icon

Ex partner chce rodný list dieťaťa k daňovému priznaniu

alzbetka83
7. mar 2016

Zaujimalo by ma aka je vyska bonusu na dieta,alebo navratka dane.. Ci by nebolo fer,aby nam polovicu dal..Nezijeme spolu od kedy mala dcerka pol roka(uz ma 2r)ja sa onu staram,som na materskej..

Strana
z2
malibu21
7. mar 2016

@anjelicek26 asi preto ze ak niekto sem tam zaplati iba nieco aby bol kryti tak ako sorry ale urcite by som to riesila a veru aj budem 🙂

0silvia0
7. mar 2016

keď žena nastúpi do pracovného procesu, môže si uplatniť daňový bonus cez svojho zamestnávateľa
a je po probléme 😉

anjelicek26
7. mar 2016

@malibu21 ale tak to mate asi ine problemy, ako len ten danovy odpocet. Prisliapni si ho cez nemecke urady, oni su v tomto viac ako ustretovy, ked chlap poriadne neplati, su tu tabulky, podla ktorych sa sudy orientuju a vyzivne stanovuju velmi slusne.

malibu21
7. mar 2016

@anjelicek26 nehovorim o nemecku ale o blbom slovensku

anjelicek26
7. mar 2016

@malibu21 ach jaj ano mne je jasne, ze na slovensku to slape este uradmi trochu inak, co ma mrzi :( Len zakladatelka ma ex s nemecka, ma vsetky paky to rychlo vyriesit. Urcite VDAKA nemu dostava aj nemecke pridavky na deti cca 200e do 25rokov veku... urcite o ne poziadali tam a podobne, ten odpocet danovy by mu mala dopriat... teda dopriat proste ma na neho narok a hotovo. Nemusia byt na noze... ja pomozem tebe, ty pomozes mne... da sa fungovat celkom v harmonii, aj ked sa moc nemusia...

malibu21
7. mar 2016

@anjelicek26 aspon tam u nas aa zial neda

maminuska
7. mar 2016

@tana85 nie nedostane sa nikto ak nikto nespĺňa zákonom stanovené podmienky .
@anjelicek26 tu nejde či sa mi to páči alebo nie, jednoducho na SR sú takto stanovené podmienky a hotovo . Na daňový bonus , ten kto nežije v domácnosti s dieťaťom nemá nárok , neviem čomu tu nerozumieš. Nepleťme do toho nejaké výživné , alebo náklady.
@malibu21 dá sa to krásne zistiť, ak si uplatňuje druhý rodič ktorý nežije v domácnosti s dietatom bonus , musí uvádzať aj meno dieťaťa a rodné číslo + predkladá rodný list. Stačí spolupráca s mestským úradom evidencia obyvateľstva a už sa ide.

Skutočne si nemyslite že tam robia iba vymetenci , robia tam aj šikovní ľudia, a ktorí sú aj podľa nálezov odmeňovaní .

maminuska
7. mar 2016

@0silvia0 no po probléme ako po probléme, niekedy si uplatňujú obidvaja 🙂. Ale je pravda že to už ženu nemusí zaujímať.

lubiduch
7. mar 2016

@alzbetka83 ahoj ja by som mu naprieky nerobila. pises ze pracuje v DE tam su zakony ine.
na svk by na danovy Bonus narok nemal, to by mal len ak by zil s dietatom v jednej domacnosti.

V DE je ten zakon iny, na danovy Bonus maju rodicia narok pol na pol. Cize ak by si ty pracovala mas narok na 0,5 dietata a tvoj ex na 0,5. Zakon vobec nehovori o tom ze by ti mal polovicku dat. on ma narok len na 1/2 toho danoveho bonusu (alebo nazvime to pravym menom Kinderfreibetrag).

Inac tvoj ex ako otec ked pojde na matriku tak mu myslim tu kopiu rodneho listu musia vystavit. cize to ze mu nedas podklady ti nepomoye.

pozrela by som sa na to aj z tej stranky- posiela ti vyzivne? lebo to je jeho povinnost. ak ano, on si svoje povinnosti plni. K tomu ma aj iste naroky, napr to ze tym ze sa stara o dieta (co i len tym vyzivnym) ma v nemecku narok na odvadzanie trochu nizsich dani.
co ked ti povie ze ty si mi neposkytla podklady na danovy Bonus na ktory on z nemeckeho zakona narok ma ze ti nebude poielat vyzivne? alebo ze by ti o tu sumu o ktoru takto pride to vyzivne znizil? to by sa ti zdalo fer?

ja viem..rozvody su tazka vec, ale vychadzat s niekym korektne po rozvode sa snad da....

alzbetka83
autor
7. mar 2016

@lubiduch ahoj a dakujem za rady..naprieky mu nerobim to nie,snazim sa s nim dohodnut,ved je to "tato" mojej dcerky,prave ,ze velmi neriesim kolko na nu plati a tak..snazim sa ako mozem..ale ,ked on mi potom pise,ze nema nudzu o peniaze ,tak neviem..zle som sa asi vyjadrila,lebo on pracuje v nemecku,ale pobyt ma na slovensku,aj danove priznanie a vsetko riesi tu

maminuska
7. mar 2016

@alzbetka83 ak rieši všetko tu , je teda rezidentom SR a zdaňuje tu celosvetové príjmy, má teda nárok na odpočítateľnú položku na daňovníka + ak by mal nejaké poistenie , ale nemá nárok na bonus .
Možno keby si vybavil daňovú rezidentúru v Nemecku .

Strana
z2