Financie v manželstve
Ahojte žienky, tak aby ste mi lepšie poradili, napíšem Vám najprv niečo o sebe... Mám 28 rokov a v máji sme mali svadbu s mojim mužom..odvtedy mi robia celkom veľkú hlavu financie....pochádzam z bohatšej rodiny ako môj manžel, no ten má 32 rokov a doteraz si ušetril 2000 eur...financie zatiaľ spoločné nemáme, no vysvetlím Vám celý problém aký vznikol...celý vzťah som ročne míňala na partnera tak 10x viac ako na mňa, či už išlo o oblečenie, jedlo alebo iné potreby ktoré sme mali v domácnosti, napokon bývať v Bratislave nieje lacná záležitosť, aj bez tých výdavkov na neho...nebývali sme spolu až rok pred svadbou sme sa tak nejak dohodli že už budeme bývať spolu...on platí nájom, ja potraviny, drogériu a pod. Manžel ma plat 1200 eur a náklady 500 eur takže by mu malo ostať 700 eur mesačne...ja mám príjem 700 eur a výdavky tak 400 eur, takže mi ostáva 300 eur mesačne...prešiel rok a na účte má stále 2000 eur, či pred svadbou či po nej...stále 2000.... ja som našetrila 3000 eur + 9000 eur sme dostali od hostí na svadbe, takže to je 12 000 eur (moje našetrené + svadobné)
A TERAZ PROBLÉM: manžel predal auto za 5000 eur a našiel nové za 19 000 eur...a teraz nastúpila jeho logika že 5000 eur dostal z predaja auta + 9000 eur sme dostali na svadbe a kedže už žijeme spoločne, mám mu dať 3000 eur ktoré som ja ušetrila + 2000 eur mám zobrať z peňazí, ktoré mám u našich, no tie mi dali s tým, že to má byť na to, keď sa budem s manželom budovať, lebo môj sen je bývať v doma a nie byte... je to podľa Vás normálne? Ja neviem či som tak mimo... ale vždy som si myslela že spoločné auto sa má kúpiť zo spoločných peňazí a teda tých ktoré sme nadobudli ako manželia a nie brať z peňazí rodičov mojich ktorí síce chcú aby sme ich využili my dvaja no na celkom iný účel...a keď som sa ho spýtala že či mu mám dať zo svojich peňazí, tak sa začal vadiť, že "veď ja dám 5000 eur čo predám auto tak aj ty pridaj 5000 eur (3000 eur si nasporila a 2000 zober z tých čo sú odložené u Vašich na dom) Čo si o tom myslíte? Čo by ste robili vy alebo mu povedali?
@lucia2609 situaciu ako popisujes som este rodinne ci v okoli, znami atd. nezazila..nic v zlom, ale problemom moje tvoje je manzelstvo odsudene k zaniku..obaja mate ine financne predstavy..to si trebalo zriesit..prniaze zo svadby by som rozdelila, brali ste sa spolu su spolocne alebo zriadit si nejaky iny ucet a tam ich dat spolocne..ty velmi bazirujes na tom, ze aj vytancovane atd ti dala rodina tak to hrnies k sporeniu na dom...ked budes stale omielat rodina chlap sa ti vykasle..to je taky vseobecny moj pohlad..odhliadnuc od dalsich veci, co tam su...druhy pohlad je, ze mas doma niekoho na styl gigola, vyciciavaca..ty si kupovala, ofukovala atd...jasne, ze nevies kolko ma na ucte ked urcite ty cvakas a on pekne spori...aj jeho pristupom s autom atd..mozno si to neuvedomujes, ale ty ho akoby vydrziavas a on len caka daj daj..
@mirro .. alimenty! To mi vobec nenapadlo. Fuha!
@lucia2609 ako sorry, kavovar ano, ale umyvacka riadu nie? ja ju teda este nemam, ale do domu ju planujeme, aj susicku. sam chlap s tym prisiel ... umyvacka je uz dnes standard ako pracka. tiez nevyvarame pradlo v hrncoch na sporaku ...
ze dieta??? len s podmienkou viditelnych financii. lebo to skonci tak, ze ty budes minat tvoje uspory a on si bude kupovat "proteiny a tvaroh" .... toto zavana pruserom. jedna moznost horsia ako druha ....
a tuumyvacku by som si uz len z principu kupila. howg.
@dai
Písala som že chcem dom v okolí TT kde pracuje, čo sme kukali 120- 160 tis. takze to co mi dali je dobry zaklad, rodicia sporili bez toho aby vedeli ci budem mat muza z rodiny kde budu/nebudu nieco sporit...a keby som videla ze ten druhy spori rovnako ako ja, nemala by som problem ich pustit vsetky na spolocny dom verila by som aj keby on mal 0, lenze ked ja dokazem z mensej vyplaty nasporit viac ako on tak nieco nesedi aj ked po odratani vydavkov ma mat viac...dostanes sa do otaznikov a nepride mi spravne mu davat peniaze z tych rodicovskych, keby to bolo obratene, tak ja na jeho mieste by som sa fakticke ani neopovazila a hanbila povedat svojmu partnerovi nech mi da z penazi ktore mi setrili rodicia...ja neviem ci som ja chybna alebo co...
@lucia2609 nuz ziadne bla bla. Trvala by som na vypise z uctu.
@lucia2609 ako som pisala... toto je pre mna na otvoreny rozhovor o prioritach a pod. - sice to malo asi byt pred svadbou ale radsej teraz ako nikdy...
Uprimne - my sme zacinali s holou a som tomu velmi rada - sice sme mali oddelene ucty na zaciatku kedze sme spolu zacinali byvat velmi skoro a aj teraz ich este mame ale teda mame aj spolicny na velke vydavky plus platy kde sa nemusime pozerat jeden po druhom... ja idem teraz na matersku a stopujem tym padom moje platby, prebera ich automaticky muz - materska bude pre mna ...
Inak ja som nikdy nevedela kolko moj muz zaraba - podnika a skace mu to hore dole - nic som od neho na zaciatku manzelstva nechcela az som pod stromcek dostala od neho potvrdenie o vyplateni celej nasej hypo... mozno aj on ma nieco take pre teba...
Urcite sa o tomto pobavte pred detmi - tam to bude vacsi zaberak na neho a financie - bolo by fajn to mat dovtedy poriesene ( a ja by som teda tie peniaze od rodicov co najrychlejsie investovala do byvania ak sa obaja zhodujete ze nato maju sluzit aby ste ich berozflakali na ine veci...)
My s mužom spolu žijeme 10 rokov, ale financie mame oddelene. On plati nájomné už od čias, čo som bola študentkou a stravujeme sa zväčša reštauračné a to sa pri platení viac-menej striedame, ako aj nejaké kino, či drogeria, nepredkladame si bloky na preplatenie.. auta sme si kupovali každý sám, ja mám jedno, on dve. Keď sme kupovali dom, brala som Hypo a keďže on nemá dokladovatelny príjem, je napísaný na mna, keď potreboval peniaze na auto, kým predá to svoje drahšie, požičala som mu 20kk(aj keď auto nakoniec nekúpil, má tie peniaze na úcte a som aj rada, lebo on je ten setrivejsi typ, čo viem, že na ne nesiahne bez vážneho dôvodu a dovolenia), ja mám prehľad o jeho peniazoch, on má o mojich. U nás spolocne peniaze by asi vyvolali hádky, lebo on je šetrnejší, na druhej strane veľa penazi vráža do aút a poistiek a má aj tretie auto, ktoré mu bezúročné spláca kamarat už asi 5 rokov, čo by som zo spoločných penazi nedovolila, lebo nie som charita a Ani banka a aj to druhé auto, čo má, kadekomu požičiava, aj keď má byt k dispozícii nám(napr. mala som poistnú udalosť v októbri a do dnešného dňa auto nemam opravené, lebo jeho otec mal pokazené svoje a požičané to muzove rezervné). Ja som zase bola zvyknutá na to, že nemusím skoro nič platiť, takze pred Hypo, ktorú platíme na polovicu, som bola schopná oplieskat na značkové kabelky, auto, zachranovanie psov, cvičenie, restiky...kľudne 1000 eur mesačne a vôbec to nebol ziaden problem, preto je mi cudne, ako sa tu každá druha žena čuduje, že ako môže minut 700eur mesačne, keď to podľa mna nie je neminutelna horibilná čiastka, ktorú by bol problem minut, keď len taký iPhone stoji liter.
Keď som zobrala Hypo, začala som aj ja šetriť na rezervu a inak o peniazoch rozmýšľať a pochopila som, že sa musím trochu uskromnit a už nechodím nakupovať ako voľakedy, keď som pri jednej návšteve Parndorfu nechala v obchodoch 600eur..
čo sa týka tvojho problému @lucia2609, tak by som mu na jeho auto peniaze nedala. Veď predsa máš padny argument, že keď budeš na materskej, ty predsa potrebuješ bezpečne rodinne auto a nie on a odporúč mu leasing-Ano, veľa preplatí, ale naučí ho to hospodáriť s menším množstvom penazi z výplaty. Ešte by má zaujimalo, že kto u vás platil svadbu, že Vám zostalo 9000 a táto suma nesla na vyplatenie hostiny, kameramanov, lebo z vyzbieraných penazi by sa mali zaplatit tieto položky tomu, kto ich platil.. ak sú to extra peniaze, kľudne by som ich dala v tvojom prípade rodičom a mužovi povedala, že rodičia ich majú na sporiacim úcte, že je tam lepší úrok ako v banke na BU, pripadne sa mozes vyhovoriť na viazaný termínovaný účet, že preto tých 2000 vybrať od rodicov nemozes..
Keď nevie usetrit, nič by som mu nedala. Až keď by dokázal, že si našetriť aj sám. Lenže tuto metódu na mne praktizoval otec, nie partner. U nás to bolo tak, že keď som môjho muža spoznala, mal postavený vlastný dom s minimálnym.uverom. Hneď po svadbe sme si založili spoločný účet a obe výplaty chodia tam. (U mňa teraz rodicak/materská). Keď sme predali jeho pozemok, tak tiež sli peniaze na spoločný účet. Lenže ja s peniazmi pracovať viem, on o nich má prehľad a o každom výdavku sa spolu bavíme. Všetko riešime spoločne a nerozhadzujeme. Keď ty vieš pracovať s peniazmi a on nie. Tak majte spoločný účet, ktorý budeš spravovať ty. U mojich rodičov to bolo tak. Otec dobre zarobil, ale vedel to aj dobre míňať. Mamina ako nezamestnaná nielen že šetrila, ale aj rozmnožovala peniaze (terminaky a tak). Nechal to na ňu a mal všetko odrazu čo chcel. Dom s veľkou záhradou, auto...
@lucia2609 máš to tazke a zase sa potvrdilo, že ten kto nie je zodpovedný sa má lepšie.Pevne verím, že tvoj muž si šetrí na tajnasa, lebo neviem kde by toľko minul.Nic by som mu nedala🙂ani z mojich, ani zo svadobných.Preco by mal zo svadobných minút na svoj rozmar.On asi nie je naučený šetriť, hospodáriť a takí boli pravdepodobne aj jeho rodičia a preto nič nedostal.To, že si mu kupovala oblečenie, hyckala si ho a ešte nasetrila je tvoja hlúposť pre svoje dobro už to nerob.Vies potom jeden si žije život ako kráľ a druhý si nedopraje.
Je nezodpovedný a chová sa ako dieťa nerozmýšľam čo bude o rok, dva presne ako píšu baby vieš si predstaviť, že nebudeš mať príjem a budeš sa musieť naňho spoľahnúť?
Bolo to jeho rozhodnutie, že predá auto či spolu ste sa dohodli?tak áno zúri, lebo s tými peniazmi rátal a teraz sa mu to rúca.
Len dávaj pozor ženy často v ošiali lásky, budovania rodiny, bývania ...tak idú za svojim cieľom, že nevidia, že ten druhý to nechce či ide si svojou cestičkou.
Vy ste len na začiatku a problemy už su.A, keď nevie hospodáriť nech sa založí účet, kde každý mesiac odlozi a o rok má na auto čo požaduje od teba.
Natrcat ruku vie každý.Asi mu stúplo sebavedomie od kedy vie, že sú nejaké peniaze...kávovar, auto...vy bývate vo vlastnom či podnájme?Nedaj sa a rataj s tým, že budeš za lakomca
Tu nieco nesedi...on ani usetrit nevie,aj auto chce nove....tak nech sa chalan snazi a nie pyta prachy od teba....
@lucia2609 mne je zvlastne kolko zasa ty dokazes usetrit z tvojho platu. Spominas myslim ze minas 450 na stravu. Ale kde je telefon, oblecenie, benzin, pripadne poistky, nejake kino atd? Toto utiahnes z 50 euro mesacne kedze si schopna 250 mesacne usetrit? Ak ano hlasim sa k tebe na skolenie🙂
Ja som vydatá už dlho, 17 rokov a tiež to bolo tak, že mne rodičia dali toho viac, ako mohli dať svokrovci manželovi. Ja som jedináčik, on z 3 detí, takže to bolo aj tým. Teraz už svokrovci nežijú, nezdedil po nich nič, moji rodičia mi stále ešte dajú niečo, ale napr. na vianoce, narodeniny nám dávajú rovnako, mne aj manželovi.
Od svadby máme každý svoj účet, ale peniaze považujeme za spoločné. Teda väčšinu peňazí, samozrejme mám nejaké drobné bokom, ale míňam ich na darčeky pre neho a napr. na dovolenky, na niečo navyše...
Čo sa týka vášho problému, určite by som nevyhádzala všetky nasporené peniaze na auto ... dohodla by som sa, že tých 5000 dá na akontáciu a bude sa auto splácať. Ak mu mesačne "zostáva" 700€, tak nejakú 300-eurovú splátku by si mohol asi dovoliť. Splátky by som rozložila na také obdobie, aby ste ich utiahli aj popri stavbe domu, alebo ak by prišlo bábo. Pokiaľ na to nemá, nech si vymení za novšie jazdené, alebo niečo lacnejšie. Prípadne predaj aj ty svoje a kupte jedno poriadne ... my sme mali prvé auto tiež len za 15.000 a až potom sme ho menili za drahšie. A druhé auto do rodiny sme kupovali pred 4 rokmi, čo bola nutnosť kvôli rozvozu detí, dovtedy sme fungovali s jedným. Vy ani decko nemáte a 2 autá, každý svoje ... no luxus.
Peniaze odložené na dom by som určite nedávala teraz na auto.
@lucia2609 nuz precitala som par prispevkov....dotovala si ho vyrazne predtym a bevadilo ti to....teraz ked ste manzelua ti to vadi....chapem aj mne by vadilo lebo jeho zmyslanie nechapem....ale treba sa porozpravat....a
Ja by som mu moje penuaze nedala, manzelia nemanzelia, mala si ich uz predtym plus by som mu povedala ze peniaze zo svatby su na dom resp lepsie byvanie...ak chce auto za 20tis tak musi nan nasetrit....to som povedala aj ja muzovi ked chcel auto za 30tis...i ked je pravda ze he citit rozduel v komforte pri 1200km ci ides peugeotom al audi...
@lucia2609 my s manzelom mame kazdy svoj ucet, zatial nema on pristup na moj, ja na jeho, ale vobec mi to nevadi, lebo sa dokazeme dohodnut.
Co sa tyka platieb, nakupov a podobne.
Ked som bola na materskej, nevyslo mi, nebol problem mi dat, zaplatit moje pohladavky, a to nie je i teraz, ked potrebujem hotovost a nemam pri sebe.
Nakupy velkeho razu, napr. auto a podobne konzultujeme spolu, tiez sme chceli kupit vacsie auto. Mame velke, ale predsa len my dvaja+nase deti+plus muzov syn a koniec, uz nemame sancu odviezt bud jeho alebo moju mamu. Tak sme pokukovali po 7 miestnom. Nasli, sme, ktore na vyhovovalo, mat tolko penazi, tak ho chnapnem hned 😁😁😁, nemame, tak sme isli riesit uver, dostali by sme, ale splacame este male auto, na ktorom jazdievam ja, ked nemame spolocnu cestu do roboty. Tak sme si sadli, prepocitali, zhodnotili, ze by sme to zvladli, ale bolo by to na hrane, a keby sa nedajboze stalo, tak som v ritkalovciach, nakolko z mojho uctu odchadza este hypo na byt, co som mala za slobodna, takze sme si nechali zajst chut... aj "nove" auto moze byt aj neskor ... A to by mal pochopit aj tvoj muz, ze netreba vsetko hned a za cenu rozflakania penazi, len, aby som mal ... nielen auto, ale i tie kavovary a pod. ...
Na tvojom mieste by som bud trvala na moznosti bud mat pristup na jeho ucet, ak nie, bloknut pristup na tvoj ucet a zriadit spolocny, kde prispejete obaja ciastkou, z ktorej sa budu platit naklady a co ostane, dajme tomu kazdy mesiac, sa moze brat ako sporenie. Na svadobne a na peniaze za dom, by som v tomto pripade vobec nesala a ked, tak strasne chce, tak dat mu 4500 zo svadobnych a nech si riesi.
Skor som zostala zarazena z vety, ze na moj ucet je uver, daj sem vsetky peniaze, to mi zavana nejakou nie velmi cistou zalezitostou ...
@lucia2609 mam pocit, ze ako si si ho "vychovala", takeho ho teraz mas. Zvykol si na to, ze ho financujes, tak v tom jednoducho pokracuje. Ved s jedlom rastie chut. Musite si sadnut, vazne sa porozpravat a presne si zadelit, kto bude co financovat a akym sposobom a kolko budete odkladat. A je uplne jedno, ci budete mat jeden spolocny ucet alebo dva samostatne. My s muzom mame osobitne ucty, ale mame presne rozdelene, co kto plati a kto kolko odklada, zvysok je na osobnu spotrebu bez toho, aby sa ten druhy do toho staral. U nas to funguje uz roky bez problemov.
@lucia2609 normalne to teda urcite nie. Neviem a ani nemozem tvojho manzela uplne zhodnotit, ale prinajmensom sa fakt chova totalne infantilne. Ak uz ste manzelia, tak je predpoklad toho, ze si budete budovat spolocnu buducnost v zmysle spolocneho byvania a nie ze on si bude rozhadzovat ani nie jeho vlastne peniaze za nie lacne auto preboha. To kde videl? Cudujem sa, ze takto rozmysla. Neviem si predstavit casy ked budes od neho financne zavisla, na materskej. Esteze si rozumna a setris si. Chapem, ze sa to asi nedobre pocuva, ale ano je to velmi cudne, ze mu taketo trivialne veci nedochadzaju.
my nemame moje a tvoje mame nase moj manzel je zivitel rodiny a vie ako tazko sa zarabaju peniaze takze si ich aj vazi..preto nemame auto za 20000 ale za 12 aj to na splatky ..dali sme polovicu a o rok dalsiu..je to mensie auto ale odveze nas kam potrebujeme...radsej sme investovali do pozemku ...a jak ziv som od neho nepocula ze toto su MOJE peniaze
@lucia2609 inak, teraz som ešte dočítavala podrobnejšie, ak strúha frajera v posilke, kupuje si sprostosti ako proteíny, tvarohy, tak sa nečuduj, že nič nemá. Skús si pozrieť, koľko to stojí, tie krabice s proteínmi a jeden tvaroh aj 1,50€ + vstupy do posilky, športové oblečenie a bohviečo ešte...
Možno si z "majetnejšej rodiny", lebo tvoji rodičia vedeli hospodáriť a šetriť. Dopriali ste si aj niečo (výlety, dovolenky, auto...) ked si bola malá, alebo len sporili? Ako žila jeho rodina? Prečo nemali majetky?
Bohatstvo sa podľa mňa nemeria len stavom účtu, ale aj tým, čo človek vlastní a čo si v živote užil.
Vo vašom prípade by som určite nevyhlasovala manžela za nejakého zlého, každý z vás má inú výchovu, zmýšľanie. Ale ste dospelí ľudia a mali by ste nájsť kompromis - to znamená, že obaja v niečom ustúpite a nájsdete spoločné riešenie (ja neviem, napr. že dáš aj ty 5000 ako dal on a zvyšok dofinancujete inak).
Ber toto ako skúšku, čím skôr si ujasníte názory na vec, tým lepšie. Ste len na začiatku. Aj my sme sa na začiatku manželstva párkrát pohádali, alebo si vymenili názory, ale časom sa to utriaslo.
A čo sa týka peňazí, už aj tak bolo, že som manžela ja živila a minula 10000€ z mojej poistky, ktorú mi ešte nasporili rodičia a boli to vyslovene MOJE peniaze. Skrátka počas krízy nedostal žiadnu zakázku, ešte prerobil. A aj že on mňa na druhej materskej, ked som odmietla popri MD pracovať a chcela som si bábo užiť. Všeliako príde v živote ... ale o tom je sila lásky, že sa to spoločne prekoná . Bola by škoda pochovať vzťah kvoli jednému autu...
No ja teda neviem, ako pocitam, tak pocitam, ročne si mohla ušetriť celkovo 3600€, ušetrila si 3000€. Vyššie v príspevkoch pises, koľko si do svojho manžela investovala a ešte aj ušetrila 3 litre... Čiže si na neho minula 600€ za rok, aj to za predpokladu, že si už neminula nič na seba...
to nie je bohvieaka čiastka...
Ináč na dom sa dá zobrať hypo, pretože týmto spôsobom šetrenia ho asi tak skoro mat nebudete....
K oddeleným financiám sa vyjadrovať nebudem, každému vyhovuje evidentne niečo iné, len je to potrebné ustať a dohodnúť sa...
Ja neviem ale mne pridu vase baklady fakt nerealnr. Mozno ani neviete kto co platite. Pises ze nanjeho ucet je uver a ze on plati za byt. To sa zmesti do 500 eur s uverom najmom inkasom poistkami? V bratislave?
Tebe ostava meaacnr ked odratas naklady na stravu 300 eur a dokazes 250 odlozit? Takze to je 50 eur mesacnr ze minies na seba?zas ziadne poistky benzin plus pises ze hocikedy mu nie o kupis isto aj sebe.
Mne proste fakt vase vydavky ptidu nerealne nizke. A mozno len neviete o sebe co ten druhy plati.
Mozno fakt ked si sadnete spisete zistis aj ze muz ma ovela vyssie naklady nez 500 eur.
Kazdopadne vybuchat rezervu na auto za 19000 je hlupost hlavne pri vasich nizkych platoch (ked ratame ze zijete v ba).
Ja by som mu navrhla max tolkp ze fajn. Svadobne su spolocne tak si polovicu vezmi na auto druhu polovicu si vezmen ja na moje auto a zvysok si dofinancuj cez leasing. Lebo ak mu realne ostava tolko co pisea nemal vy s vyplatenim uveru mesacne ziaden problem.
Alebo hod vsetky nasporene peniaze na stavebko a proste potom sa vyberat nedaju
ja by som si veĺmi rozmyslela ísť do akejkoľvek investície s tvojim mm...prečúraný je poriadne. nemám rada takých ľudí a isto by som oľutovala aj manželstvo s ním...
A len taká otázočka načo mu je auto za 19 tisíc? Nestačí mu niečo lacnejšie? a ako si budete deliť auto? Frajeriť bude len on, či aj tebe dovolí previesť sa.... tvoj mm si zvykol žiť na tvoje náklady, však prečo nie...
do žiadnej kúpi auta by som s ním nešla, peniaze nedávala.... tento fešák by u mňa veru nepochodil.....
môj mm mi odovzdáva výplatu každý mesiac ako Boh prikázal....ale výsledky môjho hospodárenia už aj vidno....Nehnuteľnosť, auto, dom plný detí....🙂
@lucia2609 veľmi odporúčam začať od začiatku, keďže ste to zrejme neurobili. Spočítajte si všetky pravidelné mesačné výdavky - hypo, nájom, mobily, internet, tv, poistky, strava, drogéria, benzín, oblečenie, lekári, ... najlepšie si mesiac-dva bločky odkladať. A keď budete mať sumu výdavkov, vynásobiť 3 a túto sumu odložiť bokom - na nepredvídateľné výdavky. Keď chcete ďalšie informácie, napíšte.
No toto neni dobre ked takto kratko po svadbe riesite takyto problem.ono keby ste mali spolocne financie od zaciatku ako ste zacali spolu zit tak mohlo by byt aj viac nasporene.ja by som to urobila tak ze dala by som mu tie peniaze pod podmienkou ze bude davat peniaze tebe a ty neusetris len tvoje ale aj jeho a za par rokov bude hned niekolko tisic na ucte a hlavne bude pripraveny ze ty ked budes na rd a prijem 200eur tak sa ani ty nemusis bat a pytat ako nejaka neviem cudzia zena.
Ja by som neriesila financie na jeho rozmary ale rozvod, cim skor tym lepsie...toto nebude nikdy fungovat, s takto financne negramotnym clovekom by som sa bala ze naberie niekde pozicky a dostane ta ako manzelku do pruseru.

@lucia2609 super, som zvedava. Mozno sa mylime a dostanes briliantovu supravu za 7000 !
Uvidis co ti povie. Snad ssa to nejako vysvetli. 😉