Financie v domácnosti
Ahojte dámy (možno aj páni), mám taký problém a neviem, ako z neho von.
Partner sa ku mne pred niekoľkými mesiacmi nasťahoval, čo by bolo ok, ľúbime sa, vyhovuje nám byť spolu. Lenže mi vadí, že na všetky platby účtov som ja sama. Byt je môj, platím naň hypotéku- sama, a chcem ju aj sama platiť, ale mne ide skôr o to, že sa za byt platí aj nájom (družstvo), voda, elektrika, poistka.. a na to mi neprispieva. Strava je ako-tak na 50%, ale odkedy sme spolu, vzrástli mi náklady na potraviny tak 3násobne.
Auto používa tiež moje- naň ešte splácam úver.. a on len sem-tam natankuje, hoci na ňom jazdí dosť.
Neviem už, čo ďalej robiť :(
Ako to máte podelené vy?
@blue_violet mne to tiež nepríde fér, ale je to ich nastavenie domácnosti.. Len mi aj známa povedala, že to “až moc riešim”, ale zrovna tá patrí k tým, čo neprispieva partnerovi nič, lebo veď to nie je jej dom..
ak si on uvedomuje čo robí tak to znamená že ťa okráda. ak si to neuvedomuje tak je len nezodpovedný asi ho to rodičia nenaučili,.tak si s ním musíš sadnúť a polopate mu to vysvetliť, doba je ťažká a tu nie si jeho matka
@0silvia0 varím, upratujem, periem, žehlím.. on vie tiež navariť, tiež upratať, sú činnosti, ktoré vyslovene že nerobí (umývanie kúpeľne napríklad, drhnutie chladničky atď), ale na niektorých domácich prácach sa podieľa.. ak “na oplátku” stačí žene navariť a upratať, tak to potom asi máme doma tak nastavené, len som o tom netušila 😀
@nesa_ag načo účty ?! Dá ti keď do ruky a hotovo.
My to máme tak nastavené, z môjho účtu idú všetky poplatky za byt, chlapovi som čestne ukázala platby a on sám povedal ok, 50%. Veď aj on minie vodu, na zuby, sprchu, varenie, pranie,upratovanie
Takisto elektrinu na svietenie, prístroje, pranie, chladnička tiež viac zožerie aj sporák a žehlička ako pri 1 osobe, veď nielen osobné veci ale aj posteľné a uteráky sa míňajú a špina zavratnejsou rýchlosťou ako tebe samej.
Prosím ťa, nebuď hlúpa ale rieš to .
@nesa_ag tak slová tvojej známej by som nebrala vôbec do úvahy, pretože sa to povie človeku ktorý ničím neprispieva. Chcela by som vidieť ju keby všetko ťahala či by to až tak moc neriešila.
Tvl, kde chodíte na takýchto chlapov? 🤔 Môj syn akonáhle začal v 17-tich zarábať, tak prvé, čo sa opýtal, že koľko nám má prispievať na domácnosť. MNE to ani nenapadlo, že mám od decka niečo pýtať, jemu to zase prišlo ako samozrejmosť. A aj keď sme sa dohodli, že nechceme nič, že nech si šetrí, aj tak mu to nedá a aspoň natankuje auto a spraví nákup.
@0silvia0 presne tak možno ti chlapi zarobia raz toľko a od frajeriek nepýtajú, ale nie je fér, aby autorka platila a pomaly nič pred výplatou nemala
@nesa_ag tak aspoň vies...je to na roky, mesiace?
Vieš prečo by si mala byť ústretová kvôli jeho dlhom myslíš, že mu to tiež vychádza len tak tak?
Nečítala som nové príspevky, ale mali by byť náklady na stravu vyrovnané inú sumu minie žena sama ako variť pre chlapa
@nesa_ag no tak som z toho ešte ja vyšla ako tá zlá, prosím pekne. Pre dobrotu na žebrotu. Aktuálne veľmi prehodnocujem vzťah, keďž som čakala hoc akú reakciu, ale nie takúto.. Nezarobíme s veľkým rozdieľom od seba, ja platím všetko, on tak polku stravy, ale JA som tá zlá, čo pýta peniaze. (to len tak, keby vás zaujímal vývoj 🙈)
@nesa_ag aspoň vidíš ze z jeho strany je tam čistá vypocitavost a nie láska... Toto nie je chlap do budúcna. A radšej byť zlá a pýtať peniaze ako sa nechať využívať. Ved keď je taky hrdina choďte teraz bývať k nemu ak je kde a ak nie je tak jednoducho bud zaplatí alebo nech sa od sťahuje ku ex
Alebo mu navrhni, že pôjdete do spoločného podnájmu, a svoj byt prenajmeš. Nech začne pozerať inzeráty.
jasne ze si "zla"... dobra si bola, len kym si tahala aj jeho vydavky. tajne dufal, ze ostanes hlupucka naveky a on si splati dlhy aj usetri.
@0silvia0 nepýtala, nemala som po tom rozhovore ani silu, ale mám to v pláne, pretože logicky, téma zostala otvorená a bez výsledku.
chcela som vedieť, ako si to doteraz predstavoval, či mu nenapadlo, že všetko ťahám sama a nie je to úplne fér.. a že nenapadlo, a prečo som to nepovedala skôr, už na začiatku, inak by sme sa zariadili.. 🙈
@nesa_ag no chcel ti tým povedať, že by sa k tebe nenasťahoval, lebo by z toho nemal žiadne benefity. Teraz sa bude cítiť ukrivdený, lebo chudáčik, nebol by s tebou strácal čas a sťahoval sa k tebe, mohol už byť nalepený na inej babe, ktorá by ho chovala pre jeho krásu a čistú dušu😍
Však mu pobal caky páky daj pred dvere a sa uvidí, ake dostane nápady.

@nesa_ag Mala by si byt striktna. Ked odmyslim hypoteku, tak z nakladov na byvanie, vratane dane, poistky by mal platit 50% + nebolo by od veci aj nieco prihodit. Predsa, ak pouziva tvoje vybavenie atd, sa opotrebuje rychlejsie. Byvat u niekoho len za naklady je celkom luxus, a tvoj priatel ani to neplati. Strava cca 50%, a mal by sa podielat aj na aute, ak ho vyuziva. Chce to rozhovor, aby si vedela na com si a mala by si mat vacsi prehlad o jeho financiach. Cca prijmy, vydavky.