Financovanie domu, ktorý nevlastním
Ahojte. Chcem pocut nazory.. no skratim to...
Ovdovela som, ostala som sama na dve deti.. po istom čase som si nasla nového muza, tiež s detmi, nejak slovo dalo slovo, tak sme spolu ostali do dnes a mame spolu už aj dieta.
No vcera sme sa dostali k takej teme vlastneho byvania... ide o to, že ja byvam u neho aj s detmi, kde absolutne moje nic nie je a nikdy nic nebude, manzelia nie sme a ani nechcem aby sme boli. No vcera sa nahneval velkom dost, vykrikal mi, ze som nevdacna. Naco ine byvanie, ked mame kde byt a mame strechu nad hlavou a nemusi splacat hypoteku? Trochu ma zaskocila jeho reakcia, hovorim mu este pred ja mam tiez byt (v inom meste), keby sme ho predali tak hypoteku by sme nemuseli brat ... a on mi povedal, ze on sa z dediny nechce nikam sťahovať, chce tam ostať ... ok tema skoncila, viac som sa o tom bavit nesla.. len teraz to chcem pocut aj s vasho hladiska, okrem toho, ze si platim za seba a deti, eltriku a plyn, tak co ak bude chciet odo mna peniaze na opravy ? Keby sa cokolvek do buducna stalo, zdedia dom jeho deti, ja by som zctoho nedostala absolutne nič. Da sa nejak pred tym ochranit ? Taktiez som rozmyslala o investicii na opravu kupelne, no ak mu dám polovicu, nikdy tie peniaze by som uz späť nevidela, nemozem financovat dom, ktori mi nepatri a nikdy patriť nebude.
Ako by ste to riesili vy ?
Ja to vidim trochu inak... byvas tam s tvojimi detmi, veci opotrebovavate, mozno by kludne mohol pytat aj nejaky najom, kedze vpodstate byvas zadarmo... a predsa mate aj spolocne dieta, to po nom dedit bude, takze hodnota tvojich investicii sa vrati v dedicstve pre dieta
Myslim si, ze on zmenu nechce, jemu to takto vyhovuje. Riesit to totiz musite dvaja vo vzajomnom konsenze alebo kompromise. Je to tazke. Asi budes musiet ostat ako si, ked sa on zatne a idealne investovat do niecoho vlastneho, aby aj tvoje deti mali. Ale poznam pani, od ktorej po smrti druha deti druha chceli najomne 400eur mesacne za to, ze ostane byvat v tom dome. Sla radsej do domova (DSS)
Jeho byt jeho investície, ty si svoj byt nechaj a keď tak investuj do neho ak treba. Predpokladám že ho prenajímas.
Takto sa možno k renovácii jeho bytu nikdy nedostanete ale prečo by si mala investovať do jeho majetku.
@3petka no napriklad preto, ze tam byva aj s detmi, opotrebovava veci a plati iba elektrinu a plyn? A svoj byt prenajima. To prispiet na prerabku kupelne je to najmenej.
Keby to bolo naopak, ze on by svoj barak prenajal a nasackovali by sa zadarmo do jej bytu, asi by sa jej to uz nepacilo 🙂
Slovo dalo slovo a mame spolu dieta❤️❤️❤️❤️❤️
My sme to vyriešili tak že sme sa vzali bývame v manželovom byte ale tým že sme sa vzali tak polovicu s toho bytu dedim ja a druhu polovicu jeho dieťa
@obonova7 ale asi ste nemali moje/tvoje deti a mate len spolocne.
@autorka tu je aj otazka - lebo vsetci tu operuju len s predpokladom, ze chlap pojde prvy 😂😂 - a co ak umries prva ty ? Co bude mat chlap z tvojho bytu? Predpokladam, ze nic - tvoj byt budu dedit len tvoje deti, urcite ani tie jeho nebudu dedit z tvojho bytu. Cize v podstate ste si kvit. Co sa tyka prispievania do domacnosti - no ano ste v jeho baraku zadarmo - ty s dvoma detmi, ktore nie su jeho, cize prispievanie na elektriku/plyn a bezne opravy by bolo pravdepodobne na mieste. Fakt nechcem pocut co by tu stvaralo mk obecenstvo kebyze si tvoj partner nastahoval do tvojho baraku dve deti a svoju malickost a horkotazko by prispieval len na plyn a na elektriku🤔. Ty sa snaz setrit si a investovat aj do svojho, naozaj by bola velka blbost predat tvoj byt a jehobarak na to aby ste kupovali nieco spolocne - v podstate by to skomplikovalo omnoho viac tie majetkove vztahy kedze obidvaja mate predosle zavazky. Musis rozmyslat nad tym, ze vas spolocny majetok by nededilo len vase spolocne dieta ale vosli by do hry aj jeho a tvoje deti.
@obonova7 a v prípade rozvodu nemáš nič 🙂. Myslím, že to aj autorka rieši, čo keď budú od seba a ona tam vrazí peniaze.
@denkabemommy zas prerabka kupelne nie je taka extremna polozka, hlavne ked teraz profituje z toho, ze tam byva zadarmo a este aj ma peniaze z prenajmu. A tu kupelnu bude predsa uzivat aj ona a jej deti.
@belllinka nič také netvrdím. Jasné, že mi to príde normálne, ak prispeje do domu, v ktorom býva.
Pokial ma on dom v nornalnom stave, zmestite sa, mate to tam radi(jasne ze on ano)tak preco by sa on mal stahovat do ineho byvania - ved to je milion starosti navyse aby ziskal to co uz teraz ma. Ziadna pridana hodnota pre neho a este zrazu bude len polovicny vlastnik a v propade rozchodu ta bude vyplacat. No ved by bol blby keby do toho isiel len preto ze ty chces. Mas svoju nehnutelnost, mas kam odist v pripade rozchodu, mas vyhodu. A zas neinvestovat uplne nic do domu v ktorom zijes ty, tvoje deti, vase dieta by bola sedlacina. Aj ked ti nepatri. Obyvate ho, opotrebovavate atd.
Neriesila by aom pokial ten dom raz bude patrit iba jeho detom.byt by som dala do prenajmu a peniaze odkladala a.rozhodne by som ho nepredavala
@maximiliana ona si za byvanie plati - pise to.
prispieva na chod domacnosti, aj na byvanie.
riesi nieco ine.
Podla mna treba mu platit najom,aspon za tvoje deti a teba aspon 100 -150 mesacne ale s tym,ze to by bolo mimo energii vsetko co by si dala do domu a ty si svoj byt ries sama a dala by som na to zmluvu
Vychadzam z predpokladu, ze neplatis hypoteku, pripadne ju platis z podnajmu bytu.
Usetrene stovky eur mesacne by som investovala a urcite by som sa podielala na takych vydavkoch ako je rekonstrukcia kupelne. Bola by som rada, ze nemusim platit hypo na dom, v ktorom byvam.
Mam pocit, ze si spadla z nejakej jahody alebo co!!
Vsak tvoje deti budu dedit z toho bytu co mas a vase spolocne bude dedit aj z toho domu spolu s dalsimi surodencami.
Akoze co by si chcela? Tvoje deti su viac sko jeho? A ze sa podielas na energiach je uplne normalne.
Ked bude treba novy kotol alebo ja neviem co, tak neviem preco by si nemohla aspon troskou prispiet? Ci ty si budes ohrievag pre vas na sporaku?
Sa vrat do toho bytu a spolocne dieta si dajte do striedavky, co ak by chcel nieco odnteba zainvestovat do domu, kde byvas za iba to nutne, co je uplne v poriadku. Podaktore by tu kasirovali aj za opotrebenie domacnosti
Bývaš tam ty a deti len za energie, nie ste manželia, on je povinný živiť len vaše spoločné dieťa. Neviem, či máš príjem, ale bývanie pre vás len za energie je dosť veľký luxus. A čo bude patriť jemu z tvojho bytu? V prípade rozchodu máš kam ísť a rekonštrukcia kúpeľne. Bola by to vyššia suma ako by si ty a deti platili za nájom?
co ak bude chciet odo teba peniaze na opravy ? no samozrejme by si mala na nich podielat ved tam zijes a vsetko opotrebuvavas. predsa tam zijes zadarmo - podielanie sa na energiach nie je najom takze ano byvas aj s detmi ktore nie su jeho zadarmo.
ak mas ty svoj byt a on svoj dom ste si kvit. po kazdom podedia vase deti (to spolocne od oboch). ak tam planujes dlhodobo zit podielala by som sa aj na rekonstrukcii (opat - zijes tam aj ty s tvojimi detmi).
v pripade rozchodu ty nebudes mat narok na nic z domu, mas svoj byt (jedine ze si nejako osetrite to co vrazis do rekonstrukcie). kazdopadne z tej nehnutelnosti potom zdedi tvoje dieta ktore mate spolocne.
Ako vzdy, dolezita je rovnovaha.
Financovat mu nic nemusis, ved pises ze byt je bez hypoteky. Takze jedine naklady su tam na spotrebu a beznu udrzbu. Nezabudaj, ze byvat niekde musis, takze toto su naklady, ktore budes mat vzdy a vsade, ci je byt jeho ci tvoj.
Ja by som na beznu udrzbu prispievala, alebo teda nech sa to plati zo spolocneho uctu na spolocne vydavky.
Prerabku kupelne by som nefinancovala. Ale napriklad novu pracku by som kupila napol- zo spolocnych penazi.
Ak je v tom byte nieco, co ty chces zmenit a bude aa robit nove na tvoju ziadost - prispela by som. Ale po dohode, a pomernou ciastkou - v zavislosti na vyske platu jedneho a druheho, a ako spolocne hospodarite s peniazmi.
To, ze byt je jeho nie je dovodom na to, aby ste sa stahovali inam, ak sa vam tam inak paci. Ale davaj pozor, aby tvoj byt nechatral, pripadne aby si mala nasporene nieco keby si potrebovala odist.
Autorka,
Keďže si ťa neplánuje vziať alebo ty ho nechceš za muža, určite by som nevrazala žiadne peniaze napr na rekonštrukcie, čo sú tisíce ak nie desaťtisíce eur v dnešnej dobe.
On sa rozhodol s tebou bývať a mala by si prispievať na chod domácnosti len v pomere k svojmu príjmu.
Čo sa týka sťahovania, išla si do vzťahu a dieťaťa s určitým stavom, čiže buď to rešpektovať alebo sa osamostatniť a ísť tam, kde ti to s deťmi vyhovuje
Byť určite nepredavaj!!!!
Ja vidim ako jedine schodne riesenie na ktorom sa v buducnosti nebudete hadat to aby ste sa naozaj vzali a prepisali aj dom aj byt na vas oboch a obaja sa podielali na opravach ci domu ci bytu lebo budu vase spolocne a raz to podedia vase deti. To ze by ste sa vzali je prirodzene mate aj spolu dieta a tam by mal byt majetok spolocny a vsetky spolocne peniazky pouzivat tam kde treba - takto sa budete handrkovat, kto, kedy a preco by mal platit za toho druheho a len kalkulovat
Tu sa plati iba plyn a elektrika kazde 3 mesiace, ci by bol sam alebo ma tu nas stale by to bola rovnaka suma, cize takto platime pol na pol .. ja 200€ on 200€, ziadny najom sa tu neplati. Ja si platim aj svojim detom skoly atd .. Vyssie som spiminala, ze mame spolu dieta, cize financujem to s rodicovskeho prispevku a to co mi chodi na deti sirotske. Byt nemam v prenajme, moja mama tam ma dozivotne právo, je to vacsi komplet prerobeny 2 izbak .. ale ano, keby sa nieco stalo mam kam ist.. on ten dom dostal po rodicoch, sám si tu absolutne neprerobil nič, vyuzivali to tu 40 rokov pred tym ako som tu zacala byvat, cize urcite sme to mi tak neopotrebovali.. je tu vsetko povodne .. 40 rocna kuchynska linka. .. ja som kupila skrine, postele svojim detom jeho detom, on kupil spotrebice a na malovanie ... tu ide o princip, chce aj zateplovovat co teda stoji vela tisice eur, jemu sa nieco stane a co potom ja ? Ja by som z toho nemala ani ň, preto som sa pytala ako to osetrit, tak, ze ak dotoho nieco dam, aby som mala aspon na nieco narok, preco len tak niekto da do cudzieho majetku 10000 € ?
ale veď toto máte úplne ok nastavené 🙈 to nie je že ty nič nevlastníš, máš svoj byt... a peniaze na rekonštrukciu predsa nepýta, takže to nie je téma dneška 🤷 či pýta? to by už bolo iné... tiež by ma to nahnevalo na jeho mieste, že vymýšľaš, veď OBAJA máte svoje nehnuteľnosti, bývate v jeho, hypotéku vám netreba, prečo si teda komplikovať život?
@nin12345 my sa nehadame o plateni, vzdy nam to funguje tak ako ma, len prišla ta otazka na to co by mohlo byt v buducnosti, aby ozaj bolo niečo nase spolocne a samozrejme spolocne tak ze by dedili iba nase deti, ale pochopila som to tak, ze by to bola najvacsia somarina na svete
@zuzanka.zuzu mame to nastavene uplne topkovo, kazdy si plati to svoje, co sa tyka stravy, tiez je to viac menej pol napol, to ze kupi pre moje deti rozky chleba sunku, to jemu nevadi, zas aj ja jeho detom kupim.. ale to je toto vlastne jedno ...
Bola aj ta tema na zateplovanie a vyslo to cca na 20000 €

Ty investuj do svojho bytu, ten môžeš prenajat a on nech investuje do domu. Ale napr neviem koľko rokov spolu bývate ale napr ťa kúpeľňa sa vekom opotrebovaná. Ak máš problém dať polovicu tak si to ošetrite papierovo že si investovala do rekonštrukcie domu. Aj keď teda úprimne povedzme rekonštrukcia vykonaná pred x rokmi hodnotu domu nenavysi,len nova rekonštrukcia a to sa dá všetko papierovo osetrit
Ono na tieto veci treba myslieť dopredu predtým ako si založiť rodinu.
A áno dediť budú jeho deti.