Finančný chod domácnosti
Ahojte. Prosím radu, nie názory ani poučenia o našom finančnom chode domácnosti. Ďakujem.
Som na RD, idem na reťazovy pôrod, takze čoskoro budem dostávat materskú, ako pri prvom, nejakých 1400€
Muž mi posiela 500€ kazdy mesiac na chod domácnosti a prvorodeného, vystačí mi to, lebo neplatím všetko v domácnosti sama + mám aj RD 415€
Moja otázka. Povedali by ste mužovi nech najbližšiu polrok počas mojej materskej tých 500€ neposiela? Má nastavený trvalý príkaz. Ďakujem za radu.
Aj my to doma takto mame. Sadli sme si a pozreli na vydavky. Pol roka preleti rychlo a potom spadnes opat na rodicak. Za polrok pojdu este ceny hore a na stravu + bezne vydavky ti uz nebude stacit to co ti stacilo pri 1 dietatku. Ja so tie peniaze presunula na poducet. Vcera mi prisla posledna materska tak uvidim ako nam to bude vychadzat. Ak tam budu este aj v lete pokecame s manzelom kam ich vrazime- ci dovolenka, elektrobike, alebo nedoplatky za plyn a elektriku🙈🙈🙈.
prečo sebecké - vzhľadom k tomu čo sa momentálne deje ti možno prídu vhod keď vám príde napr. nedoplatok za elektriku😀 prosím ber to ako vtip....vždy sa skrátka nájde niečo čo treba neplánovane opraviť, kúpiť a pod. no aspoň nebudeš musieť rozmýšľať kde na to vezmeš🙂
@veronikaszabova ja som skôr za každý má svoj účet😁 ale mimo dieťaťa sme dávali zas každý na stôl určitú sumu a z nej sa robili nákupy, a veci do domacnosti… ale výlety a iné veci platil on, občas ja. Nám to takto vyhovuje😊
@liljana a veru neviem ako by som sa zachovala, možno by som to nechala. Fakt neviem, ťažká otázka 😁
@alenah31 to máš svätú pravdu, veď len tankovanie koľko stoji. Oki, ďakujem za rady 😊 teraz mi zrazu toľko nápadov prišlo, na čo mozeme tie peniaze použiť 😁
Nie, ja som nepovedala svojmu mužovi aby mi už neposielal peniaze, však sú to peniaze na deti, stravu atď, aj jeho aj tie moje, ktorých bolo na 8 mesiacov zase viac a potom zase menej ( vedel že dostávam zase materskú). Odkladala som ich na vedľajší šetriaci účet a teraz tam mam peknú rezervu keď už materská skončila. Zistila som, že šatiť 2 deti je už celkom makačka, topánky, overaly, krúžky, škôlka.... Aj tak ti to potom muž bude zase musiet navyše dávať po skončení materskej.
Ak muz nejde s vyplatou na hranu nie je to sebecke.Ved nejdes si z tych penazi zaplatit silikony a on nema nic na ucte.
Podľa Mňa netrpite finančným deficitom a preto by som neriešila na ktorej stranene tých 500 euro bude. Véd ste partneri a nie nepriatelia, tak to neries
vacsinou ma kazdy v ramci svojej banky nejaky poducet na setrenie, tak ked ti ich netreba presuvaj si ich tam a budete to mat ako setrenie
@katarinka89
@zobaka áno už radili aj baby vyššie, ďakujem za rady. 😊
@luccija vieš čo, paradoxne k téme.. práveže po kojení sa mi zmenil tvar a bavili sme sa s muzom o tom, keby chcem ísť na nejakú úpravu, tak má v tom podporí. Je to hudba budúcnosti, uvidím, ako to bude a druhym, či budem kojiť. Možno predsa tie peniaze použijeme aj na to 😁ale s jeho súhlasom samozrejme
Ak nie si typ, ktory vsetko do centa minie, je uplne jedno, na koho ucte peniaze su, ved su vase, nie tvoje alebo muzove.
Za 6 mesiacov ušetríš 3000 eur. To je pekný peniaz. Všetko ide hore. Budeš mať rezervu keby niečo .
Fakt niektoré ženy nechápem. Vymyslené témy vám prídu v pohode a radíte ostošesť a tu sa vyvršujete ako keby sa neviem čo pýtala. Určite normálnejšia téma ako určenie otcovstva trojčlenkou.
Autorka sa slušne opýtala ako by to riešili iné ženy keby boli v takejto situácii.
Tiež si myslim, že je to o komunikacii a vás dvoch. Ak s tým máš morálny problem, tak mu povedz, že budeš dostavať matersku, že je to na jeho zvážení. Že však tá pozná, že tie peniaze neminies.
@lalenka33 preto som dala anonymne. Ale koniec koncov, ozvala sa väčšina normálnych žien a ďakujem za rady, nie názory a odsudzovanie 😊
nechala by som ho nech posiela ďálej... však ich neminieš všetky každý mesiac - budeš mať aspoň rezervu...
Nerusila by som nic a odlozila bokom do rezervy. Oni sa casom budu hodit
nerušila by som, presuň na šetriaci podúčet a použijete na nedoplatky, nečakané výdavky alebo ak pôjde všetko dobre napr. na spoločnú dovolenku... ako manželia máte všetko spoločné aj keď máte rozdelené účty, čiže žiadne výčitky, že budeš chvíľu dostávať viac ako doteraz, však si za to nekúpiš novú kabelku každý mesiac, ale použiješ pre rodinu
Predpokladám ze on vie ze pôjdeš z rosixaku na materskú a budeš mat viac. Sk nevie tak mu povedz a nájdite spoločne riešenie. Ze ti ich bude posielať naďalej a ty ich odložía ako železnú rezervu, odložiť pre dieťa alebo príkaz pozastaví.
Je to jedno na koho účte sú, ci na tvojom alebo manzelovom, ak s tým nemáte problém tak nech ich posiela ďalej... O tom sa musíte dohodnúť hlavne vy dvaja,hlavne tie peniaze navyše neminte na blbosti
Ked TI dáva ukladaj si nikdy nevieš čo sa stane .Fakt všetko môže prísť môže prísť k rozvodu. A budeš mať bez starosti budeš mať úspory budeš môcť odisť ľahko. Teraz je je dobre nikdy nevieš čo môže prísť. Veľmi veľa príbehov tu bolo že bolo dobre a nakoniec prišlo k rozvodu a nemali úspory a ani kam ísť. Nikdy nevieš že čo sa môže stať. A dalej ak by ste na niečo súrne doma potrebovali pokazenie nejakého spotrebiča budeš mať hned nemusíš kupovať na splátky. Ked TI môže posielať tak bud rada a šetrí na horšiu chvíľu. Teraz je super dobre nikdy nevieš čo sa príhody a budeš mať úspory nebudeš sa musieť báť o existenciu.To je moja rada.
Viete o tom,ze ked idete na retazovu materskú,musíte požiadať o zrušenie rodičaku?... Len nech tych 500 eur posiela...
Podľa mňa je to jedno aj tak vám tie eura ostanú. Či ich dáš na setriaci účet ty alebo manžel stále ostanú v rodinnom rozpočte. Vy máte dva účty??? My máme jeden tak takéto veci riešim len ja čo sa týka šetrenia..
@bambi2121 áno, tento mesiac sme to boli riešiť na úradoch, ukončenie RD, nástup na materskú
My to máme tak, že na rodinné výdavky máme jeden rodinný účet (keď si ho zriadite napr vo Fio banke, tak je zdarma a 2 karty k nemu).
Na tento účet muž posiela peniaze na financovanie rodiny a domácnosti (jedlo, energie, benzín, poplatky), na platbu hypotéky... Proste všetko okrem oblečenia detí a mňa. Ja tam posielam tiež nejakých 200€ z rodičaku, zvyšok miniem na detské a moje oblečenie a obuv.
Vy platíte chod domácnosti ako? Z ktorého urču? To, čo ti muž posiela je na stravu a chod domácnosti?
Klasicky sa tu riesia blbosti 🙂 povedala/nepovedala na zaklade toho, kolko by on zarabal. Ak by mu ostavalo o dost menej ako mne, tak by som mu povedala, nech si prenastavi prikaz o toho pol roka neskor. Inak by som len tu sumu davala na nejaky sporiaci ucet, potom sa mozte rozhodnut, co s tym.

@alenah31 áno to máš pravdu, len som chcela, či to nieje sebecké nechávať si ich.