Amundi vs. Finax: Ktoré investície sú výhodnejšie?
Ahojte, prosim vas o radu. V roku 2024 som zacala investovat v Amundi. Jedna sa o produkt Rytmus S15+ Rastove, nastavene mam na 40 rokov investovania a cielovu sumu 48 000€. S kazdou platbou 100€ /obcas 50€/ mi polka ide na vstupny poplatok a uz sa mi to nezda take fajn ako mi to opisoval poradca... bohuzial, az teraz som si to uvedomila.. Chcem zacat investovat vo Finaxe pre maleho, kedze sa v tom az tak velmi nevyznam a pre laikov, ako ja, je vraj Finax lepsi. Este stale mam nejakych 1000€ zo vstupneho poplatku v Amundi a uz mam tych poplatkov dost.. Viem, ze aj vo Finaxe maju poplatok cca.1%.
Co by ste robili na mojom mieste? Zrusit Amundi a radsej Finax? Dakujem za kazdu odpoved.
@anonym_autor Takto... tie poplatky sa asi budu strhavat len kym sa nesplatia... Ono ani Finax uz nie je velmi lacny (tych 1% bez DPH platis z celej nasetrenej sumy... navzdy)...
Momentalne je "najlepsie" (okrem riesit si to sam/sama) EIC nemanazovany ucet alebo Portu (co viem)... pomer cena / vykon...
Navyse Amundi (a tu si myslim, ze ma vyhodu Finax vs Amundi) su najskor podielove fondy, z ktorych potom platis dan pri predaji... takze si hned o 19% "v strate" (nizsi "zisk")...
ETF vo Finaxe (EIC, Portu) su po roku oslodene od dane)... takze uplne v principe podielove fondy su "zlo" (boli ako tak ok tak 20 rokov dozadu) 🙂
@anonym_aaef36 ano presne, volala som im a vraj Amundi nezdanuje pri zdroji, cize si musim podat danove priznanie sama zo zisku
Sú to zlodeji. Venuj pár hodín štúdia týždenne (namiesto čumenia do TV alebo scrollovania reels) ako investovať po svojej osi a ušetriš stovky a možno aj tisíce. Byť laikom je len a len tvoje rozhodnutie.
@anonym_aaef36 ano presne, volala som im a vraj Amundi nezdanuje pri zdroji, cize si musim podat danove priznanie sama zo zisku
@anonym_autor no, to je este "navyse'... zle je ale, ze sa to vobec zdanuje - ako produkt (co sa ti riadne ETFka nezdanuju po roku)...
@anonym_autor inac teraz asi pred 3 tyzdnami vyslo uplne nove "ultimatne" ETFko, ktore vies kupit uz vraj aj cez SlSP a asi aj cez XTB...
VGLA... je to od Vanguardu (super velky a svetovy overeny spravca) s TER (poplatkom 0.07% a mas tam cca 10.000 akcii z celeho sveta, vsetky firmy (velke, stredne aj male)... vsetky regiony... Je to take supre lacne vseobjimajuce ETF... a kedze je nove, este stale stoji iba nejake 4 eura (kym narastie cena a vsetko)... Peniaze tam tecu raketovou rychlostou, takze je superbezpecne ako len v tomto svete investicii moze byt...
https://finance.yahoo.com/quote/VGLA.DE/
@anonym_autor inac este si mozes precitat (vramci vzdelavania) toto... je tam poukazane ako velmi zalezi na poplatkoch... podielove fondy tam ani nie su...
Je tam aj "omacka" (ale vyzivna) s troskou historie a vysvetlenie ako a preco...)
https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...
@anonym_autor ja finax mám, ono všetko je to o tom, či ti tie peniaze naozaj nebudú chýbať ak o ne prídeš, plán platieb by si mala mať nastavený asi takto: od 25rokov by sa malo začať "sporiť", povedzme :mesačne 25e, po 35 už 60e a po 45ťke 150, po 50 tke už 350e až do dôchodku, aby si mala na dôstojný dôchodok AK SA NIČ nestane a neprídeš o to. Pravdu ti poviem, ja mám po 40 a niesom schopná len tak dať150e len na investovanie, dávam 25e a tým pádom je to na prt, to isté budem mať keď dám 25e mesačne do stavebného sporenia a o 6rokov si všetko vyberiem s štátnymi prémiami a bez stresu, že o niečo stratím..finax je naozaj pre ľudí a celkovo investovanie do SP 500 pre ľudí čo nadštandardne zarábajú a môžu si dovoliť dávať mesačne fakt do dochodkového veku 150-300e..pravdu poviem, aspon na 3 roky som to dala aby mi to inflácia nezožrala,ale už po prvom roku vidím, že 25e mesačne je málo a na viac sa nezmôžem...
@anonym_autor mam finax ale uz rozmyslam nad alternativami lebo tie poplatky su dost vysoke
@anonym_autor inac teraz asi pred 3 tyzdnami vyslo uplne nove "ultimatne" ETFko, ktore vies kupit uz vraj aj cez SlSP a asi aj cez XTB...
VGLA... je to od Vanguardu (super velky a svetovy overeny spravca) s TER (poplatkom 0.07% a mas tam cca 10.000 akcii z celeho sveta, vsetky firmy (velke, stredne aj male)... vsetky regiony... Je to take supre lacne vseobjimajuce ETF... a kedze je nove, este stale stoji iba nejake 4 eura (kym narastie cena a vsetko)... Peniaze tam tecu raketovou rychlostou, takze je superbezpecne ako len v tomto svete investicii moze byt...
https://finance.yahoo.com/quote/VGLA.DE/
@anonym_aaef36 ahoj, prosim ta vanguard ftse all-wrd ACC ETF alebo Global ALL CAP ETF? To prve mi ukazuje USD a druhe 4.29 eur
@anonym_aaef36 ahoj, prosim ta vanguard ftse all-wrd ACC ETF alebo Global ALL CAP ETF? To prve mi ukazuje USD a druhe 4.29 eur
@anonym_autor no tickery su rozne (vgla, vall, valld pre distribucne). Toto je snapshot z IBKR
VALL na londynskej burze bude asi jedno v GPB a druhe v USD - akumulacne?
VALL na Talianskej bude akumulacne v EUR
VALLD bude distribucne a jedno v eur a druhe v usd alebo gbp?
V kazdom pripade stoji okolo 4 eur (nieco vyse)... lebo nema tusim este ani mesiac
z finance.yahoo
Toto:
VGLA.De bude Xetra v eur accumulative (Vanguard Funds PLC - Vanguard FTSE Global All-Cap UCITS ETF USD Acc (VGLA.DE))...
toto:
VALL.L Vanguard Funds PLC - Vanguard FTSE Global All-Cap UCITS ETF USD Acc (VALL.L) je na londynskej v GBP (3.70)
toto:
Vanguard Funds PLC - Vanguard FTSE Global All-Cap UCITS ETF USD Dist (VALLD.AS) - to bude distribucne v eur asi Amsterdam...
ale teda v eur a akumulacne by som bral... za tu cenu nemusi nikto riesit ani nakup frakcii a s tym spojene problemy...

@anonym_autor Takto... tie poplatky sa asi budu strhavat len kym sa nesplatia... Ono ani Finax uz nie je velmi lacny (tych 1% bez DPH platis z celej nasetrenej sumy... navzdy)...
Momentalne je "najlepsie" (okrem riesit si to sam/sama) EIC nemanazovany ucet alebo Portu (co viem)... pomer cena / vykon...
Navyse Amundi (a tu si myslim, ze ma vyhodu Finax vs Amundi) su najskor podielove fondy, z ktorych potom platis dan pri predaji... takze si hned o 19% "v strate" (nizsi "zisk")...
ETF vo Finaxe (EIC, Portu) su po roku oslodene od dane)... takze uplne v principe podielove fondy su "zlo" (boli ako tak ok tak 20 rokov dozadu) 🙂