Dokážete z výplaty odložiť peniaze na úspory?
Ahojte...posledné mesiace sa mi stáva že nedokážem z výplaty odložiť ...vseho vsudy mi príde 1600 eur ale proste napr teraz mám zase na účte 400 a v peňaženke 50...
Nekupujeme nič extra..na seba som minula z tejto výplaty 70 eur.
Ja už nechápem.
Ako sa darí vám ? Nezdá sa vám že je všetko drahsie? Alebo som sa len ja pohoršila ? Pred tým som vedela aj 500 ušetriť...
Z 1600 žijeme traja. Dokážeme ušetriť, chodíme na dovolenku raz ročne k moru, na trojdňové výlety viackrát do roka. V zime si zalyžujeme. Stravujeme sa doma. Nechodíme po reštauráciách a ani v práci a v škole nemáme obedy. Niekedy sú mesiace kedy dokážeme odložiť 200 eur, inokedy zasa 500 eur, takto sa to pekne nazbiera. Už máme celkom slušnú rezervu. Čiže máme aj na drobné opravy alebo keď sa niečo doma pokazí, zostane na opravu. Alebo sa kúpi nový spotrebič ak by sa neoplatila oprava. Obliekame sa normálne, nepotrpíme si na značkových veciach, ale nechodíme ani v handrách z čiňaku. Na obuv si potrpíme, aby vydržala čo najdlhšie a máme viac obuvi lebo keď ju striedame, nezničí sa. Blbosti nekupujeme ani v potravinách. Vždy len to, čo sa skutočne zje. Nič nevyhadzujeme. Varíme si zdravé jedlá, zeleninu a chudé mäso...nekupujeme nič vysoko spracované. Všetko mám domáce. Napríklad ako je kečup, majonéza, syry, paštéty, jogurty, džemy, zaváraniny, šunku, slaninu, klobásky...Všetko si vieme zohnať domáce, alebo si to vieme urobiť, vypestovať a spracovať doma. Sladkosti nekupujeme v obchode. Keď máme chuť na sladké, upečieme si koláče, zákusky alebo si dáme len ovocie a orechy. Záleží aj od sezóny. Športujeme, udržiavame si tak zdravie. Aby sme lekára potrebovali čo najmenej. Hlavne si udržovať zdravý chrup, takže ani na zubára veľa nemíňame. Auto máme len jedno, hypotéku nemáme, internet máme lacný lokálny, programy si neplatíme je to blbosť pre nás, nemáme čas vysedávať pred televízorom. Mobily máme na kredit. Kredit dobíjame tak raz za tri mesiace 10 eur každému. Čiže ani ten mobil veľmi nevyužívame na hovory. Asi som zhrnul všetko, kde sa dá ušetriť a u nás to funguje. Bývame v dome a máme veľkú záhradu so studňou.
@anonym_836f69 hmm to ste úplne vzoroví, gratulujem.
@anonym_autor lebo kupuješ kraviny, aj čo sa týka potravín tento rok sú ceny ok, zemiaky veľmi lacné, mliečne výrobky ako mlieko a maslo detto, dole išli aj sladkosti, malinovky dokonca. Mne sa tento rok sporí dobre a ľahko a to aj obmieňam vo väčšom šatník a nejako sa neobmedzujem.
@anonym_836f69 hmm to ste úplne vzoroví, gratulujem.
@anonym_828d1c Prispôsobujeme sa okolnostiam.
Tento rok sa mi stalo prvykrat po x rokoch, ze som dva mesiace po sebe nedokazala odlozit nic a isla som na nulu. Tento mesiac budem musiet siahnut dokonca po usporach, kedze sa mi v jednom mesiaci pokazila pracka, umyvacka riadu a aj chladnicka strajkuje. Okrem toho budem mat buduci mesiac dalsie vydavky na zubara, ktore mi tiez znacne narusia rozpocet. Zarobim rovnako ako ty. Asi si budem musiet poriadne sadnut k uctom a okresat zbytocne vydavky :/ bez zhorsenia zivotneho standardu to asi nepojde.
No tento mesiac skúsim teda ešte čo to ušetriť...ale budúci budem musieť asi od začiatku sa krotiť.
Len potom mi to príde veľmi smutné že človek robí snaží sa a aj tak nemôze poľaviť..proste vkuse len riešiť peniaze ...
Asi teda skúsim aspoň tých 10 % odkladať.
Ja som neusetrila nič celý tento rok.
Ale musím sa asi riadne ti pozrieť ale taktiež skúsiť to menej riešiť...lebo človek sa môže z toho aj zblázniť.
A áno je pravda že tie najzákladnejšie potraviny ozaj stoja menej...aspoň. To.
Ja tymto temam uprimne nerozumiem. Lebo, ak ti ja napisem, ze kazdy mesiac odlozim 1000€ ako ti to pomoze? Ved netusime ake mas fixne vydavky, ty netusis ake mam fixne vydavky ja.
Cize to je super, ze ti tu niekto napisal, ze nedokaze minut tolko a pritom ty mozes mat hypoteku a naklady na byvanie 700€ mesacne a dana prispievatelka 100€, ty precestujes 200€ a ja 0€ lebo mqm firemne auto...
Takze zistit ako na tom si vies iba ty, spis si povinne vydavky, minimalne 1-2 mesiace sleduj na co minas a zistis, pokojne to moze byt tym, ze potraviny su drahsie, pohonne hmoty su drahsie, urok na hypoteke ti mohol vyskocit = splatka je vyssia. Odsleduj si na co a kolko minas a budes mudrejsia.
Stačí si to v hlave zrovnať a prestať byť taký konzument tovarov a služieb. Nprestať byť otrokom peňazí. Ak každý boží deň siahaš po peňaženke, tak ním si a toto je dôvod prečo všetko rozkafreš.
Usetrim menej ako po minule roky. Vsetko zdrazelo.Mozno okrem "troch" zakladnych potravin...hlavne sluzby.
A vzdy je nieco pomimo- poplatok do skoly, syna mam v radte takze oblecenie a obuv.
Nechcem zit len v praci a doma - to mam potom pocit ze zijem len pre ucty. A to fakt neminam na somariny.
Kazdy mesiac posielam 500 eur na ucet kde mame hypo, ale neodkladame ich ale pouzivame dalej do domu co treba.

Áno, viem. Po výplate odídu peniaze na sporenie a investovanie a ak náhodou na konci mesiaca niečo ďalšie ostane, tak aj to. A nemám pocit, že by som sa nejako obmedzovala. Áno, nekupujem diamanty a kožušiny, ale zase ani nemusím v potravinach rozmýšľať, čo si môžem dovoliť kúpiť, aj chodím na obedy, aj na dovolenku do exotiky, aj si kazdy mesiac kupim viacero knih a kludne aj nieco na oblecenie. A teda oproti tebe mam len asi 300e viac. A len pre istotu, Áno, mám aj hypotéku, ktorú splácam.