Exmanžel vzal viac bezúčelových úverov počas nášho manželstva
Ako mu mohli banky tolko pozicat, bez mojho vedomia? Viem o troch uveroch.Uz sme vysporiadali BSM. On uvery neplatil.Teraz ma banky uvadzaju ako spoludlznicku a ziadaju uhardit pozicky.
Ja som nic nepodpisovala.Bojim sa ze mi siahnu na byt ,ktory som ziskala v BSM.
Je tam len uvedene ,ze dlhy prebera na seba, nakolko pri spisani sa nepriznal k ziadnym dlhom.A ja som o jeho dlhoch nevedela.
@draik no to je síce pekné,čo tu pises,ale u mňa napr.za manželstva nebolo spolocne nadobudnuté nič,ak by chcel exek.siahnuť na hnuteľný majetok,nemá na aký,základné vybavenie domácnosti ti vziat nemôže, zoberie si snad 100 roč televízor? No nech sa páči ,kúpim si novy,siahnuť na byt nemôže,lebo po vysporiadaní bsm bude výlučne moj čiže ak chcú vymáhať exekúcie,nech sa páči,ale zo žiadneho majetku a platu minimálnej mzdy sa teda nečakajú 😀
@draik áno?😀a čo tym dosiahne? Nič! Byt patrí este ďalších 15 rokov banke a keďže ešte stále je lehota na vysporiadanie,exek.si môže akurát tak brnkat po vtakovi,preto,že ja ako exmanzelka bez dlhov sa vysporiadať musím a ako to urobím je na mne,čiže všetci exmanzelovi exek.mi môžu akurát tak fukat do riti 😎
@nuvaring
Byt banke nepatrí, tá má len záložné právo. Predovšetkým však hypo raz bude splatená. Poznámkou o exekúcii dosiahne exekútor to, že zablokuje dispozičné právo. Aby sa teda nestalo, že razom bude z vlastníctva 1/1, spoluvlastníctvo 1/2+1/2 zo zákona alebo exekučná poznámka na oba podiely bez ohľadu na následné vysporiadanie BSM.
Taktisto sa mýlite, ak si myslíte, že spôsob a obsah vysporiadania je len na Vás resp. na Vás a exmanželovi, ak viaznu nejaké dlhy.
@patrik008
Ja som sa o tych " nasich" dozvedela tiez az neskor, ale nastasie este pred vyporiadanim bsm, takze sme tam presne uviedli o ktory uver ide a komu ostava + sme to boli vysporiadat aj v banke a poprepisovali sme to aj tam.
To sa ale jasne ze nedalo urobit, pokial sa k uverom nepriznal pri spisovani tej dohody 😒 drzim palce, nech sa to poriesi v tvoj prospech
@kaktusik007 akej predstave? On si stojí za svojimi dlhmi a byt je "čistý" tak logicky ostáva mne. Ako čo ešte k tomu dodať? Keď raz spisem dohodu,tak je to dohoda a hotovo,ci exekútor mi príde urobiť nonono a zakáže mi to? Na to by som sa pozrela
@patrik008 No v tomto ti nezávidím a riešenie nebude jednoduché. Pokial ide o väčšie sumy tak rozhodne ti radím reišiť to cez právnika. teraz ide o viacero okolnosti. ČI veriteľ nevyžadoval tvoj podpis alebo bol tvoj podpis sfalšovaný. Bez súhlasu manžela je možné v bsm riešiť len bežné veci , napr. pri hypotéke by bol tvoj podpis nevyhnutný ale nap. ku vybaveniu kreditky sa podpis manžela nevyžaduje lebo ide o bežnú vec.
Ak bol úver poskynutý v súlade zo zákonom v čase bsm tak sa ho len tak ľahko nezbavíš (aj ked si to nevedela), lebo nstačí ked si vy dvaja podpíšete že ty si berieš byt a manžel dlhy. Banka vaše rozdelie úverov nemusí akceptovať. nadalej funguješ ako spoludlžník aj ked spoločný majetok je už rozdelený a ak dlžník neplatí tak ako spoludlžník dlžíš spoločne a nerozdielne. Spoludlžník/ alebo ručiteľ môže byť aj cudzia osoba takže to že máte už teraz rozdelené bsm a teda nemáte už spoločný majetk vtom nehrá rolu. Ak nebudeš platiť ani ty a bude banka vymáhať bude určite exekuovať tvoj majetok (ak exmanžel nič nemá)
Z ustanovenia § 145 ods. 1 ObčZ vyplýva záver, že právny úkon, ktorým niektorý z manželov disponoval spoločnou vecou alebo vykonával jej správu a zároveň ak nešlo o bežnú záležitosť, je bez súhlasu druhého manžela neplatný. Je teda neplatný právny úkon, ktorým prevzal jeden z manželov ručiteľský záväzok bez súhlasu druhého z manželov? K prevzatiu záväzku je treba súhlas druhého manžela len vtedy, ak ide o vec týkajúcu sa spoločných vecí.
Súdy zaujali k danej problematike taký názor, že podpisom ručiteľského záväzku jedným z manželov vzniká tento záväzok iba tomuto jedinému manželovi a veriteľ v prípade, že dlžník pohľadávku neuspokojil, hoci bol na to vyzvaný, môže sa domáhať jej splnenia na ručiteľovi. Nemôže sa však domáhať splnenia voči ručiteľovej manželke, a to ani v tom prípade, keby táto bola dala na prevzatie ručiteľského záväzku súhlas. Prevzatie ručiteľského záväzku jedným z manželov nie je teda právnym úkonom, ktorý by bolo možno charakterizovať ako dispozíciu so spoločnou vecou alebo vykonávanie správy spoločných vecí oboch manželov, ale ide o úkon spadajúci do výlučnej dispozičnej sféry každého z manželov osobitne. Týmto úkonom sa totiž nezakladajú druhému manželovi žiadne práva ani povinnosti. Na tomto nemení nič ani ustanovenie § 147 ObčZ. Aj v tomto ustanovení sa totiž naďalej považuje za zaviazaného z pohľadávky voči jednému z manželov iba tento manžel, upravuje sa iba spôsob uspokojenia tejto pohľadávky pri výkone rozhodnutia, a to tak, že sa pripúšťa jej uspokojenie aj z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva oboch manželov, nie však z výlučného osobitného majetku druhého manžela. Právnym úkonom, ktorým jeden z manželov preberá ručiteľský záväzok, nevzniká teda v žiadnom prípade spoločný ručiteľský záväzok oboch manželov, ale dotyčný manžel sa stáva samostatným individuálnym ručiteľom práve tak, ako je samostatným dlžníkom, ak si napr. vypožičal peniaze na akýkoľvek účel alebo ak spôsobil niekomu škodu a pod. Druhý manžel sa nestáva ani tu osobným dlžníkom; iba spoločný majetok manželov sa stáva so zreteľom na ich bezpodielový vzťah k tomuto majetku možným zdrojom uspokojenia veriteľa jedného z manželov.
@patrik008 Vieš už saméstanovenie toho čo je bežná vec a čo nie je podľa mňa problematické. Preto som radila právnika zbehlého v týchto veciach.
Okrem toho myslím že v príspevku nadomnou rieiš zase niečo úplne iné. Najprv si písala že si manžel zobral úver a teraz ze robil ručiteľa bez tvojho súhlasu.
Rozhodne toto nie je jednoduchá problematika
@kaktusik007
Vyzerá to tak, že niekto má silnú potrebu zažiť nepríjemné veci na vlastne koži. Kto chce kam....(ja nepomáham tam).
No ja sa vám tu do toho zavrtam...Spomínalo sa tu, že sa exmanželove dlhy, kde je podpísaný len on, môžu v BSM uspokojovať z majetku patriaceho do BSM..ale nedočítala som sa ak v BSM nie je žiadny majetok,alebo ten majetok nedosahuje tú výšku dlhov, tak ako sa s tými dlhmi súd vysporiada? Niečo také, že prikáže manželke splácať exmanželovi polovičku tých jeho úverov? Alebo to jednoduch potom nemôže vysporiadať nijak...?
@nitnit presne váš prípad je v tom odlišný že tu bol dlžník bonitný a preto banka s vypustením spoludlžíka súhlasila. Presn eako píšeš - banke môže ale aj nemusí súhlasiť s tým ako si exmanželia dlh podelia. Ak by jej zostal "nesolventný" dlžník tak samozrejme s prepisom úveru nebude súhlasiť.
@draik ale stále tu točíte len v teóriách a vám skúšam dávať reálny pohľad na vec a vrátim sa k tomu bytu a vôbec nejde len o mňa, len čisto z praxe....povedzme, že by na ten byt aj bola nejaká "exekučná poznámka" a teraz ako čo tým dosiahnu? si polovficu bytu vyrežú a odnesú na pleci? alebo ho predajú? a komu? však nikto predsa nekúpi polovicu cudzieho bytu a ked dotyčný raz nemá žiaden iný majetok, tak ho jednoducho nemá a môžu sa posrať. to že mu budú 100 rokov sťahovať nejaké smiešne sumy z malého platu alebo ak sa dožije dôchodku? no nech sťahujú, sa načakajú....toto su také fantazmagórie, že až...to len ludia su vys.ratí z každej maličkosti. iné by bolo, keby tie peniaze (aspon nejaké mal, ale ak človek nemá nič, tak asi ťažko niečo vymôžu)
@maciatkolulu ale tu nejde o mňa, ja nemám žiadne dlhy!!!!! všetko čo tu spomínam, sú nejaké dlhy môjho exmanžela a kedže vidím, že sa to nejako roky vlečie a vlastne mu nič nemôžu, lebo z príjmu 400e ti ťažko stiahnu niečo svetoborné a on nemá žiadny majetok, proste nemá nič, tak ja len píšem, že kým on to svoje pospláca, pri tak malom príjme, tak bud to bude trvať dalších 20 rokov, alebo sa toho tie subjekty ani nedožijú.
@nuvaring, prosim ta netliachaj ako ozran v krcme. Ani sud ani exekutor nepojde z tvojich reci do kolien a z nejakej dohody s ex duplom nie. Kym nedokazes, ze ti splatky na hypoteku kazdy mesiac ako dar vylucne pre teba posielala teticka z Ameriky (napriklad), patri vas byt do BSM a exekutor nan moze siahnut. A napriklad vyplatit z predaneho bytu pohladavku banky, potom exove dlzoby a "zvysok" si mozes s exom delit. Ani keby si exekutora od zlost zniesla zo sveta ti to nepomoze, zakon mu to umoznuje a jeho pracu moze druhy dokoncit. Takze kym nemas rozsudok zo sudu, ze je BSM vyrovnane a byt je tvoj a dlzoby zase exove, visi nad tebou Damoklov mec a nic nie je take iste, ako tu prezentujes. Nestaci rozvod, nestaci dohoda (ani spisana pred notarom), musis mat pravoplatne rozhodnutie o rozdeleni BSM.

@kittyjuliette
Splieta sa tu niekoľko vecí naraz a každá má iný režim - spoločné dlhy, vymáhanie dlhov, zdedené dlhy.