icon

Financie v manželstve

lucia2609
30. dec 2017

Ahojte žienky, tak aby ste mi lepšie poradili, napíšem Vám najprv niečo o sebe... Mám 28 rokov a v máji sme mali svadbu s mojim mužom..odvtedy mi robia celkom veľkú hlavu financie....pochádzam z bohatšej rodiny ako môj manžel, no ten má 32 rokov a doteraz si ušetril 2000 eur...financie zatiaľ spoločné nemáme, no vysvetlím Vám celý problém aký vznikol...celý vzťah som ročne míňala na partnera tak 10x viac ako na mňa, či už išlo o oblečenie, jedlo alebo iné potreby ktoré sme mali v domácnosti, napokon bývať v Bratislave nieje lacná záležitosť, aj bez tých výdavkov na neho...nebývali sme spolu až rok pred svadbou sme sa tak nejak dohodli že už budeme bývať spolu...on platí nájom, ja potraviny, drogériu a pod. Manžel ma plat 1200 eur a náklady 500 eur takže by mu malo ostať 700 eur mesačne...ja mám príjem 700 eur a výdavky tak 400 eur, takže mi ostáva 300 eur mesačne...prešiel rok a na účte má stále 2000 eur, či pred svadbou či po nej...stále 2000.... ja som našetrila 3000 eur + 9000 eur sme dostali od hostí na svadbe, takže to je 12 000 eur (moje našetrené + svadobné)
A TERAZ PROBLÉM: manžel predal auto za 5000 eur a našiel nové za 19 000 eur...a teraz nastúpila jeho logika že 5000 eur dostal z predaja auta + 9000 eur sme dostali na svadbe a kedže už žijeme spoločne, mám mu dať 3000 eur ktoré som ja ušetrila + 2000 eur mám zobrať z peňazí, ktoré mám u našich, no tie mi dali s tým, že to má byť na to, keď sa budem s manželom budovať, lebo môj sen je bývať v doma a nie byte... je to podľa Vás normálne? Ja neviem či som tak mimo... ale vždy som si myslela že spoločné auto sa má kúpiť zo spoločných peňazí a teda tých ktoré sme nadobudli ako manželia a nie brať z peňazí rodičov mojich ktorí síce chcú aby sme ich využili my dvaja no na celkom iný účel...a keď som sa ho spýtala že či mu mám dať zo svojich peňazí, tak sa začal vadiť, že "veď ja dám 5000 eur čo predám auto tak aj ty pridaj 5000 eur (3000 eur si nasporila a 2000 zober z tých čo sú odložené u Vašich na dom) Čo si o tom myslíte? Čo by ste robili vy alebo mu povedali?

lucia2609
autor
31. dec 2017

@kapustovafliacka99
@mirro
Ja som ho vždy rozmaznávala, kupovala mu veci, oblečenie asi až veľmi a ešte dokázala aj ušetriť, čo sa o ňom povedať nedá....
Zajtra ho dám asi sadnúť na vypočúvaciu lavičku a spýtam sa ho ako je možné že neušetril, keď ja som ušetriť vedela, poviem mu chcem vidieť jeho účet, keď máme mať spoločné financie a nech si určí priority, lebo ja mám síce menej rokov, no jeho zmýšľanie odkedy sa dozvedel o peniazoch od rodičov je odveci...a áno chce 3000 eur odomna a 2 000 eur z tych penazi ktoré su na dom... ale on okrem tych ktore ziskal z predaja auta neda ani halier...

erikavesela
31. dec 2017

@lucia2609 on ti evidentne vidi inak ako ty....a preto by si to riesit mala a nedala sa zmanipulovat k tomu, aby si zacala minat peniaze tvojich rodicov, co pre teba nasetrili....vela stastia

erikavesela
31. dec 2017

@ukulela 😉no....kollarova darkyna vajicka byva v dome za par milionov...v nasom okoli su vsetky domy za taketo sumy....pozemky su sakra drahe....

erikavesela
31. dec 2017

@ukulela a co sa tyka tych penazi od jej rodicov....uz som take nejedno manzelstvo zazila a nedopadlo to dobre...pretoze ti, ktorym to nebolo urcene si mnohokrat tie peniaze nevazia a roz...bu ich na somariny....

kapustovafliacka99
31. dec 2017

@lucia2609 on ma pristup a dispozicne pravo k tvojim 3000€ a k 9000€ zo svadby? Lebo ja by som mu dispozicne odobrala co najskor. Ty jeho heslo nemas. Nepride ti to divne??

erikavesela
31. dec 2017

@lucia2609 nevahaj ani minutu a urob to pretoze jeho spravanie smrdi...a nie je to dobre....vela stastia prajem, verim, ze sa ti to podari dat do normalu...a ked prislubi...okamzite do banky a konat....aby si to nahodou nerozmyslel, alebo zabudol o com ste sa bavili, pripadane nemal cas....

kapustovafliacka99
31. dec 2017

Dala by som mu 4500€ polovicu zo svadobnych. Zvysnych 4500 si poslala na svoj ucet aj s 3 tisickami ktore su tvoje, heslo zmenila a dispozicne co najskor odobrala. A nech si gazduje panko.

myskahryzka
31. dec 2017

@lucia2609 Ja by som mu nedala nic. Uz len z principu. Ludia, co vam dali peniaze ako dar, ich asi nedavali s vedomim, ze si za ne tvoj manzel kupi auto. A ked mate kazdy svoje financie, tak tie nasetrene by neuvidel tym duplom. Je od neho dost nezodpovedne/nedospele, hned na zaciatku manzelstva, cely vas "startovaci balicek" minut na nieco tak lahko pominutelne, ako je auto.

lucia2609
autor
31. dec 2017

@kapustovafliacka99
@erikavesela

Práveže peniaze zo svadby sme sa dohodli že dáme na môj účet po svadbe takze tam je 3 moje setrene+ 9 000 = 12 000 eur a že ak bude treba na niečo, tak vyberieme...a on predal auto, povedal vyber vsetkych 12 daj mi a este vyber z druheho 2000 a daj mi + 5 z predaja a som panko...zo svojho nedam ani fuka...a auto bude "rodinne" ale budem chodit na nom ja, ty mas svoje stare :(

kapustovafliacka99
31. dec 2017

Bud zacnete s cistym stitom a spolocne bez tajomstva ako normalne manzelstvo s prehladom o rozpocte a dohodou, alebo si rozdel ako piseme a osetri pravne. Lebo ak vie ze tebe suma rastie a aj tvoji vam setria, aby nedoslo k rozvodu a potom ta bude chciet vyzmykat. Prajem ti aby ste sa s rozumom dohodli. Ale bohuzial zivot je svina, maj oci otvorene.

ukulela
31. dec 2017

@lucia2609 on ma dake bocne vydavky, o ktorych nevies. je realne, aby minul celu vyplatu? vidis to? ci tolko prejazdi na benzine/nafte, ci co? nejaky sport? ake zaluby? lebo ak ma vydavky 500 a zvysnych 700 nevidis, kde tie rpachy su???? tolko predsa nemoze "prezrat" na obedoch v praci.

sticker
mirro
31. dec 2017

@lucia2609 rieš to čím skôr, žiadne dispozičné právo k tvojmu účtu a kým sa pánko nenaučí hospodáriť,žiadne "tvoje"prachy na jeho účet. Potom nám napíš,kam dal 7000,ktoré mohol ušetriť. Sme zvedavé. A peniaze zo svatby sú tiež spoločné,bola by si hlúpa mávnuť rukou,že na,zober si. To že si mu kupovala veci,nuž zamilovaný človek...ale prebrala si sa a konaj. Držím palce.

erikavesela
31. dec 2017

@lucia2609 preved si tych tvojich 3 tis. na iny ucet, zaloz si, preved rodicom....a povedz, ze spolocnych mate len 9 tis...z coho je polovica tvoja....nie je co riesit

kapustovafliacka99
31. dec 2017

@myskahryzka
@lucia2609

Ano je prabvda ze si nezasluzi polovicu z principu. Ale zas to bolo od hosti pre nich oboch. Malo byt pre oboch na nieco velke spolocne a nie na auto velavazeneho. Ked uz bude dupat tu polovicu by som mu asi dala aby bol ticho ale ani o € viac. To auto je aby sa on ukazoval a nie pre vas oboch. Nuz nech sa zakryva perinou na aku ma. On na 19000€ auto nema. A 1000€ kavovar ked za rok nic neusetril ? To ako za tvoje?!

lucia2609
autor
31. dec 2017

@kapustovafliacka99
@erikavesela
@myskahryzka
sa cítim ako z rozpravky o Janosikovi "ja nestastny zemepan"
A ano tka ako pises ty myskahryzka ze na svadbe dostanes peniaze od rodiny, tka som myslela ze ich priradim k tym na dom a nie ze pride manzel po paru mesiacoch a povie daj mi ich vsetky na moje nove auto ktore chcem... a este mi k tomu daj navyse...a k tym 700 eur uz som sa raz pytala kam ich dava, tak mi povie, ze kupujem si protein lebo cvicim, aj tvaroh, kysle mlieko lebo jedava specialne ranajky plne bielkovin...ale ked som mu povedala ze mlieko stoji euro x 30 dni ze to je 30 eur a nie 700 eur tak uz nehovoril nic, ale pojde na wcko alebo sa zasije...ja niesom detektiv zeby som mu snorila po veciach, k uctom sa tiez nikdy nesnazila dostat, lebo som mu verila stale...ale teraz mam pochybnosti po tych poziadavkach a jeho "nesetreni"

lucia2609
autor
31. dec 2017

@kapustovafliacka99
@erikavesela
@myskahryzka
a na vianoce sme dostali od jeho rodiny a nasej / mame este babky dedov...no dokopy 600 eur, tak ake je jeho zmyslanie? chcem kavovar za 400 eur,hoci vobec nieje kavickar a ked som povedala ze za 600 eur by som ozaj chcela umyvacku riadu, ze aj ked budeme mat deti, alebo mame navstevy ze musim 3x umyvat riad, tak razne NIE ze on nevyhodi 600 eur za umyvacku

erikavesela
31. dec 2017

@lucia2609 no...mne sa jeho spravanie vobec ale vobec nepaci,,,,zaujimalo by ma, co je za tym...lebo toto cisto nevyzera

11mirka22
31. dec 2017

@lucia2609 už teraz, krátko po svadbe sa hádate o peniaze... ako ich minút či neminúť... neviem si predstaviť ako budete riešiť financie, keď príde čas že už žiadne nebudete mat, vypadne Vám príjem náhodou, že čo potom ... dať 19000 e za auto, vo vašom prípade je veľa. Aj lacnejšie odvezie rovnako. Nepovol, neustup, keď má 5000 a 2000 zo svojich, maxím. Nejakých 2000 by som mu z tých svadobných dovolila minút. Priorita je predsa bývanie. Auto je auto. A funglo nové ????? To by som nekúpila ani keby som na to mala , len čo vyjdeš z predajne už má o 10% menšiu hodnotu, radšej 2-3 ročne.

kapustovafliacka99
31. dec 2017

Ale proteiny. Gebuzins aj my sme na speci diete, cvicime a pijeme protein ale sport nas urcite nestoji 700€ mesacne. Klame ti evidentne. Opytaj si heslo, som zvedava co ti povie

lucia2609
autor
31. dec 2017

@mirro
No v tom máš pravdu, keď mi povedal zlatko mohla by si mi pozrieť mikinu v obchode, tak som to brala tak, že aaa veď chlap, tí niesú nakupní maniaci ani milovnici nakupovania, tak som išla a kupila mu raz, 10ty raz aj vzdy... a ano zamilovanost...teraz polroka po svadbe nemam spania a kazdy den revem lebo neviem co mam robit...

mirro
31. dec 2017

@lucia2609 je to vuuuuuuul a niečo tu veľmi smrdí. 700e/mesačne neprežere,má výdavky,o ktorých zatiaľ nevieš a bude prekvapko...

ukulela
31. dec 2017

@lucia2609 jasne, 20 € denne prezerie na tvarohu a mlieku este mimo toho, co nakupis do chladnicky ty ... len ty mu navrhni - bud jeden spolocny ucet na spolocne veci a kazdemu ostane jeho vreckove. a potom nech si kupuje z neho proteiny a permanentku do fitka. a co na konci mesiaca odtane, pojde na sporenie ... alebo striktne oddelene financie, a kazdy za seba. a potom pri nakupoch kazdy cvakne polovicu. aj ten zaprdeny kavovar.... jaj, tito buchaci, velke svaly, velke auta ... snad sa manzel spamata. drzim palce. potom napis ako to pokracovalo ....

kapustovafliacka99
31. dec 2017

@lucia2609
@mirro

Aj podla mna bude ☹ dlhy, gambling, stetky.... bohvie ☹

lucia2609
autor
31. dec 2017

@11mirka22
@mirro
kapustovafliacka99
Keď mi povedal že by sme mohli rozmyslat o babatku az som zmrzla...lebo po tych jeho poziadavkach na peniaze, ked on ma na ucte 2000 eur a ja pojdem na matersku, tak vtedy je predsa len zena odkazana na muza nehovoriac ked maju zeny 2 deti po sebe...a keby som videla ze dokaze setrit 700 eur na mesiac a ma ich na ucte, tak by som nemala problem mu dat peniaze, lenze neviem kde doriti ich dava, lebo na proteiny isto 700 eur mesacne neda...

dai
31. dec 2017

@ukulela 🙂 mas predstavy o domoch v ba🙂 my mame obycajny velky byt za cenu pol miliona nieto dom... za pol mil kupis v ba tak pozemok aj to nie v centre...
@lucia2609 podla mna auto za 19k stale nebude ziaden luxus - v kazdom pripade ale nezodpoveda vasim aktualnym prijmom, je jedno kolko mate na ucte - pokial ti rodicia nenasporili 6cifernu sumu tak na ba a na dom je to sakra malo - osobne by som tie peniaze urcite do byvania investovala ale do takeho ktore zodpoveda prijmom - aby ste kupili normalny byt budete musiet brat uver a ten predpokladam ze bude musiet splacat manzel - hlavne ak chcete mat deti a ty budes na materskej ...neviem ako fungujete aktualne - na ba mate prijmy relativne male, tie vydavky na byvanie ak nebyvate v svojom mi pridu nerealne - okrem najmu predsa urcite plati tvoj muz aj nejaku elektrinu, asi si platite net, telefony, pises ze mate obaja auta - to zhltne tiez dost mesacne, poistky za byt, auto... neviem ci mas prehlad co csetko sa plati u vas...
V kazdom pripade by som s muzom hodila velmi otvoreny rozhovor - ste na zaciatku vztahu a bolo by dobre nadstavit jasne pravidla fungovania - pozriet sa co obaja chcete a kedy - mozno tvoj muz tiez dom vidi ako velmi nerealny aktualne a nechce sa mu dalsich 20 rokov zivorit ( pises tak akoby si za ten rok odlozila vsetko co ti zostalo po zaplateni nutnosti - cize ziadne dovolenky, kina, vacsie nakupy etc.) Aby dosporil na dom takze si chxe tie peniaze ktore mate uzit...
Otazka teraz je ako aj ty tie rodicovske peniaze vnimas? Su tvoje? Vase? Ci rodicov? Ked raz za ne bude byt/dom - bude tvoj? Vas? Rodicov? Toto si musis aj ty ujasnit...
Uprimne - moje deti su male ale do ich vzdelania sme uz s muzom dali 6cifernu sumu, na dom im ale sporit nemienim - presne z dovodu aky tu ty popisujes - zial mam v okoli 2 priklady kde bol 1 z bohatsej rodiny ktora takto sporila - oba vztahy dopadli rovnako zle a polozili ich prave peniaze o ktore sa ani jeden z nich nepricinil, jeden si ale robil vacsie zasluhy ako druhy... vy to mozte jasne ze uhrat a ustat ale musite byt k sebe velmi otvoreni a uprimni - a to sa netyka len tvojho muza voci tebe ci teba voci nemu ale aj vas oboch voci sebe - otazka je ci chcete budovat nueco spolocne spolu navzdy alebo chcete mat zadne dvierka...

kapustovafliacka99
31. dec 2017

@lucia2609 urcite nie. 700€ proteiny nestoja. Mozno setri tebe na nieco hodnotne?! Ci?! Asi nie ked chce peniaze tvojich rodicov

erikavesela
31. dec 2017

@lucia2609 jedina cesta je porozpravat sa s nim na rovinu...jeho ako disponenta zrusit na tvojom ucte....mam pocit, ze ten kto hra v tomto vztahu cistu hru si prave ty...ALE mali by ste ju hrat obaja, hlavne takto kratko po svadbe....trvaj na svojom...nepovol
a co sa toho kavovaru tyka...aj ja som mala kavovar za 600 eur doma, do roka bol v oprave, potom 2 roky fungoval a presne jeden mesiac po 3 rocnej zaruke sa pokazil...odhadovana oprava 250 eur...co myslis? dala som opravit?...nie, kupila som novy za 100 eur a som spokojna...a co sa umyvacky tyka....sorry, ale je to chuj, ked sa k tomu, ze si mozes usetrit cas, usetrit peniaze na vode, neznicit chrbticu a ruky takto stavia...

lucia2609
autor
31. dec 2017

@kapustovafliacka99
@erikavesela
@myskahryzka
@11mirka22
Zajtra bude šetrenie, prídem dám vedieť...držte prsty, aj keď sa bojím že to nedopadne veľmi dobre,teda zrejme pre neho :D ďakujem za rady, fakt som rada že je s kým pohovoriť o tomto...

myskahryzka
31. dec 2017

@kapustovafliacka99 Ved ano.. nech si vezme polku zo svadobneho daru. To je rozumna cena za auto pre zacinajucich manzelov. On vsak asi kalkuluje s tym, ze svokrovci pomozu... bohuzial. My ho nepozname a prepac, ze to takto napisem, ale z veci, co o nom pises
@lucia2609 , vyzera byt ten tvoj zakonity ako riadny "vychcalek".

mirro
31. dec 2017

@kapustovafliacka99 mňa k tomuto napadli ešte alimenty. Klame žene,ktorej sľúbil "v dobrom aj v zlom" .
@lucia2609 ty nerev,spamätala si sa včas. Zistíš,kam dáva "jeho" peniaze a podľa toho sa zariadiš. Znova,nenechaj sa uchlácholiť, nech ukáže výpis z účtu. A porieš si to dispozičné právo.