icon

Exekúcia na pozemok

4. júl 2023

Baby, hneď na začiatku odprisaham, že sa to netýka mňa ale kamošky, lenže ona nie je na mk a ani sa v tom nevyzná.. odprisaham to kľudne aj na to, čo mi je najdrahšie,....
Ide o to, že kamoška mala niekoľko ročného partnera (cca 7 rokov). Zdedila pozemok... Potom sa vzali a chceli ísť do banky pre úver kvôli kúpe domu a chceli ručiť jej zdedenym pozemkom. V banke sa šak dozvedela, že na jej pozemok je uvalená exekúcia, pretože on si do manželstva "priniesol" dlh prevyšujúci 50 000€... Odvtedy manželstvo šlo dolu vodou a rozviedli sa...
Áno, tiež nechápem, ako to tých cca 7 rokov pred ňou dokázal tajiť... Narodila sa im aj dcérka medzi tým... Manželmi boli tuším ďalšie cca 2 roky ...
Kamoška pôjde podať BSM. Ale mňa zaujíma, čo môže spraviť, aby exekúcia na jej pozemok bola zastavená, ona nevedela ani, že by to, podľa mňa, mohla napadnúť. Veď je to za prvé jej dedičstvo a za ďalšie, nadobudla ho ešte pred manželstvom... Ako je možné, že keď sa vzali, tak jeho dlh prešiel na jej dedičstvo? Dá sa to nejak napadnúť ako si ja myslím? Snažím sa jej pomôcť ako sa dá, aj som skúšala písať do online poradne Ficek&Ficeková ale neodpovedali mi.... Je tu niekto, kto by vedel poradiť?

autor
5. júl 2023

@simca06022011 neviem ale u nás je to bežné 🤷 aj môj priateľ je rozvedený a BSM nemali s exmanželkou, tiež o tom nevedeli 🤷 už sú rozvedení viac ako 3 roky, čiže tam je to už bezpredmetné. Ale kamoška je rozvedená rok, tam na ňu tlačím v tom, nech si aspoň to vyrieši...

autor
5. júl 2023

@aduskatt no lenže ona si nepamätá, kedy ho zapísala ako spoluvlastníka, ale že tuší že až po uzavretí manželstva... Čiže si zavarila, lebo tým pádom na to exekútor má dosah... Lebo je to "jeho majetok" nadobutnutý počas manželstva....

marca12
5. júl 2023

Nech si pozrie list vlastnictva tam ma napisany rok,kedy ho zapisali a na zaklade akeho titulu,ci mu to darovala. Ak darovala mozno by sa dalo sudne napadnut darovaciu zmluvu. Na internete si vie pozriet list vlastnictva. Na toto vsetko mlbude potrebovat pravnika,lebo ako tak citam,je to asi negramotna zena

autor
5. júl 2023

@marca12 ona je taká jednoduchšia, ale zlá není, len vo veľa veciach nerozmýšľa, alebo jej to nedochádza... Viackrát som jej dohovárala v iných veciach, ale bohužiaľ.... 🤷

sasanka605
5. júl 2023

ti pisem aby ste pozreli na katastri, je tam zapisane ako bol nadobudnuty pozemok. Standardne je tam datum

autor
5. júl 2023

Napísala som jej, tak on je spoluvlastník 1:1... Čiže tam moc šance nemá... Dalo by sa to napadnúť aj tak? A oprieť sa o to, že ju oklamal/zatajil taký veľký dlh? A trvať na tom, že o pozemok a zároveň dedičstvo pre ich dcérku, nemieni prísť? Dá sa to posunúť aj na európsky súd pre ľudské práva? Keďže je jednoduchšia, pomáham jej s tým, komunikujem kde sa dá, googlim, je to naozaj dobrá kamoška, len má mrzí, že takto naletela...
Ona nie je zvyknutá sa za niečo "bit"... Vždy sklopila hlavu a šúchala nohami... Mala naozaj ťažký život... každý si do nej mohol kopnúť a ona to znášala...

aduskatt
5. júl 2023

ale dlh vznikol pred tým........a ten sa z BSM tým pádom nevysporiadava

sasanka605
5. júl 2023

@aduskatt co to ma s BSM? ona ho tam napisala dobrovolne a je to jeho majetok tym padom. Prestane platit, exe siahne na pozemok. Jedine to skusit napadnut na sude

aduskatt
5. júl 2023

@sasanka605 píšem to čo písal draik....čítaj vyššie

draik
5. júl 2023

@aduskatt
Podiel na pozemku nie je v BSM, je výlučným vlastníctvom manžela - dlžníka, teda tento podiel možno postihnúť exekúciou.
Autorke len toľko, že
len to, že má obdarovaný dlhy, nie je dôvodom na určenie neplatnosti darovacej zmluvy.
Inak je zbytočné sa tu k tomu vyjadrovať cez prostredníka. Daná osoba to musí riešiť sama.

autor
5. júl 2023

@sasanka605 môže to napadnúť aj s argumentom že ten dlh pred ňou zatajil?

sasanka605
5. júl 2023

@aduskatt uz ti bolo odpisane, dve rozdielne veci netreba miesat.

autor
5. júl 2023

@draik áno, riešilo by sa to, keby je šanca, že by vyhrala. Neviem, či by obstál argument, že dlh pred ňou zatajil.... Preto som napísala sem, aby som zistila aspoň približný postup, čo sa má podať, kam sa má podať, či je reálna šanca, že by obstál argument....

kristinka92
5. júl 2023

veď ti odpísal draik, ktorý je právnik, že ten argument že dlh zatajil by neobstál…bohužiaľ kamoska prišla o polovicu majetku, ale komu niet rady…. jediná sanca si zobrať právnika či by niečo ešte nevyhútal, ale keď sklopí zas uši tak skoda reči vôbec

kristinka92
5. júl 2023

*pozemku
alebo teda ak naňho napisala ešte zopár nehnuteľnosti s pozemok tak aj o tie…

autor
5. júl 2023

@kristinka92 nie, nehnuteľnosť na pozemku, rodinný dom zas zdedila jej sestra... Kamoška pozemok a jej sestra dom na tom istom pozemku...
Viem, znie to trošku blbo to rozdelenie, ale ich starí rodičia to tak spravili pred smrťou... Aby obe sestry niečo mali...
Áno, viem, že to napísal, len som zopakovala prečo som sem vlastne prišla, odpoveď som dostala, no ja som tvrdý oriešok, ja sa nevzdávam a ju dokopem do toho, aby to aspoň skúsila... Stratiť už viac nemôže, môže iba získať...

autor
5. júl 2023

@kristinka92 teda nie, že nič viac na neho neprepísala, lebo nič viac nevlastnila, len ten pozemok. Na LV je to zapísané ako orná pôda, zrejme je to zbytok pozemku, kde stojí ten RD zdedený zas jej sestrou....
Poslala mi LV, ale ledva som z toho niečo prečítala... Ak zajtra nezabudnem, zaciernim osobné údaje a pichnem to sem...

kristinka92
5. júl 2023

omg omg 🙈 pockaj cize už teraz sestrin dom stojí na pozemku kde je uvalena exekúcia??… byt na mieste tej kamošky informujem sestru a okamžite za právnikom. sestru to môže dostať do pekných sr*ciek…ak prestane platit splátky a exekútor nariadi predaj pozemku je nahrana ešte aj sestra…no ďakujem pekne. dúfam že poučila dostatočne aku somarinu spravila

autor
6. júl 2023

@kristinka92 no čo mi poslala ten LV je pozemok vedený ako orná pôda... Čiže zrejme je celá záhrada rozdelená na dva pozemky, kúsok stavebného kde stojí dom (prístupová cesta, veranda) a ostatné asi ako tá orná pôda... To ešte prezistím.. najhoršie je, že tam má okrem nej doživotné právo užívania aj jej otec, ktorý že strašne nadával, keď to zistil, ale zrejme s tým ozaj nejde nič spraviť.. alebo sa nepokúšali... Ich rodina síce nie je nejaké terno, nevedia v tom chodiť a radšej držia hubu a krok, ale ja ich mám rada a preto sa aspoň pokúsim.... Viem, že ich neznalosť neospravedlňuje, ale musí existovať nejaká diera v zákone, každý zákon má dieru... Teda kedysi mal, ako je to teraz zistíme, keď podáme žalobu...

sasanka605
6. júl 2023

ja ti uz treti krat pisem aby si pozrela kataster. To je mapa kde mas presne pozemky aj s domami. Budes vediet ktora parcela je co. Uz ste to mohli mat 5xpozrete. Ak je svojpravna tak jej nikto nemoze prikazat co robit so svojim majetkom aj ked urobi sprostost.

autor
6. júl 2023

@sasanka605 veď som písala, že mi poslala LV (len mi dlhšie trvalo zaciernit údaje), ale nič také tam nie je, iba ten pozemok, je to v hroznej kvalite, počkaj

autor
6. júl 2023
sasanka605
6. júl 2023

Ja som ti dala link na zbgis, to je mapa s parcelami a údajmi z katastra. Otázka asi 5 minút kym to najdes ked vieš katastrálne územie a cislo parcely. Z tohto nevidno skoro nic, nie je to čitateľné okrem toho ze mu to predala a ma dlh v zdravotnej a v nebankovke.

autor
6. júl 2023

@sasanka605 hej, len je to natazko, keď ona nebýva ani u nás v meste, čiže riešiť to cez telefón je na prd....
V takejto kvalite mi to poslala... No som prekvapená, že nebankovka dala exekúciu, keď nebankovky vraj nemôžu vymáhať peniaze už, bolo to aj v správach dávnejšie... Môj to má dokonca na papieri zo súdu, s ex si tiež zobrali pôžičku, platili ale po rozvode sa to "nejak "zanedbalo, ale splatiť to už nemusí, rozhodnutie súdu má doma...

qetka
6. júl 2023

ked chces, napis mi spravu, pozriem ti poriadne ten kataster

sasanka605
6. júl 2023

Ano, môže byt premlčané ale ak zaplatil co i len 15€, tak to vraj skúšajú, tak si dlh uznal a nemôže to byt premlčané. To k nebankovej, co sa týka zdravotnej netuším ci aj tam je to mozne. Su to staré dlhy a skúšajú kto sa chytí. On sa chytil, smola

autor
6. júl 2023

@sasanka605 aha tak, ach jaj... Toto je situácia 🙈
Aj na môjho priateľa to stále skúšajú, smsky mu chodia, vyvolávajú aj napriek rozsudku.... Ale on už ignoruje...

autor
6. júl 2023

@qetka pozrela som to cez tú stránku, ktorú mi sem dala sasanka.. tam je to všetko čitateľné, keď som si zadala údaje... Ale ďakujem

evme0301
16. júl 2023

Exekútora väčšinou nezaujíma súkromie a ich vzťahy. Či ho zaľúbená tam napísala, nevedela o dlhoch on nerieši. Rieši zaplatenie dlhu a keďže mali BSM a polovicu z pozemku mal on, ten spadá do jeho majetku a počíta sa. No a ak si požičali od nebankových nejakej, čo nevieme ani nevravím. Ak ešte ním spolu ručili má ona smolu. Vlastnícke práva rieši súd. Ak to chce riešiť. Druhá vec je či niečo dosiahne.

autor
17. júl 2023

@evme0301 nie, on tie pôžičky z pohotovosti vzal ešte pred tým, než sa poznali vôbec... Potom, keď spolu začali chodiť, pekne to pred ňou tajil, po 7 rokoch sa vzali a po svadbe išla na kataster, aby ho ako manžela zapísala ako spoluvlastníka 1/1, čiže tie dlhy vznikli ešte pred tým, než sa vzali... A draik tu písal, že dlhy vzniknuté pred manželstvom nemožno uspokojiť z BSM.... Tak ja už potom neviem...