icon

Financovanie hypotéky - spoločné bývanie s priateľom

24. máj 2023

Uz viackrat sa tu rozoberala tema financovania domacnosti, ak jeden z partnerov u ktoreho sa byva ma hypoteku - zatial som si vzdy precitala 99% zhodu na tom, ze platiť partnerovi len polovicu nakladov a v ziadnom pripade hypoteku.

No a teda, ten moj aktualne byva u mamy a neplati jej nič, sem tam nieco nakupi. Ma byt, ktory dal do prenajmu lebo v nom byvat sam nechcel. Ja byvam sama vo svojom byte. Kazdy mame hypoteku. On by si to predstavoval tak, ze pojde byvat ku mne a:
- bude dostavat 400€ za prenajom svojho bytu, pricom naklady s nim spojene su 300€, stovku ušetrí,
- mne zaplatí polovicu nákladov mimo hypotéky - cca 70€

Mne to príde divné, 4 roky financujem svoje byvanie sama aj si viem odlozit, nepotrebujem spolubyvajuceho kvoli tomu aby znasal polovicu nakladov (tie mam inak so vsetkym necelych 400€). Ale pride mi divne, aby sa ku mne nastahoval dospely pracujuci chlap, byval za 70€ a este si usetril stovku z toho ze svoj byt prenajima. Blika mi kontrolka uz len preto ze nic dlhodobo neplati ani mame a je na to takto zvyknuty, a to mame obaja 30. Povedala som mu ako priklad, ze teda mozeme ist byvat aj k nemu, ze ja dam svoj byt do prenajmu, budem mat prijem a jemu dam polovicu nakladov na byvanie a tento variant sa mu nepozdaval, ale v opacnom pripade je to ok. Nezda sa vam to divne? Ja som byvala predtym v podnajmoch a teda menej ako 430€ ma nestal ziaden, preto si myslim ze dat 200€ na spolocne byvanie by nemal byt problem. Co myslite vy?

Strana
z3
taja567
27. máj 2023

Vaše hypotéky by som vôbec neriešila, každý totiž vlastníte svoju nehnuteľnosť, ktorú splácate,v tomto smere si nieste nič dlzni. Nerieš ani to, že býva u mamy, spoznali ste sa, keď to už tak uňho fungovalo a byt mal v tom čase už taktiež v podnájme, je jasné a logické, že mu to pomáha splácať hypotéku, je to možno uňho dobrá investícia, nič zvláštne, ver mi. Môj názor znie asi takto, pokiaľ bývate spolu v tvojom byte , mal by ti dávať polovicu nákladov na energie + nájomné a podieľať sa na strave. Pokiaľ ta však "navštevuje" v tvojom byte len sporadicky a väčšinu mesiaca býva u mamy, nemal by ti prispievať ničím, maximálne sa podeliť o náklady na stravu. Pokiaľ sa máte radi, nespekulujte, kto má aké výhody s platením hypotéky, myslím si, že máte vek, kedy by ste sa mali alebo teda mohli posunúť vo vzťahu ďalej, versuz spoločne bývanie, svadba atď. Každý zrejme mate radi to svoje pohodlie, svoj životný štýl, inak by ste uvažovali napr. o predaji vlastných nehnuteľnosti a kúpe jednej väčšej spoločnej, tým by sa vaše "po dozrievanie" kto ma aké výhody definitívne ukončilo. Držím palce v riešení.

elly11
27. máj 2023

Toto mame aj my s mojim partnerom.
On kupuje dom (hypo naňho).
Ja mam svoj vlastný byt, ktorý budem prenajímať.
Nastahujem sa do jeho domu a budem mu platiť nájomné (toľko co súčasne, t.j. nájom za mňa a syna, plus odkladanie si na možné väčšie nákupy a pod.)
Ja nič nestratím a jemu pomôžem zvládať platiť nás spoločný dom.
Bola to dohoda, s tým, že ja si svoj byt nechám, on svoj súčasný byt predá.

Aby sme nemuseli meniť hypotéky a prísť tak o nízky úrok ešte z minulého roka.

Ty máš situáciu takú, že ja by som šla úplne do nového nájmu. A svoj byt by som prenajala tiež.
Nech to mate fifty fifty.
A ked nebude súhlasiť, mrzí ma to, ale asi to nie je ideálny partner pre teba

Resp navrhni mu, že dobre, pôjdete bývať do tvojho, ale bude platiť 200. Hotovo. A keď nie, tak opäť, nie je ideálny partner pre teba.

Mrzí ma to, je to hrozne keď ide o peniaze 😔

kristiii
27. máj 2023

Ja nevidím problém v tom, že ti nechce platiť polovicu hypotéky, ale v tom, že vieš, že býva zadarmo u mamy. Že občas niečo nakúpi..ak býva len s mamou, mal by platiť väčšinu nákupov, keďže ako chlap preje určite viac než mamina. Plus voda, elektrika..z tohto dôvodu mi vychádza ako vychcanec, nie preto, že nechce splácať tvoje. Ak by si sa aj napriek tomu rozhodla si ho k sebe nasťahovať, najprv riadne navýš zálohové platby na vodu a elektrinu a až to delte napoly. A žiadne také, že občas nakúpi.

lucilaines
27. máj 2023

No ja neviem, ja som bola v podstate v identickej situacii a prislo mi to ok. Ako prva som kupila byt ja na hypo. Nastahoval sa ku mne partner. Platil mi polovicu nakladov, to je vsetko. Dohodli sme sa, ze tovnaku sumu ako ja platim hypo, on bude mesacne ukladat na stavebne sporenie. Ak zostaneme spolu, pouzijeme to na spolocnu nehnutelnost, ak sa rozideme, jemu zostanu uspory, mne byt. Po case sa z toho kupil maly byt na prenajom na partnerove meno. Nakonic sme sa vzali, predali byty a kupili si jeden spolocny. Tak skus navrhnut nieco podobne. Nech ti plati polovicu nakladov a tu stovku co mu zostava plus mozno nieco este navyse nech uklada na nejake stavebne sporenie, ktore bude k dispozicii vam obom neskor, ak spolu zostanete. Ono ani ja by som nikomu inemu hypoteku neplatila.

taja567
27. máj 2023

@elly11 podobný prípad, akurát si myslím, že nieje na mieste, že píšeš "vás spoločný dom", je to a bude vždy len jeho dom, pokiaľ predal svoj byt a kúpil "svoj" dom a platí svoju hypotéku. Vieš, to ze ty mu dávaš za seba a za dcérku peniaze za energie, to nieje pomoc preňho, lebo keby žil v tom dome sám, mal by nižšie náklady, myslím to v dobrom. Tvoje rozhodnutie nechať si svoj byt oceňujem, to je dobra voľba, pokiaľ je vylucnym vlastníkom domu len partner. Ak môžem, dám ti radu, všetky spoločne náklady na zariadenie domu, si "odobri" nejakým spôsobom, lebo keď rto nebudeš mať z partnerovej strany potvrdené, že si mu napr. dala polovicu peňazí na chladničku a pod., nikdy by ti nebol povinný v prípade rozchodu dat ani cent a to by boli pre teba stratené peniaze.

taja567
27. máj 2023

@taja567 máš synčeka nie dcerku🙂

chillibubble
27. máj 2023

mne to pride tak, ze ti vadi ze on bude byvat v podstate zadarmo(z jeho prenajmu zarobi este 100€ a tebe da 70€, 30€ ma este k dobru). tak neviem ci toto je na vazny vztah, ked "zavidis", ze si to vie zariadit a byvat zadarmo. mne by ale vadilo to, ze byva s mamou a neplati jej nic. tu by mi blikala kontrolka.

tiez som za napad ist byvat do spolocneho podnajmu a dat tvoj byt do prenajmu. ako ti tu niekto vypocital, mohlo by ta to stat 150€-250€ mesacne. kazdy by ste mali svoju hypoteku a ak by ste sa rozhodli vziat, byty by ste mohli predat a kupit spolocny byt/dom. v bsm by ste mali vsetko spolocne a v pripade rozvodu by si dostala tu cast, co si do byvania vlozila pred manzelstvom.
inak za mna vobec nie je na skodu mat "zalozny plan". kolko je tu prispevkov, ze zeny nemaju kam ist, nemozu sa teda rozviest a trpia v nefunkcnom vztahu. chlap ich podvadza, alebo sa s nim neda zit, pripadne ich psychicky/fyzicky tyra... zivot je rozmanity, nie kazdemu vide laska na cely zivot. ostat potom v 40-tke s 2 detmi v podnajme alebo nemat vobec kam ist je horsie, ako dopredu mysliet na rozvod/rozchod, ktory nastat nemusi....

zmrzlinka2021
27. máj 2023

@elly11 ak nebudeš na liste vlastníctva, nie je to váš spoločný dom. Tvoj priateľ s tebou v podstate vybabral. Má nájomníka, ktorý mu poskytuje sex a domáce práce, a zníži náklady na dom.

angela85
27. máj 2023

Akoze mne sa to zdá fér,platiť energie napoly plus strava a drogéria tiež tak nejak napoly. On nemá čo platiť tvoju hypotéku,keď sa rozhodnete ísť od seba,z bytu ti nezoberie.

sense
27. máj 2023

@elly11 právne ale ten dom nie je tvoj len jeho, pokiaľ nie sú na liste vlastníctva

slecnazkosic
27. máj 2023

Ja som mala podobný vzťah no ukončila som to, pretože nevedela som si predstaviť budúcnosť s ním. Býval u mňa 3týždne v mesiaci a dal mi 100-150€ na stravu a inkaso. Za inkaso + internet platím 190€ mesačne. A keď som naznačila, že to je málo, tak vraj mám viac šetriť aby som menej míňala na stravu. Povedala som OK, nebudem ti kupovať proteinové jogurty a tyčinky a ani energetické nápoje a hneď sa zníži počet 🤷🏻‍♀️Potom som sa na to vykašlala a kupovala len základné veci čo k vareniu potrebujem. Otvoril chladničku vraj tam nič neni. No nie pretože sama financovať to nebudem.

sashabb
27. máj 2023

@elly11
"On kupuje dom (hypo naňho)."
"Ja nič nestratím a jemu pomôžem zvládať platiť nás spoločný dom."

Toto sa trochu vylučuje, či? 🙄

zltalienka
27. máj 2023

@zmrzlinka2021 zaujímavý pohľad. V momente keď zameníme muža za ženu a ženu za muža (ako v pripade autorky), tak to už nie je o "najomníkovi, čo poskytuje sex" a možno aj domáce práce a zníži náklady na bývanie?

sasa1310
27. máj 2023

@elly11 ako si na to došla, že jeho dom bude váš spoločný?

opica_skorica
27. máj 2023

@hopsadobrandejsa tvoju mudrost sice po anglicky, ale odlozila som si ju.

vlastnynazor
27. máj 2023

@sasa1310 70eur predpokladam je polovica z najmu, o tom ako sa dohodli platit stravu a ine bezne vydavky (nie hypoteku) autorka nepise, alebo som si to nevsimla.
Ale ked citam tie prispevky, tak ma udivuje, ze ked pise zena, ze priatel chce, aby v jeho byte platila aj polovicu hypoteky, tak odpovede su = v ziadnom pripade a naopak ked zena chce, aby jej priatel platil polovicu aj z hypoteky, tak odpovede su = samozrejme, ved tam byva tiez...
Tak ja koncim s citanim tejto diskusie, lebo fakt som si nemyslela, ze dokazeme mat iny nazor na tu istu situaciu (len v zavislosti od toho, ci ide o zenu alebo chlapa).

elly11
27. máj 2023

@sasa1310 tak sa o tom rozprávame. Všetko čo doňho chceme konzultujeme spoločne. A najmä, nešli by sme do toho keby sme si neboli istí ze to tak chceme.
On nerozhoduje o ňom sam. Pýta sa ma na všetko. Vybrala som ho ja. Jemu sa páčil tak sme do toho išli. To vidíš, cítiš, že to tak ma byt. A keď budu úroky lepšie, hypotéku si môžeme zmeniť a prepísať na oboch. Momentálne je to takto najvýhodnejšie.

elly11
27. máj 2023

@sashabb
Asi som to nevysvetlila dobre.
On kupuje dom.
Ja si svoj byt nechávam.
Platiť budem ale v dome rovnako ako v súčasnom byte.
Takto som to myslela.

elly11
27. máj 2023

@taja567 áno, bavili sme sa o tom.
Spoločný dom som to nazvala ze ho berieme ze je náš . Jasne, že po formálnej stránke je jeho.
Momentálne je to najvýhodnejšie riešenie.
Ďakujem ale za tipy ☺️

elly11
27. máj 2023

@zmrzlinka2021
Haha.
Áno, aj takto sa to dá vysvetliť.
Ale nejdem do domu s nim nasilu, ale dobrovoľne.

elly11
27. máj 2023

@sense toto ovládam až veľmi dobre 😉 ale dakujem za názor

sasa1310
28. máj 2023

@vlastnynazor o príspevkoch, kde píše žena rozdiel nie je. Nikde inde nemala žena vlastnú hypotéku, ktorú jej splácal nájomník. To je trošku dosť rozdiel.

zmrzlinka2021
28. máj 2023

@elly11 dôležité je neinvestovat tam žiadne peniaze. Je to cudzí majetok a ste zatiaľ len frajeri

sashabb
28. máj 2023

@elly11 netreba vysvetlovať napísala si to dobre. ON kupuje dom, hypo bude na neho, čiže ten dom bude vždy iba JEHO. Je jedno, že ty ho budeš pokladať za váš a je bezpredmetné, že ty máš svoj byt.
A keď budú lepšie úroky a hypo budete riešiť na oboch, dúfam, že potom poriešite aj dom na oboch.

lapersefona
11. nov 2023

Je to využívanie. Hľadaj si manžela a nie frajera na spoločné bývanie. Vieš si predstaviť mat s nim dieta ked uz teraz takto kalkulačke? Keny si bola na materskej očakával by od teba ze ti budes z rodiča ku splácať hypo a nájom?

findomatej
19. jan 2024

Ako ste sa teda dohodli? Bývate spolu?

autor
19. jan 2024

@findomatej rozišli sme sa

dadushka007
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3