Extrémne ceny potravín
Akú naj extrémnu cenu potraviny ste videli v obchode? Ja dnes v coop jednote olej Heliol 1l za 6 eur....😂😂😂👎👎👎
@zobaka no ja by som platila na hypo o 300€ viac. ani nejde o samotnú hypotéku, ale skôr o to, že všetko je drahé a nemyslím si, že všetci sa chcú s radosťou púštať do kúpy, keď naozaj človek nevie, ako bude zajtra.. áno, oplatilo sa to v roku 2017 keď všetko bolo asi na minime, ale teraz už ani nie.. presne tak.. veď to je smiešne aby človek dàval 200tis. za toto, čo ponúkajú, veď v zahranicí človek má za to malý apartmánik 🙈
@kinderzwillinge Prepac, ale kazdy rozumny clovek si domysli, ze za socializmu neboli eur, ale odkladali sa kcs. A ten kto si chce rypnut, tak sa toho chyti. Pritom je to ta najmenej podstatna vec v tom prispevku. Pointa je, ze si na byt treba po troche setrit cely zivot. Bud ze nasetri a kupi, alebo miesto setrenia splaca priamo uver za byt.
Pomaly, vytrvalo a po troche sa da zvladnut vsetko.
@lucilaines Ako keby niekto tu bol kompetentný 🙈🙈🙈 Ľudia si zvyknú urobiť názory aj sami, a nemusia mať odborné vysvetlenia. Či to je odbornosť, sko nám prezentujú v telke, však?
@kinderzwillinge v podnájme sa netrasieš od strachu? Či prestaneš platiť hypo alebo nájom, aký je v tom rozdiel? Kde budeš bývať ako dôchodca? Príjem klesne a keď ešte človek ostane sám...a výdavky stúpnu, lebo choroby, lebo lieky. Hypo bude mať dôchodca už dávno splatenú a ty?
@liljana No nie, v komunizme si naozaj na byt nesetrila cely zivot
@lucilaines myslíš, že tvoj tušák je správny, stále som sa nedozvedela, kde bude bývať na dôchodku
@elizabet173 Bola som v ňom 3 roky. Energie boli 250€ a nájom 100€. Môj príjem bol 1200€ v čistom, takže som neriešila, kedže už potom v okolí boli byty za 500-600€, brala som to najlacnejšie.
@mec321 no ja neviem, co povazujes za odbornost ty, ale podla mna kym sa zacnes ohanat vlastnym nazorom na inflaciu a podobne, by bolo dobre aspon rozumiet tomu, co to ta inflacia je a ako funguje. Nazor na nieco, o com nemas ani sajnu, je proste len vymyslena hovadina.
@elizabet173 Nájdem iný prenájom. Alebo pôjdem do hotela na pár dní, alebo na ubytovňu. Ale nemusím sa báť, že mi zoberú dom alebo čo, myslím že radšej budem žiť s pocitom, že mám aj iné možnosti, ako s hypo na krku a teraz čo, z čoho ju zaplatiť?
@elizabet173 Samozrejme ze ano, neviem si realne vobec predstavit, ako by si chudak slovensky dochodca platil podnajom, prenho nerealne a nemozne.
Samozrejme, bol tu argument, ze vo svete a zahranici je takyto styl zivota bezny, lenze tam maju roky inak budovany socialny system, u nas je 2. a 3. pilier v plienkach a vyska dochodkov taka, ze dovi. Ak by chceli u nas presadit tento styl zivota, ok, ale na tomto proste musi spolupracovat stat, pretoze na tento vlak mozu naskocit mladi ludia a na dochodok sa zabezpecit, ale sucasni dochodcovia proste zili v inom rezime, systeme a ockavat od nich, ze to sami zvladnu je proste nerealne a rovnaka blbost je argument, ze si na to mali 40 rokov sestrit, lebo vsak oni asi vedeli, aka situacia bude o 40 rokov...
@kinderzwillinge prenechávam ti žezlo 😂🙈
@elizabet173 na sk je to s pravami najomcu a aj prenajimatela dost biedne. V zahranici su najomnici viac chraneni a mas aj dozivotne najmy, cize sa netrasies o strechu nad hlavou. A prenajimatel nema problem ziskat podlznost od dlznikov. A ani v pripade, ze ti dochodok nebude stacit, tak sa dochodcovia nestrachuju, kedze socialna politika v niektorych statoch ide na 150%....
@mec321 ty si ďalšia čo hlása, že televízne média nám pchajú omáčky? ďalšia, ktorá nevie, že my normálni ich nesledujeme už xy rokov a nie len odvtedy čo začal covid? veď ty nepíšeš ani ako laik amatér ale ako človek, ktorý slovo ekonomika a financie počul prvýkrát keď si musel ísť urobiť pcr test.
Prenájom je lacnejší/bezpečnejší ako hypo? keď sa človek aspoň trošku venuje týmto veciam, tak vie, že pri hypotéke ťa z bytu nevyhodia zo dňa na deň, je možné odložiť splátky, je možné nehnuteľnosť PREDAŤ a následne ísť do kúpy menšieho alebo ísť do prenájmu a hlavne, peniaze idú do TVOJHO vrecka. Hypotéka človeku poskytuje obrovské možnosti ako neskončiť na ulici. Nájomca sa rozhodne, že máš odísť aj so 4 člennou rodinou do 30 dní po 5 rokoch prenájmu a čo budeš robiť ak si ako rodina nemôžeš dovoliť ani len hypo? ďalší prenájom môžeš nájsť xy km od práce a podobne. Ak je človek dostatočne schopný a zodpovedný, tak určite nebude zverovať svoju strechu nad hlavou niekomu, kto ťa vyhodí do 30 dní ale bude sa snažiť žiť vo svojom. To s uviazaným krkom je už dávno stará sprostosť, keďže je dnes xy možností ako sa odviazať z hypo a získať peniaze.
Dúfam, že ešte nie si dospelá a nedoštudovala si, lebo toto čo sem píšeš a tvoje znalosti o hypotéke by som tipla na 16 ročné dievča študujúce odbor kuchár/čašník.
@mec321 došli ti argumenty? Nenapísala si mi stále, kde budeš bývať na dôchodku a sorry, vytrieskať za jednoizbový byt 350 eur mesačne, kde 250eur z toho sú energie je čisté šialenstvo.
@vevesh viem, práve som išla písať, že nechcem porovnávať so zahraničím, vlastne som pôvodne ani nechcela porovnávať hypo a platenie nájmu, len ma zaujali "životné múdrosti" niektorých prispievateliek
@mec321 wtf dievca kde zijes :D ja mam hypo + energie + najom + internet = 600 €, momentalne za 3 izbovy byt pytaju najom od 800 € vyssie (bludarina v povodnom stave, krajske mesto). A to najomcovia zdrazeju, tak neviem o com tocis. I ked sa naklad zvysi o 200 € lebo hypoteka stale lepsie ako platit nejakemu najomcovi a davat peniaze do vzduchu. Toto je cisty trol
@mec321 Az budem anglicka kralovna, tak sa onho prihlasim 😂😂😂
@cocolino234 Ja som spokojná v prenájme. Žijem slobodne a keď budem chcieť dom, tak ho mať budem. Ale som mladá, a nepotrebujem to teraz. Proste nechcem. Teraz je prenájom pre mňa sloboda 😉 A milujem pocit nemať žiadne podlžnosti a starosti 😍 Áno, keď budem na dôchodku, budem v dome, ako vravím, teraz ho nechcem, a keď ho budem chcieť, tak ho mať budem 😂🙈👌🏻Tak, možno je to šialenstvo, ale mne išlo o konečnú sumu - aby bola nízka. A je mi jedno, či je to garzónka alebo jednoizbák.
@elizabet173
@kinderzwillinge ja ale súhlasím s tým, že práve ľudia, ktorí odchádzajú v týchto rokoch do dôchodku, alebo v ňom zopár rokov sú, možnosti ako si zabezpečiť vlastné bývanie mali.
@mec321 za čo si ten dom plánuješ kúpiť? Zdedíš, či? A prezradím ti tajomstvo, pri takejto inflácii je oveľa lepšie sa zadĺžiť, ako šetriť. Ináč super nápad ísť do hotela na pár dní 😂
@elizabet173 Ja nemám strach mať hypo, mám aj s priateľom taký plat, že pre nás to problèm nie je. A ani by som nemala núdzu o peniaze. Ja som len vravela za väčšinu ľudí ktorí nemajú zo šťastie veľa zarobiť
@mec321 to je fajn, že nemáš strach mať hypo a popritom cvakáš nájom, možno hypo niekomu inému. Ja úplne chápem, že sú a budú ľudia, ktorí si vlastné bývanie dovoliť nemôžu a nebudú môcť, budú odkázaní na sociálne byty, ubytovne, či viacgeneračné bývanie. Ale pri príjme 1200 eur cvakať takmer tretinu za nájom v jednoizbáku, tak to je šupa
@elizabet173 Do hotela na pár dní bože to už ozaj sa tu berie všetko doslova? Myslím že schopný človek sa do mesiaca vie zabezpečiť. No vidíš, a ja šetrím už tri roky, odkedy som odišla zo školy, a mám 21 rokov, a 30000€ na účte. Mám slobodu, vďaka ktorej nemusím nič riešiť a zadlžovať sa 😂
@mec321 vsak o com tocis :D u nas ide debil stavat najomne byty a za ceny ake sa prenajimaju normalne v sukromne ... Toto u nas bude mozno tak za 20 rokov ked to uz naozaj bude zufale ale aj vtedy milion podmienok a stale vyhodnejsia hypoteka. Zijeme na slovensku a nie zapadnej krajine bohuzial.
@mec321 áno, aj ja som mladá ale asi trošku inde. Keď dospeješ, tak sa budeš pozerať aj do budúcnosti. Môj priateľ kúpil na hypo minulé leto byt za 75k a dnes v tej istej lokalite a v rovnakom stave stojí 115k, keby ho teraz predáme, tak sa na ňom pekne zarobí. Nehovoriac o tom, že v jednoizbáku platíme energie 120€ mesačne a to sme obrovskí žrúti energie. Ty si tu proste ukázala, že nemáš žiadne znalosti o tejto problematike a je to v poriadku ale nepchaj iným ľuďom túto tvoju teóriu o podnájme, keď ti ju vyvracia každý žijúci s hypo, ktorý má za sebou xy podnájmov. Cítiš v tom slobodu, lebo nad ničím nemáš riadnu zodpovednosť - ešte si nedospela. Netvrdím, že ja som neviem aká ale aj za ten môj krátky život viem, že najväčšia sloboda je prebrať zodpovednosť sama za seba. To len deťom tebe podobným príde, že si hypo musíš zobrať na 30 rokov, my predáme a zarobíme na tom niekoľko tisíc než pôjdeme do väčšieho, nemusia sa mi znehodnocovať peniaze na účte.
A aby som nezabudla podotknúť, tým inteligentnejším splácaš hypotéky ty. 😂😂
@elizabet173 No, s priateľom ideme 50/50 🙂 takže nikdy som neodkladala menej ako 700€ mesačne, teraz to už bude samozrejme inak možno
@cocolino234 Vieš, keď všetko bolo ešte ako tak lacné, chodila som do školy, nepracovala som, nemala som možnosť kúpiť za lacno a teraz to predať. A teraz sa to už neoplatí takže toľko k tomu

@mec321 dievca zlate, nakolko ty rozumies tomu, ako funguje inflacia, ekonomicke cykly, ich vplyv na hypoteky, uroky atd? Lebo ja mam takeho silneho tusaka, ze odpoved by bola, ze tomu nerozumies vobec. Ono nestaci len sledovat tie necenzurovane zdroje, treba aj rozmyslat trocha. Ja viem napriklad prd o jadrovej fyzike. Keby si mi hocico povedala, tak ti mozno aj uverim, lebo tomu proste nerozumiem. Tak sa do takych diskusii nepustam a nechavam to na kompetentnejsich. Ty by si mozno mala zvazit to iste v tomto pripade.