočnosti, strazime si rozpočet. a dokazeme aj investovat-sebe i detom.

eeffka
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_970d3c vieme samozrejme, nesuri nam to.. no na druhej strane sme nasli krasny novy byt v centre za celkom dobru cenu vzhladom na jeho stav a velmi nas zaujal.. zaroven muz nechce cakat lebo vraj cena nehnutelností bude vzrastat

@anonym_autor cize byt si chcete nechat, by si sa cudovala ale aj byty na dedine sa daju prenajat, comu som sama neverila. Mam chatu v malej dedinke 15km od ke a sused prenajima jedna radost, cize prijmy na to mate, ty pojdes do prace a mate zalozny byt co sa da predaj alebo kam sa vratit ak by bolo velmi zle. Ste na tom ovela lepsie nez to vidis.

hrasocek12
27. nov 2025

Pri takej nasporenej rezerve ,by som do toho šla. Teraz sa viete uskromniť a toľko odložiť. Budete vedieť aj neskôr. Pravda je však,že od januára ide všetko hore. Aj potraviny,služby,energie. Ale aj úroky na hypotékach. Byty už lacnejšie nebudú. Už budú len stúpať. Ak by ste do toho teraz šli. Je to lepšie ako ísť v budúcom roku,kde bude to zvýšenie extrémne

Strana
z2