icon

Finančné prispievanie deti do domácnosti

pe_mi
22. okt 2023

Ahojte.v jednej téme sa okrajovo spomenula téma.preto sa chcem spýtať ,či vy ako rodičia detí ,ktoré študujú na VŠ alebo už pracujú.ako to máte ,prispievajú vám deti do domacnosti nejakú čiastku , z brigád, z výplaty z práce.alebo máte nejaký vek,že odvtedy budete prispievať?
Alebo touto cestou nejdete a od detí bývajú bez prispievania?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
zitaje
24. okt 2023

Dcéra je na vš, býva doma, popri tom pracuje. Nechávam si detské prídavky, občas niečo kúpi keď treba a pomáha mi s malou, niekedy ju ráno berie do škôlky. Myslím, že akurát.

tojuska
24. okt 2023

@pe_mi ja som doma vždy prispievala od kedy sa pamätám, kým som mala len brigády počas školy tak to bolo len také že som občas kúpila nejakú stravu domov, VŠ som si financovala sama. Keď som sa zamestnala, prvá výplata hneď mi mama vykalkulovala koľko budem mesačne prispievať ( bývanie, elektrina, internet, smeti.... proste všetko, okrem stravy, stravovala som sa samostatne) čiže keď sme boli v domácnosti napr traja tak suma ktorá sa mesačne platila delené tri....

natali0702
24. okt 2023

U nas to bolo tak, že kým sme s bratom študovali neplatili sme nič, keď sme sa zamestnali tak 100€ mesačne, ale teda rodičia nám to odkladali a keď sme sa osamostatnili sme to dostali naspäť na prilepšenie, na nový začiatok. Teda podľa mňa záleži od finančných možnosti rodiny, či si to môžu dovoliť alebo nie.

betulinka1
24. okt 2023

@pe_mi nikdy som doma rodicom nic neprispievala na domacnost. Ale od 17 rokov som brigádovala a teda nemuseli mi davat peniaze. Pocas VS som brigádovala a pracovala na TPP, Cize mi nic nedavali ale nemusela som nic platit. Ani po VS kym som s nimi zila. Tešili sa, ze si užívam zivot. 27 rocna som sa osamostatnila uplne. Ale vzdy som v domacnosti pomáhala, takze ziaden mama hotel, vedeli, ze neminam na blbosti a viem si aj našetriť. Kamoska napr. musela po skole plati rodicom ale celu sumu tajne odkladali a taku istu sumu jej naviac pridali k setreniu. Ked sa rozhodla kupit si byt, tak az vtedy sa jej priznali a k bytu jej odovzdali krasnu čiastku penazi. Mne sa to velmi pacilo asi by som to tak aj ja spravila ako kamoskyni rodicia.

acsa
24. okt 2023

@pe_mi dcera prispieva 150 eur. Len tak okrajovo spomeniem ze zaraba viac ako ja 🤣

22abigail22
24. okt 2023

@pe_mi
Kým som študovala tak som neprispievala.
Jediné keď som chcela niečo "extra" (niečo čo nebolo nevyhnutné na život) tak som si to musela kúpiť za svoje.
Ale akonáhle som skončila SŠ a nešla som ďalej študovať tak som šla pracovať a musela som prispievať (alebo sa odsťahovať) - čo som po pár rokoch aj spravila.

vevapeto
24. okt 2023

@pe_mi keby som bývala u našich, určite by som musela prispievať keby som už bola v riadnom pracovnom kolotoči po štúdiu. Toto bude čakať aj moje dve dcéry, ak zostanú s nami.

happy31
24. okt 2023

Od strednej keď sa dalo tak sme si šli privýrobiť. Teda neprispeli sme, ale kúpili si rifle, topánky a atď. Hluposti zriedka.
Po škole by mali, lebo ak pracujú majú z čoho, a ak nie tak ich to donúti pohnúť zadkom. Ak ich to nenaučíme poriadne skôr.
Ja som bola už ako 17ročná na brigáde a zarobila som za mesiac dvakrát tolko ako moja mama. Nepýtali od mňa ale zas vedeli, že mi ani dávať nemusia, obliekla som sa, zaobula, veci čo som potrebovala ako dioptrické okuliare kúpila z toho. To som bola na strednej. Už to sa im myslim uľavilo.

veronika2405
24. okt 2023

@pe_mi áno, keď syn mal peniaze vždy mi dal, keď mohol a hlavne, keď chcel.. na nákup a to má 17 rokov, aj keď len 5,či 10e,veľmi to pomôže.. aj dcéra keď má nejaké peniažky (14r)-na narodeniny, meniny keď dostane, to sa ma pýta, či potrebujem. Oni vedia, že im to x násobne vrátim a aj vraciam. 😊
@pe_mi

flofi
24. okt 2023

Su tu same pekne pribehy, moj bude trosku z ineho sudka, od strednej som brigadovala a kupovala si vsetko sama, ked som potrebovala nieco drahsie brigadovala som aj cez tyzden a vynechavala preto skolu co sa odrazilo na dochadzke, znamkach atd. toto ma nasledne odradilo od studia na vš..
Po zmaturovani si rodicia odomna vypytali 250€ mesacne, pricom moj plat bol 450€ (bolo to pred desiatimi rokmi) dva mesiace som u nich este pobudla a potom som si radsej s frajerom nasla podnajom, ktory stal 300€ v tej dobe.. teraz viem ze ja toto svojmu dietatu urcite neurobim

klodyka76
24. okt 2023

No, je to síce už trochu dávno, keď som bývala u mami, ale fungovať to môže aj dnes. Bývala som u nej aj keď už som pracovala. Na domácnosť som neprispievala, ale robievala som veľké nákupy (potraviny + drogéria), keďže ja som mala auto.

tiezjedna
24. okt 2023

@pe_mi nastaršia študuje VŠ, má k tomu skrátený úväzok, nechceme od nej nič. Jediné čo, tak odkedy pracuje popri škole, neplatíme jej telefón a neposielame vreckové. S tým ale prišla ona👍

tiezjedna
24. okt 2023

@flofi hm, škoda, že si neinformovala úrady. Pomôcť rodičom je jedna vec, ale nechať sa od nich dojiť v čase, kedy sú povinní sa o teba starať je absurdné

petkazamborska
24. okt 2023

moji rodicia necceli nic , ale ked mamka sa ocitla s rakovinou a oco ostal doma nezamestnany tak som odisla pocas vysku do usa na leto a tam za dve mesiace naskrabala aby mali na pozicku a jej splacanie, potom som setrila na byty, raz by som chcela mat deti ako som ja ..hahaaa :D potom som brala im pozicku aby si mohli otvorit fitko lebo mali vysoke uroky a mne to dali za polydarmo ,.. myslim si ze to u nas bude podobne ...su velmi pracovite a stedre uz teraz ....ale to iste aj oni , oco mi pomaha kolko moze a je fyzicky velmi zrucny , mama s detmi ked potrebujem vybrat zo skoly skor ako skoncim pracu ...

0silvia0
24. okt 2023

@flofi je mi to luto. Taketo rodicovske spravanie je za ciarou. Sa necudujem ze si sa z domu rychlo pratala prec.

ada12345
24. okt 2023

Dost zavisi od prijmu rodicov. Ak maju slusny prijem, tak nepotrebuju peniaze od dietata pokial dieta studuje alebo uz dostudovalo a pracuje, pokial vyslovene rodicov nezneuziva. Ak to do rozpoctu treba, tak dieta co uz dostudovalo a pracuje, moze nieco malo prispiet na domacnost.
Ja som nikdy nemusela rodicom platit. Po dostudovani som sa relativne rychlo odstahovala.

lucuskaaa
24. okt 2023

Naši nechceli, ja som prispievala … keď som študovala tak som urobila rodinný nákup a keď som už pracovala normálne poslala na účet… ale naši tie peniaze odkladali a keď sme sa sťahovali do svojho kúpili nám za to čo sme potrebovali🙂 ale nedalo by mi to neprispievať: veď energie, stále plná chladnička 🤷🏻‍♀️

mima1988m
24. okt 2023

@flofi Nie si sama, tiez hned po mature som platila i ked o cosi menej. Zas ale uplne vsetky domace prace som robila sama a aj ich pradlo atd... a sukromie 0. Behala mi mamka po skriniach a veciach. Nenechala ma po nocnej spat..
Tiez som bola rada, ked som odisla.

lacibo
24. okt 2023

@pe_mi neviem si predstavit pytat prispevky od studujuceho..moje deti prave naopak..same si zarabaju prakticky od kedy sa dalo..vedia narabat s peniazmi..maju ich dakedy viac ako my s muzom..to len od leniveho lenivca co by cele dni nic nerobil a len utracal..by som pytala peniaze.. a mozno ak by sa rozhodlo dieta ze do 35 bude u nas byvat..ale na to nie je nádej🤣

maruska2269
24. okt 2023

@mima172 presne takychto skvelych rodicov som mala aj ja. Uz ostal len ocino. Ale nikdy odomna nic nechceli a to som si takmer dva roky po VŠ nemohla najst v nasom okrese poriadnu robotu len same brigady ked sa podarilo. Ale nikdy mi ani len malym naznakom nedali vediet ze by ma museli zivit a ze im mam nieco platit. 100% podpora od nich. Ale samozrejme som im vo vsetkom bola napomocna. A snazila som sa spravit nejaky nakup a tak.

mima595
24. okt 2023

kym som študovala, neplatial som, ked som skoncila a bola som na podpore (vtedy sa ešte davala pekna suma podpory), tak sme boli dohodnutí, že si budem odkladať (dosť podstatnú čiastku). PO 4 mesiacoch som sa odstahovala, a tak som sa zivila sama...

skeblicka77
24. okt 2023

Môj syn chodil na ucnovku,je inštalatér, na brigády chodil od 1.rocnika, zarobil si vždy toľko, aby mal pre seba dosť. Pokiaľ neskončil školu, samozrejme neprispieval, keby pokračuje na maturitu, čo on nechcel,tak tiež by nemusel. Začal pracovať a musí prispievať 200e. Zarobí na jeho vek celkom slušne, tak nech vie, že sú v živote aj výdavky.

skeblicka77
24. okt 2023

@flofi inak môj príbeh ako študentky bol podobný, preto som nikdy od syna počas školy peniaze nepýtala, ale teraz normálne pracuje a zarobí cez 1000e a niekedy má viacej ako ja, čiže pre neho je 200e v podstate nič. Ale u neho je problém aj to, že nevie šetriť, čiže keby mu zostane všetko, tak má pre seba vreckové v dosť vysokej výške, ktoré väčšinou všetko minie a doma má full servis

matamato
24. okt 2023

Ja si myslim,ze pri studiu netreba nic pytat,no my sme aj co to z praxe museli domov davat 🤦‍♀️ a aj ked som sa v 18tke odstahovala a platila si svoje no kazdy 2hy tyzden chodila ku nasim prat tak aj vtedy mamina pytala penazky plus aj na odpady atd... no myslim,ze u nas to bude s chlapcami jine 🙏

lossless
24. okt 2023

@pe_mi kym sme studovali, tak rodicia ziadne financie nechceli, podporovali nas. Obaja s bratom sme pocas pripadne kratko po skonceni VS odisli z domu a na kratku chvilu (par mesiacov) sme sa obaja vratili asi 3-4 roky po skole kvoli roznym zivotnym situaciam. Rovnako nic nechceli, no obaja sme zarabali a boli sme zodpovedni , rodicia vedeli ze sme u nich skor pre tu potrebu blizkosti niekoho znameho a casom odideme znovu do svojho.

Pomahali sme s domacimi pracami, varenim, nakupmi.

Ale teda rodicom nechybali financie, ine by to bolo ak by ano.

natalka13
24. okt 2023

VS nic neplati, ja platim jemu.
Pracujuci 200e ktore sa mu ukladaju do fondov.

nitran
24. okt 2023

@pe_mi ahoj ja ti odpoviem za seba a za našu rodinu. Prispievala som rodičom aj počas môjho VS štúdia aj potom keď som sa zamestnala. Na všetko , na plyn, vodu , elektrinu. Dávala som mamine všetky stravné lístky. To isté môj brat . Ak sa niečo prerabalo alebo kupovalo poskladali sme sa. Co sa týka rodiny môjho muža , tam ich chovala maminka. Nič jej nedávali a nič od nich nechcela.

dominikakoll
24. okt 2023

@pe_mi ešte som chodila na stredu a moje vreckové bolo 100 korún. Z toho išlo 80 do dopravu a 20 mi zostalo. Hej dnes smiešne. V poslednom ročníku som už chodila na brigádu a ešte počas posledného ročníka som sa odsťahovala s priateľom a začala brigadovat. Ak som chcela na výšku, musela by som si platiť všetko sama. Neboli vtedy financie ani na chod domácnosti rodičov, a to sa už starali len o sestru. Takže z ich strany žiadna podpora.

adoska717
24. okt 2023

Ked som chodila na SŠ a mala popritom brigadu platila som 50e od 18r ..brigádovala som od 15 a do 18 bola cela vyplata moj...ked som mala uz len robotu tak 150€