Finančné zabezpečenie pre ženu v domácnosti
Ak je tu nejaká žena, čo je doma nechodí fyzicky do práce a čo sa týka financií ma to na starostí manžel... Riešili ste napríklad nejaké zabezpečenie? Ja neviem že si mesačne odkladáte nejaké peniažky bokom, alebo že manžel vám dal nejaký podiel vo firme alebo tak?
Manžel chce aby som zostala doma a nechodila do práce, keďže zarobí dosť a podstatnejšie je teraz fungovať s deťmi a celkovo tak nejak vytvárať pohodu doma. A tak rozmýšľam či odísť z práce alebo ako ďalej. Človek nikdy nevie a chcela by som mať stále prístup k nejakej vlastnej rezerve
Podla mna rozmýšľaš velmi dobre, ze nechces doma ostat len tak,aj ked on zaplati, kludne si to premysli a nech ti dava aj nejake peniaze mimo vydavkov, ved aj praca a starostlivosť o domacnost a deti je dost, tak ked si to viete vysvetliť prečo nie...ja ti fandim a verim ze keby takto viacere uvazovali tak by dopadli v niektorych pripadoch lepsie, urci si nejaku sumu a nech ti to dava akoby namiesto výplaty...hlavne si to urobte podľa seba a ako vam dvom vyhovuje, ved aj keby robis dajme tomu na polovičný úväzok tak dostavas plat tak preco nie takto
@dadanu5 pravdepodobne to bude tak že budem zamestnaná v jeho firme a výplatu ktorú mi bude posielať bude vlastne ta moja rezerva. Ale chcela som vedieť ako to majú iné ženy na inšpiráciu🙂
Ďakujem pekný deň ti prajem
autor na to pozor. AK mate BSM tak ta tvoja vyplata je aj jeho majetkom. Patri do BSM. Cize ziadna tvovja rezerva.V pripade rozvodu a pod ak bude aj tvojom konte bude patrit obom financna hotovost.Ak si za nu kupis nehnutelnost, tak musi byt vynata z BSM/cize zuzenie BSM/ Inak je spolocna.
smrdi tu nieco...manzel podnikatel, on navrhol...samozrejme su take pripady, pokial nechces pocut o tom, aka je skutocna "cena" toho, co takyto prenajom pohodlia stoji, je to na tebe...uz samotna otazka ohladom zabezpecenia tvojho keby nieco nevyslo, ukazuje, ze pochybnost tam je...ak by bola 100% dovera, naco sa chces zabezpecovat? ty vies...dolezite je odpovedat na otazky: ako dlho ste spolu, aku mas kvalifikaciu, kolko rokov by si bola doma, ...mne to pride ako spekulanstvo, pri ktorom nikto nechce ostat odrbany a je mi jedno, aky opovrzlivy komentar mi nechas...moj pripad bol iny: 3roky materska, potom rok poluvazok, potom 6h uvazok v praci+homeoffice - tuto stabilitu som budovala 10rokov pred dietatom, aby som mala cas na rodinu, ked bude...prenajimala som svoj byt a po rokoch ho predala so ziskom, kde mam uplne inu hmotnu vychodiskovu situaciu...ja som za to, aby v dnesnej dobe si delili povinnosti aj v domacnosti, inak sa rovnocennost vo vztahu straca a do tejto pozicie by som teda nesla, ani keby som mala mesacne tisicku "vreckove".... ide o sebahodnotu...pokial potrebujete vykryt obdobie malych deti a ostanes doma s tym, ze vas muz proste zivi, v tom problem nevidim, ak si to mozte dovolit - ale preco si potom potrebujes nieco odkladat bokom???
Autorka ...v manželstve žiadne tvoje nie je.Je to vaše.Mozes si nahrabať aj milión na účet.50% patrí tvojmu mužovi
Áno, na všetko. Plus mám jeho kartu. Môj muž by vzhľadom na jeho prácu nemohol byť s deťmi doma, keď sú choré, čiže minimálne kým najmladšie dieťa nepôjde do školy, ostanem doma. No na toto sa treba nastaviť, aj u samej seba, aj ako partneri. Ja sa starám o domácnosť, o dom, rodinu, zabezpečujem potreby detí.. pomedzi to si robím ďalšiu školu.. takto sme sa dohodli a takto nám to vyhovuje. A ešte podotknem k tým komentárom tu, že manžel je Slovák.
smrdi tu nieco...manzel podnikatel, on navrhol...samozrejme su take pripady, pokial nechces pocut o tom, aka je skutocna "cena" toho, co takyto prenajom pohodlia stoji, je to na tebe...uz samotna otazka ohladom zabezpecenia tvojho keby nieco nevyslo, ukazuje, ze pochybnost tam je...ak by bola 100% dovera, naco sa chces zabezpecovat? ty vies...dolezite je odpovedat na otazky: ako dlho ste spolu, aku mas kvalifikaciu, kolko rokov by si bola doma, ...mne to pride ako spekulanstvo, pri ktorom nikto nechce ostat odrbany a je mi jedno, aky opovrzlivy komentar mi nechas...moj pripad bol iny: 3roky materska, potom rok poluvazok, potom 6h uvazok v praci+homeoffice - tuto stabilitu som budovala 10rokov pred dietatom, aby som mala cas na rodinu, ked bude...prenajimala som svoj byt a po rokoch ho predala so ziskom, kde mam uplne inu hmotnu vychodiskovu situaciu...ja som za to, aby v dnesnej dobe si delili povinnosti aj v domacnosti, inak sa rovnocennost vo vztahu straca a do tejto pozicie by som teda nesla, ani keby som mala mesacne tisicku "vreckove".... ide o sebahodnotu...pokial potrebujete vykryt obdobie malych deti a ostanes doma s tym, ze vas muz proste zivi, v tom problem nevidim, ak si to mozte dovolit - ale preco si potom potrebujes nieco odkladat bokom???
@mabenn ale to nie je nedovera,ale stat sa moze cokolvek,aj uraz ci smrt,tak clovek mysli dopredu. Mne moj muz peniaze nevydeluje a nikdy mi nic nevytkol,viem aky ma postoj. A predsa odkladame. Dokonca fin.poradca mu to povedal a muz,ze suhlasi,ze tiez nato myslel. Aj sme to riesili,kym sme sa dohodli,ze budem doma...
Áno, na všetko. Plus mám jeho kartu. Môj muž by vzhľadom na jeho prácu nemohol byť s deťmi doma, keď sú choré, čiže minimálne kým najmladšie dieťa nepôjde do školy, ostanem doma. No na toto sa treba nastaviť, aj u samej seba, aj ako partneri. Ja sa starám o domácnosť, o dom, rodinu, zabezpečujem potreby detí.. pomedzi to si robím ďalšiu školu.. takto sme sa dohodli a takto nám to vyhovuje. A ešte podotknem k tým komentárom tu, že manžel je Slovák.
@lucy_ms u nas to iste,kym deti nemozu byt doma same,som doma a riesim vsetko co treba
@lucy_ms ako tomas ked deti odrastu. Budes zenou v domacnosti zivenou manzelom do dochodkoveho veku?Pretoze tyyy nie si asi zenou vdomacnosti,ak poberas soc.dacku rodiacovsku. >potom napis,ked budes zenou v domacnosit a platit ti odvody bude manzel.Ci ti plati odvody dobrovolne uz? ze nie...
Vies,toto su take roky,ked si zeny ani neuvedomia,v akom riziku ziju financnom . To poznaju ,ked ked pride necakana udalost. Videla som takto ´partnerky´ ci vdovy ,co boli doma z detmi roky. A zrazu niet zivitela ani nemozu najist pracu a nezdrdili bud nic alebo nie tolko,aby ich to zabezpecilo.
Nato nech pamäta kazdy manzel. ci partner,ked uz ta partnerka ci manzelka nedomysli tie dosledky.
ja som zostala doma, keď nastupovalo prostredné dieťa do školy, teraz som doma 6. rok, medzičasom naskočila aj najmladšia. Časovo to bolo úplne ideálne👍ale už končím, už sa potrebujem trochu zase realizovať, deti už sú väčšie, samostatnejšie. My sme ale mali na tento "výpadok" zarobené, resp. ja, predala som svoju firmu. Ale s manželom máme dve ďalšie + on ešte svoju. Naskakujem znova do kolotoča, zatiaľ pozvoľna. Ja by som bez financií a odkázaná len na manžela do toho nešla... vieš ako to je, dnes je všetko medzi vami v poriadku, zajtra nemusí. Takže ak nemáš rezervu a všetko by bolo otázkou jeho rozhodnutí, nech ťa aspoň papierovo zamestná.
@lucy_ms ako tomas ked deti odrastu. Budes zenou v domacnosti zivenou manzelom do dochodkoveho veku?Pretoze tyyy nie si asi zenou vdomacnosti,ak poberas soc.dacku rodiacovsku. >potom napis,ked budes zenou v domacnosit a platit ti odvody bude manzel.Ci ti plati odvody dobrovolne uz? ze nie...
Vies,toto su take roky,ked si zeny ani neuvedomia,v akom riziku ziju financnom . To poznaju ,ked ked pride necakana udalost. Videla som takto ´partnerky´ ci vdovy ,co boli doma z detmi roky. A zrazu niet zivitela ani nemozu najist pracu a nezdrdili bud nic alebo nie tolko,aby ich to zabezpecilo.
Nato nech pamäta kazdy manzel. ci partner,ked uz ta partnerka ci manzelka nedomysli tie dosledky.
@f333 pokiaľ nezdedili nič alebo ich to nezabezpečilo, tak v tom prípade bol celý model "žena v domácnosti" úplne mimo🙄
Ak chceš napis mi správu 🙂 tiež som toto riešila.
@f333 pokiaľ nezdedili nič alebo ich to nezabezpečilo, tak v tom prípade bol celý model "žena v domácnosti" úplne mimo🙄
@tiezjedna no mohe nezddili,pretoze prvne boli len milenkami .Atie ktore zdedili akomanzelky/vzahrnici,nie naks7 tak paltili vysoku dedicsku dan.takze musli predat znacnu cast zded.majetzku aby ju zaplatili.. Anask malolete deti ked zdedia nehnutelnosti, tak sud rozhoduje o to,ako nalotzit s nehnutelnostou.Afinacnie mohe na sk malo zdedili . Pretoze vela z tych manzelov a ´partnerov´ nemali velke finacie.O to ide. keby autorka mala velke finacnie ,tak sa nepyta tu na mk ako sa zabezpecit.
Preto som pisala,ze zenou v domacnosit moze bytak che mat nejaku zabezpeku aj na sk len dobre zabezpecena zena sama,nezavisle odmanzela. Vzhladom na riziko ,ktore podstupuje a nehovoriac a o zene,co ju akoze zivi ´partner´ cize pravne cudzi muz...
Nie, to je iba pre mna od manzela mesacne
@tiezjedna no mohe nezddili,pretoze prvne boli len milenkami .Atie ktore zdedili akomanzelky/vzahrnici,nie naks7 tak paltili vysoku dedicsku dan.takze musli predat znacnu cast zded.majetzku aby ju zaplatili.. Anask malolete deti ked zdedia nehnutelnosti, tak sud rozhoduje o to,ako nalotzit s nehnutelnostou.Afinacnie mohe na sk malo zdedili . Pretoze vela z tych manzelov a ´partnerov´ nemali velke finacie.O to ide. keby autorka mala velke finacnie ,tak sa nepyta tu na mk ako sa zabezpecit.
Preto som pisala,ze zenou v domacnosit moze bytak che mat nejaku zabezpeku aj na sk len dobre zabezpecena zena sama,nezavisle odmanzela. Vzhladom na riziko ,ktore podstupuje a nehovoriac a o zene,co ju akoze zivi ´partner´ cize pravne cudzi muz...
@f333 stále sa nechápeme. Byť ženou v domácnosti v pravom zmysle slova si možu dovoliť len dva druhy žien. 1./ tie, ktoré majú vlastné rezervy nezávislé na manželovi a 2./ tie, ktoré majú naozaj bohatého manžela (a všetko v BSM) = nebavíme sa o príjmoch v radoch tisícov, ale desaťtisícov € mesačne. Inak je to úplná blbosť.
Moja znama takto fungovala viac ako 20 rokov az do dochodku. Manzel jej platil zdravotne a aj socialne poistenie a ona ma normalka dochodok.
@f333 najmladšie dieťa má 4 roky, rodičák nepoberám. Odvody si platím ja z tých peňazí, ktoré manžel každý mesiac vyberá. Nebavíme sa o pár stovkách, ale o pár tisícoch mesačne. Ja to zabezpečenie mám, z každej strany. A ako na začiatku diskusie niekto poznamenal, že snáď autorka vie, koho si zobrala, tak aj ja viem, koho som si zobrala, viem, aký je môj muž človek a aké má hodnoty.
Tie co ti tu vypisuju aka to je blbost len skratka zavidia, ze nemaju dostatocne bohatych manzelov, aby sa aj ony mohli tych par rokov venovat detom kym su male. To je cele. Do oci mi kazda jedna zena s detmi do 12r povedala, ze keby mohla a mala na to podmienky, zostane doma a venuje sa vylucne rodine.
Taketo bohate zeny, ked zostanu s detmi doma, tak nerobia upratovacku, maju na to vypomoc. A ked tu vypisuju ine zeny o strate prac. navykov - pri viacerych malych detoch, kope kruzkov, aktivit, sa zena organizacne a pracovne namaka niekedy viac ako keby sedela cely den v praci na stolicke pri pocitaci.
@f333 stále sa nechápeme. Byť ženou v domácnosti v pravom zmysle slova si možu dovoliť len dva druhy žien. 1./ tie, ktoré majú vlastné rezervy nezávislé na manželovi a 2./ tie, ktoré majú naozaj bohatého manžela (a všetko v BSM) = nebavíme sa o príjmoch v radoch tisícov, ale desaťtisícov € mesačne. Inak je to úplná blbosť.
@tiezjedna Takze sa chapeme. Presne o tom ja pisem.Ale s vynimkou,ze aj tie zeny,ktore emaju majetnych manzelov este nie su zavodou, v pripade z roznych udalosti. Skutocne majetny muz /podla mojich prvnych skusenosti/ ak si vezme uplne nemajetnu manzelku,tak nebude suhlasit zvycajne s formou manzelstva BSM.na sk., V zahranici sa at takyto problem riesi manzelskou zmluvou . Aano, suhasim,tu sabavimenie o desiatkach aani stovnakch tisicov eur. Ale o ovela väcsich sumach v majetkovych pomeroch.Aka jeto nieco menej,tak tam to aninema zmysle,aby zena uvazovala vobec o nejakom zabezpeceni do buducnosti v pripade ,ze chce zostat v domacnosti.
@tiezjedna Takze sa chapeme. Presne o tom ja pisem.Ale s vynimkou,ze aj tie zeny,ktore emaju majetnych manzelov este nie su zavodou, v pripade z roznych udalosti. Skutocne majetny muz /podla mojich prvnych skusenosti/ ak si vezme uplne nemajetnu manzelku,tak nebude suhlasit zvycajne s formou manzelstva BSM.na sk., V zahranici sa at takyto problem riesi manzelskou zmluvou . Aano, suhasim,tu sabavimenie o desiatkach aani stovnakch tisicov eur. Ale o ovela väcsich sumach v majetkovych pomeroch.Aka jeto nieco menej,tak tam to aninema zmysle,aby zena uvazovala vobec o nejakom zabezpeceni do buducnosti v pripade ,ze chce zostat v domacnosti.
@f333 k poslednej vete - tam hlavne nemá zmysel, aby vôbec uvažovala, že bude v domácnosti.
Inak prepáč, ale ty si inej národnosti? Pretože ten tvoj pravopis mi dáva zabrať🙏😂
Neciata som vsetko, ale zabezpec si, ze ak zostanes doma, bude Ti platit odvody na doxhodkove. Aby Ti isli hlavne roky do dochodku. Inak nefostanes dochodoch a mozes zostat nakoniec na holickach. Vo firmw sa moze hoci co stat a veru aj rozvieat sa mozete. Nikdy nevies. Samozrejme aj setrit mozes, ak nemate spolocne financie a nemas pristup k spolocnym peniazom. Ono sa to nezda, ale roky utekaju a potom sa ludia cudujw, ze ani dochodok vlastne nebudu poberat. A vzdelavaj sa, aby Ti aj pracovne neusiel vlak, ked sa budes chciet po rokoch zamestnat
Ahoj,papierovo sa zamestnaj u manžela, nech ti to ide do dôchodku.
Prístup k účtu na 100perc.
Rezerva neviem, nikdy nevieš ,kto sa ako zachová.
Ale my ako manželia a najmä rodičia,neverím ,že by ma nechal s holým zadkom.
Ja mám písanu len na seba nehnuteľnosť (nie tu v ktorej bývame ), plus jedno auto je na mňa.
Ale!len preto ,že som dedila skôr od mojej strany rodiny
A mam neobmedzený prístup k účtu.rezervu budujeme spolu. Po prípadnom rozchode (čo nepredpokladám) by sme rozumne rozdelili.
Máme životné poistky ešte.
Chodila som do práce ,deti sú menšie idem si dať tiež oddych z práce, keď mám možnosť
Sesternicu akože zamestnal jej partner vo svojej firme. Reálne tam chodila min., 2-3x mesačne na pár hodín,ak čosi bolo treba. Ale všetky odvody má poriesene, práve kvôli dôchodku... Rovnako aj suseda, tiež akože zamestnaná u partnera.
@f333 najmladšie dieťa má 4 roky, rodičák nepoberám. Odvody si platím ja z tých peňazí, ktoré manžel každý mesiac vyberá. Nebavíme sa o pár stovkách, ale o pár tisícoch mesačne. Ja to zabezpečenie mám, z každej strany. A ako na začiatku diskusie niekto poznamenal, že snáď autorka vie, koho si zobrala, tak aj ja viem, koho som si zobrala, viem, aký je môj muž človek a aké má hodnoty.
@lucy_ms to je v poriadku ja tiez dufam,ze manzela si poznas. Ale ja z mojich praacovnych skusnesoti viem, ze to nestaci si manzela len poznat. N arozne situacie a hlavne financneho razu s atrba pripraqvit dopredu aj na roky...Teba nezivi manzel.vy pravdepodobne mate BSM, .To znamena,ze tie peniaze co vyberie . predpokladam,ze mas na mysli bankove konto. su aj tak spolocne. .On ti ich nedava so´svojho´. Alebo nemate BSM? A co sa tyka aka odvodov, ta ZP ak sa prihlaas na starostlivost o dieta do 6 rokov plati stat.Cize danovi poplatnici.Nie tvoj manzel.Pravda, sluzi ti ku citi,ak to nevyuzivas ap latis si ZP z vasich prijmov.
@f333 k poslednej vete - tam hlavne nemá zmysel, aby vôbec uvažovala, že bude v domácnosti.
Inak prepáč, ale ty si inej národnosti? Pretože ten tvoj pravopis mi dáva zabrať🙏😂
@tiezjedna neviem ake mas vzdelanie,ale ten slovosed je uplne v poriadku,co som pouzila.A ak mas nieco sukromne,na to sluzi IP.takze tu nespamuj a neobtazuj ma mimo temy debaty . Dakujem .
@tiezjedna neviem ake mas vzdelanie,ale ten slovosed je uplne v poriadku,co som pouzila.A ak mas nieco sukromne,na to sluzi IP.takze tu nespamuj a neobtazuj ma mimo temy debaty . Dakujem .
@f333 neviem prečo reaguješ tak útočne, nemyslela som to zle. A nie, ani slovosled, ani pravopis v poriadku nemáš. Prečítaj si to po sebe.
A ako dlho planujes takto zostať doma? Lebo to je dôležité, či rok, dva alebo 10 a viac rokov.
Ja by som v tomto prípade všetko čo dostanem, prídavky na deti, od manžela normálne vreckové ( znie to vtipne) a to si vsetko odkladala a niekde zhodnocovala. Neplatila by som nič, na všetko by som si pýtala peniaze. Ak to takto manžel chce a aj ty, ok. Len prosím ťa nezostan s holým zadkom a rečiam o tom, ako sa o teba postará zvyšok života.
Autorka, aj ja som v domacnosti. Ak chces, napis mi sukromne, po precitani diskusie nebudem verejne pisat…
Riesili sme toto a vyriesila som to tak, ze zostavam v praci. Potrebivala som aj socialne kontakty a mat nejaku sebahodnotu a nie len robit doma sluzku a cakat kym sa vrati z prace. Deti odrastu a co potom?
Musel sa prisposobit aj on, prilozit ruku k dielu.

Ahoj. U nás to takto máme, ja som doma, starám sa o rodinu, manžel pracuje. Každý mesiac mi vyberie hotovosť, z nej si časť odložím bokom.
@lucy_ms a plus teda máš peniaze na všetko čo ako rodina potrebuejte ☺️? Super ďakujem