Doklady potrebné na uplatnenie bonusu na dieťa
Baby ked ma muž napriklad živnost može si uplatnit danovy bonus na dceru a ake papiere nato porebuje ?
@lussy1910 Ahoj vidím že sa vyznáš...chcela by som poradit...manžel je živnostník...a ja som poberala rodičovksý príspevok ale len do marca.čiže 3 mesiace..zvyšok som bola len vedená na predlženej materskej neplatenej...čiže -nula...može si mna odpísat? a aká je to položka? plus odpisuje aj dve deti..dakujem
@pimpilla áno budúci rok nemôže odpísať nič pokiaľ budeš celý rok na neplatenej RD. U nás je štandardná dĺžka platenej RD 3 roky pri zdravom dieťati a 6 rokov pri nepriaznivom zdr. stave dieťaťa. Za toto obdobie štát poskytuje určitú úľavu na dani manželovi/manželke. Pokiaľ sa potom rozhodnete zostať doma kľudne môžete - štát za Vás naďalej platí zdravotné poistenie, ale nemá dôvod poskytovať úľavu na dani za niekoho kto je "dobrovoľne doma". Pokiaľ chcete byť doma, nie ste zamestnaná (resp. nemáte sa kam vrátiť po RD) a chcete, aby si manžel mohol uplatniť úľavu budúci rok tak sa musíte zaevidovať na ÚP - aj keď nebudete nič poberať, podstatná je tá evidencia. Rovnako tá doba sa Vám nepočíta do odpracovaných rokov myslím. Už ani za dobrovoľne nezamestnaného si nemôže manžel/manželka žiadať úľavu na dani
@alenah31
@evittam nie so vedená v evidencii...som zahlásená v zadravotnej poistvni...vedená ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov..pred Rod.dovolenkkou som bola nezamestnaná..nakolko synček ide do školky až od septembra ..som to zatial vyriešila takto...aby som sa nemusela chodit podpisovat...ale asi ovli tej danovej ulave sa mi oplatí viacej zaevidovat..že?
dakujem pekne za podrobné vysvetlenie....
@alenah31 nie nemá žiadne zdrav.problémy...riešila som to len kvoli tomu že je doma..lebo pre nedostatok miesta ho do školky nevzali...a nemám ho komu dávat postrážit ...keby sa chodím podpisovat na Up...tak som to takto vyriešila..žial...ale od sep.už nastupuje...tak ked dovtedy nenajdemm prácu tak mi už zostáva len to UP..ale uvažujem či sa tam teda nezahlásim už teraz...aby sme neplatili na rok ešte vačšiu dan...
@evittam ja mám momentálne prípad: prišiel zamestnanec, ktorý sa oženil v októbri 2014, manželka bola v tom čase na RD a teraz si chce spätne uplatniť úľavu na dani. Ani som netušila, že sa to dá. Dokonca je vraj jedno, že sa vzali až v októbri - uplatniť si ju môže za celý rok pokiaľ preukáže, že spolu žili v jednej domácnosti. Zrovna včera som volala na daňový úrad čo s tým a musí si robiť sám daňové priznanie ak to chce.
@pimpilla kvôli tej úľave sa to oplatí zaevidovať sa. Ešte je možné zaevidovať sa a ísť na PN ( je to síce "vychcanosť", ale dá sa to hlavne pokiaľ je lekár ochotný PN-ku vystaviť😀 )- síce sa nemusíte zahlasovať na ÚP, ale nebudete môcť chodiť ani von pokiaľ nebudete mať vychádzky - všetko má svoje pre aj proti.
@majusqa77 včera mi to povedali na DÚ V Trenčíne, lebo tu v Dubnici ani netušili, že si môže žiadať spätne - pokiaľ napíše prehlásenie, že počas celého roka, v ktorom prebehla svadba žili v jednej domácnosti bude sa mu celý rok brať ako ženatému. Za to prehlásenie si nesie zodpovednosť sám. Akurát si musí to daňové podať on. Však som mu povedala, že keď to bude mať vypísané nech mi to donesie ukázať, sama som na to zvedavá.
@majusqa77 a ešte jednu vec sa spýtam.....mám zamestnancov, ktorých deti ukončili bakalára v júni 2015 a v septembri 2015 pokračujú na inžinierskom. Za júl-august niektorí pracovali-brigádovali, niektorý boli vedení na ÚP - keďže pokračujú v štúdiu ďalej môžu si požiadať o doplatenie daňového bonusu za ten júl a august?? Chcem mať istotu, že im to nehovorím zle, ale podľa mňa áno či sa mýlim??

@lussy1910 Áno môže si uplatniť DB na dieťa, len jeho hrubý príjem za rok musí byť minimálne 2280,- Eur, stačí priložiť k DP kópiu rodného listu.