Exekúcia u spoluvlastníka nehnuteľnosti

wendy62
8. apr 2014

V okoli mame taku situaciu. Chlap narobil dlhy, hrozi exekucia. Na uctoch nema nic, oficialne ani nema ziadny majetok a prijem iba dost nizky dochodok. Vlastni so sestrou na polovicu byt, ktory zdedili. Byva tam sestra, on nie. On byva s manzelkou v byte, ktory ona dostala darom v case ked uz boli manzelmi. Ak dojde ku exekucii, moze exekutor nariadit predaj niektoreho z tych bytov? Alebo z coho bude platit? Z dochodku mu nemozu zobrat vela, z toho sa dlzoba nesplati. Ako sa riesi spoluvlastnik bytu, ak ide byt do exekucie? Mozu napr. vystahovat jeho sestru a predat aj jej polovicu bytu?

draik
8. apr 2014

Exekútor uskutoční dražbu jeho podielu na byte. Spoluvlastník môže dražbe zabrániť tak, že do jej začiatku zloží u exekútora hodnotu podielu. Existujúci spoluvlastník aj prípadný vydražiteľ ako nový spoluvlastník môžu byt užívať a bývať v ňom. Pre existujúceho spoluvlastníka sa teda nič nemení, akurát, že sa mu tam môže nasťahovať vydražiteľ alebo môže vydražiteľ podielu požadovať, aby existujúci spoluvlastník mu platil za to, že užíva aj jeho podiel.

wendy62
autor
8. apr 2014

@draik dakujem. Ten byt, kde ziju s manzelkou spada pod bezpodielove vlastnictvo, alebo nie? Mohli by pripadne drazit aj ten? A ak sa nenajde ziadny zaujemca o tu polovicu bytu, tak ako sa dalej postupuje? Jeho sestra uvazuje, ze by cely byt prepisali na pribuznu, pomohlo by im to? Zatial to nebolo postupene exekutorovi, takze asi sa to este da.

draik
8. apr 2014

Ak dostala manželka byt darom, hoci aj za manželstva, tak je jeho výlučnou vlastníčkou a teda k jeho dražbe prísť nemôže.
Ak sa nepodarí predať na prvý raz, dražba sa opakuje a nižšou cenou, na podiele zostáva exekučné záložné právo.
Ak by ho darovali, tak by to bol odporovateľný právny úkon, keďže je tu zjavná snaha sa vyhnúť úhrade dlhov. Veriteľ by sa teda mohol na súde dožadovať, že prevod je voči nemu neúčinný, a teda by mohlo dôjsť k dražbe aj vtedy, keď by ho už vlastnila príbuzná.