icon

Financie v rodine

2. nov 2021

Ahojte, často tu čítam diskusie kde všetci píšu že príjem 800 900 euro na jedného dospelého človeka je málo. To ozaj v rodine kde sú dvaja dospelí a jedno, dve deti je príjem povedzme 1800€ malo? Podľa mňa je prídem 1800 celkom pohodička, akože chápem že všetci majú výdaje iné ale aj tak si myslím že príjem 1800€ na rodinu je pekný. Veľa ľudí podľa mňa žije z oveľa menšej čiastky. Celkom ma to zarazilo, pretože do teraz som bola na tom že takýto príjem je úplne v poriadku a ako tak čítam tieto diskusie ostala som naozaj prekvapená. Koľko je podľa vás optimálny príjem v rodine? (Tak aby človek dokázal normálne fungovať, niečo si mohol aj dopriať, aby mohla ísť rodina raz do roka npr. na dovolenku do zahraničia, atď.,...)
Bez urážky ale to ozaj máte všetci také perfektné príjmy že je pre vás 800/900€ na dospelú pracujúcu osobu málo?

hellwant
3. nov 2021

@hellwant este som zabudol dodat, ze na Bratislavu by to bol slabý prijem, su tam väcsie vydavky.

oktoberka
3. nov 2021

@hellwant v čom sú v BA väčšie vydavky-okrem bývania?

chiara189
3. nov 2021

@hellwant nemusime ist a i do krajskeho mesta. V Leviciach 3i byt v dobrom stave cez 100.000

hopsadobrandejsa
3. nov 2021

To je velmi individualne, kazdy mame iny zivotny standard. Ako uz bolo spomenute, s jedlom rastie chut.

Peniaze su vzdy citliva tema, ale Slovakom bohuzial vzdy horeli peniaze pod rukami a aj preto patrime k najzadlznejsim krajinam v ramci EU. Preto sa tu riesia temy audiny na leasing za 20 000 pri 900 eurovom prijme.

Hold vsetko je vec priorit. Moj brat zarobi napr velmi dobre, ale vysku jeho hypo mu vobec nezavidim.

Vela ludi su vazalmi hypotek ci leasingov lebo si chcu "dopriat". Potom vyplakavaju, ze potrebuju vysoky prijem pretoze maju velke hypoteky, ale nikto ich netlacil do toho.

Mna zivot v zapadnom svete naucil, ze skutocne bohati ludia peniaze neminaju neuvazlivo. Ti, ktori casto ziju mimo svojich moznosti su auslanderi ktori sa chcu ukazat, ze na to maju.

To co vidis na ulici je len namatkovy uspech. Vsetko hypo, leasingy, pozicky a kto tomu neveri tak nech cita pravidelne MK o financnych problemoch ludi ktori sa dopracovali az k exekuciam.

1800 je podla mna uplne v pohode prijem ak clovek nevyhadzuje peniaze von oknom.

kristiii
3. nov 2021

@annamalaga tak každý to vníma inak. Ja mám síce ani nie polovičný úver, ale len svoj príjem a necítim sa na samovraždu, ani tú finančnú 😆. Pre prípad straty príjmu mám našetrené.

annamalaga
3. nov 2021

@kristiii ty si zodpovedná , máš našetrené, ale úprimne koľkí majú aspoň 8 mesačnú rezervu.

amelia89
3. nov 2021

z tychto tem ma ide vystriet. vsetci povedia ako sa da vyzit pomaly z 200€ ale ze zdelili pozemok po babke v hornej dolnej, dom im postavili svojpomocne vsetci, nemaju vydavky na dopravu lebo vsetko maju v dedine,stravu maju polku od mamky zo zahrady alebo od nej navarene. Su ludia ktori ziju vo velkomeste kde neuveris ale 3kk stoji najmenej momentalne 300 000€. Vies si predstavit tu hypo? Tak proste nepolemizujme,kazdy ma absolutne ine podmienky na zivot.
@hopsadobrandejsa 🙄🙄🙄 netlaci ludi do hypoteky? a co mam zit cely zivot v najme alebo pod mostom? vidno ze si nikdy nebola postavene do takejto situacii. to nie je o luxuse to je bohuzial o dnesnej realite.

annamalaga
3. nov 2021

@amelia89 veľa ľudí žiaľ musí bývať v podnájme. Aj v tej Bratislave.

oktoberka
3. nov 2021

@amelia89 je to aj o luxuse. Keď raz na hypo v BA nemám,nemôžem si ju vziať.
Keď si ju vziať môžem a splácam ju,nie som chudák.
Hoci keď posplacam všetko,zapotim sa,ale chudák nie som,lebo som schopný to utiahnuť.
Každý môže vyskakovať do výšky svojho platu.
To je ako keď niekto stavia dom a stále plače,že nemá peniaze. Dom z naj materiálov,v najvyhyrenejsej štvrti,Max prešpekulovany. Potom ma suseda,kto.stavia roky,postupne,jednoduchý bungalov,skoro svojpomocne.
A ten už ani nerieši peniaze,lebo načo sa bude sťažovať.
To je aj o Tom,kto si aký luxus chceme dopriať.

diewcatqoo
3. nov 2021

Moji rodicia ziju na vychode slovenska, na dedine v dome, bez akychkolvek uverov. Maju polia, kde pestuju zeleninu a ovocie a mensi statok, kde chovaju zvierata. Co sa tyka zeleniny, ovocia a scasti aj masa a vajicok, su sebestacni. Obaja zatial este pracuju a ani jeden z nich nema 800 Eur, ale menej. A v pohode vyziju. Sice neboli nikdy pri mori, nechodia moc na dovolenky, wellnessy a pod, ale su takto spokojni a na financie sa nestazuju.
My sme trojclenna rodina a platime 800 Eur len hypoteku. Ak by sme s manzelom mali obaja platy do 1000 Eur, nevyzili by sme. Cize vsetko je relativne..

zuzanockamt
3. nov 2021

Príjem 1500-1800/2000€ je úplná pohoda pre rodinu. Dá sa z toho žiť aj ušetriť.

negymama
3. nov 2021

mila autorka z tej sumy co uvadzas sme zili este taky rok dva dozadu cela 6 clenna rodina, 2 dospeli a 4 deti. Najmladsie dieta malo vtedy 8 rokov, najstarsie 15 takze male deticky, co malo pojedia a spotrebuju to neboli. zda sa mi, ze sme vyzili v pohode. dovolenky sice "len" v susednom Madarsku v aquaparkoch /boli super/, deti mali kruzky, tabory, skoly v prirode, lyziarske... jedli sme beznu stravu pridotovanu produkciou z vlastnej zahrady. Ale uver sme mali malicky nieco cez 200 eur a samotna prevadzka nasho maleho domu nas vysla cca 110 eur mesacne.
Usetrili sme malo, tak 50-100 eur mesacne. Najviac naozaj spotrebovala rezia okolo deti a strava.

Je zaujimave , ze teraz mame prijem cca o 600-800 eur vyssi, uver je uz splateny, ja i muz sme zvysili prijem... a napriek tomu nemam pocit, ze zijeme nejak luxusnejsie. Je mensi "stres" na ucte, o cosi viac si dovolime...ale aj deti povyrastli, zivit 4 teenegerov je o drzku, zdrazeli potraviny aj sluzby...vsetko porastlo o par eur od kruzkov po fakturu za obecnu vodu.

Zas je pravda...ze viac usetrime, mame uz aj financnu rezervu, co sa nam vtedy nedarilo, a usetrena rezerva vzdy padla na necakane vydavky, hlavne opravy stareho auta. Teraz celu ciastku co bolo na hypo davam na investicne sporenie. Viac odkladam na sporiace ucty - a mimoriadne vydavky casto zaplatime nie z rezervy ale z bezneho platu.

v podstate najviac co ma tesi je splatena hypo za dom. To je neskutocna ulava... Chvalabohu, sme mali rozum a sudnost pred rokmi... a napriek velkej rodine sme nepostavili obrovsku barabiznu z velkymi narokmi a stavebnymi vydajmi. preto sme uver splatili skoro aj mimor. splatkami.

amelia89
3. nov 2021

@oktoberka nepochopila si. hovorim ze s platom 1800€ by som s tym vo velkomeste s velkou hypo nevyzila - kazdy mame ine podmienky ako som uviedla. Ked ako rodina bude mat prijem 4000€ tak je to v pohode a nevyskakujem viac nez vyska nasho platu na to som narazala ze nie je 1800€ ako 1800€.

amelia89
3. nov 2021

@annamalaga ano lebo maju nizky prijem. Ale ked mam taky prijem aby na hypoteku bolo, nemoze to byt prijem 1800€- nestazujem sa ale hovorim ze nemozeme porovnavat neporovnatelne lebo kazdy ma ine vydavky a ano niekto moze povedat ze z 1800€ nevyzije a pritom pre niekoho to je velky luxus a vela usetri.

makova333
3. nov 2021

Autorka: tak si to podme preratat na BA (ber do uvahy, ze nie vsetci sa narodili v tom veku ako ty a nie vsetci mohli kym setrili po skole byvat u rodicov, cize bud museli platit 100% hypo alebo zili v podnajme, co tiez nebolo najlacnejsie). Mas plat 1800 €, 500 € mas hypo (a to si rada je tato suma) a 200 € mas naklady na byt (voda, elektrina, plyn...). 100 € mas benzin (nie vzdy sa da mhd ak vezies dieta do skoly/skolky stihat aj do prace). Strava cca 450-500 € (nemas nic od rodicov nic si nedopestujes a dieta, ty alebo muz maju specialnu stravu npr. histaminovu intoleranciu, alergiu na lepok, mlieko...). Ostalo ti z 1800 € uz len 500 €. Ak ti v BA nezobrali dieta do skolky a platis sukromu tak tu v tejto chvili si skoncila so setrenim, kinom restikou, ale aj s obycajnym nakupom oblecenia a obuvi. Ak mas stastie a dieta chodi do statnej skoly alebo skolky, tak mu mozes platit kruzky, doucovanie ak mu nejde nejaky predmet, mozes ho aj seba a muza obliect/obut, mozes mu kupit darcek k sviatkom, zaplatit poplatky v skole/skolke atd. A este stale nie sme v leveli kino a dovolenka. Toto nie je moj vypocet, my mame ine prijmy, ale vydaje su realne, aj ked teda sa lisia v zavislosti od potrieb tej ktorej rodiny.

makova333
3. nov 2021

@oktoberka a kde by si tak byvala ked by si nemohla zobrat hypo? Cena podnajmov a hypo je takmer rovnaka. A co je v Bratislave drahsie okrem byvania? Napriklad vsetky sluzby, napriklad sukromne skolky ked ti dieta nezoberu do statnej atd. Ked sa moj muz ide strihat na stredom Slovensku tak plati 4 € (vo vacsom meste nie na dedine), v Bratislave sa pod 10€ nedostane a to teda nechodi k barberovi ani do salonu, ale do klasickeho kaderka.

oktoberka
3. nov 2021

@amelia89 aha,chápem.

oktoberka
3. nov 2021

@makova333 a kde žijú ľudia,kto.si vziať hypo nemôžu?

hopsadobrandejsa
3. nov 2021

@amelia89

Sorry, ale ja som kupil nehnutelnost v hodine dvanastej a uz vtedy bola cena vyssia nez by bola za inych okolnosti vzhladom na situaciu na realitnom trhu.

V sucasnosti ludia kupuju najdrahsie nehnutelnosti v historii samostatnej SR.

Nechcem nikomu stupat na prsteky, ale kupovat akukolvek vec ked je jeho cena najvyssia alebo nadalej rastie je financna negramotnost.

Ano, radsej by som byval rok dva v garsonke za skromnych podmienok kym sa situacia neupokoji nez aby som bral neumerne vysoku hypo.

Samozrejme kazdy moze robit so svojimi peniazmi co chce. Ak niekoho bavi byt vazalom hypoteky, ja proti tomu ziadne namietky veru nemam 😉

makova333
3. nov 2021

@oktoberka ak nebyvaju u rodicov (su aj taki masochisti), musia platit podnajmy v cene hypoteky, ktore nikdy nebudu ich. Co sa teda vobec neoplati a kazdy pricetny sa posnazi splacat aspon svoje.

oktoberka
3. nov 2021

@makova333 ja ti nič nechcem vyvrátiť,aj chápem,čo píšeš,ajsuhlasim.
Ale stále sú ľudia,kto.nemozu mať hypo.
A nie vždy je to ich neschopnosťou,či lenivosťou.
Ale práve takí,takí sa sťažujú najmenej.
Čo tak sledujem,najviac sa na peniaze sťažuje tá druhá skupinka.

amelia89
3. nov 2021

@hopsadobrandejsa zijes absolutne mimo realitu. Za 3 roky vyrastli ceny viac ako 100nasobne,ziadne “znizovanie hypotek” neexistuje a ceny bytov nepojdu dole,ak si to myslis, tak nechcem nikomu stupat na prsteky ale vola sa to financna negramotnost a este k tomu aj naivita. Nam tak radili cakat pred 3 rokmi,no kebyze cakame tak teraz sa mozem prestahovat tak do Svidnika asi.
Strasne su vsetci mudri ked si kupovali byty pred 10 rokmi.
Kazdopadne,kto ma prijem 5000€ a nasetrene 60 000€, 300 000€ hypoteky si dovolit moze.

My sme byt kupili pred 2 rokmi a uz teraz je jeho hodnota o 20% vyssia. A nevesiam to nikomu na nos,kolko stal kolko mame hypoteku- nestazujem sa,takato je realita. O par rokov uz byty budu len pre tu najvyssiu vrstvu.
Rok dva v garzonke s dvoma detmi mozes kludne skusit byvat,prajem ti vela stastia 👍🏼

negymama
3. nov 2021

@hopsadobrandejsa no ked si myslis, ze ceny nehnutelnosti pojdu dole ... ty si ale optimista. v tom lepsom pripade zostanu chvilu na tejto urovni.

777januska777
3. nov 2021

@amelia89 my bývame niekoľko rokov v jednoizbovom byte aj s dvoma deťmi a dá sa to. Zariadili sme sa podľa našich finančných možností, bez toho aby sme museli platiť príliš vysokú hypotéku. Teraz keď čakáme tretie sme kúpili väčší byt (už pri vysokých cenach). A keď sme predali nás starý byt, tak hypotéka nám veľmi klesla. Podľa mňa si treba postupne z menšieho do väčšieho a nie hneď streliť niečo na co nemám.

hopsadobrandejsa
3. nov 2021

@amelia89

Pointa je, ze sa prikryvam len takou dekou na aku mam.

Co sa ine dievcata snazia povedat a co vravim aj ja je, ze vela ludi kupuje nehnutelnosti nad svoje pomery. Vsetko musi byt nove, top materialy, ultra moderne.

Ja mam napr starsi dom, ale radovo nizsiu hypo nez kopec inych ludi a mam take iste teplo v dome ako kazdy iny clovek.

Ceny energii stupaju, fabriky odstavuju vyrobu, automobilky redukuju vyrobu pretoze nie su komponenty. Na zapade sa ludom zije lepsie lenze vsetci maju nabrane vysoke hypoteky pretoze kazdy ma teraz vysoky prijem.

Ak dojde kriza a pridu o svoje nadstandardne prijmy, skoncia na ulici.

Je ocividne a to hlavne na SK, ze z krizy Lehmann Brothers sa nikto nic nenaucil.

Ja neprajem nikomu nic zle, ale bude s ludmi veru velmi zle ak kriza skutocne dorazi.

alexandra2468
3. nov 2021

Ja napríklad netvrdím, že sa z toho nedá vyžiť. Dá sa vyžiť aj z menšej sumy samozrejme, ale myslím, že keď niekto povie, že je to málo, tak preto, že má iné štandardy.

My sme len 3-členná rodina (malé dieťa) a minieme mesačne 3tisíc. Tiež si teda dovolím povedať, že príjem 2000e by bol pre nás málo, ale zároveň si viem v pohode predstaviť z toho vyžiť, keby sme museli.
Ono síce ty povieš, že si nevieš predstaviť, kde by si viac peňazí minula, ale ja ti môžem povedať 😃
Každý víkend jeme vonku (sobota, nedeľa, obed aj večera). Keď sme u svokrovcov cez víkend, tak objednávame jedlo vlastne pre 2 rodiny, nevaríme cez víkend. Raz mesačne chodíme na predĺžený víkend niekam, 3krát ročne na dovolenku do zahraničia. Najviac minieme určite na gastro. A keďže si to môžme dovoliť, tak finančne podporujeme aj obe strany rodičov, keď majú nejaké nečakané výdavky. A berieme ich s nami na výlety, ktoré platíme. Tiež ako vy, nepozerám v obchode čo, kedy, za koľko kupujem. Ono sa to tak rozkotúľa 😃

Nechcem aby to vyznelo, že rozhadzujeme zbytočne. Žijeme tak, ako si to môžme dovoliť a keby prišla “kríza”, tak presne viem, kde by sme spravili škrty, aby sme ušetrili.

amelia89
3. nov 2021

@777januska777 ok, neberiem ti to- to ci na to mam alebo nemam predsa posudzuje banka. rozumiem co mi pises ale ked na to clovek peniaze ma nebude predsa dobrovolne byvat v garzonke lebo “ceny su neumerne vysoke” ked velmi dobre vie ze nizsie nebudu nie? Ked mam peniaze na 3izbovy byt napriek vysokej hypoteke a chcem aby deti zili v lepsom priestore tak to nemam robit pretoze byty su drahe a ja sice peniaze mam ale nechcem ich minat?

trema
3. nov 2021

Ak to, ze ludia nevedia vyzit z 1800€, mas len z tychto diskusii, tak chapem.. tu ludia nepisu, ze ako rodina maju 1000€, ked desat ludi pred nimi napise, ze maju 3000€ a ledva ledva im to staci 🙂 ludia s nizsim platom radsej zatvoria diskusiu o peniazoch a ziju si dalej 🙂

amelia89
3. nov 2021

@hopsadobrandejsa Ano to je pointa a o tom pisem. Tema prispevku je ze preco niekto nevyzije z 1800€. Odpoved lebo niekto ma aj hypoteku 1000€ ale prijem ma 5000€.

A myslim ze trosku si nepochopil krizu roku 2007, ludia si brali vysoke hypoteky ale! nemali vysoke prijmy - neboli dostatocne preverovani bankou (napr priklad Spanielska) ked prisla kriza a oni prisli o CELY prijem (napr vsetci pracovnici v kontrukcii ked sa prestalo stavat) tak logicky nemali z coho platit.
Ci ty mi chces povedat ze ked IT inzinier zaraba dneska 3500€ tak jeho plat ma ovplyvnit kriza? Tomu asi trosku nerozumies.

annamalaga
3. nov 2021

@amelia89 a tu je tém problém. A to aj vzdelanie, lebo byť ITčkarom je oveľa lepšie , ako byť operátorom výroby. Lenže nie každý dobre zarába. Len niekedy ľudia nemajú nato, žiť život aký žijú. Napr. Chlap malo zarobí , baba s troma deťmi na reťazovej materskej. A stále hovoria, ako sa ľuďom v Nemecku dobre žije , len nevidia, že v Nemecku je plat 2000€ ako plat 600€. Jednoducho, častokrát majú rodiny veľké výdavky veľa deti a slabo platené prace a sú frustrovaní , že iným sa darí viac.