icon

Finax inteligentná peňaženka

luckastar
1. okt 2021

Zdravím, zachytila som novy produkt finax peňaženka ako alternatíva k sporiacemu účtu. Má s ňou niekto skúsenost?
Ďakujem krásne 🙂

Strana
z2
luckastar
autor
22. okt 2021

@nikita888 určite počkaj 😉

citronius
13. mar 2022

@jakubvojcik dobrý deň, je podľa vás teraz vhodná doba na zakladanie 4.piliera? Napr. Cez finax či eic. Ďakujem

danielusko
13. mar 2022
Používateľ danielusko je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od danielusko.

@citronius Určite áno, Finax odporúčam

jakubvojcik
13. mar 2022

@citronius záleží podľa toho na akú dobu. Ak je to 12/15 rokov a viac tak určite áno. Krátkodobé investície do rizikovejších nástrojov v dnešnej dobe určite neodporúčam. Akurát je potom otázka či máte niekoho kto sa o vás individuálne stará. Ak nie, tak odporúčam investíciu cez Finax no za cenu vyšších poplatkov ako v EIC a bez individuálneho prístupu. Ideálne je si nájsť nejakého profesionála a investovať v EIC aby ste mali vyšší čístý zisk.

citronius
16. mar 2022

@jakubvojcik o koľko je vo Finaxe vyšší poplatok? Niekde sa uvádza že sú najlacnejší

jakubvojcik
16. mar 2022

@citronius tak len priebežné poplatky majú 1,2% ročne + na strane fondov (okolo 0,2% ročne) + za každý vklad pod 1.000€ si berú 1,2%. EIC ak sa investuje cez cieľový účet číslo 2 tak tam máte ročné poplatky na strane EIC 0,3% + na strane fondu (rovnako ako vo Finaxe okolo 0,2% - ale samozrejme podľa toho aké fondy sa zvolia) + vstupný poplatok od 0 po 5% - najčastejšie okolo 3%.

Takže ak si dáme vzorový príklad pri investcii 100€ na 25 rokov pri zhodnotení rovnakom v EIC aj Finaxe 10%, tak na konci je čistá hodnota účtu pred odrátaním inflácie vo Finaxe niečo cez 105.000€ a v EIC niečo pod 122.000€. Takže je to dosť rozdiel. Samozrejme je to individuálne od portfólia, typu účtu atď.. ale v skratke EIC vie vyjsť o dosť lacnejšie.

citronius
18. mar 2022

@jakubvojcik a čo vravíte na produkt inteligentná peňaženka od finaxu. Oplatí sa tam investovať teraz niečo na rok?

jakubvojcik
18. mar 2022

@citronius na 1 rok kľudne. Cieľom by malo byť ochrániť peniaze proti inflácii. Akurát čisté zhodnotenie je v priere okolo alebo tesne pod infláciou 2% ročne, no a v dnešnej dobe keď máme výrazné zdražovanie, ktoré neutícha, tak aj pri tejto investícii bude človek reálne v strate. Možno na ten jeden rok by som zvážil kúpu fyzického zlata priamo z mincovne (nie cez eshop a ani fondy so zlatom). Pri humanitárnych alebo vojnových krízach práveže tieto komodity ako zlato a pod. majú tendenciu rásť z krátkodobého hľadiska na cene viac.

citronius
18. mar 2022

@jakubvojcik áno ale na zlato je asi neskoro, strasne drahé 😏 čo vravíte na nový produkt od IAD iPlus etf?

jakubvojcik
18. mar 2022

@citronius neviem čo myslíte, nemám info o tomto produkte. Viete ho tu nejako pripnúť?

citronius
18. mar 2022
jakubvojcik
18. mar 2022

@citronius to je nejaký novopripravovaný produkt? Stratégia je dobre nastavená, na druhú stranu IAD je správcovská spoločnosť a teda si bude účtovať podľa mňa vyšší správcovský poplatok pri tomto fonde (medi 1% až 2%) tipujem, no a takéto portfólio presne viete mať aj po vlastnej osi bez tohoto poplatku. Ale portfólio ako také je podľa mňa veľmi dobre nastavené.

citronius
18. mar 2022

@jakubvojcik práveže poplatky by mali byť o.k chcela by som sa k tomu dostať ale agent čo mi to ukázal sa mi nezdal dôveryhodný

jakubvojcik
18. mar 2022

@citronius vstupný poplatok je teda 0€? Čo sa týka priebežných poplatkov, tak tie sú aj na strane fondov, čiže treba rátať poplatky okolo 1% ročne. No a toto nebude produkt od spoločnosti IAD ale konkrétne portfólio od spoločnosti Bystrý investor.

citronius
18. mar 2022

@jakubvojcik a môžu na to využívať etf fondy od IAD?

Strana
z2