icon

Dovolili by ste si druhé dieťa s rozpočtom 900€?

13. júl 2024

Ahojte, mame uz jedno dieta, a velmi zvazujeme nad druhym. Po odcitani vsetkych zakladny vydavkov na byvanie mame 900€… isli by ste do druheho dietata? Hlava hovori nieco ine ako srdce…

subartic
13. júl 2024

a zajtra ťa zrazí možno auto . Panebože , pri takomto myslení vymrieme .

autor
13. júl 2024

@subartic mozno. Mozno aj teba. Ale myslom ze pokial ide o dalsi zivot, je rozumne sa minimalne zamysliet ci to potiahneme. Lebo ozaj nechcem prezivat a chcem tym detom dopriat aj dovolenku, aj kupalisko, ak lyze, a nie si narobit deti, ze ved nejak bude

subartic
13. júl 2024

takýmto myslením si zachvílu strelíš guľku do hlavy. Ty sa nezamýšľaš , ty si projektuješ situácie pri ktorých by nikto deti ani nemal , čo keď sa stane toto a tamto a čo keď ..... . Maj druhé dieťa a postaraj sa aby sa malo dobre. Ja mám detí 5 a starám sa aby sa mali dobre a aj sa dobre majú . Mala som 6 detí , jedno mi zomrelo vo veku 17 rokov na ťažké ochorenie , dva roky v nemocnici. Život sa nedá v určitých momentoch predvídať.

evka52
13. júl 2024

Autorka ja ťa maximálne chápem. A naozaj ma udivujú odpovede niektorých osôb. Veď je pekné a zodpovedné myslieť na čo najlepšie zabezpečenie rodiny. A áno treba si predstaviť aj hypotetické situácie. Napríklad ja uvažujem aj tak, že čo by bolo ak by som zostala na dieťa/deti sama (z rôznych dôvodov), vzládla by som to? Ak nie, nerobím si ďalšie dieťa. To neznamená, že nikdy. Len kým nebudem mať taký príjem/rezervu/situáciu, že by som to dala.

mareka49
13. júl 2024

Ak by to srdce hovorilo, že druhé dieťa chces tak nekalkulujes.
Kašľať na lyže, dá sa prežiť detstvo aj bez nich (obrazne to myslím)

janababana
13. júl 2024

Toto sa nemozes pytat predsa na MK. Sadni si vezmi papier pero kalkulacku a rataj. Rozhod si to na mesiace - ved prvych skoro 7m po narodeni mas matersku, zaroven pocas tehu poberas tehotensky prispevok (snad sa v tomto nic nezmenilo). Cize kazdy mesiac (36 mesiacov povedzme) si rozpis prijmy a aj vydavky. A uvidis ako ti to vyjde. Potom si takto urob aj dake 2 roky ked nastupis do prace cca a uvidis ci to ustojite

autor
13. júl 2024

@mareka49 jasne, da. Ale taky zivot pre svoje deti (ani pre mna s manzelom) nechcem. Preto kalkulujem

autor
13. júl 2024

@janababana materska mi nevyjde, prve dieta sa narodilo dva tyzdne pred statnicami, takze len nizsi rodicak

janababana
13. júl 2024

Skus si dorobit statnicu, trosku si zarob (ked male bude vacsie) aby si si vytvorila financnu rezervu a potom by som ja osobne isla do druheho dietata, ak sa obavate financii

zzuunnaa
13. júl 2024

ja som sa takto nikdy nezamyslala… lebo stat sa môže všetko.. muž môže prísť zajtra o prácu ale aj nájsť si lepšie platenú 🤷🏽‍♀️ dieťa má byt o tom, že ho chcem. Samozrejme, otázka je aktuálna situácia, ak sú obaja doma a žijú z rodicaku tak najskôr sa niečo musí zmeniť…. ale neratala som nikdy “koľko má dieťa stojí”.. deti majú aj chudobný ľudia.. možno že tie decká nemajú x hračiek, najnovšie oblečenie a nechodia do kina ale asi im to na šťastí ani nechýba.. ak túžite po dieťati tak choďte do toho, veď nie je to 9te dieťa..

vkatush
13. júl 2024

Autorka, ja ťa úplne chápem, sme na tom podobne. Malý má 1.5 roka, chceme druhé, veľmi, ale ja som praktik/realista, nedokážem snívať a počúvať srdce, keď mi rozum vraví niečo iné. Kalkulujem podobne ako ty a proste mne to nevychádza na druhé dieťa. Samozrejme, ak by sa "šmyklo", budeme sa veľmi tešiť a zubami nechtami to nejak dáme. Ale viem, že to pôjde na úkor vecí, ktoré ovplyvnia naše manželstvo, nášho syna, náš domov, naše sny.

Pochopenia sa nedočkáš od všetkých, niekedy ani od najbližšej rodiny, nie to od ľudí za obrazovkou.

Je to extrémne ťažké, zložité rozhodnutie, ak si v danej situácii a ja ti/vám len prajem veľa síl a aby ste rozhodnutie neľutovali, nech už bude akékoľvek.

luccija
13. júl 2024

900 zostane mínus strava, benzín, drogéria, lekáreň, niečo dieťaťu, zubár a zrazu zistíš, že ti mesačne zostane 50 eur a čakáte na výplatu.Podla toho čo píšeš si ešte mladá po VS vek ta netlačí ja by som sa zamestnala, vydýchla, dieťa podrastie a budeš vedieť viac ušetriť z dvoch platov.Ale ja som opatrná, ty sa riad podľa seba...

betulinka1
13. júl 2024

Za mna nie. Ak je v tych 900€ strava, zubar, skola, skolka, oblecenie, lieky, obuv, poistky, dovolenka atd.. Ak je tych 900€ naviac co viete odlozit po vsetkych výdavkoch, tak Ano.

autor
13. júl 2024

@betulinka1 v 900€ je presne to spomenute

amelie2017
13. júl 2024

Ak si mala prve dieta pred statnicami, urcite si este mladucka. Najdi si pracu, odrob 2-3 roky, ziskaj skusenosti, urobte si financnu rezervu a mozete ist do druheho dietata. Budes mat matersku, tehotenske, vyssi rodicak a hlavne sa budes mat kam vratit do prace, keby nahodou manzelov prijem vypadol alebo sa znizil. Tiez by som pozerala na dostupnost skolok, jasli v okoli, keby nahodou..
Odznelo tu, ze 900€ je luxus..za mna nie..ak chces plnohodnotnu stravu pre 4 ludi, tak rataj minimalne 600€, do toho nejake lieky, zubar, oblecenie, vylet a uz si v minuse.

ekira1
14. júl 2024

Čítam tvoje možno, čo sa môže stať pri druhom. Takto si rozmýšľala I pri prvom? A to si mala ešte o rodičák menej.. ja by som si asi odrobila tých 270 dní, či koľko treba na materskú, pol roka budeš mať skoro plat a potom rodičak.

henka123123
14. júl 2024

Nie nesla.lebo ved z tych 900 musis riesit stravu co je dost velka polozka..lieky.vitaminy.hracky.oblecenie.vylrty.nieco sa pokazi.tankovanie.pausaly a pod..to by mi nakonci xostala nula

pimpa12
14. júl 2024

Nie, nešla by som do druhého dieťaťa, hlavne keď nemáte nič odložené bokom. Išla by som do práce aby mi vychádzala materská, niečo posetrila a potom išla do druhého. Je fajn, že takto uvazujes. Kopa žien na toto nemyslí a potom je tu milión tém kde sa sťažujú ako je zle.

betulinka1
14. júl 2024

Autorka pozri sa na to tak, ze teraz nie a mozno za 10 rokov ano. Nieco odpracujes, nasetrite si, nieco pocestujete alebo nakoniec splatíte aj hypo a uvidis ako to bude. Nemusis sa rozhodovať teraz a hned. Hlavne sa tym netreba stresovať. Co ma prist príde a ty uvidis neskor.

zzuunnaa
14. júl 2024

zienky… ja úplne nechápem… fakt každá preratava dieťa na peniaze? Mna to nikdy nenapadlo… Samozrejme, človek musí pozvať svoju situáciu.. považujem sa za finančne gramotnu, snažím sa aj rozumne minat peniaze ale nikdy mi neprišlo prerátať dieťa… Nám keď odratam hypo, inkasa a nejaké základne veci ako pausal a pod (ale už aj s peniazkami na odlozenie) tiež ostáva cca 1000€, ja som bezlepkova, takze moja strava je o dosť drahsia… Ale proste pre mna je rodina základ a keď s mužom túžim po dieťati, tak nepreratavam ako splatnú na nové auto.. 🤦🏻‍♀️ veď dieťa môže mat veci aj z druhej ruky, veľa toho zo začiatku nezje a keď už idu výdavky ako škôlka a pod tak mama ide do prace už… no neviem.. prekvapená som

pieksamaki
14. júl 2024

My sme boli s 3 deťmi v 2izbaku v neprerobenom( 8-10 rokov dozadu)...7 rokov....šetrili sme tam.. .....aby sme mali na zaklad na dom...dalsiu hypo....podarilo sa......áno rozmýšľaš racionálne...zubar , strava je najväčšia položka.....mame teraz 5 deti....a nedoporucovala by som to niekedy , ....ale clovek naskrabe peniaze keď je zdravý.... a neboji sa odist za pracou aj do ineho mesta...statu.....druhá vec je plánovať človek môže...ale vždy sa to nejako utrasie....

walentina7
Odpoveď bola odstránená
majka99999
14. júl 2024

Ak mate rezervu, tak ano, ak sa uskromnite, tak ano. Ja som mala dieta ako 32- a 34-rocna, mali sme hypo, ale mali sme rezervu nasetrenu. Ak si mlada, porozmyslala by som nad zamestnanim, 2-3 roky, rezerva bude, potom ani dvojicky nebudu prekazkou, kym budu male vo vajickach, vojdete sa aj do kombi. Po narodeni dostanes prispevok, kocik mozete mat z bazara. My sme mali druhe s plnou max. materskou, je to fayn. Po zaplateni toho vela neostalo s rodicakom (necelych 200 eur plus pridavky s bonusom dalsich 100 eur), a dali sme maleho aj do sukromnej skolky na pol dna. Hypo bola 500 eur, paradoxne, teraz mame 3x taky prijem a hypo nizsia. Ja by som sa porozpravala s manzelom/partnerom. Ako si to predstavuje, my ti tu mozeme radit cokolvek, ale na nom bude hlavna financna zataz. 900 je ok, da sa z toho vyzit plus teda dieta su pridavky a bonus, tie prve mesiace budu vydavky plienky, nejake oblecenie a pripadne mlieko. To by tych 160 eur mohlo pokryt. Ja by som zvazila, ze co som vystudovala, aka je uplatnitelnost, co bude, ked pomaly v 30tke prides na pohovor bez pracovnych skusenosti... U nas bolo jednoznacne, hoci dme chceli len 1 dieta, ale ked malo cca 1 rok, tak sme sa rozhodli pre druhe a bolo jasne, ze idem na retazovu. Muz sam povedal, ze keby bol maly v skolke trebars 5-rocny, samostatny, uz by nechcel dalsie. Sme si s nim uzili dost, aj s mensim. Muz si musi byt vedomy, ze ked budes v nemocnici s dietatom, musi sa postarat o druhe. Resp. aka je podpora rodiny, ao sa citis na materskej... Mat babatko a 2-3-rocne dieta je narocne, teraz su horucavy, da sa ist rano a vecer von. Rezim odlisny, ked by bol starsi v skolke, bolo by to lahsie, ale zase choroby. Starsi nam doniesol riadne pliagy odtial. Takze, ak velmi chces, uskromnite sa a ta diera v zivotopise nevadi, kludne druhe. A sa chves citit financne istejsie, chod do prace.

sisska96
14. júl 2024

tak potom choď do práce na rok a potom na materskú...

sisska96
14. júl 2024

@subartic Však aj vymrieme . U nás je bežné iba jedno alebo žiadne dieťa. Takže to už ide dole vodou, lebo je potrebná drahá dovolenka, lyže, drahé auto, reštiky, a podobne...

nerko
15. júl 2024

Kolko mas rokov? Potrebujes hned tersz riesit druhe dieta? Pockaj, daj ho do skolky. Prerob 2-3 roky. Budes mat aj peniaze, aj matersku.

madielilly
17. júl 2024

My sme tiez neriesi dieta zo strachu,ze ako to financne zvladneme 5 rokov.Potom sme si povedali,ze sak to zvladneme.....a hla....1,5 roka sa mi nedari otehotniet

miamaria
17. júl 2024

@slniecko5 Ako to?

elizita
17. júl 2024

@autorka to budete mať naveky 900? Veď hádam pôjdeš do práce a budú 2 platy. Do 3r to dieťa stojí fakt že minimum pokiaľ nepotrebuješ k šťastiu bundy za 100, koč aspoň za dvojku a podobne pre mňa hovadiny. Závisí aké máš nároky

kikappp
17. júl 2024

Nešla.