Financovanie hypotéky - spoločné bývanie s priateľom
Uz viackrat sa tu rozoberala tema financovania domacnosti, ak jeden z partnerov u ktoreho sa byva ma hypoteku - zatial som si vzdy precitala 99% zhodu na tom, ze platiť partnerovi len polovicu nakladov a v ziadnom pripade hypoteku.
No a teda, ten moj aktualne byva u mamy a neplati jej nič, sem tam nieco nakupi. Ma byt, ktory dal do prenajmu lebo v nom byvat sam nechcel. Ja byvam sama vo svojom byte. Kazdy mame hypoteku. On by si to predstavoval tak, ze pojde byvat ku mne a:
- bude dostavat 400€ za prenajom svojho bytu, pricom naklady s nim spojene su 300€, stovku ušetrí,
- mne zaplatí polovicu nákladov mimo hypotéky - cca 70€
Mne to príde divné, 4 roky financujem svoje byvanie sama aj si viem odlozit, nepotrebujem spolubyvajuceho kvoli tomu aby znasal polovicu nakladov (tie mam inak so vsetkym necelych 400€). Ale pride mi divne, aby sa ku mne nastahoval dospely pracujuci chlap, byval za 70€ a este si usetril stovku z toho ze svoj byt prenajima. Blika mi kontrolka uz len preto ze nic dlhodobo neplati ani mame a je na to takto zvyknuty, a to mame obaja 30. Povedala som mu ako priklad, ze teda mozeme ist byvat aj k nemu, ze ja dam svoj byt do prenajmu, budem mat prijem a jemu dam polovicu nakladov na byvanie a tento variant sa mu nepozdaval, ale v opacnom pripade je to ok. Nezda sa vam to divne? Ja som byvala predtym v podnajmoch a teda menej ako 430€ ma nestal ziaden, preto si myslim ze dat 200€ na spolocne byvanie by nemal byt problem. Co myslite vy?
@zmrzlinka2021 @katkine_terapie vidim, ze sa vas to oboch dotklo 🙂 Autorka nikde nespominala, ze sa planuju brat. S takymto chlapom by ziadna normalna zena o sobasi neuvazovala a ano, partneri sice su, ale legalne ich nespaja absolutne nic a teda nevidim dovod, preco by niekto mal byvat v cudzom byte za 70 eur. Vlastnili ste niekedy same svoj vlastny byt?
Zdanovanie do toho tahat je celkom vtipne, tych 70 eur potom zdanovat nemusi? Ci ona ma robit charitu len preto, ze su vo vztahu a nechat ho tam byvat zadarmo, zatial co on na svojom vlastnom byte este aj stovku mesacne zarobi?
Keby bol ten jej priatel muz a nie mamin cecok, mohol by byt rad, ze moze byvat s priatelkou za 200 eur a nie niekde v podnajme za 400. Budem sa opakovat, ale platit niekomu len polovicu energii je trapne - ci je to zena alebo muz. Keby bol PN, mal nejake docasne financne problemy, nepovedala by som ani pol slova. On je ale zgrlos, nic viac, nic menej.
Ak by to bol vazny vztah, tak by mu bolo jedno ci ti zaplati 200e alebo 70e. Proste chcel by s tebou byt, ratal by s tebou do buducna, a teda nevadilo by mu prispievat, lebo by ratal, ze raz to bude vase spolocne. Ale ak sa takto vykruca, tak z jeho strany nejde o nic vazne. A naozaj si myslim, ze spolocne byvat by mali ist ludia, ktori to spolu myslia vazne.
@azzflo ty zdanujes naviac to, co nakupis v obchode? Zdanujes este zvlast ucty za energie? Nie, to uz zdanene mas na blocku/faktúre. Ale ak prenajmes byt, tak to zdanit musis. A ona mu ho podla tvojho navrhu bude prenajimat. A tym padom podla zakona by mala zdanovat. A ano, vlastnim nehnutelnosti.
Dajte rovnaku sumu (400€ dajme tomu) na jeden ucet a z toho platte fond oprav, elektrinu, vodu,plyn, smeti, internet, drogeriu, nakupy. Hypo si ty zaplat osve
Uz som sa tu raz k takemuto prispevku (opacne garde) vyjadroval, a zvozili ma pod holu zem. Som za transparente financovanie vo vztahu - podla mna je to dobra vec aj do buducna. Ja by som to nevolal prispievanie na hypoteku. Je jedno akym sposobom si byt ziskala. Proste by ti mal platit najom. Povedal by som mu - ze pozri, toto su trhove najmy - ja na tebe samozrejme nechcem zarabat, ale mam s bytom naklady a tie do istej miery (50% mi pride vela, kedze ty zarabas na zhondoteni bytu - ale 35% mi pride fer) prenesiem na teba. (a to su aj naklady na hypo) a to je cca (kamaratska / milenecka cena) xxx EUR. A ponukam ti opacne garde - podme byvat do tvojho bytu a moj prenajmem.
ZA 70 eur bývať to by bol každý taký múdry, ved plyn voda, elektrika udržba bytu niečo stoja teraz jedlo.Mňe by blikala kontrolka ma hakabarkavo že mať doma chlapa ktorý by mi daval minimum píšeš býva u mamy nič neprispieva mame a čo jeho mama má všetko zadarmo.Je nezrelý do vzťahu.Opačne by to chcel že TY k nemu ale ON k tebe už vymyšľa kašli naňho.A jedlo bude platiť kto či TY.No pána takých špekulantov ako je ten tvoj by bolo.Nech si býva u mamy a TY bývaj vo svojom.
Inak kto z vas dvoch je iniciatorom spolocneho byvania?
Není šanca že reálne náklady by si na neho mala len 70e... To možno ty toľko platis sama delene 2, ale keď tam budú bývať dvaja ľudia môže to byť pomaly 2x toľko za vodu elektrinu plyn atd... Ti pride nabudúci rok potom kvalitny nedoplatok... Aj na to mysli 🙏
Jedna vec je, ze ked tam budete byvat dvaja, tak naklady sa zvysia, cize ok nech potom plati polovicu. Druha vec je, ze bude uzivat vsetky tvoje veci, cize mne by bolo trapne neprispiet aspon nieco navyse mimo nakladov. Nikto nehovori a ani ty od neho nechces aby ti splacal hypoteku 🤷🏼♀️
Podla mna je vychcany a este aj zvyknuty na mama hotel, cize aby za tych 70e nevyzadoval este aj full servis oprane, upratane, navarene 🙈
Ja by som sa s nim do stahovania nehrnula, ponukla si mu aj opacnu alternativu, ze budete byvat u neho a to sa mu tiez nepacilo 😂
Za 70 eur byvat? Ved prenajom garaze dnes stoji viac 😀
Poviem ti pravdu, mne by stacilo keby moja zalohova platba za plyn bola 70 eur. To by som bol zrejme vysmiaty od ucha k uchu a nie ze mat strechu nad hlavu za 70.....
" If you're not generous when it's difficult, you will not be generous when it's easy. Generosity is a function of the heart, not the wallet."
Kalkulujete tak trochu obaja, ale priklonim sa na stranu zien a suhlasim, ze v tomto pripade viac kalkuluje on. Myslim, ze toto ani nie je tak vec penazi ako principu a "vychcanost" je vseobecne neatraktivna vlastnost.
Je tam toho viac na co by si si mala davat pozor, ale ja osobne si myslim, ze by ste spolocne byvanie mali prehodnotit. Podla mna vobec nie je zrely na taky krok.
- prenajima byt pricom mame neplati skoro nic
- namiesto racionalnej diskusie ta obvinuje, ze potrebujes "splacaca" hypoteky hoci si samostatna
- chce ist byvat doslova za drobne. Chce sa doslova len zviest. Ak by ste boli skutocne partneri tak by ste hladali moznosti ako spolocne bohatstvo kultivovat a nie ako vytrieskat jeden z druheho co najviac.
Zotrvat s nim mozes, ale po svadbe to veru lepsie nebude. Snad ta tu neuvidime medzi autorkami ktore sa stazuju ako im muz vydeluje peniaze a do konca mesiaca musia obracat kazde euro.
Ze byvat za 70 eur na SK......😂😂😂😂😂😂😂
Nie je on tak nahodou Stand-up komik?
Moj nazor ostava nadalej: platit polovicu nakladov bez hypo. Hypo si ma splacat ten, kto vlastni nehnutelnost.
Ak to vyjde dokopy na 70eur, tak 70 eur. Hoci predpokladam, ze v tejto sume ste neriesili este vydavky na stravu a drogeria... alebo ste sa dohodli, ze vsetko ostatne spojene s beznym byvanim si kupujete zvlast?
@vlastnynazor len tu treba podotknúť, že zatiaľ čo ona si bude splácať hypo sama. Jemu bude hypo splácať nájomník...čiže už toto nie je fér
Ale tak mne toto nepride AZ TAK ZLE. Mozno tam ma spolahlivych najomnikov (co niekedy je problem najst)-hoc sa mi zda ze dako zalacno byvaju.
S holymi rukami sa ti na krk nevesa (ma svoju hypo, byt).
Mozno je tvoj byt krajsi, lepsia lokalita. Vsak zas nie je to daky 'dement' ze ti byt vybyva do dezolatneho stavu, nie? Sama uvidis ci aj pracku opravi, vymaluje...a pod.
Cize ste si kvazi vo vsetkom zarovno.
No nevidim to az tak cierno popravde. Ak nema ziadne ine zavazne vady, po financnej stranke ste idealny par na budovanie rodiny/spolocneho majetku casom.
Zas ak na tom najme 'zarobi' stovku...to nie je tisicka, nic co by treba prekalkulovavat.
Ale toto je hlavny kamen urazu....ci? Byt bude splacat "jemu" najomnik. Nemalo by to byt po spravnosti "nam"?
Ja neviem co za dynamiku maju nastavenu vo vztahu, ale je ocividne, ze kazdy kope sam za seba.
Ak mam byvanie ja a priatelka tiez tak logicky vychadza, ze sa jedno prenajme a extra prijem sa vyuzije na zvysenie zivotneho standardu.
Ak by sla byvat ku mne tak samozrejme by bola "u nas" nie "u mna" 🧐.
Autorka by si mala vyjasnit ci si berie do bytu podnajomcu alebo vyzierku pretoze "kazdu chvilku jeden taha pilku" tu niet ani chyru ani slychu.
Obaja by mohli profitovat z sucasnej situacie len sa akosi divaju viac na vlastny blahobyt nez na spolocny 🤷🏻.
To mi ako partnersky zvazok nepride.
@hopsadobrandejsa tak ja to beriem z právneho hľadiska. Aj keď sa zoberú, stále to bude byt jeho a jej byt bude iba jej. Ich vzťah neriešim
@sasa1310 hovorim za seba moj nazor. Keby mam v mojom byte priatela, tak moje uvazovanie je, ze polka z najmu a beznych nakladov spojenych s bytom. Byt je moj = hypo splacam ja.
To uz potom podme do situacii, ze napr. chlap robi dajme tomu v skolstve (nie riadiaca pozicia), setril ale tak z ucitelskych platov nevydalo a zil v podnajme. Cize uvazovanie je, ze ok polka najmu a beznych vydavkov spojenych s bytom alebo mam byt vychcata a brat to tak, ze ved rovno nech mi zacvaka sumu, co by platil ako podnajom u cudzieho? A naopak keby bol zamoznejsi, a prenajimal napr.3 byty, tak si rovno vypytam polovicu zo zisku z jeho 3 bytov?
Ja by som pytala polovicu nakladov a beznych vydavkov spojenych s byvanim. Uz tym by som vlastne usetrila, tak naco na vlastnom priatelovi chciet parazitovat.
No ako podľa mna je to normálne ale hlavne aby si uvedomil že bude aj spoločne nákupy platiť, jedlo, hygienické potreby, upratovanie a podobne že ak chce aby si to kupovala a riešila iba ty tak bude musieť platiť viac alebo potom bude platiť polovicu nákupov
@vlastnynazor pozri, môžu to urobiť opačne. ísť bývať k nemu a ona prenajímať, aby jej platili hypotéku. To ale on odmieta. Keď má mesačnú splátku napr. 600 eur, ktorú mu spláca nájomník a k tomu má ešte 100 eur k dobru, tak to je celkom dobrý profit ísť bývať ku priateľke a dávať 70 eur
Nesúhlasila by som, lebo budeš mat viac nákladov ako teraz keď budete dvaja. Plus ešte aj menej súkromia🙂 viac upratovania, viac prania, viac bordelu... opotrebovava sa ti byt atď.... proste XY veci by sa našlo. Ja by som sa dohodla na primeranom príspevku na bývanie. Napr 150-200eur mesačne, hypo by som neriešila. Prostr to je mimo hypo. Späť bude b tvojej posteli, tspotrebuce, kúpeľňu tvoju používať. Keď to neberi3 do úvahy, nech si derie svoj byt. Na jeho vyhovorky ohladom rozchodu, ty tiez vies povedat, ze tebe ostane "kopec veci na opravu vymenu", kedze tgoj byt sa uziva. Ved ked chce nastahujesnsa za 70eur k nemu :D ved 2i byť ktorý mame ma cca 200eur iba náklady🙂) a to tam býva 1 osoba. 70eur je smiesna suma 🙂)
Ale teda ja by som utekala.od muža ktorý je mamickin tutko, už by som sa viac nenechala chytiť do toho trojuholníka. Nech bývajú spolu a šetriť si môžu do ponožky🙂
Mňa by zaujímalo, keď ste chceli (chcete) byť spolu doteraz (aj na noc) že v ktorom byte ste? Stále u Teba? Alebo pri jeho mame? Alebo ako?
Ak stále len u Teba, tak by som toto stopla a hneď sa ukáže, či má záujem byť s Tebou a seriózne riešiť svoju bytovú otázku, alebo nie.
K téme financií: ak to chcete silou mocou férovo, daj svoj byt tiež do nájmu, verím že 100€ Ti z nájmu zvýši. S priateľom si spoločne prenajmite iný byt, nájom na polovicu a vybavené. Ak by ste našli byt za 500€ (napríklad), Tvoja polovica nákladov je 250€, a ešte odrátam zisk 100€ z prenájmu Tvojho bytu, tak budeš bývať za 150€. V porovnaní s Tvojimi terajšími výdavkami skoro 400€ ....
Ale on na toto najskôr nepristane, prečo by mal platiť 250€, keď teraz byva u mamky zadarmo.....
Kontrolka blika opravnene…miestami to vidim az na vystrazny majak. Je to vychcany … nechcempovedatco 😱
Pozri sa na to aj takto: vzhľadom na vás vek a kariéru a pomery, ak by ta zajtra požiadal o ruku, chcela by si takého manžela?
....ja len ci toto s ním nieje strata času
byvam v manzelovom byte, byvala som v nom aj ked manzelom nebol a je jedno ci by on byval v mojom alebo ja v jeho nevidim dovod, preco by som mu mala uhradzat polovicu hypoteky 🤷♀️ ten byt nie je moj a nikdy nebude, jeho majetok, jeho hypoteka, takze ano od zaciatku som mu davala polovicu nakladov na byvanie bez hypoteky, plus domacnost ako taku sme financovali spolu (stravu, cistiace prostriedky...)
sorry ale mne pride vychcane chciet od partnera, aby platil najom ako pri komercnom prenajme
ale zasa raz tu na Modrom Koniku mame dvojity meter, lebo to je chlap, nedavno tu bola rovnaka tema v opacnom garde a autorku presviedcali, aby mu v ziadnom pripade na hypoteku neprispievala
Je divny,baj baj..
Proste normálna vec 1/2 tebe akoze drbe mu??
Myslíte inak, že sa autorka príspevku ešte nejako vyjadrí? Od stredy ani ťuk... ja len že potom je táto diskusia absolútne bezpredmetná.
@katkine_terapie to bol for, ze?
Podľa mna by ste spolu byvat nemali,partneri s výhodami môžete byť aj takto, ze kazdy s bývaním inde.
Ku mne keď sa sťahoval (vtedy priateľ) tak som nevytahovala kalkulačku a nezačala prepočítavať... Vedeli sme, ze spolu chceme byť a bude to naše bývanie... Priznám sa, ani si nepamätám, ci a koľko mi v tej dobe 'prispieval'.. Teraz uz ako manželia sme si kúpili svoju nehnuteľnosť a tiež nemáme výdavky na cent rozdelene.... Proste niekto platí to, niekto hento.
Ja by som si nedovolila sudit z tvojej správy, ze je vychcanec, pretože kalkulujete obidvaja. Ak by som si o svojom partnerovi myslela to co ty, asi by som s takym človekom byt nechcela.

Pre mna je trapna ta suma 70eur, preco to aspon nezaokruhlite. Ak da 100 eur mesacne na najom, da viac na stravu, pozve na veceru, obcas zaplati polovicu tvojej, ci celu tvoju dovolenku, tak je to ok. Skor rozmyslaj, co urobite v pripade, ak pripadne pojdes na matersku, co potom. Vtedy platit hypo zvladat nebudes.