icon

Financie v domácnosti

nesa_ag
5. aug 2023

Ahojte dámy (možno aj páni), mám taký problém a neviem, ako z neho von.
Partner sa ku mne pred niekoľkými mesiacmi nasťahoval, čo by bolo ok, ľúbime sa, vyhovuje nám byť spolu. Lenže mi vadí, že na všetky platby účtov som ja sama. Byt je môj, platím naň hypotéku- sama, a chcem ju aj sama platiť, ale mne ide skôr o to, že sa za byt platí aj nájom (družstvo), voda, elektrika, poistka.. a na to mi neprispieva. Strava je ako-tak na 50%, ale odkedy sme spolu, vzrástli mi náklady na potraviny tak 3násobne.
Auto používa tiež moje- naň ešte splácam úver.. a on len sem-tam natankuje, hoci na ňom jazdí dosť.
Neviem už, čo ďalej robiť :(
Ako to máte podelené vy?

mamina7070
5. aug 2023

kolko mas rokov ? a kolko ma on?

muchotrafka298
5. aug 2023

To kde dava peniaze clovek, s ktorymi zijes by Ta teda zaujimat malo. Lebo nevies, ci fakt nema dlhy kade tade, ze mu ledva vyplata pokryva podlznosti a jednoducho nema viacej a tym padom hlada frajerky,ktore ho doma prestravuju a nic ho to nestoji.

maranco
5. aug 2023

@nesa_ag založ si bezplatný účet a k nemu 2 karty pre vás oboch, jeho pridaj ako disponenta aby videl pohyby a zostatky
na ten účet obaja posielajte (najlepšie trvalý príkaz) dohodnutú sumu
z toho účtu nastav trvalé príkazy za energie, internet a všetky spoločné platby
kartou od toho účtu plať nákupy v potravinách, takisto aj on keď pôjde nakúpiť potraviny, použije kartu od toho účtu

tak nemusíš na konci mesiaca zbierať bločky a rozratávať koľko si platila ty, koľko on a koľko má doplatiť.

sense
5. aug 2023

Ty si na konci mesiaca na nule a on si šetrí.... Už včera bolo na rozhovor neskôr. Čím skôr si s ním sa dnes a dohodneš sa tým skôr zistíš ako ta miluje.
Obzvlášť keď ho to nenapadlo samého.
My keď sme spolu začali bývať tak sme mali vydiskutovane co a ako. A tiež to bolo najprv tak ze prespal občas, ale keď už spal u mňa viac ako u seba, sme sa dohodli ze zbytočne platiť 2 byty. Neskôr keď sme sa presťahovali k nemu do nového bytu tak to bolo rovnako s tým ze na nákupy sme založili účet resp ja som založila poducet k môjmu účtu kde každý mesiac pošle každý rovnakú čiastku a z toho platíme nákupy, výlety, restiky.s tým ze on síce preje viac ale ja mam ešte dcéru z .manželstva. Auto ma každý svoje takže každý si financuje svoje s tým ze ak mu nechám moje auto v práci, keď mám ja rannú a on poobednú tak keď je skoro na rezerve tak natankuje bez komentára.

samimami777
5. aug 2023

@nesa_ag tak malo byť hlavne jemu blbé že ho u seba doma živíš. Nemáš sa vôbec za čo hanbiť. Posad si ho, povedz mu že ak chce u teba zostať musí začať prispievať 50% na energie a jedlo nakoľko ty vás sama oboch neuživíš a ani to nieje tvoja úloha a uvidíš čo ďalej podľa reakcie .

luccija
5. aug 2023

Robíš tú istú chybu čo v bývalom vzťahu.Aspon vieš v akej výške má podlžnosti a na ako dlho?
Je to veľký výkričník, že mu povieš, že máš takmer posledné peniaze a on nepovie vieš čo budem dávať viac.Nemas byť prečo vinna mohol žiť v podnájme či splácať svoju hypo mysli na seba ...lebo o 6 r budeš na takej istej križovatke ako v byvalom vztahu.Kolko máte rokov je to vážny vzťah?plánuješ s ním rodinu či ste spolu ešte krátko?Si si istá, že má podlžnosti voči ex?

ropucha6
5. aug 2023

Ja som na energie a najom nepytala, ale tak kazdy sme si drzali svoj byt, aj ked realne sme byvali u mna. Potraviny ale platil o dost viac on, kedze aj viac skonzumoval 🙂 auto mal svoje. On ma nejaky svoj byt? Ak byva len u teba a zadarmo, no bodaj by mu to prekazalo. Chce to rozhovor, aspon uvidis na com si.

negymama
5. aug 2023

nevies ci mas pouzit slovo "zneuzivat"? ale kludne ho pouzi, lebo tak to je. Do bytu sa ti postupne nebadane nastahoval clovek minimalne financne negramotny. Ma podlznosti s byvalou? a to ake? bezne nebyva ze by sa clovek rozisiel s byvalou, byvalym...a mal podlznosti z toho...
Leda ak...zil na dlh, poziciaval si a nevratil, ci prepil, ci pregembloval ...vsetko zle dovody.

a teraz neplati, spori a splaca. Nemyslim, ze by to bolo z pozabudnutia ci naivnej hluposti. Natrafil na taku, co sa da zneuzivat a je jej blbe o tom vobec zacat rozhovor.

Jemu ale nie je blbe ti neplatil podiel na zivotnych nakladoch.
Bud sa ty spamatas, nadobudnes sebavedomie a budes si pytat co ti patri, alebo budes vecne zit s takymi typmi, co ta budu zneuzivat.

0silvia0
5. aug 2023

@nesa_ag musis sa naucit byt priama. Naznacujes mu a on to nevnima, cize asi takto: miso/feri uz mi nezostava na ucte nic, musis teraz zatiahnut platby ty. V poslednom case vela minam, zvysili sa mi vydavky, odkedy nebyvam sama, musime si to nejako rozdelit. Vecer sa o tom porozpravame.
A uz to pojde, drzim palce.

ljzozv
6. aug 2023

Áno... Teba nemusí zaujímať, kde a ako míňa svoje vlastné peniaze. Toto je v poriadku. Ale až po Tom, keď ti prispeje na bývanie, nie hypotéku, natankuje aspoň raz auto (ak viac jazdí, tak určite nie len jedno tankovanie), a zaplatí zo štyroch veľkých nákupov za mesiac minimálne dva .
Nemusí mu to automaticky napadnúť, keďže ste tak postupne do toho prišli, tak teraz sa musíš ty k tomu postaviť a v kľude si s ním sadni s excelovskou tabuľkou a vyčislite si to na rovinu. Ten nápad s účtom vyššie a peniazmi prevedenými naň za domácnosť sa mi veľmi páči.
Ak to on nedá, tak máš vyriešené. Lebo takto majú baby vyššie pravdu, že môžeš byť len prestupna stanica a kym si nesplatí všetky podlžnosti, tak bude s tebou.

nesa_ag
autor
6. aug 2023

@marsmykkok byt mal s bývalkou, preto tam je určitý dlh.. auto mal- predal, aby sme pošetrili a zbytočne neplatili dve+moje auto je nové, jeho nebolo.. (nám to jedno auto úplne stačí, len teda on maximálne natankuje niekedy..)
automaty a podobné srandy nie, to ani nemá kedy, trávime spolu 80% voľného času, takže neviem, či nemá alebo len nechce dať.. žgrlo mi nikdy neprišiel, keď sme niekde išli, v pohode ťahal on..

marca12
6. aug 2023

@nesa_ag musite sa o tom porozpravat on si ta pekne vyuziva. Bud si to neuvedomuje alebo je tak vychcany

mamina7070
6. aug 2023

a kam dal penaize z auta? vyuziva ta len urob s nim poriadok pekne polovicu nakladov na energie najom a 2/3 nakupov nech plati plus cely benzin
takto to je spravodlive

ropucha6
6. aug 2023

No aby este nefinancoval byvanie byvalke a u teba bol zadarmo 🙂 naozaj inak ako rozhovorom to nevyriesis.

patricia255
6. aug 2023

@nesa_ag rozumiem tomu dobre že on platí hypotéku na byt s bývalou, v ktorom nebýva????! ale súčasnej partnerke na bývanie neprispieva? Tebe toto príde akože v poriadku?
Nech ho bývalá vyplatí alebo nech sa predá ten byt a hypotéka sa zo zisku vyplatí a je po zbytocnom dlhu na byt z ktorého on nič nemá... Vlastne byvalej pomaha s hypotékou na byt v ktorom on žiť už nikdy nebude...

Toto je pekne mimo... Hlavne že tebe ani do auta netankuje ani nič...
Však si ho obhajuj a plať účty sama ako doteraz a buď na nule každý mesiac, keď ti to tak vyhovuje

marsmykkok
6. aug 2023

@nesa_ag no jedine na rovinu povedať, že odkedy ste spolu, finančne si išla dole. Ako píšeš,.povedz, že náklady na stravu máš trojnásobné a tak. Nech si nájde lepšie platenú robotu alebo nejakú brigádu a dáva ti viac. Ak má dlhy, musí sa proste snažiť, ak ty chceš mať s ním raz deti ako vyžijete keď už teraz keď ste len dvaja pracujúci a mali by ste žiť si na vysokej nohe alebo vám veľa by malo ostať a ty už teraz si finančne na tom nie najlepšie kvôli nemu?

nesa_ag
autor
6. aug 2023

@marsmykkok on je v práci spokojný, meniť ju nechce. A úplne najhoršie nezarába. Má aj druhú občasnú prácu, tam je to s výplatou také všelijaké, niektoré mesiace je to pár stoviek, inokedy takmer 80% jeho normálneho platu.. len teda viem, že druhý job má, aby sa čo najskôr zbavil svojich dlhov..
na budúcnosť sa už tak ružovo nepozerám, presne vnímam to, že ako by sme vyžili, keď už teraz mam s tým problém..

nesa_ag
autor
6. aug 2023

@mamina7070 palivo mi fér nepríde, ja auto využívam denne do práce, skôr by som ocenila nejaký príspevok za používanie auta, predsa len, servis a pneu niečo stoja..
peniaze z predaja auta tipujem, že si odložil, na sporiaci účet..

nesa_ag
autor
6. aug 2023

@ljzozv takto som sa na to nepozerala, priznám sa, vždy mi bolo hlúpe pýtať sa, kam dáva peniaze, predsa len, zarobil si ich on sám, sú to jeho peniaze.
Asi ani ten účet nie je zlý nápad, moc som nad tým ale neuvažovala, nakoľko peniaze by tam len prišli a rovno aj odišli..
Takto- ide približne o 160-180€ na osobu, za všetko, to mi tak prišlo aj zbytočné posielaj najprv na jeden účet a odtiaľ to potom zasa posielať inde.. samozrejme nepočítam tu naftu, stravu..

vevapeto
6. aug 2023

@nesa_ag je mi ľúto že ho to samého nenapadne, bol by to pre mna signál, že toto nie je to pravé orechové pre mna. Čudujem sa, že si si neurobila poriadky už dávno a pýtaš sa tu na fóre.

mamina7070
6. aug 2023

@nesa_ag pozri sa pravde do oci aktualne si proste vydrziavas chlapa a ty ostavas na nule lebo nemas na to
normalne sa ho opytaj ci mu to neni blbe
ale najskor ta bud on povazuje za prestupnu stanicu a ostane s tebou dokedy budes platit (a ty stracas cas) alebo je lakomec

blue_violet
6. aug 2023

Autorka tebe je všetko hlúpe a blbé. Ale najviac blbé by ti malo byť že žiješ s chlapom ktorý zarobené peniaze sebe odloží do vačku a nechá spokojne platiť všetko vlastnú priateľku. Polemizuješ tu nad x vecami miesto toho aby si si s ním sadla a povedala mu že takto to ďalej fungovať nebude. Už včera si mala ten rozhovor začať. Ak s tým bude mať problém, tak ma ešte možnosť si pobaliť veci a odísť.

0silvia0
6. aug 2023

@nesa_ag aha, on si peniaze z predaja auta asi odlozil. Sikovny chlapec, a pouziva tvoje. A ty si nechces nieco odlozit? Nepotrebujes si robit rezervu? Ale ano, len nie pri tomto typkovi. Teba jeho dlhy zaujimat nemusia, mysli prosim ta aj na seba.

minenkak
6. aug 2023

@nesa_ag už ste sa porozprávali alebo rozišli,lebo tu to my za teba nevyriešime, ale ak potrebuješ niekoho živiť môžeš mňa a áno som hnusná

nesa_ag
autor
6. aug 2023

@minenkak ešte ani jedno. tento týždeň máme výplatu, tak to chcem vytiahnuť v ten deň- aspoň si stihnem spísať kto čo platil za posledný mesiac a psychicky sa pripraviť na (pre mňa) nepríjemný rozhovor 🙈
ak sa niečo pohnojí, môžem teda živiť vás 😀 (nie ste hnusná, úprimnosť si veľmi cením)

minenkak
6. aug 2023

@nesa_ag tak držím palce ,daj vedieť,len čím skôr si to vyrieš,odľahne ti

nesa_ag
autor
6. aug 2023

@blue_violet porozprávam sa s ním, musím, naozaj to takto ďalej nejde. len som hlúpa a naivná, no.
Žiadna žena z môjho okolia to takto nemá, všetky sa sťahovali k partnerom a prispievajú mu buď nič, alebo minimum, ach jaj.. Takže som rada za všetky názory, ktoré tu padli 🙏🙏

nesa_ag
autor
6. aug 2023

@vevapeto raz prispel, potom už nie, no a mne bolo hlúpe pýtať si.. ale už vidím, aj vďaka komentárom tu, že blbá som bola jedine ja.. 🙂
žiadne známe/kamarátky toto neriešia, vždy sa prisťahovali ony k partnerom a neplatia mu nič/ alebo úplné minimum 🙈 preto ma zaujímal názor aj iných žien 🙏

nesa_ag
autor
6. aug 2023

@luccija spomenul výšku, aj ako dlho a po koľko ešte bude platiť- samozrejme mu na účet nechodím, aby som kontrolovala, čo a komu naozaj platí, verím mu.
Máme pred 30, a čo sa týka vzťahu a budúcnosti, preberali sme nejaké veci, kto čo chce, akú máme predstavu a podobne 🙂 len nejako peniaze sme nepreberali..

blue_violet
6. aug 2023

@nesa_ag tvoje kamarátky sa prisťahovali a nič neplatia svojim partnerom? Ale to mi tiež nepríde veľmi fér. Ale možno to vyhovuje tým mužom