Financie po smrti partnera: Na čo máte nárok?
Dobry den
Prosim vas vedeli by ste mi poradit na co mam narok. Tragicky zomrel moj partner mame skoro 2rocneho synceka. Nestihli sme sa vziat. Chceli sme neskor ked syn vyrastie aby bol na svadbe tiez. Ja som na rodicovskom zijeme v podnajme. Mam este nejake uspory ale nie vela hrozi ze skoncim s malym na ulici. Nemam narok na vdovsky prispevok. Sirotske bude male partner bol szco partner si vraj platil nizke odvody . Poradte prosim ci je nieco co by som mohla ziadat nejaky prispevok. Do prace este nemozem ist kym maly nepojde do skolky jasle v meste nemame a ked sa prestahujem do okresneho mesta nikto mi tam podnajom neda a aj budu ovela vyssie platby to sk nemozem dovolit. Poradte ci mam na nieco narok. Mam uspory na 3-4 mesiace potom skoncime asi na ulici
@vyrovnanaosoba áno ja viem že bude, písala som že sa stalo niečo podobné u nás v rodine s tým rozdielom že tam deti neboli.
Je oraganizacia ktorá sa vola jeden rodič, skús ich kontaktovať. Mávajú 2-3x do roka vypísané niečo ako obdobie kedy si môžeš požiadať o finančnú pomoc
Ak teda spĺňas požiadavky
Žiaľ kruto doplacas na to, že ste žili len ako frajeri a mali dieťa a že on platil len minimálne odvody
@vyrovnanaosoba zodpovednost (obzvlast ak mam dieta) je prave to, ze myslim na to, ze sa moze stat v zivote cokolvek. to, co zarobi autorka na brigadach, ak pojde upratovat, pokojne mohla dostavat od SP ako vdovske (resp.mohla dostavat aj vysoke vdovske, ak by si chlap platil lepsie odvody)
@medda_beda pre istu skupinu obyvatelstva ano. nie vsetci v tejto krajine zarabaju minimalku.
@matkahelka
obycajne mas v pohode nazory za mna ale tu si prestrelila. Keby mali rodit deti iba majitelia nehnutelnosti, kto by robil na dôchodky a podobne? Nemôže robyt kazdy ken v kanceláriách manažérov alebo rodit v 40 tke, kym sa nezabezpečí! Okrem toho majú byť deti len výsadou majetnych, hej?
Ved aj tí v najmoch sú normálni a mnohý z nich vedia vychovať z deti úžasných ludi.
Toto napis slepej a blbej, ktorá má dieťa s feťakom a šla do toho vedome.
Tu sa to fakt nehodí!
Inak, my sme sa brali ozaj len koli tymto administratívnym veciam. Ale povedz mi, kto mysli na to, ze ideme sa vziat koli vdovskemu a sirotskemu? Ved to je hrozné. To dieta nema 15 ale 2 roky, kludne sa o 2 neskor mohli brat. Kazdeho vec. Ale toto bolo fakt id teba pritvrde.
autorka,
pozri aj možnosti v inych mestách. Možno sú organizácie, ktoré pomôžu a maju možnosť ubytovať vás na nejaký čas. Skus dat aj tu tému, ze hľadáš slobodnú matku, s ktorou by ste platili najom 50:50
Úprimnú sústrasť, hlavu hore, držím ti palce.
Ja vždy len krútim hlavou,keď čítam SZČO ale v podnájme.SZCO,ale bez poriadnych odvodov, pilierov,poistiek,bez hocičoho.Nepochopim túto potrebu každého druhého človeka byť SZČO
niekto z rodiny ta na par mesiacov, kym maleho das do skolky a najdes byvanie nevezme do podnajmu? kamosi co prenajimaju byt? cim skor vybavit kdekolvek skolku a tebe najst robotu a podnajom. ine ti neostava.
a pre nevydate s detmi… nie je to “len” papier… v podstate to je nieco ako podpisanie poistky. ovdovela som v 40ke a ten “len” papier mi zachranil prdel
@svetlonos prestrelila som cim? ak si odmyslime ten byt, tak preco chlap odrbaval stat a platil nizke odvody? a preco ona, ako matka netrvala na tom, aby sa vzali? ved veselicu pre rodinu mohli mat pokojne, ked by dieta odrastlo, ale na urade sa vziat za 5 minut mohli kedykolvek a dostavala by teraz vdovske, ci 50 ci 100 ci 150 € kazdy mesiac pocas roka. tak dostane hole nic. je tu milion diskusii ako sa planovali vziat vtedy a vtedy a deti su uz na strednej a svadba nebola (a ani nebude). toto, co ty nazyvas mojim prestrelenim je realita, na ktoru zeny nemyslia. v kazdej druhej diskusii je manzelstvo len papier a potom su tu diskusie ako na nic nema narok.
Autorka, uprimnu sustrast a vela sil.
Tie komentare si prilis neber, tu na mk zeny radi "vychovavaju" ine (alebo si do nich rady kopnu, hoci aj do vdovy), ked nezijes podla ich predstav. To aby jedna stihla idealne do 25ky (lebo potom je uz stara na materstvo) vystudovat, najst si idealneho partnera, vybudovat karieru a nasetrit si na vlastnu nehnutelnost a mat este aj minimalne nejaku tu pohodlnu financnu rezervu. My ostatne, co nezijeme v rozpravkovom svete, mame pochopenie a drzime palce.
@matkahelka mne robilo vdovske cez 300e a sirotske cez 200e.. takze peniaze, ktore skutocne pomozu
@matkahelka takáto rada od empatickej zeny pre.zenu, ktorej sa práve zrútil svet na nezaplatenie. Tlieskam Tvojej dokonalosti
Pani autorka, v prvom rade ti chcem vyslovit uprimnu sustrast ,teda vzastupeni hlavne vasmu dietatu,pretoze prislo o blizku osobu.. rodica...
A teraz k tojej otazke ,.Pomenujem relisticky tvoju situaciu a navrhujem nasledovne riesenie..
Obaja rodicia dietata ste boli nezospovedni..tvoje vysvetlenie,preco ste neusporiadali prvne vas milenecky vztah je uplne scestny a naivny...Obaja ste vedeli,ze otec dietata plati nizke odvody ,takze aj v pripade umrtia otca dietata bude toto mat narok na nizke pozostalostne prispevky.A prdpokladma ze si vedla,ze obaja ste malo majetni,.ci absolutne nemajetni....Aaj tak ste splodili dieta..... abez priprvy na taku udalost,ako je strata prijmu od otca dietata.....
Ty si mala vediet, ze vy dvaja netvorite pravne rodinu a preto sana vas zakon ako na rodinu nebude ani v ztahovat.Ako si napisla,nemasna rok na vdovske. To mal v sk prvnom systeme len manzelka ci manlzel pozostaleho / pozostalej.... Takze si teraz sama povinna sastarat o svoje malolete dieta. cize pracovat.a zivit ho...a aj seba.
. takze ak toho nie is chopnamomentalne, mas dve moznosti.,. jedna je okamzite sa zamestnat v akejkolvek rapci ato bezodkladne, tak,aby si mala moznost platit nadalej najom bytu a zivit seba aj dieta.. A samozrejme platit jasle ci opatrovatelku.. Ale predpokladam,ze ty nemas an imoznost ani schopnost toto relizovat..
.. Takze druha moznost je, oslovit Urad detskeho kuratora s tym,ze nie si schopna zivit v danej situaci dieta a postarat sa o ne.... Takze by malo byt zverene do nahradnej starostlivosti. Pretoze ako pises, skonci pod mostom.Co je neprijatelne....A tebe nic nebude uz branit pracovat ci najis tsi rpcu .kedze nebudes musiet platit jasle ci opatrovatelku .... Ale zivit didtas /platit vyzivne budes musieit tak cio tak.... Alebo sam azit pod mostom.. ci ist na urad prace abrat soc. davku ...... ak ti tu ju priznaju....
Vidiet,ze si nezrela mentalne.na to,maby si dokazala v danej situacii konat,ako dospela zena amatka.NO ale mozes sa obratit na nejaku charitu . ako prvu pomoc c...neviem,ako to funguje v reale na sk... ale kedze dostavas rod.davku a RP,nie si soc.odkazana zrejme....
To nie je len mat nechraneny sex skymkolvek bez rozmyslu,,, ,ci mam moznost v pripade splodenia potomka sa o tohoto postarat aj v pripade tekej tragickej udalosti ako je umrtie otca dietata.
Takze na tvoju ajj eho otca nezodpovednost doplaca to vase dieta.
Vies,,institut manzelstva nie je o tomi o tom, ci dieta pojde na sobas rodicom. Ale naopak. Sobasom sa len zacina tvorit rodina a pripravovat poda pre dobry vyvoj spolcnych deti.. je to tinstitucia aj pravnej istoty oboch manzelov , kedze ide o vyzivovaciu povinnost medzi nimi navzajom...
A to ty aj zosnuly otec dietata ste uplne ignorovali....
Aj to, ,ze plodim deti ,ak mam na to,ich zabezpecit ,ak by prislo k umrtiu rodica...
NO ale u teba je uz zbytocne o tom debatovat.... ty sa teraz najmä postaraj o to,aby si mala co najskor pracu....najlepsie hned zajtra.....A nie kalkulovat s davkami od statu....
@matkahelka Ja nezarábam minimálku napríklad, napriek tomu mi prídu staré byty predražené a totálne už cez.
No, ak nechces skoncit na ulici, tak ti nic ine ako ist do prace neostava. Takze zacni rychlo nejaku hladat. Mas uspory na cca 3 mesiace, z nich zaplat zalohu na byt, kde zozenies pracu a jasle/opatrovatelku pre dieta. Tie zaplatatis z rodicaku a plat ti ostane. Inak naozaj skonci na ulici a dieta ti odoberu.
2 rocne dieta nie je 2 mesacne, takze sa kvoli nemu musis pozbierat, aj ked to musi byt po strate partnera velmi tazke, ale nic ine ti neostava, ak chces byt s dietatom. Poznam zeny, ktore boli v omnoho horsej financnej situacii s este mensimi detmi a dali to.
@doriiis mam dve deti, zijem v podnajme a zijem v klude. Nie je mozne skoncit z mesiaca na mesiac pod mostom. Ano, je narocnejsie zohnat vyhovujuci podnajom s detmi, ale ak pracujes, tak najdes.
V prvom rade úprimnú sustrast.
V druhom: Ak by si na tom bola skutočne finančné zle existujú útulky (niečo ako azylove domy ) pre pomoc ženám s deťmi. Skús pogoogliť. V Košiciach je taký obchod ktory je kao charita a tiež pomáha takýmto rodinám. Okrem toho potom ešte náboženské spoločnosti poskytujú pomoc.
Úprimnú sústrasť....si v kontakte so svojou rodinou? Prísť domov k rodičom, vidím ako jedno z riešení, nájsť si brigádu, malého k babke prihlášku do MŠ...
Tu sa nemusíš obhajovať prečo ste sa nevzali, hocičo sa, stáva v živote nik nevie dopredu čo sa môže stať... Nakoniec môže byť tvoj partner dlžníkom a nedostala by si nič aj tak...
Zájdi na UPSVaR, a v meste v obci.... kde bývaš vyhľadaj sociálneho pracovníka...
@matkahelka
ale áno a áno, jasne mohli. My sme tiež mali 10 minútovú svadbu na úrade o 2 svedkoch. Ale preto som ti písala, že nie každý mysli aj na smrť a podobne hruzy. To ze odzubaval štát, s tým ona nič neurobí. Aj keď máš pravdu, ale toto je u nej fakt na ho... situácia, jej uz nepomoze čo by bolo keby...
Fakt si niektori ludia nevedia zavriet hubu ani pri takejto smutnej situacii akou je strata partnera.
Bez chrbtovej kosti,hanba 🤮
Autorka vela sil Vam prajem

No nič, hľadaj si brigádu. Popros kamosku aby ti postrážila dieťa a ty zatiaľ upratuj či dokladaj v obchode
Ja som tak strážila susede, ona umývala schody v paneláku a ja som strážila na ihrisku jej syna s mojim.
Chodila 2-3 týždenne. Niekedy ho brala som sebou. Sedel v bugine a hral Sa s mobilom
Hľadaj lacnejšie bývanie. Možno krízové centrum na nejaký čas
Nikde nespominas svoju rodinu. Nerozmyslala si nad presťahovaním sa k Vasim?
Nespomínas ani starých rodičov z partnerove strany? Oni ti nijak nepomôžu? Že na víkend vziat chlapca a ty podrobiť koľko pôjde?