Hradenie výdavkov deťom na vysokej škole
Ahojte, tie, ktore mate doma vysokoskolakov, ako mate zadelene vydavky? Cca kolko mesacne paltite a v akom meste? Zvazujete aj narocnost odboru a ci ma dieta cas na brigadu? Platite im VS zivot a naklady s nim spojene vy alebo si to musia riesit cele sami, popr. nejaky kompromis? Len ma zaujima, ako to maju ini..
Moja sestra má 21 rokov, študuje v inom meste ako býva, intrák okolo 200 EUR ( súkromný ), okolo 250 EUR jej dávajú rodičia vreckové na základné potreby typu jedlo, MHD lístok, základná hygiena, platia paušál ( to má lacný okolo 15 EUR ), chodí na víkendy domov často, jedlo jej naši tiež hocikedy nabalia a teda život už je taký drahý, že chodí podľa možností aj na brigádu a to si míňa na veci typu nechty, pedikúra, kozmetika oblečko, proste jej blbosti....rovnako ako čo dostane na sviatky od starých rodičov a podobne....
No v mojich casoch fungovala pevns suma, poratat výdavky fixne, kazdo mesacne + nejaké vreckové na prezitie. Všetko extra brigáda. A ja som teda chodila na ťažkú skolu s brigadu som stíhala, este aj v obore, cize výhovorky bokom 😁 samozrejme ked su zvýšené naklady na zaciatku semestra na skripta a pod tak na to myslieť ale naucit dieta ekonomicky rozmýšľať, co je potriebne/nie je, kde sa da ušetriť. Skripta sme fotili, alebo kúpili od vyšších ročníkov, niektore kedze vydávali ich vyučujúci na skole sme si vedeli zohnat v pdf na cdckach...
Neobmedzene financovat vsetko na požiadanie mi nepride rozumne, je to uz dospelý clovek a hospodáriť sa ma ucit a aj byt aktívny.
Vysokoskollacke iste netreba nechty, pedikúru a pod, hadam to mlada baba zvládne 😂
@andrejka1974 Je mi ťa úprimne ľúto a tvojich detí ešte viac. Tak zadubeneho človeka nestretne človek na každom rohu. Z veľa tvojich názorov v diskusiách mám pocit, že nemôžeš mať hádam ani priemerne IQ a EQ.
VŠ nie je strata veci a chudák syn, že má takúto láskavu mater, ktorá namiesto podpory sa postavila k tomuto takto.
Sú odbory, ktoré bez VŠ nie sú možné. Či chceš lekára bez VŠ? Mať VŠ znamená, že ten daný človek musí mať aspoň priemierne či nadpriemerne IQ, ak sa nebavime o nejakej nadbytočnej VŠ. A zvládať VŠ nie je len tak. Ver tomu, že pracovať je mnohonásobne ľahšie ako študovať rôzne skriptá a ovládať ich, učiť sa pravidelne a tak stráviť niekedy 10h v škole a dokola.
Škoda, že ľuďmi s VŠ tak pohrdaš, ale je to pochopiteľné, keďže sama nemáš šajnu čo to obnáša.
Obidve so sestrou máme VŠ - a hoci nám otec zomrel keď som ja bola ešte na strednej a sestra už na výške, mama nás obe celý čas podporovala, resp. živila + od 16tich sme mali brigády, väčšinou cez leto ale ak sa niečo pošťastilo tak aj cez rok ak sa dalo popri škole. Po výške sme si hneď obe našli prácu a prispievali už potom na domácnosť.
Ked som ja studovala, rodicia mi davali pevnu sumu na cestovne vydavky, stravu, knihy a skripta a oblecenie. Brigada to bolo moje plus, take vlastne zarobene vreckove napr. na kino, kavu a pod. Ale usetrila som si aj na dovolenku a v lete som cele leto pracovala. Dcera ide teraz maturovat a tiez chce ist studovat, takze samozrejme aj my ju budeme podporovat, ak si daco privyrobi, tak to bude plus pre nu.
Dcéra chce študovať, pokukava po Brne (z češtiny ma hrôzu, tak uvidíme, či to prekoná), ale určite ju podporíme, koľko bude treba.
@andrejka1974 mne sa tiež rodicia vykašlali má podporovať takze som v 16 odisla z domu bolo to na niečo dobre ale teda keby som mala moznost a rodicia má podporovali na vysku by som sla … takto mám strednú zarábam síce nadštandartne ale veľa krat som padla na hubu nemala čo jest a kde byvat. Takze ked budem mat v budúcnosti moznost svoje dieťa podporím určite nie 100% ale podporím aspoň aby nemuselo premyslat čo jest a kde byvat a mohlo studovat a zarabat napr na spomínaných brigádach. Takze ja som človek čo zažil 0% podporu a je mi z takých rodičov smutno
Všetko potrebné ku štúdiu a životu platíme my. Strava oblečenie cestovanie, učebnice,... všetko my.
Káva s novou spolužiačkou sama a všetko ostatné čo nepotrebuje.
Syn študuje medicínu v Brne. Popri štúdiu nestíha brigádu, akurát v lete si zarobil 2tisicky, to ma na vedľajšie výdavky na celý rok. Platíme mu bývanie doteraz 200e, od septembra mu zvýšili na 280, na stravu, dopravu, telefon mu dávame 150e. Pomôcky si kupuje on z brigády, keď sa vyskytnú vyššie výdavky v škole, to mu doplácame.
Mama mi platila bývanie a telefón. Občas prispela na učebnice. Zvyšok som zarobila. Peňazí nebolo nazvyš.
@slovenka753 Ale vidíte, co mohla dala, vážte si ju. Toto je dôležité, aby to rodič neznechutil dieťaťu štylom más 16, staraj sa, zarob si. Niektorí to proste psychicky a fyzicky nedaju. Kto vie, koľkí mohli niečo dosiahnuť, mat sa lepšie, či(malé percento, ale predsa)pomôcť vede a pristup ako u Andrejky ich zadupal do zeme? 🙂
@andrejka1974 Čo Váš syn študoval?
Lebo to znie dosť zle, že sa nevie s VŠ uplatniť.
Ja som študovala Ekologické poľnohospodárstvo a tiež sa s tým hocikde nezamestnám, ale práve táto škola ma pripravila na podnikanie (či už v danom odvetví alebo inom).
My sme celú vs dcéru podporovali,keď už mala brigádu z toho si hradila výlety a tak,ale väčšie dovolenky,jazykový pobyt sme hradili ,takisto cestovné,stravu učebnice ,oblečenie .
@andrejka1974 takí sú ľudia potrební s remeslom že vy dvaja máte príjem 1300 dokopy? to je teda terno... toľko je nástupný plat priemerného vysokoškoláka a nie starca čo má už prax 30rokov.
@laurita285 Robi celý život s jeho otcom žiadne terno a ja som na opatrovateľskom čiže teraz máme troška už vyšší príjem ale dá sa vsetko
Ja VS nemam, dovody nebudem rozpisovať a preto ak pojdu moje deti určite ich budeme podporovať aby nemuseli premyšlať kde zobrať peniaze. Manžel VS ma , rodičia ho plne podporovali ale mal aj brigadu.
@andrejka1974 držím palce celej rodinke, klobúk dole, ako to zvládate ✌️. Blbé komenty si nevšímaj.
@bambulka814
MOzes tu vsetkym nam vysvetlit v com su komenty blbe, ked piseme, ze je smutne, ze sa vykasle na podporu vlastneho dietata, len preto, ze chce studovat?
@lenkakravcova študoval Drevárskay menezment vo zvolene a životopisy posiela už veľmi dlho a nechcú ho nikde
@bambulka814 ja som si povedala len svoj názor proste máme v rodine veľa s titulmi a robia buď rozvoz jedla ,alebo predavačov v obchode alebo podradný prácu málokto sa z nich uplatnil ja nemám vysokú ani muž ani dve ďalšie deti a majú zamestnanie a mladší syn má dokonca dve práce a je šikovný na výšku nikdy nechcel a časom postúpi na vyšší post a bude mať aj vyšší príjem ako má syn s vyskou
@zmrzlinka2021 nie, nemôžem, prepáč. To pochopí len človek, ktorý to pochopiť chce. Netreba to ani vysvetľovať. Obdivujem každú mamu veľkej rodiny.
@andrejka1974 To ani neviem čo to je. Manažér v stolárskej firme? (to si predsa živnostníci menežuju sami, drevárskych firiem je minimum a väčšinou si to podnikatelia tiež ošetria sami.) . O takom odborné som v živote nepočula. (Možno to, že si nevie v tom zohnať práci bude tým?)
Prečo ste ho ako rodičia neusmernili pri výbere školy, aby šiel na širokospektralny menezment (keď už chcel menezment), alebo aby si urobil nadstavbu a živnosť v drevárstve a podnikal sám?

@hellwant je to individualne, rovnako studium na VS a rovnako remeselna praca. Je jasne, ze existuje vela pseudo vysokych skol, alebo humanitnych smerov, po ktorych skonceni je velmi tazke najst pracu a aby bola aj riadne financne ohodnotena. No co sa tyka vedeckych smerov, sikovny absolvent VS sa uchyti ci uz doma, alebo v zahranici, lebo takychto mozgov je len male % z populacie, to sa neda naucit ako sa naucis napr. tvrobu slovenskych spisovatelov, na to clovek musi mat aj vybavu od prirody+dlhe roky vzdelavania, odriekania si, a je to aj financne narocnejsie, ale vysledok stoji za to