Financovanie domu, ktorý nevlastním
Ahojte. Chcem pocut nazory.. no skratim to...
Ovdovela som, ostala som sama na dve deti.. po istom čase som si nasla nového muza, tiež s detmi, nejak slovo dalo slovo, tak sme spolu ostali do dnes a mame spolu už aj dieta.
No vcera sme sa dostali k takej teme vlastneho byvania... ide o to, že ja byvam u neho aj s detmi, kde absolutne moje nic nie je a nikdy nic nebude, manzelia nie sme a ani nechcem aby sme boli. No vcera sa nahneval velkom dost, vykrikal mi, ze som nevdacna. Naco ine byvanie, ked mame kde byt a mame strechu nad hlavou a nemusi splacat hypoteku? Trochu ma zaskocila jeho reakcia, hovorim mu este pred ja mam tiez byt (v inom meste), keby sme ho predali tak hypoteku by sme nemuseli brat ... a on mi povedal, ze on sa z dediny nechce nikam sťahovať, chce tam ostať ... ok tema skoncila, viac som sa o tom bavit nesla.. len teraz to chcem pocut aj s vasho hladiska, okrem toho, ze si platim za seba a deti, eltriku a plyn, tak co ak bude chciet odo mna peniaze na opravy ? Keby sa cokolvek do buducna stalo, zdedia dom jeho deti, ja by som zctoho nedostala absolutne nič. Da sa nejak pred tym ochranit ? Taktiez som rozmyslala o investicii na opravu kupelne, no ak mu dám polovicu, nikdy tie peniaze by som uz späť nevidela, nemozem financovat dom, ktori mi nepatri a nikdy patriť nebude.
Ako by ste to riesili vy ?
Celkovo sa mi zda tato diskusia az moc taka moj byt, jeho dom, moje deti, jeho deti neviem...
Svoje peniaze dávaj do svojej nehnuteľnosti, kľudne si zadováž ešte jednu nehnuteľnosť keď budú vhodné podmienky (budeš ju prenajímať).
On nech investuje do svojej nehnuteľnosti. Určite tam nedávaj peniaze.
Bežné náklady samozrejme 50% ty a 50% on.
Nejako sa zamotávaš. V úvode si písala, že si chcela predať svoj byt a aby ste si kúpili niečo spoločné. Čo si akože plánovala urobiť s mamou?
@nin12345 no ano presne by to tak bolo, isli by sme do bytu kde byva moja mama no patri mne, otec pred tym ako zomrel ho prepisal na mna s tym, ze mamina tam bude mat dozivotne pravo, cize to je uplne v poriadku
Ja si nenarokujem na jeho dom, ale tu je otazka ohladom prerabky jeho domu,v tom, zexak do toho vrazim na to zateplovanie 10000 € nikdy by som ich neuvidela, za prve nie sme manzelia, a za druhe ak by sa mu nieco stalo, vsetko bude jeho deti ktore ma z ex a 1 nase
@nin12345
Autorka ako vdova má vdovské, možno preto neuvažuje o manželstve
Naco vymyslas hluposti?? Mate kde byvat. Ty mas VLASTNU negnutelnost, co je uplne skvele. Nepredavaj ju kvoli tomu, aby ste si kupili spolicne. Na aku rit? Pri rozchode sa mas kam prestahovat a nie sa natahovat o polovicu noveho domu. Mate to uplne idealne zariadene. Na kuplne prispej, ved tam opotrebovavate nabytok, dom... Na zateplenie by som ale prispela malou ciastkou. Max 3- 5000e. Nie polovicou. Drahe polozky na zveladovanie jeho domu nech si plati sam. Mate to idealne nastavene, nepokaz si to. Pri rozchode budes rada, ze mas svoje.
@zmrzlinka2021 ano chapem len mi pride ta situacia prilis komplikovana a taka ze do buducna na tom budu vznikat nezhody
Cim dalej pises tym viac mam pocit ze si s nim len z vypocitavosti. Lepsie ako sa vratit k mame do bytu ne? Chlap asi neni uplny debil a drevak tak ho tolerujes. Neviem si predstavit takto zit a riesit ci jeho deti nezjedli nahodou sunku ktoru som kupovala mojim (priklad).
Ale tých 10tis na zateplenie domu si vieš právne ošetriť. Pretože ak sa tam 40r nič nerobilo tak investícia bude viac ako 10tis
@really8 nie je to z vypočítavosti, je to práveže podľa mňa veľmi triezve uvažovanie a za mňa palec hore 👍 autorka skôr hľadá tú hranicu kedy je to ešte príspevok na dom ktorý nikdy nebude jej ale obýva ho aj ona a patrilo by sa prispieť VS. kedy to už bude nenávraný dar do niečoho čo nie je jej a za tie peniaze by napr.mohla šetriť na vysokú pre deti 🤷
@zuzanka.zuzu tak iste má viac miesta v dome, ako sa ísť tlačiť naspäť do rodičovského bytu s tromi deťmi do jednej izby. 🙂
@belllinka ale veď vzťah nekončí 😀 čo ju už posielate do bytu? uvažuje do BUDÚCNA. a za mňa uvažuje rozumne
@zuzanka.zuzu ok, ja mam z toho taky pocit ze ide len o kalkul. Aj podla uvodneho opisu mi pride ze vsetko je to len z vypocitavosti. Hlavne teda cely tento vztah, do toho spolocne dieta aby sa nieco dedilo aj z domu atd.
I tak nechápem tú situáciu s bytom. Píšeš že je tvoj, že ho otec na teba prepísal, a čo mama? Tá nezdedila po otcovi svoj podiel? Či aj ona ho prepísala na teba? Kam si ju chcela šupnúť po predaji bytu? Celé nejaké divné.
@nyusika nie, neplati za byvanie... plati energie, ktore spotrebuju a to je rozdiel...a kedze maju aj spolocne dieta, tak snad bude po nom dedit aj to...
Ak sa nechce stahovat, tak mu navrhni teda, nech na teba cast domu prepise :D Spolocne byvanie, nemusi byt hned, ze budete sa obaja stahovat... a budete mat spolocne byvanie. Inak mate to v pohode nastavene, ty si nechaj svoj byt, ten prenajimaj, tam si investuj. Opravy by som riesila, max kozmeticke, poskodi sa nieco, atd. Ziadne rekonstrukcie. Nepyta od teba, ked bude, budes to riesit. Urcite zateplovanie by som na cudzom dome neriesila. Jedine, ze ok.. idem investovat, ale cast domu na mna prepises (ale ono bez manzelstva su tieto spolocne majetky riadna hovadina, a ak su deti tak duplom... )
@sense jeho dom sa rekonštrukciou výrazne zhodnotí. Jej 10 tis bude mať o päť rokov hodnotu tak možno 8 tis. Pokiaľ nie je spoluvlastník, určite by som takéto peniaze neutapala v cudzom majetku.
Inak to dedenie..
Na to by som sa nespoliehali. Byt môže prepisat na jedno z detí a to jej nemusí byť to Happy. Tiež aj kebyže dedia oba detí, vo ona má z toho? To už je ich majetok.
Ja co nerozumiem ty hovoris, ze ty by si predala byt on dom a ako chces predat byt v ktorom je tvoja matka este stale s dozivotnou tarchou???
@really8 vôbec nemám ten pocit, práveže presne ako pise
@zuzanka.zuzu pýta sa info, kolko prispievať je ok.
@autorka za mna je ok prispieť možno 1/4- 1/3 nákladov, závisí samozrejme co všetko by chcel opravovať a za koľko. Lebo kúpeľňu vieš opraviť za 10 ale aj za 30 tisic 😁 a co ďalšie chce opravovať. Zase povedzme si, uprimne, že opravovať by to musel predsa aj bez teba.
Autorka, ale ak by sa TEBE daco stalo, tak tvoj byt zdedia tvoje deti, krore mas s ex a to 1 vase spolocne. To mas taku istu situaciu aku si popisala, ze keby sa jemu daco stalo. Takto ako to mate urcite tvoje deti ziskaju viac ako keby ste predali tvoj byt a potom taz spolocnu nehnutelnost zdedilo vsetky deti. A ten jeho dom bude raz dedit aj to vase spolocne dieta, tak ja nevidim dovod preco by si nemohla investovat nieco aj ty. Mozno nie polovicu, ale nieco hej. Napriklad z novej kupelne budes profitovat aj ty a tvoje deti. Nevidim dovod preco by si ju nemohla aj ty financne podporit 🤷🏼♀️
Dobrá rada prenajať byť, I jej mama by mala úplnú radosť bývať s cudzími ľuďmi 😀 tiež nechápem, ako chcela autorka predať byt keď tam býva mama a má tam doživotné právo, akože tam bude bývať s novými majiteľmi? A tiež mi príde vtipné, že chce niečo spoločné, čo budú dediť iba ich deti. Jeho deti budú vždy dediči jeho majetku, to by musela jeho majetok vlastniť autorka, aby jeho deti po ňom nededili. Všetko ohľadom financovania si mali vyjasniť keď slovo dalo slovo a začali mať ďalších dedičov. A autorka rieši vrážanie peňazí do cudzieho domu, ktoré od nej momentálne ani nikto nepýta..
Stare zname - co je tvoje to je moje, a co je moje do toho ta nic 😅😅
Ja hovorim cely cas o buducnosti co moze byt 20 rokov +
A taktiez nehovorim o rozchode alebo rozvode, uplne si tu uz niektore domyslate svoje... tu ide o prerabku jeho domu a ani o ziadnu vypocitavost nejde, ja si ho vziat nechcem, cize ak by som bola vypocitava, vzala by som si ho asi nie ? Ja si nenarokujem na nieco co mne neptri ked svoje mam, ide o to, ze nechcem investovat svoje peniaze do niecoho, co nie je moje, a aj keby som teda investovala svojich 10 000 na prerabku domu, a partnerovi by sa nieco stalo, ja z tych penazi by som nemala nic, musela by som odtial odist, o to ide, ako to osetrit..
A ano, svoju polku mi prepisala aj mama, bolo to este pred tym ako som si nasla partnera... a hovorim o buducnosti 20+ rokov, ak by bol moj byt uplne prazdny. Na naklady elektrina plyn prispievam polovicou tak isto aj stravu maju podelenu, jedine co si on plati je rocna poistka za svoj dom a ja za svoj byt,
@really8 velmi hlupy priklad uvedení ohladom sunky, ktoru kupim mojim a zjedia to jeho, zas to neprehanaj a nehroť a nerob zo mna kravu, o tom tu ziadna rec nebola, neriesim vobec jedlo, ktore jedia moje a jeho deti, riesim jeho dom a to zateplenie a prerabku, ci ty by si dala prerobit niekoho dom za svoje a ked sa nieco udeje dostanes prd ?
@simca06022011 to su rady toto, ze nech prepise na nu....ty by si na priatela prepisala cast domu len za to, ze zaplati 10 t na zateplenie?
Ja autorka vôbec nechápem. Koľko máte vlastne detí? TY 2 plus jedno s ním a on má ešte nejaké svoje?
A samozrejme, že vypočítavá si. Máš vdovské a deti sirotské, preto sa nevydávaš, lebo by si prišla o peniaze.
@autorka nič si tu z niektorých komentárov nerob. Už ich chcem vidieť, ako by platili prerabku, kde sú vlastne "v najme". Je to o požadovanej výške investície, o nicom inom. A na tom sa musíte dohodnúť iba vy dvaja. Aspoň za mna, polovicu by som ale určite neplatila. Zvyšok závisí aj od toho, ako máte podelene iné výdavky, napr.vylety, dovolenky a pod.
Na co by si si ho brala? Ved dom by ti aj tak nepatril a prisla by si o vdovske. Lahke pocty. A ide o financovanie niecoho co zdedi aj tvoje dieta.

No podla mna by to nebola somarina mali by ste to mat spolocne a vsetky otazky aj ohladom buducnosti, aj prerabky, aj deti by boli vyriesene. Neviem teda kolko mate deti dokopy ale vsetky by dedili tym padom rovnako nie? A keby sa mu nieco stalo tak neviem ty pojdes so svojimi dajme tomu 3mi detmi do 2 izbaku ku mame? To je celkom nerealne. Preco sa vlastne nechcete zobrat?