Dokážete z výplaty odložiť peniaze na úspory?
Ahojte...posledné mesiace sa mi stáva že nedokážem z výplaty odložiť ...vseho vsudy mi príde 1600 eur ale proste napr teraz mám zase na účte 400 a v peňaženke 50...
Nekupujeme nič extra..na seba som minula z tejto výplaty 70 eur.
Ja už nechápem.
Ako sa darí vám ? Nezdá sa vám že je všetko drahsie? Alebo som sa len ja pohoršila ? Pred tým som vedela aj 500 ušetriť...
@anonym_autor treba si prejsť účet a uvidíš, kam ti peniaze odišli.
Odloz hned ako pride vyplata, zo zvyskom nejak vygazdujes. Necakaj, ze na konci mesiaca nieco zvysi a to potom odlozis
zarobim to co ty a neviem to len tak minut..
Ok asi sa budem musiet na to riadne pozrieť...že kde robím chybu
@anonym_autor od kedy mám deti nedokázala som ušetriť významnejšiu čiastku , 500€ je už významná čiastka. September je typicky ten mesiac,keď mám viac výdavkov ako príjmov.
Obávam sa že pár rokov nie že neušetrím nič ale budem mať mesačne vyššie výdavky ako príjem
ja ano, muž nie. Nikdy to nerobil a nechápem ako dokáže všetko minuť. Ja sa naopak teším ak co najviac odložim
mame každý učet sam
@anonym_autor no nezda sa ti to.. drahsie je vsetko.. minuly rok sme vedeli odlozit, ist na vylet jednodnovy aj dva tri krat do mesiaca.. tento nejako nie, niekedy nam ledva vyjde do vyplaty 😏 po vyletoch uz nechodime ..ja som si este dokonca nasla pracu popri praci aby sme vedeli co to odlozit..
nevieme aké máš výdavky. to je alfa a omega všetkého.
niekto môže zarobiť to isté čo aj ty, len ak je sám bez detí a neplatí hypo - tak má ušetrené veľa.
Tento rok sa mi žiaľ nedarí odkladať, rezervu ale máme dosť veľkú, no odkladať nám dáko nevychádza. Všetko išlo hore a teda my to cítime dosť. Som rada,že vôbec vyjdeme....
@anonym_autor asi nikde nerobíš chybu. Množstvo cien sa zdvojnásobilo (aj viac) a množstvo platov bežných ľudí stagnuje na 900 až 1500 Eur v čistom (vojny, nástup AI...) Z toho sa po zaplatení trvaláčov ťažko šetrí, lebo okrem bežných "prevádzkových" nákladov občas treba platiť nepravidelne platené energie, poistenia, komunálne poplatky, náklady na palivo a servis auta, kde-tu sa pokazí nejaký spotrebič, kde tu nejaká kultúra, výlet... Riešením podľa MK sú dve práce, víkendová práca atď. Čiže robiť ako aziati 10-12 hodín denne plus minimálne sobota. Chceme takto žiť?
ja nezarobím ani polovicu z tvojho a tiež neviem odložiť lebo škola, pomôcky, atď.. drogériu kupujem len nutné, nič dekoratívne. oblečenie tiež nič, najviac minieme na jedlo na tom šetriť nebudem, jesť sa musí.
Ja ano a aj manzel. Ale velmi zavisi od mesiaca, ci sa nieco nepokazi atd, tento mesiac je to napriklad auto 😂 takze asi vela neusetrime
z 1000-1100 niekedy neodlozim ani cent, niekedy aj 70,-, len na prezitie, na poplatky a na splatky.
mne sa nedarí lebo absolutne neviem šetriť 😔 či mám veľa alebo málo, na tom nezáleží…
Ja mam 1000€, plus 300€ vyzivne a každý mesiac odlozim 200-300€. Ale je pravda, zd nemám žiaden úver a vlastný byt
Hm. Ja aj z rodicaku vždy niečo usetrim, ale nemáme hypotéku. Skôr neviem, ako to ľudia vedia tak rozfofrovat, 1600 eur? Asi som divná.
@anonym_autor mam 1800 v cistom a usetrit nic neviem. mam dve vysokoskolacky v zahranici okrem inych vydavkov...
@anonym_autor
Ja sa nestresujem, mám dobré roky a zlé roky. Tento rok je zlý, každý mesiac som v mínuse. Minulý 1 000, tento 600. 🫤
Tak 200€ a niekedy ani to nie. Všetko zdražuje a výplata stagnuje. Z toho sa moc šetriť nedá.
z 850 eur cisteho som nikdy nic neodlozila, sem tam sa podarila nejaka 100vka, ked som mala k praci jednorazovu brigadu
Z 1600 žijeme traja. Dokážeme ušetriť, chodíme na dovolenku raz ročne k moru, na trojdňové výlety viackrát do roka. V zime si zalyžujeme. Stravujeme sa doma. Nechodíme po reštauráciách a ani v práci a v škole nemáme obedy. Niekedy sú mesiace kedy dokážeme odložiť 200 eur, inokedy zasa 500 eur, takto sa to pekne nazbiera. Už máme celkom slušnú rezervu. Čiže máme aj na drobné opravy alebo keď sa niečo doma pokazí, zostane na opravu. Alebo sa kúpi nový spotrebič ak by sa neoplatila oprava. Obliekame sa normálne, nepotrpíme si na značkových veciach, ale nechodíme ani v handrách z čiňaku. Na obuv si potrpíme, aby vydržala čo najdlhšie a máme viac obuvi lebo keď ju striedame, nezničí sa. Blbosti nekupujeme ani v potravinách. Vždy len to, čo sa skutočne zje. Nič nevyhadzujeme. Varíme si zdravé jedlá, zeleninu a chudé mäso...nekupujeme nič vysoko spracované. Všetko mám domáce. Napríklad ako je kečup, majonéza, syry, paštéty, jogurty, džemy, zaváraniny, šunku, slaninu, klobásky...Všetko si vieme zohnať domáce, alebo si to vieme urobiť, vypestovať a spracovať doma. Sladkosti nekupujeme v obchode. Keď máme chuť na sladké, upečieme si koláče, zákusky alebo si dáme len ovocie a orechy. Záleží aj od sezóny. Športujeme, udržiavame si tak zdravie. Aby sme lekára potrebovali čo najmenej. Hlavne si udržovať zdravý chrup, takže ani na zubára veľa nemíňame. Auto máme len jedno, hypotéku nemáme, internet máme lacný lokálny, programy si neplatíme je to blbosť pre nás, nemáme čas vysedávať pred televízorom. Mobily máme na kredit. Kredit dobíjame tak raz za tri mesiace 10 eur každému. Čiže ani ten mobil veľmi nevyužívame na hovory. Asi som zhrnul všetko, kde sa dá ušetriť a u nás to funguje. Bývame v dome a máme veľkú záhradu so studňou.
Ja mám plat 1300-1500 v čistom (záleží od odmien) a ušetrím mesačne 200-300€. Ja to mám však nastavené tak, že hneď po výplate mi odíde trvalý príkaz na toto sporenie a tým pádom musím vyžiť zo zvyšku. S mužom máme spoločnú hypotéku, spotrebný úver, iné povinné výdavky a on tiež odloží 200-300€. Popravde len naše spoločné výdavky povinne činia asi 1200€ (bez jedla). Ale my šetríme toľko aj preto, lebo chceme uz vyplatiť spotrebný úver. Zatli sme sa. Preto nehrozí ani žiadna dovolenka momentálne. Ale malé radosti a výlety si doprajeme.
Príjem máme v domácnosti okolo 3000-4000€ (ako kedy). Fixné výdavky (v tom sú poistky,šetrenia) bez jedla, drogerie, phm sú okolo 1900€. Každý mesiac odložím 300-1300€, to minieme na cestovanie a nečakane výdavky. Keďže nepíšeš o svojich fixných nakladoch, ťažko poradiť
Ja sa drzim zasady z knihy Najbohatsi muz v Babylone, ze mam zaplatit najskor sebe. Preto mam nastaveny trvaly prikaz na 10% z prijmu hned par dni po vyplate, ktore odidu na sporiaci ucet. Je to to minimum, ktore si kazdy mesiac usetrim a ak sa nic zasadne nedeje, ani nan nesiaham. Mam to tak uz roky. Kym som ale TP nemala, bolo to vseliake 😬
Takze odporucam zacat hoci aj s mensou sumou, napr. 50 €. Ved to clovek v dnesnej dobe minie, ani nevie ako. A niekedy aj na veci, ktore vobec nepotrebuje. Pomalicky sa to bude zbierat, neboj 😊
@anonym_autor nedokážeme odložiť ani cent. Žiaľ, žijeme v luxuse (rozumej dedina, nový dom), tak za to sa veru platí…. Keby som chcela odkladať, presťahujem sa do mesta na byt, rám sa dá odkladať lepšie. Ale nechcem.
Fixné náklady mám pomerne nízke, darí sa mi odkladať (a zhodnocovať) viac než 60% príjmu, v priemere zarobím tak 2400 v čistom. Žijem dobrovoľne skromne. Nemám auto, lebo ho proste nepotrebujem. Nejem obedy v práci, lebo by som z nich bola tak o 10 kg ťažšia 😺, preferujem finančný príspevok. Využívam multisport, chodím s ňou do fitka, na plaváreň, do zoo, na hrady a pod. Veľa kultúrnych podujatí je aj zadarmo. Knihy si nekupujem, požičiavam si ich z knižnice. Často chodím do prírody (turistika, bike, plávanie). TV neplatím, pretože viem nájsť omnoho lepší content na YouTube. Mobil mám na kredit. Oblečenie si kúpim jedine kus za kus, ak mi niečo odíde. Rada cestujem, všade idem na vlastnú päsť. Mám dobre nastavenú životnú poistku, kamarátom aj rodine doprajem fajn darčeky, mesačne prispievam na charitu podľa výberu, potraviny nakupujem kvalitné a zameriavam sa na proteín - na týchto veciach nešetrím. Necítim, žeby som si niečo odopierala a peniaze sa aj tak pekne hromadia. Deti zatiaľ nemám.
Zijem v zahranici, zarobim 4400€ v cistom, a odlozim mesacne okolo 2000€. A aj to len preto, lebo v krajine, kde zijem, su zivotne vydavky v pomere k prijmom podstatne nizsie, nez na Slovensku. Vzdy ked pridem za rodinou, pozeram na take iste (alebo vyssie) ceny potravin, drogerie, restauracii. O nehnutelnostiach, hypotekach, a byvani ani nehovorim. Jedine, co je lacnejsie, su sluzby, a aj to nie ovela. Uprimne si neviem predstavit zit z 1600€ v Bratislave, to jedine fakt ak si clovek sam postavia, sam dopestuje, sam usije, a nevystrci nos z domu ako je rok dlhy. Autorka podla mna mozes byt este rada, ze aspon nemas dlhy.

mame nastavene trvale prikazy platby na treti pilier a prispevky do fondov, musime potom vystacit s tym co ostane