Financie v domácnosti
Ahojte dámy (možno aj páni), mám taký problém a neviem, ako z neho von.
Partner sa ku mne pred niekoľkými mesiacmi nasťahoval, čo by bolo ok, ľúbime sa, vyhovuje nám byť spolu. Lenže mi vadí, že na všetky platby účtov som ja sama. Byt je môj, platím naň hypotéku- sama, a chcem ju aj sama platiť, ale mne ide skôr o to, že sa za byt platí aj nájom (družstvo), voda, elektrika, poistka.. a na to mi neprispieva. Strava je ako-tak na 50%, ale odkedy sme spolu, vzrástli mi náklady na potraviny tak 3násobne.
Auto používa tiež moje- naň ešte splácam úver.. a on len sem-tam natankuje, hoci na ňom jazdí dosť.
Neviem už, čo ďalej robiť :(
Ako to máte podelené vy?
@mandarinka555 povinnosti nedovolili reagovať ihneď, ale všetky komentáre som prečítala, za všetky som vďačná a idem postupne reagovať 🙂 nedá sa všetko hneď, aj keď by sme to mnohé chceli :(
No... neviem kolko ma tvoj partner rokov...ale snad kazdy vie ( aj dieta), ze za energie sa plati a dnes to nie je mala polozka ... mne priada, ze ta chce chlapec riadne vyuzit...pouziva tvoje auto?...to nemyslis vazne, vies, ze za vsetky priestupky, nehody a vsetko si zodpovedna ty?... keby ste boli manzelia nepoviem ani slovo, ale takto?...co mas urobit?...hypo plati sama, ok beriem, i ked u teba byva akoby v podnajme...ale dobre...energie napoly, stravu napoly a sorry, auto by som mu nepozicala...takze minimalne stravu a energie napoly, aj co sa nedoplatkov tyka...treba mu povedat fixnu sumu a tu ti musi kazdy mesiac dat...inak...tam su dvere...
Ja ked som zacala byvat s mojim terajsim manzelom..v mojom byte, tak vsetko u nas islo napoly...dokonca on platit mnohokrat viac ako ja...
@mandarinka555 no ked to tak čítam nečudujem sa, v podstate sa všetci zhodli niekto prudšie niekto jemnešie napísal pravdu ... žasnem, neviem možno mám pocit umelo založenej témy aby tu kôn nezdochol pre reklamu
@nesa_ag to ste ale mali mať vykomunikovane pred jeho nasťahovaním nie? Ako je zvláštne že samému mu nedôjde, ale prečo sa ty bojíš s ním o Tom pobaviť. Ak len preto lebo by sa urazil alebo ťa nechal, tak by si len vyhrala. Normálne to čo platíš družstvu, tam by som pýtala polovicu. Úver na auto si plať sama, ale ak ho používa viac ako ty, tak nech ho ak viac tankuje.
Úprimne nechápem čo to je za prípad.
@kakawah úprimne áno, aj sa bojím tohoto rozhovoru. v minulosti som bola v podobnej “šlamastike”, a dopadlo to tak, že som s dotyčným 6 rokov rozídená.. sama si poviem, že som veľmi hlúpa, keď sa nechávam takto… zneužívať? neviem, či to slovo môžem použiť.. a potom je vo mne pocit viny, že sa hrám na obeť, ved tie platby by som platila, aj keby žijem naďalej sama 🙈
My mame tiez vsetko spolocne, ak ti to ale vadi, tak sa s nim predsa porozpravaj.
@nesa_ag ja si osobne myslím že on si to všetko dobré uvedomuje, len mu to jednoducho takto vyhovuje a Ty nič nevravis, tak je spokojný. Štedrý podľa tohto správania zrejme nebude.
@sara07 toto je nejake nove pravidlo na Modrom koniku? Je zaujimave, co vsetko niektorym vadi. Autorka mohla mat lepsi program, ako s napatim sledovat odpovede na fore. Alebo jej do toho nieco surne prislo. Alebo len proste robila milion inych veci, kt. clovek moze robit okrem odpovedania na komentare.
@nesa_ag to ste si mali vydiskutovať ešte než ste sa spolu nasťahovali.... Energie pekne rozdeliť Napoli, tiež ich využíva a stravu si obkukaj koľko cca vás mesačne výjde a pravidelne na výplatu nech ti dá polovicu tej sumy na jedlo na daný mesiac. Dáte túto sumu do obálky a budete z nej nakupovať potraviny.
@1andrea111 niekedy mi napadá, či si to naozaj uvedomuje, keďže už veľakrát som spomenula, že mi na účte zostalo veľké nič, a on teda nič.. jasné, nákup niekedy zatiahne, tam to naozaj ide takmer 50/50, väčšinou teda pred výplatou keď mi už horí pod zadkom to platí on..
@em4life ja som napísala ako to robím ja , je to na neuverenie doslova že niečo také reálne stále funguje ako tento vztah a to sa krotím aby som jej nenapísala absolutne čo si myslím , a ano su tu diskusie kde sa autorka zmizne alebo da zmazat prispevok, a mimochodom svojim komentárom ku mne si predčila aj mna ,
@samimami777 to nasťahovanie sa bolo také postupné, takže sme neriešili nič moc, proste začal viac prespávať, zostávať.. až nakoniec zostal nafurt, keď sa to tak vezme.. takže mne to bolo také blbé a hlúpe pýtať hneď peniaze od neho 🙈
@nesa_ag potom čo si napísala, si vlastne našla podobného ako si mala.
@nesa_ag chlap ktorý sa urazí na to, že chceš aby ste v platbách boli za jedno je podľa mňa debil. Ak sa bojíš len toho že ťa nechá tak to bude najlepšie čo sa ti môže stať. Ešte dnes by som ho s tým konfrontovala
A predstav si že sa vezmete, pôjdeš na materskú a potom čo? Budeš všetko ťahať z materskej?
@nesa_ag vies co, ja poznam aj takych, co im to nedocvakne samo od seba. Tak mozno on je taky typ. CIze Ti neostane nic ine, len na rovinu si s nim sadnut, ze toto su nase vydavky, byvas tu, mozeme si to rozdelit. Ake su tvoje financne moznosti? Pises ze ma nejake podlznosti, tak mozno mu uz vela neostava. Ale prispiet aspon nieco je podla mna ferove. Poplatky za byvanie tiez nie su male, ak platis najomne, elektrinu, plyn, trebars internet, kablovku. Ked je tam s tebou furt, tak toto by urcite som dala na polku platit a stravu tiez.
@nesa_ag dievča čítaj po sebe preboha živého .......... ty nemáš čo jest a on si chudatenko sporí , to je snád zly sen ... ked si nasporí a splatí dlh bývalke , budeš bývalkou TY už ta nebude potrebovat
že má podlžnosti ok v podstate ich spácaš ty
takže exel tabulka alebo A4 vykres rozpíš položky na mesiac kto sa čo zaplatilo, modrou čo si ty platila zelenou on a ak toto nepochopí by mali lietat veci z okna
teraz to napíšem hrubo a sprosto doslova ale ber to s nadhladom spoločnika čo by si zaplatila na dva dni by ta vyšiel lacnejšie
lebo ak niekto ta ma rád tak predsa nemôže byt tak šialene vypočitavy, potom jedine že blblý ako tág že nechape že pečené holuby nepadaju z neba
@nesa_ag teba nezaujíma kde peniaze dáva. Mňa by napríklad zaujímalo. Ja viem o všetkých výdavkoch svojho partnera. Ak ťa také veci nezaujímajú tak aby si raz nebola prekvapená že je napríklad gambler. To síce už idem do extrému, ale sú to normálne veci o ktorých sa treba baviť.

@em4life no mierne je , neuveríš ale aj my sme dakedy začali prvy raz s niekým žiť ale ešte pred pred sme zvládli sa porozpravat ako čo sa ide akym štylom riešit, platit atd ..
proste máme na to rovnaký názor, tak sme to povedali na rovinu , život nás naučil že je jednoduchšie povedat to na rovinu, čo sa ideme večne servitkovat, tutlikať takto je proste