Finax inteligentná peňaženka

luckastar
1. okt 2021

Zdravím, zachytila som novy produkt finax peňaženka ako alternatíva k sporiacemu účtu. Má s ňou niekto skúsenost?
Ďakujem krásne 🙂

jakubvojcik
1. okt 2021

@luckastar Dobrý deň, nie je to zlé ale sú za mňa aj lepšie produkty na trhu. Výnos je okolo 1,8% po odrátaní poplatku, čo nie je zlé na krátkodobé investovanie, ale ako vidíme napríklad tento rok tak by to nepokrylo ani infláciu.

Tak jeden taký hlavný konkurent ktorý má napadá je IAD realitný fond, takisto minimálne riziko a ešte menšia volatilita ako pri Finaxe, výnos okolo 3,5% v čistom každý rok posledných 5 rokov a od založenia cez 5%.

Pri finaxe ledva vykryjete infláciu a tu by ste mali ešte 1-2 percentá k dobru a máte to aj likvidnejšie (3 pracovné dni na účet nie týždeň). Jediné čo, je tam vstupný poplatok štandardne 3% ale dá sa obísť.

hellwant
1. okt 2021

@jakubvojcik IP od finaxu je iba na vykrytie inflacie, ale áno, tým, ze stupla inflacia, trochu by ste boli v mínuse, keď odratame aj poplatok za vedenie účtu. Nepochopil som tento ich produkt, keďže si môže u nich človek dať rôzny pomer dlhopisov a akcii, keď chce pokryť inflaciu, tak dam 20% akcii a 80% dlhopisov. Aj tak musíte pri výbere ak nechcete platit daň zo zisku rok držať. V čom má byť jej výhoda. Likvidita do týždňa, to maju všade.

luckastar
autor
8. okt 2021

@hellwant ďakujem krásne 😃 vy aj využívate tento produkt?

luckastar
autor
8. okt 2021

@jakubvojcik ďakujem krásne za info. Slovenské realitné podielové fondy mi nie sú veľmi sympaticke. A v nehnuteľnostiach mam už dosť majetku, čiže mi to nepríde ako alternatíva k Finaxu.

jakubvojcik
8. okt 2021

@luckastar áno každý má asi inú šálku kávy. Ale do Finaxu by som si dal ak už tak iba finančnú rezervu napríklad na 1 rok alebo 9 mesiacov a zvyšné peniaze investoval dlhodobo (na dôchodok, pre deti na štart do života, kúpu nehnuteľnosti v staršom veku atď...).

hellwant
9. okt 2021

@luckastar Nuz penazenku nie, mam 2 ucty u nich, jeden 100% akciovy a druhy 50 akcie 50 dlhopisy🙂

hellwant
9. okt 2021

@luckastar Nuz penazenku nie, mam 2 ucty u nich, jeden 100% akciovy a druhy 50 akcie 50 dlhopisy🙂
Co sa tyka realit na Svk mam 1 byt na prenajom a vlozil som kvoli dividendam do Auparku iste peniaze- tu je vyhoda iba 7% zdanenia, kedze je to na Svk. Sice tu rast bude mensi ako na akciach, ale neviem ci za 20 rokov budem zit- nechcem sa kvoli hypotetickej moznosti ze v 65 budem mat milion eur uplne obmedzovat, chcem aj pocas zivota cosi vytiahnut na dovolenku ci kupit si nieco pre radost.🙂

michal000
9. okt 2021

@luckastar Ja peňaženku nepoužívam, ani neplánujem, mam ale dva dlhodobé účty už od začiatku r. 2019 a som spokojný. Informácie, ktoré dávajú o výkonnosti sú vždy už po odrátaní poplatku, takže ide o čistý výnos a nie hrubý, ako niektorí skôr uvádzali. Osobne inteligentnú peňaženku vidím ako dobrú alternatívu k sporiacemu účtu, t. j. na krátke sporenia na konkrétny účel - dovolenku, vianoce, ..., tak že sa do nej pravidelne vkladá a vyberá. Keďže vždy sa najprv vypredávajú skôr kúpené ETFká, tak ak sa celý účet nevyberie naraz a so ziskom nad 500eur a súčasne do 1 roka, tak žiadna daň nie je a peniaze nestrácajú na hodnote ako na sporiacom. Tiež, čo myslím, že sa im podarilo, nekolíšu tak ako pri klasických portfóliách a nie je tam ani riziko platobnej neschopnosti emitenta ako sa to stalo pri dlhopisoch ARCA. Pri IAD realitnom fonde je daň z príjmu (ide o podielový fond), takže ak má 3,5% p.a. v priemere za 3r (ass.sk/fondy/realitne-fondy/iad-prvy-realitny-fond, za posledný rok len 3%), tak v čistom je to menej o 19%, čo je 2,8% a ešte problém s 3% poplatkom za vklad - to je hneď jeden rok na nule a ak peniaze vyberiem skôr, tak som na tom ešte aj prerobil. Finax uvádza (www.finax.eu/sk/blog/inteligentna-penazenka-pro...) v čistom 2,6% p.a. - priemer za 3r. Poplatok za vklad alebo výber nie je žiaden (na klasických portfóliách je), takže peniaze robia hneď od začiatku pre mňa a nemusím rok čakať na vyrovnanie alebo špekulovať ako to obísť, ak sa to vôbec dá. Dúfam, že som pomohol 🙂

michal000
9. okt 2021

Zatiaľ ju neplánujem využiť, ale možno časom ... 🙂

hellwant
10. okt 2021

@michal000 treba zdoraznit problematickost toho vyberu do roka pre niektirych. Ano ak vyberiete do 500 eur nedanite, ale ked niektorí- aj ja- uz mame 500 eurove oslobodenie inde- na divi- treba rok cakat. Pripadne to zmenit na vyuzitie na penazenke a divi celu zdanovat.🙂

michal000
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michal000
10. okt 2021

navyse pri zisku na podielovom fonde, ako ani pri uroku na sporiacom ucte, taketo oslobodenie nie je

michal000
10. okt 2021

tiez matematicky, aby zisk bol 500 eur alebo viac na inteligentnej penazenke pri 2,6% p.a., tak sa bavime o sume cca 20.000 eur a viac a cim kratsie obdobie ako rok, tak ta suma este rastie. Ide teda o sumu, podla mojho nazoru, ovela vyssiu nez kolko treba na dovolenku, vianoce, ... alebo kolko sa bezne setri na sporiacom ucte

erienka
10. okt 2021

@luckastar ja som vo finaxe 1,5roka, zhodnotenie mam zatial 20 percent. Inteligentnu penazenku zatial nevyuzivam, ale uvazujem o tom.

danielusko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielusko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stary_ujco
10. okt 2021

To si vaaazne dvaja ludia z piatich diskutujucich vytvorili kvôli odpovedi na tuto otazku konto na koňovi?

erienka
10. okt 2021

@danielusko sa mas 🙂 Ja som zainvestovala velku sumu tyzden pred tym, ako padli v marci minuleho roku trhy. Takze aj tych dnesnych 20 percent beriem ako uspech.

hellwant
11. okt 2021

@erienka 20% je krasne zhodnotenie🙂, zdanit netreba po roku, takze netreba smutit, treba mesacne prihadzovat a bude to rast, ak pride prepad, supnut trosku viac a clovek nemusi driet po 60( mozno aj skor skonci). Lebo pracovat po 60 je nonsens, malokto je ok, vsade to vidim naokolo, svokrovci, znami. Telo odchadza. Vtedy treba prechadzky, cosi v zahradke pre radost porobit, klud, spanok, nejake strecingove cviky na svalstvo a uzit si vnucence ak su🙂

erienka
11. okt 2021

@hellwant suhlasim a presne tak ako pises, to aj robim 🙂

danielusko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luckastar
autor
15. okt 2021

@danielusko ďakujem za radu ❤️

hellwant
15. okt 2021

@luckastarinule boli korekcie, ale vcera a dnes nam to pekne rastie😉 V oktobri su spravy za 3 kvartal a dobre vyskedky maju zatial firmy z SP 500.

erienka
15. okt 2021

@hellwant uvidime, co bude. Ja sledujem aj tento blog (https://peniazesucas.sk/najvyssi-cas-upravit-oc...) a Jurik hovori, ze tie rasty v dalsich rokoch uz nebudu take ake boli. Skoda, ze som na finax narazila az koncom roka 2019. Predtym som mala peniaze v Conseque a maximalny zisk som tam mala 10 percent, po 3 rokoch som tam bola suma sumarum v minuse 200 eur, potom som tam ucet zrusila.

nikita888
15. okt 2021

viete mi poradit ? zriadila som si inteligentnú penazanku vo finaxe a ešte len 7.9. bol účet aktivovaný ale ušlý zisk mám už -0,44 % teda vložila som viac peňazí s tým že počkam jeden rok lebo ich zatial nepotrebujem a nechcem ich drzať v banke
myslite si ze to bol dobry napad ? ze mam pockat aky bude vynos z investicii v ostatných mesiacoch ?

jakubvojcik
15. okt 2021

@nikita888 ano určite treba počkať. 1/2 roky je za mna ideálny čas na odloženie do inteligentnej peňaženky. Na dlhšie obdobie by som volil už iný produkt.

hellwant
15. okt 2021

@erienka take rasty jasne ze nebudu priemer cielia myslim na 8 % po poplatku. Ale nemozete takto pesimisticky mysliet, zas tym, ze clovek stale vklada, ked bude v poklese prikupite a zas raz to rast bude. Priemer necakajte vacsi nez tych 8% ak viac len to potesi, ale realita je taka. Bohaty bude clovek az na dochodku, skratky nie su, su len spekulacie ktore mozu vyjst, ale castejsie nevyjdu. Ja som rad aj za tych 7300 v pluse za rok🤑. A to som pad nevychytil, jednoduchy vynos mam 14.94 a casovo vazeny cez 21% ku dnesku. A super je zlozene urocenie, kedze aj uroky nam zarabaju.

danielusko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielusko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danielusko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz