icon

Financie v rodine

2. nov 2021

Ahojte, často tu čítam diskusie kde všetci píšu že príjem 800 900 euro na jedného dospelého človeka je málo. To ozaj v rodine kde sú dvaja dospelí a jedno, dve deti je príjem povedzme 1800€ malo? Podľa mňa je prídem 1800 celkom pohodička, akože chápem že všetci majú výdaje iné ale aj tak si myslím že príjem 1800€ na rodinu je pekný. Veľa ľudí podľa mňa žije z oveľa menšej čiastky. Celkom ma to zarazilo, pretože do teraz som bola na tom že takýto príjem je úplne v poriadku a ako tak čítam tieto diskusie ostala som naozaj prekvapená. Koľko je podľa vás optimálny príjem v rodine? (Tak aby človek dokázal normálne fungovať, niečo si mohol aj dopriať, aby mohla ísť rodina raz do roka npr. na dovolenku do zahraničia, atď.,...)
Bez urážky ale to ozaj máte všetci také perfektné príjmy že je pre vás 800/900€ na dospelú pracujúcu osobu málo?

amelia89
3. nov 2021

@annamalaga hm to mas asi pravdu ale to nie je pointa prispevku. Ja hovorim stale len o tom preco pre niekoho je 1800€ malo to je cele (bez toho aby ten clovek si vyskakoval alebo zil nad svoje pomery)

777januska777
3. nov 2021

@amelia89 áno chápem ci myslíš a verím, že tak uvažuje skoro každý, len málo ľudí rozmýšľa nad tým co ak sa niečo pokazí? Nik neuvažuje nad tým, ze môže prísť o prácu alebo nejaké zdravotné problémy prídu a tak. P

amelia89
3. nov 2021

@777januska777 tak to je potom jedno ci mas hypoteku 500 alebo 1000€, v oboch pripadoch je problem. My sme mysleli aj na to a mame poistenie v pripade zdravotnych problemov aj straty prace 🤷🏽‍♀️

777januska777
3. nov 2021

@amelia89 poistenie hypotéky je samozrejmost, ale aj tak človek nemá vyskakovať. My keď sme napríklad brali hypotéku, tak s tým aby keby sme prišli o prácu, tak aby sme si ju mohli dovoliť aj s nižším prijmom. A preto sme brali menší byt aj keď teoreticky by sme si mohli dovoliť väčší a drahší. Tak podobne sme riešili teraz, keď sme brali väčší byt. Brali sme lacnejší aj keď v horšej lokalite a len čiastočne prerobený a postupne prerabame. Lenze zas my s manželom sme vo veľa veciach opatrní. Neriskujeme v tomto nikdy, lebo vždy tam vidíme rizika, ktoré môžu nastať.

belllinka
3. nov 2021

@777januska777 Ako prepáč, ale tlačiť sa 4 ľudia v 1-izbáku, tak to je nonsens, to ste tam museli mať horšie, ako na robotníckej ubytovni. Jedna posteľ pri druhej. Na čo ste si robili dve deti, keď nemáte kde bývať?

amelia89
3. nov 2021

@777januska777 no vsak tak to ma byt, my sme si brali byt s dvoma prijmami a vedeli sme ze coskoro bude len 1 a jeden rodicovsky prispevok. To je uplne normalna vec, praveze to co tu pisu ludia ze si ostatni vyskakuju ja to ani nechapem. Ved banka posudzuje aj % mesacnej splatky vzhladom k prijmu. Neviem no asi som naivna ale ja by som nikdy nevyskakovala viac nez mozem (spotrebne uvery,leasingy) hypoteku beriem ako sucast zivota, v meste kde zijem je najom = skoro hypoteka.

777januska777
3. nov 2021

@belllinka 😀 bývať mame kde, len asi nepotrebujeme toľko priestoru ako ostatní. Na menšom priestore sa človek naučí väčšej tolerancii k druhému. Žiadny človek nepotrebuje veľký priestor, len ide o to, ze skoro každý ten veľký priestor chce. Ale život a šťastie človeka od toho nezávisí.

ckatka
3. nov 2021

@oktoberka co je v BA drahšie ako inde?
Napríklad:
1. Škôlky. Miesta je šialený nedostatok. Ľudia v podnájoch nedostanú súhlas na trvalý pobyt, a keď nemáš trvalý pobyt, nevezmu ti dieťa do štátnej škôlky. (Niekedy sa nezmestia ani ti, co trvalý pobyt majú).Súkromná škôlka -pic 500-600€ mesačne. Choré...ale je to tak.
2. Jedlo. Firmy obvykle nemajú svoje kantiny /závodné jedálne, čiže ak sa ti nedá nosiť z domu, chceš sa socializovat s kolegami alebo sa ísť aspoň raz za deň vyvetrat, ideš na menu do najbližšej reštaurácie. (Len niektoré). Obedne menu stoji od 5€, ale napríklad môj chlap, keď sa chce v robote normálne najesť, aby domov vydržal, tak denne 8€ za obed. (Áno, mohol by si nosiť z domu, ale konkrétne v jeho robote je to veľmi komplikované so skladovanim, ohrievanim a jedením, čiže nosí si max niečo suché, a na teplé jedlo ide aj za tých 8€)
3. Krúžky a voľnočasové aktivity. Sú to služby a všetky sú brutálne drahé. Ja keď som učila angličtinu v škôlke, brala som tuším 20€ na hodinu, takže deti sa skladali cca po 5€ na celý "semester". A to som odborník aj v angličtine aj v pedagogike. Dnes môjmu dieťaťu na 3 mesačný kurz angličtiny (ktorý učí neprofesional navyše zamestnanec škôlky...) dávam 25€/tri mesiace! Kurz plávania (nemáme inú možnosť kam chodiť plávať)...150€/10tyzdnov/dieta. A môžem pokračovať...
4. Služby. Tým, že sú šialene drahé podnajmy, služby sú takisto šialene drahé. Za ten istý úkon a čas (a rovnaký použitý materiál), si moja bratislavská kaderníčka berie 150€, a keď idem vlakom do kaderníctva do Prievidze, stojí ma to aj s cestou a obedom max 70€.
5. Fitko. V mužovej dedine platíme za vstup do fitka (fakt dobrého) 5€ spolu obaja. V BA máš bud jednorazový vstup za 6€ a viac na osobu, alebo potom "premakany" systém permanentiek, ktoré v konečnom dôsledku z teba len majú vytiahnuť viac peňazí.
6. Zasa služby. Servis, údržba, opravy...30€ základná sadzba za akýkoľvek úkon -len za to, že príde. U našich na dedine zavoláš dedinského opravára a ten ti za 10-20€ spraví, čo potrebuješ. V BA som ešte pod 60€ na ruku nikomu menej nedala. Za čokoľvek. Ci je to oprava pokazenej zásuvky (15min roboty) alebo servis kotla (20min), alebo prekrtkovanie odpadu (10min), obvykle je to čo servis to stovka.
7. Upratovačka /stráženie deti. Ako pardon...ale keď si Upratovačka berie 7-8€/hod...A lekár s 15 ročnou praxou ma 10€/hod...nieco je zle...
8. Jedlo. Také trznicove "zo záhradky". Na dedine sme všetko mali "od niekoho", na výmenu alebo za pár šupov domáce bio zeleniny...v BA sa dostať ku kvalitným produktom napr do prikrmov pre deti...šialené...
Mohla by som pokračovať...😂

My sme z BA odišli kúsok ďalej (aj keď manžel tam stále pracuje, takú robotu ako ma, by totiž nikde inde nemal).

ckatka
3. nov 2021

@belllinka dovolím si nesúhlasiť. Minimálne pokiaľ sú deti malé, je úplne okej zdieľať jeden priestor. Naozaj nepotrebuješ mat 200m štvorcových a vlastnu izbu pre každé dieťa. Šetrí ti to čas (upratovania) aj prostriedky. Deti aj tak odídu, na intraky a do svojho...pokiaľ máš kam ísť, ze ste tam nie uviaznuti cele dni...je to v pohode.
Poznám rodinu s 3 deťmi, čo si vo vinohrade postavili domček na podvozku...úplne malinký, ale otvoria dvere a majú celý svet pre seba a deti sú vkuse vonku a sú šťastní.

michkat
3. nov 2021

No ono mna by skor zaujimalo jak to, ze na koniku je 9 z 10 zien tak dobre zarabajucich, ze 800 sa im zda zalostne malo, ked pritom Slovac furt frfle ake su platy nizke a ake tazke to maju zvlast zeny... Toto mna na tom zaujima celkom, kedze sa nedaju porovnat vydavky lebo su ine... Ale co vnimam tak ci zena z vychodu alebo zapadu vseobecne fnuka, ze ma problem s pracou lebo bud by v nej bola od nevidim do nevidim a kvoli detom nemoze alebo by tolko nezarobila tak ustupi a vezme daco za menej a muz to taha, ale pritom 800-900 je bieda pricom aj v BA a okoli su take platy nie len na strednom SR.... No neviem, len je to zaujimave, ze je tolko prace pre zeny, kde zarobia minimalne 1000 vlastne, ked sa tak zamyslim.... 🤷‍♀️Sama tomu nerozumiem, vyzera to, ze Slovac sa iba rada stazuje, ale realita je inde

bubatko
3. nov 2021

@alexandra2468 tomuto presne rozumiem, ked mam vyssi prijem, mozem si dovolit veci, ktore popisujes, kupit rodicom vacsie veci, ktore potrebuju (spotrebice), pozvat ich na dovolenku, kupit im nieco pre radost (1-2 kusy oblecenia sem tam, novu vetrovku, nove cizmy, nic horibilne); takze minut 4tis mesacne nemusi znamenat, ze sa clovek chce vystavovat a vyhadzuje peniaze von oknom, moze to znamenat, ze pomahas inym... samozrejme, ak tie peniaze nemam, tak nekupujem veci rodicom, nepozyvam ich na dovolenky, ale ak mozem, je to krasny pocit; ja to takto mam a nemozem povedat, ze vyhadzujem peniaze, davam ich tam, kde su potrebne (aj do sirsej rodiny posuvam oblecenie napriklad, ale nie take, ktore je uz na vyhodenie, posuvam velmi pekne a dobre veci, ked zatuzim kupit si novu vetrovku, tak si kupim kazdy rok dve a tie "stare", ktore su este perfektne, posuniem, tete, sesternici... ktore si nemozu dovolit kupit ani jednu vetrovku za 5 rokov... takze nie bezbrehe minanie, ale takto nejak...

cubo2
3. nov 2021

Ako tu uz bolo milion krat povedane.. je to vsetko relativne. Ak byvas na dedine, kde si pozemok a dom zdedila po rodine a nemas ziadnu hypo a k tomu 2000 m2 zahradu kde mas priestor dopestovat si zeleninu a ovocie a drevo na kurenie si vozite sami, tak 800 eur je uplne v pohode. Ak zijes v BA na hypo a mas tri deti, ktorym chces dopriat nejaky kruzok a male dat do sukromnej skoly, ani 3 tisic ti nemusi stacit. Keby si videla tie ceny v Yeme a vo freshmarkete, tak by ta asi prekotilo, to je ciste zdieranie. Ale ano, nie je ludske pravo kazdeho slovaka byvat v hlavnom meste vo vlastnom byte v novostavbe. Kto na to dokaze zarobit, ten tak zije. A tym by som to uzavrel.

belllinka
3. nov 2021

@ckatka nikto nehovorí o 200 metroch štvorcových, zas nechoďme do extrému, ale tlačiť sa v jednej izbičke štyria tiež nie je úplne v poriadku. Veď so 4-mi posteľami museli zapratať celú izbu. Kde vôbec dali iný nábytok a kde sa tie deti hrali?

zuzanockamt
3. nov 2021

@belllinka asi si nikdy nebývala v jednoizbáku. My sme tak žili pred niekoľkými rokmi s jedným dieťaťom. Byt mal 25 m2 a by si sa čudovala, že aj priestor na hranie dieťa malo, hoci bolo vtedy ešte malé, tak to bolo jednoduchšie. Sú jednoizbáky aj 40 m2 a to je v pohode aj s dvoma deťmi.

negymama
3. nov 2021

nasi znami tak byvali v garsonke, bola jedna vacsia izba, a pomerne velka dlha chodba kde mali zasuvacie skrine az po strop po celej dlzke. tam bol ich cely ulozny priestor, v izbe bola 1 dvojpostelova postel pre deti a rozkladaci gauc pre manzelov. Mali aj stolik s pc a v rohu kutik s polickami na hracky a hranie deti.

777januska777
3. nov 2021

@belllinka taky jednoizbový byt sa dá veľmi zaujímavo urobiť, ze ten človek ten priestor nájde. My sme napríklad mali sklápaciu posteľ a ten priestor co ti takéto vychytavky dokážu ušetriť je úžasný.

oktoberka
3. nov 2021

@ckatka v KE sú obedy od 5e tiež,keď chces niečo lepšie z donasky tak8,9e.
Kaderníčka detto.
Krúžky,súkromné škôlky,či nejaké speci doucko vidím tiež rovnako.
Dedinský opravár za 10,20e. Akože kde?
Keď človek má šikovného manžela,tak áno ....ale to je jedno,kde býva.
Záhradka?
No bývam tak,že si viem niečo vypestovať,ale tak,či tak kupujeme,to by sme museli mať obrovský lan a pestovať a tým pádom nechodiť do práce.
Ceny potravín sú asi rovnaké všade.
Určite je rozdiel v cene kadernícky v mini dedinke a v salóne v KE.
Ale tiež nie extra,pokiaľ človek chce niečo na vlasoch aj vidieť.
Nejde mi tu o porovnávanie,skôr o to,že mladá rodina,keď chce vyžiť,mať aj vyžitie,atď.....nie je taký extra rozdiel Blava a iné mesto.
Pokiaľ nemá nijaké nároky na nič,či sú to starší ľudia,či,či,či.....tie základné výdavky vidím najvyšší rozdiel v cene bývania.

belllinka
3. nov 2021

@zuzanockamt praveze som zila v garzonke, ked sme boli dvaja a neviem si predstavit kam by som natrepala napr. kocik a postielku.

ibajaanikiny
3. nov 2021

Ale noooo,azda sa nebude zovseobecnovat,ze 1800e prijem pre rodinu je dost…azda je rozdiel mat 1800 a zit niekde v “Hornej Dolnej” v rodicovskom dome a rozdielm mat 1800 v Ba s hypotekou na byt za 200 tisic a k tomu zivit dve deti a jedno az dve auta…a to z vlastnej skusenosti viem porovnat zivot v oboch situaciach ako popisujem hore…aj taky,aj taky…takze na to neexistuje rovnaky meter. A aj ludia su roznic,niekto z toho este aj usetri a niekto nema uz tyzden pred vyplatou nic…a potom su este neocakavane vydavky,tie tiez mozu urobit sarapatu…veeeela faktorov to ovplyvnuje,ci je to dost alebo nie…

autor
3. nov 2021

Ja naozaj nechápem prečo sa porovnáva Bratislava a ,,nejaká,, dedina. Slovensko nie je len Bratislava 😀 a možno sú v Bratislave vyššie príjmy a aj drahšie nehnuteľností ale toto nie je téma o Bratislave. Samozrejme že je rozdiel západné, stredné a východné Slovensko ale nechápem prečo stále všetci hovoria v Bratislave toto a v Bratislave tamto. Nemyslím že potraviny sú v Bratislave drahšie, bývanie áno ale to samozrejme záleží od lokality, nie všetci by tam chceli žiť. Sú ľudia ako my ktorí z menšieho okresného mesta išli na dedinu, nie preto že by sme nemali na byt alebo dom ale preto že sme túžili byť na dedine. A nie nebývame ani v zapadákove 100km od obchodov 😂. Proste som sa opýtala otázku či je podľa vás príjem 800/900 nízky, je kopec Slovákov čo nemajú ani taký príjem. Priemerná mesačná mzda v hrubom v roku 2020 bola 1096 EUR. V hrubom podotýkam. Proste sa mi nechce veriť že trištvrte Slovenska (nie BA) má príjem taky vysoký že tvrdí že 800/900€ je nič. Však keby všetci mali také obrovské príjmy tak priemerná mzda nie je 1096€ v hrubom.

autor
3. nov 2021

Áno na rodinu by bolo 800/900€ málo ale keď pracujú dvaja a spoločný príjem je 1800€ tak sa dá podľa mňa z toho slušne žiť.

makova333
3. nov 2021

@oktoberka Tak Kosice: Celodenna skolka od 3,5 roka: 238€ plus strava https://panoramka.sk/sms-cennik/ Dalsia celodenny pobyt: 270€ https://www.kreativnaskolka.sk/cennik.c17.html Anglicka: 235 € celodenny pobyt. V BA zacina pri cca 400€ a vyssie za celodenny pobyt. A to je jo sakra rozdiel.

scila
3. nov 2021

Ale no, snáď nebudeš hodnotiť Slovensko na základe vzorky mamičiek z MK 🙂 Ja mám okolo seba x ľudí, ktorí zarobia toľko aj menej. A nikto z nich netrávi čas na MK - majú iné záujmy, priority, 🙂

makova333
3. nov 2021

Autorka: Snazili sme sa ti tu vysvetlit, ze pre niekoho je prijem 1800 € nizky, pre niekoho akurat a pre niekoho nadstandardny. Neda sa to zobseobecnit, lebo na to vplyva milion faktorov (od toho kde byvas, ci ti rodicia daju zeleninu mäso z domacej "urody", ci platis hypoteku a aku vysoku, ci mas dieta v sukromnej alebo statnej skolke, lebo inde ti ho nezobrali, ci mate zdravotne obmedzenia, ci mate auto, ci cestujes do a z prace alebo prejdes peso alebo trikrat otocis kolesom na bicykli atd.) Ja som sa ti snazila ukazat, ze ak zijes v BA, platis hypo a aj dietatu sukromnu skolku lebo hold sa nedostalo do statnej a este mate aj obmedzenia v strave, tak je 1800 € strasne malo. Ale, ak byvas v dedine 10 km od Martina, mas dom bez hypo, dieta chodi do dedinskej skolky za 30€ mesacne, dopestujes si alebo ti dopestuju rodicia, pracujes v Martine alebo v obci kde byvas a tvoje naklady na dopravu su do 30€ mesacne a nemate zdravotne obmedzenia v strave, tak ano, tam mozes 500-600€ usetrit. Chapes ten rozdiel?

zuzanockamt
3. nov 2021

@belllinka garzónka a 1-izbový byt je rozdiel. Do garzónky by som nešla.

oktoberka
3. nov 2021

@makova333 aaaale no.
Pochádzam z BA. Mám tam kopu rodiny.
Áno,sú aj oveľa drahšie škôlky,ako si napísala ty.
Ale aj v podobnej relácii ako tu,v KE.
Inak súhlasím. Keď rodičia dotujú,či aspoň vnúčatám nakúpia oblecko,sviatky (aspoň)pozvú na obed,atď,atď.
Potom sa ľahko žije.
Ale stále je to o Tom,že kto raz na hypo nemá,nemá hypo.
Kopu rodín poznám,čo musia preklenúť s mini deťmi skromnejšie v podnajmoch,boja sa riskovať,atď.
Kopa ľudí má zdravotné problémy,kedy hneď dlhodobo jeden príjem vypadne.
A to je všade.
Kto potrebuje a je šikovný,vie preklenúť kadečo.
A kto je zvyknutý rozhadzovať,tomu nebude stačiť ani 1800prijem na týždeň.

cubo2
3. nov 2021

@makova333 ja mam pocit, ze to nechape. Podla nej z 1800 eur mesacne musi jednoducho vyzit kazda rodina.

jazernica
3. nov 2021
Používateľ jazernica je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jazernica.

Záleží to od toho o aký typ rodiny sa jedná. Ak sú deti, ci ponosia oblečenie jeden po druhom,.keď je dieťa choré či dáš antibiotiká s min.doplatkom alebo kúpiš colostrum imunoglukan timianovu mastičku z just,.či ste cez víkend v Tatrách, aquaparku alebo idete do blízkeho lesa na prechádzku, či máte domáce zvieratá, či sa obliekate podľa módy a kupujete trendy, akú kvalitu má vaša strava? Kupujete ovocie mango, ananás, čučoriedky alebo si vystačíte s jablkami..to isté mäso verzus ryby..dá sa s kľudom vyžiť z 1800 ale namiesto lososa granadír..atď..ľudia sú však veľmi naučení na konzumný život, keby majú aj 3 tis.mesacne neusetria..všetci chceme všetko mať nové autá, bungalovy..trendy oblečenie..mobily..sme 5 členna rodina, keď musím vyzijeme z tejto sumy mesiac, dva napr. ale potom príde nákup sezónneho oblečenia, vitamíny, dovolenka, pokazí sa spotrebic a táto suma mi nepostačuje ..ale šetriť treba, ja šetrím..ak mám na daný mesiac menej výdavkov, nerozhadzujem šetrím na horšie mesiace a neočakávané výdavky.

jazernica
3. nov 2021
Používateľ jazernica je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jazernica.

Čo sa týka porovnávať BA s inými mestami..uznala by som len tu sukr.skolku..a teda tvoje úspory tých 500 Eur by šlo tam ...inak potraviny, benzín, najmy či úvery priemerné 500 e plus energie 200 je taký štandard si myslím.

Iná vec je ako bolo spomenuté žiť na lazoch na zdedenom pozemku v dome čo ti postavila polka dediny...to je jasné, bavíme sa o ľuďoch žijúcich v meste, na mestských pozemkoch, v mestských bytoch.

Moj surodenec žije takto na lazoch, plný dvor hydiny, sadia 80 koreňov rajčín, lebo lečo, lebo kečup, lebo sťava...zemiaky oru, chovajú býka, prasa...zabijackovej kapusty a masovej pomazánku majú nazavarane na rok, to iste ovocia a zeleniny...dva 100 kilove mraziaky plne mäsa, vajcia na 4 podlozkach nostop..akoze všetko krásne okrem tej driny,.a špiny a smradu všade.

makova333
3. nov 2021

@jazernica nie je to len o skolke, ale aj o vela inych veciach. A viem to porovnat svokra zije v meste na strednom Slovensku. Ano, Lidl a Kaufland maju rovnake ceny, ale kadernicky, servis auta, instalaterske sluzby, restauracie... a podobne. A o kvalitnych potravinach (nie Lidl za kvalitne potraviny nepovazujem) ani nehovorim.