icon

Doklady potrebné na uplatnenie bonusu na dieťa

lussy1910
15. feb 2016

Baby ked ma muž napriklad živnost može si uplatnit danovy bonus na dceru a ake papiere nato porebuje ?

Strana
z2
evittam
15. feb 2016

@lussy1910 Áno môže si uplatniť DB na dieťa, len jeho hrubý príjem za rok musí byť minimálne 2280,- Eur, stačí priložiť k DP kópiu rodného listu.

majusqa77
15. feb 2016

a este musi vykazat zaklad dane (nesmie byt v strate)

lussy1910
autor
15. feb 2016

@evittam a moze aj na zenu ci len na dieta ?

evittam
15. feb 2016

@lussy1910 Záleží čo robíš ty - si na RD, nezamestnaná - tak potom áno. Len ak si napríklad mala nejaký príjem - tak ten sa musí odrátať od nezdan.položky.

lussy1910
autor
15. feb 2016

@evittam no rodicak berem

majusqa77
15. feb 2016

a musite byt manzelia

evittam
15. feb 2016

@lussy1910 Tak potom ako som ti napísala - manžel si na teba môže uplatniť odpočitateľnú položku, potrebuje potvrdenie z UPSVaR, že si celý rok poberala RP, ten sa neodpočítava.

pimpilla
16. feb 2016

@lussy1910 Ahoj vidím že sa vyznáš...chcela by som poradit...manžel je živnostník...a ja som poberala rodičovksý príspevok ale len do marca.čiže 3 mesiace..zvyšok som bola len vedená na predlženej materskej neplatenej...čiže -nula...može si mna odpísat? a aká je to položka? plus odpisuje aj dve deti..dakujem

evittam
17. feb 2016

@pimpilla Áno môže si odpísať na teba nezdaniteľnú položku - 3803,33 Eur, ale tiež záleží koľko mal príjmy - ak vyššie tak tam sa to potom kráti. A deti neodpisuje ale uplatňuje si daňový bonus.

alenah31
17. feb 2016

@evittam ale ak bola na predĺženej neplatenej RD tak za to obdobie si úľavu žiadať nemôže....len za tie tri mesiace čo poberala aj RP. Jedine, že by bola na predĺženej platenej zo zdr. dôvodov dieťaťa do 6 rokov.

pimpilla
17. feb 2016

@alenah31 dakujem ...kvoli čomu si nemože uplatnit aký je tam rozdiel ? to znamená že na buduci rok už nič nebude moct odpísat..lebo tento celý rok budem na predlženej...

pimpilla
17. feb 2016

@evittam no príjmy mal cez 16 000 ...Zp a Sp neviem kolko tam ma výdaje...l...a plus ja a dve deti ...

alenah31
17. feb 2016

@pimpilla áno budúci rok nemôže odpísať nič pokiaľ budeš celý rok na neplatenej RD. U nás je štandardná dĺžka platenej RD 3 roky pri zdravom dieťati a 6 rokov pri nepriaznivom zdr. stave dieťaťa. Za toto obdobie štát poskytuje určitú úľavu na dani manželovi/manželke. Pokiaľ sa potom rozhodnete zostať doma kľudne môžete - štát za Vás naďalej platí zdravotné poistenie, ale nemá dôvod poskytovať úľavu na dani za niekoho kto je "dobrovoľne doma". Pokiaľ chcete byť doma, nie ste zamestnaná (resp. nemáte sa kam vrátiť po RD) a chcete, aby si manžel mohol uplatniť úľavu budúci rok tak sa musíte zaevidovať na ÚP - aj keď nebudete nič poberať, podstatná je tá evidencia. Rovnako tá doba sa Vám nepočíta do odpracovaných rokov myslím. Už ani za dobrovoľne nezamestnaného si nemôže manžel/manželka žiadať úľavu na dani

evittam
17. feb 2016

@alenah31 Aha, ok. Ale ak je evidovaná na UPSVaR tak by sa to malo dať, či? Nie som si istá.....
@pimpilla No pozri to krátenie ....

pimpilla
17. feb 2016

@alenah31
@evittam nie so vedená v evidencii...som zahlásená v zadravotnej poistvni...vedená ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov..pred Rod.dovolenkkou som bola nezamestnaná..nakolko synček ide do školky až od septembra ..som to zatial vyriešila takto...aby som sa nemusela chodit podpisovat...ale asi ovli tej danovej ulave sa mi oplatí viacej zaevidovat..že?
dakujem pekne za podrobné vysvetlenie....

alenah31
17. feb 2016

@evittam hej pokiaľ je evidovaná na ÚP tak jasné. Už ani za dobrovoľne nezamestnaného si nemôže uplatniť. Dokonca kedysi si mohol uplatniť aj keď bol manžel/manželka starobný dôchodca - teraz už môže len ak poberá invalidný dôchodok. Ale na druhej strane sa to dá pochopiť.

evittam
17. feb 2016

@alenah31 Aha, jasné - dík zase som aj ja múdrejšia. 😉

alenah31
17. feb 2016

@pimpilla pokiaľ chceš, aby manžel mohol uplatniť úľavu budúci rok tak áno treba sa zaevidovať na ÚP. Alebo skúsiť vybaviť predĺženú platenú RD zo zdravotných dôvodov ak má dieťatko nejaký problém - už som počula, že schválili aj kvôli obyčajnej alergii.

pimpilla
17. feb 2016

@alenah31 nie nemá žiadne zdrav.problémy...riešila som to len kvoli tomu že je doma..lebo pre nedostatok miesta ho do školky nevzali...a nemám ho komu dávat postrážit ...keby sa chodím podpisovat na Up...tak som to takto vyriešila..žial...ale od sep.už nastupuje...tak ked dovtedy nenajdemm prácu tak mi už zostáva len to UP..ale uvažujem či sa tam teda nezahlásim už teraz...aby sme neplatili na rok ešte vačšiu dan...

alenah31
17. feb 2016

@evittam ja mám momentálne prípad: prišiel zamestnanec, ktorý sa oženil v októbri 2014, manželka bola v tom čase na RD a teraz si chce spätne uplatniť úľavu na dani. Ani som netušila, že sa to dá. Dokonca je vraj jedno, že sa vzali až v októbri - uplatniť si ju môže za celý rok pokiaľ preukáže, že spolu žili v jednej domácnosti. Zrovna včera som volala na daňový úrad čo s tým a musí si robiť sám daňové priznanie ak to chce.

majusqa77
17. feb 2016

@alenah31 to fakt? Ja viem tak, ze sa posudzuje vzdy k prvemu v mesiaci ci splnil vsetky podmienky.. ..to pocujem prvykrat, ze nemusia byt manzelia..

alenah31
17. feb 2016

@pimpilla kvôli tej úľave sa to oplatí zaevidovať sa. Ešte je možné zaevidovať sa a ísť na PN ( je to síce "vychcanosť", ale dá sa to hlavne pokiaľ je lekár ochotný PN-ku vystaviť😀 )- síce sa nemusíte zahlasovať na ÚP, ale nebudete môcť chodiť ani von pokiaľ nebudete mať vychádzky - všetko má svoje pre aj proti.

pimpilla
17. feb 2016

@alenah31 dakujem ste velmi milá...naša ekonomka..čo robí manželovi danové..absolutne nič nevysvetlí... 😒 potom sa škrabeme za hlavu že čo a ako...ani toto mi nepovedala že sa nedá poskyt ulava ked som na neplatenej rd...a na rok by sme zas len platitli vždy vačšiu dan....

alenah31
17. feb 2016

@majusqa77 včera mi to povedali na DÚ V Trenčíne, lebo tu v Dubnici ani netušili, že si môže žiadať spätne - pokiaľ napíše prehlásenie, že počas celého roka, v ktorom prebehla svadba žili v jednej domácnosti bude sa mu celý rok brať ako ženatému. Za to prehlásenie si nesie zodpovednosť sám. Akurát si musí to daňové podať on. Však som mu povedala, že keď to bude mať vypísané nech mi to donesie ukázať, sama som na to zvedavá.

majusqa77
17. feb 2016

@alenah31 ja sa na to skusim spytat tu v BA 🙂

evittam
17. feb 2016

@alenah31 Tak to tiež počujem prvýkrát, že si môže uplatniť za celý rok. A áno - môže podať dodatočné DP - prečo by nemohol? 😉 Ale samozrejme na tlačive typu A (ak bol zamestnanec) - nedá sa to cez zamestnávateľa.

alenah31
17. feb 2016

@majusqa77 ok dajte mi potom vedieť čo Vám povedia. Sama som dosť zvedavá či mu to na podateľni vezmú keď to tam zanesie.

evittam
17. feb 2016

@pimpilla Vymeň ekonómku - je ich dosť....To akože platíš osobu, ktorá ti nič nepovie? 😉

alenah31
17. feb 2016

@majusqa77 a ešte jednu vec sa spýtam.....mám zamestnancov, ktorých deti ukončili bakalára v júni 2015 a v septembri 2015 pokračujú na inžinierskom. Za júl-august niektorí pracovali-brigádovali, niektorý boli vedení na ÚP - keďže pokračujú v štúdiu ďalej môžu si požiadať o doplatenie daňového bonusu za ten júl a august?? Chcem mať istotu, že im to nehovorím zle, ale podľa mňa áno či sa mýlim??

majusqa77
17. feb 2016

@alenah31 kolegyna toto riesila vlani na skoleni koli jednemu zamestnancovi a boli povedane, ze ano

Strana
z2