icon

Exmanžel vzal viac bezúčelových úverov počas nášho manželstva

patrik008
21. apr 2015

Ako mu mohli banky tolko pozicat, bez mojho vedomia? Viem o troch uveroch.Uz sme vysporiadali BSM. On uvery neplatil.Teraz ma banky uvadzaju ako spoludlznicku a ziadaju uhardit pozicky.
Ja som nic nepodpisovala.Bojim sa ze mi siahnu na byt ,ktory som ziskala v BSM.

Strana
z3
kittyjuliette
21. apr 2015

@patrik008 fuuuu,ono bohuzial,dlhy vznikli este pocas manzelstva,takze su spolocne a nieje mozne dokazat,ze si ich vzal bez tvojho vedomia,takze bohuzial,pokial dojde k exekucii,budes to musiet zrejme splacat spolu s nim,prip.ti moze siahnut aj na tvoj majetok...hlavne treba dlhy zacat co najskor riesit,porozpravat sa s manzelom a zacat splacat,lebo ked nastupi exekutor,bude to este horsie,to nehovorim o urokoch

eeffka
21. apr 2015

@patrik008 zajdi do banky a chod sa informovat, v banke sme vzdy ako manzelia museli podpisiovat uver OBAJA. chcela by som vidiet svoj podpis ( predpokladam udajny) a nasledne by som si najala pravnika a riesila to ako podvod cez neho.

kittyjuliette
21. apr 2015

@eeffka moj uzasny otecko si takto zobral z nebankovky,nasi spolu uz nezili,ale este neboli rozvedeni a samozrejme,ze to neplatil-ved naco...darmo moja mama vysvetlovala,vybavovala,pokial nechcela o vsetko prist,musela platit...

eeffka
21. apr 2015

@kittyjuliette nebankovka a banka je velky rozdiel, k tomu mozem povedat len tolko ze v den kedy by som bola rozhodnuta financne nezit s muzom si dam do poriadku financie a nenecham to len tak... presne pre take pripady ako tvoja mama.

kittyjuliette
21. apr 2015

@eeffka ja som povedala to iste,v zivote by som nikomu tak slepo nedoverovala,bohuzial,aj take sa stava...snad bude mat zakladatelka diskusie vacsie stastie

draik
21. apr 2015

Ak ste zmluvy o úvere nepodpisovali a BSM je už vysporiadané, nemáte sa čoho obávať.
Inak manžel nepotrebuje súhlas druhého manžela na úver, banky sa však najmä pri vyšších úveroch istia podpisom druhého manžela.

zutera
21. apr 2015

Byla jsem přesně v tvoji situaci.Bohužel jsem musela všechno vyplatit.Dokonce si ex vzal paušál na můj český pas tady v Orange a nic nepomohlo ☹.Podala jsem i trestní oznámení, ale nic mě to nebylo platné. ☹ Dodnes to splacim

kittyjuliette
21. apr 2015

@draik obavam sa,ak som to teda dobre pochopila,ze on si pobral tie uvery este pred vysporiadanim BSM...preto som pisala,ze zrejme to bude musiet splacat

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
mirreckall
21. apr 2015

tiež splácam nehorázne čiastky za svojho ex a dlho budem :(

nitnit
21. apr 2015

@patrik008 kazda banka ma nejaky strop do kolko je ochotna dat pozicku a nemusia byt pri tom obaja manzelia
ked som sa informovala napr. v slsp mi povedali, ze pozicaju do 20tisic a staci podpis jedneho z manzelov..dlznici su ale obaja.
tiez ma to rozculilo ale je to tak

po vysporiadani bsm trebalo ist aj do banky a prepisat jednotlive uvery na toho, kto si tie uvery ponechal (horsie je, ked si o nich vobec nevedela :-/ )

kittyjuliette
21. apr 2015

😕 a potom niekomu doveruj a vydaj sa...

draik
21. apr 2015

@kittyjuliette
Dlhy jedného z manželov je možné uspokojiť aj z vecí v BSM. Keďže už žiadny majetok v BSM nie je, tak nie je možné z bývalého spoločného majetku dlhy uspokojiť. Ak nie je zadávateľka podpísaná pod zmluvami, na jej výlučný majetok siahnuť nemôžu. Aj keby ešte bola v manželstve resp. by existovalo BSM a zmluvy nepodpísala, tak by exekútor nemohol siahnuť na jej účet a na jej mzdu u zamestnávateľa.

nuvaring
21. apr 2015

žiadne úvery, ktoré si nepodpísala, nemusíš splácať....to by potom mohol hocikto z ulice hocikoho uviesť ako dlžníka a ešte bez podpisu? nemožné! pokiaľ máš navyše vysporiadané BSM, nemáš čo riešiť, si "za vodou". okrem iného mna teraz napadlo, prečo ste to nezahrnuli aj na papier pri BSM, že ked si narobil dlhy, počas trvania manželstva, tak sa budú týkať výlučne jeho osoby, ktoré sa zaväzuje splatiť a ty s tým nič nemáš. to je to isté ako ked sa dohodnete, že jeden si nechá byt, druhý si nechá auto...v prípade dlhu si nechá dlh logicky ten, ktorý ho spôsobil, nemáš čo riešiť, ale do tej zmluvy by som to ja pri BSM zahrnula určite

lady511
21. apr 2015

@patrik008 a práve preto sa nechcem vydat 😖

draik
21. apr 2015

@nitnit
Podpisom úverovej zmluvy jedným z manželov sa nestávajú dlžníkmi obaja manželia.

nitnit
21. apr 2015

@draik nuz, je to mozne. na jednej pobocke v banke mi to ten pan tiez tvrdil. ale v druhej pobocke tej istej banky uz tvrdili ine.
no nehadam sa

nuvaring
21. apr 2015

@draik mna by zaujímalo, ako uspokojíš dlhy z ešte nevysporiadaného BSM? ked napr. žiadny spoločný majetok neexistuje a nikdy neexistoval ani počas trvania manželstva. jedniný majetok je byt zaťažený hypotékou a zariadenie bytu darované. tak ako? nijako! a môže exekútor aj drnkať 😀

kittyjuliette
21. apr 2015

@draik akoze nie?rovnako ako majetok nadobudnuty v manzelstve je spolocny,tak aj dlhy,pokial sa pri vysporiadani BSM nedohodli inac

chovancova27
21. apr 2015

@eeffka
@patrik008 no môžem povedať ako pracovníčka banky toľko, že pokiaľ príde tvoj manžel stým, že chce úver a zo systému mu v pohode výde, resp. má predschválené limity, kde si môže zobrať sám na seba s 1 podpisom až 11 tis. eur... manželka o tom ani nemá ako vedieť, banka mu peniaze okamžite dá...

sissy27
21. apr 2015

@patrik008 @eeffka do istej výšky požičanej sumy nie je potrebný písomný súhlas druhého z manželov... takže dožadovať sa vidieť svoj podpis je bezpredmetné...
@patrik008 na tvojom mieste idem do banky s papiermi o rozvode a hlavne o vysporiadaní BSM... a riešim to s právnikom, že ex tieto skutočnosti pri vysporiadavaní BSM úmyselne zatajil ...

gabrielaslivkova
21. apr 2015

@sissy27 myslím, že s tým neporieši nič - nevie dokázať, že o úveroch nevedela, rovnako ako nevie dokázať, že z tých úverov nemala pôžitok, resp. peniaze nemíňala aj ona.
Výška požičanej sumy pre jedného z manželov je v každej banke iná, niekde 4000, niekde 5000, niekde viac... Takže pokojne si mohol manžel zobrať viac úverov vo viacerých bankách bez jej vedomia a nakoľko boli manželmi bez rozdelenia BSM, môže byť pri vymáhaní postihnutá aj ona. Môže sa stáť, že manželia sa rozvedú a napr. hypotéku si nerozdelia (môžu mať na to rôzne dôvody a mala som taký prípad v banke), takže to nemusí byť zahrnuté v rozhodnutí o rozdelení BSM.

V každom prípade platí, že je povinná dlh banke uhradiť (nakoľko to nie je vysporiadané v BSM) a neskôr si to nárokovať u manžela súdnou cestou.

nuvaring
21. apr 2015

ale aj tak nechápem, čo si dávala na papier pri vysporiadaní BSM, ked si tam neuviedla takúto podstatnú skutočnosť??????...ja to teraz riešim aktuálne, preto ma to zaujíma

patrik008
autor
21. apr 2015

Ja som v banke uz bola, spisali sme zapis o celej situlacii, mam cakat mesiac na vyjadrenie.V banke mi tvrdili, ze je dlzny 24 000€. On mal vtedy prijem 1400€ mesacne.

patrik008
autor
21. apr 2015

V BSM som to uviedla, uvery ostali jemu.

gabrielaslivkova
21. apr 2015

@patrik008 ak si o tom vedela už pri vysporiadaní BSM a je to tam zahrnuté, tak banka si nemá od teba nič nárokovať. Akurát sa mohlo stať, že v banke si bola ešte uvedená ako manželka, preto ťa kontaktovali - pokiaľ im vy neoznámite skutočnosť, že ste sa rozviedli, že máte rozdelené BSM a to rozdelenie im nepredložíte, banka nemá odkiaľ vedieť, že úvery patria už len jemu. 😉

kittyjuliette
21. apr 2015

@patrik008 tak v tom pripade je to prezpredmetne,pokial si ivery ponechal on,je povinny ich platit a od teba banka nema pravo nic pytat

cenculinka
21. apr 2015

Aj ja to viem tak, ze dlhy pocas manzelstva (bez vysporiadaneho BSM) su spolocne. Najlepsie je to riesit priamo v banke, vzdy existuje riesenie. Este horsia situacia je, ked po rozvode otec robi dlhy dalej a ak umrie, zdedia ich jeho deti (aj malolete) pokial neodmietnu dedicstvo. Videla som to na vlastne oci, raz otec nesplacal 2.000,- kreditku a spachal samovrazdu a jeho deti ju zdedili. Okrem toho aj 1/4 RD kde byvala jeho matka s druhym synom, takze vyplatenie podielu deti z RD mozno o 100 rokov no aj tak matka deti tu kreditku splacala, aby neprisli o podiel v dome. Druhy krat obdobne, otec umrel v base, dlh jak prasa, dcera zdedila nejake peniaze a dlhy, sur rozhodol ze z tych penazi tie dlhy zaplati a zvysok (cca 2000,-) jej ostalo. Ked je raz niekto jeb.uty, s tym sa zial vela robit neda ☹ trpi cela rodina ☹

nuvaring
21. apr 2015

tak ked to máš poriešené na papieri, neviem, čo tu riešiš? inak taká maličnosť ma zaujíma....tie úvery ste spísali teda na exmanžela, že ich bude platiť? a vymenovali ste aj všetky subjekty menovite (názvy bánk a číslo zmluvy a pod? či len formulka, že všetky úvery si bude splácať on, bez menovania komu a koľko

draik
21. apr 2015

@nuvaring
V majetku je spravidla všetko nadobudnuté počas manželstva - teda aj vybavenie bytu, auto, bicykel, počítač atď. Exekútor ich môže spísať (aj keď hnuteľné veci spisovať patrí medzi posledné možnosti). Ak by náhodou chcel niekto tvrdiť, že veci sú jeho a nie dlžníka či v BSM, nech sa páči, môže podať vylučovaciu žalobu na súde a dokazovať, že veci sú jeho.
V prvom rade by však šla poznámka na list vlastníctva. Exekútor by čakal na splatenie hypotéky. Medzitým možno povinný začne poberať dôchodok, niečo zdedí... . Raz začatá exekúcia sa nepremlčuje.

Strana
z3