icon

Hypo, dom a pozemok

18. apr 2022

ahojte, je tu taka vec, nas ktorou si lamem hlavu. chceli by sme si s priatelom kupit pozemok a nasledne na nom zacat stavat dom. cize 50000€ pozemok cca a dom cca 100000€.
moja otazka znie, viem, ze sa musi niecim rucit, no cim by sme museli rucit my ked pozemok este len ideme kupovat a dom cca do pol roka by sme chceli zacat stavat?
da sa rucit kupenim pozemkom? alebo dokonca trepa rucit aj za samotny kupeny pozemok ci ako to je prosim vas? nakolko teraz byvame len v podnajme a nase neni v podstate nic.

annamalaga
19. apr 2022

Máte malé príjmy na rodinný dom. Max byt a to budete radi, keď tiež zoženiete. Z čoho to chcete platiť?

annamalaga
19. apr 2022

@loginexistuje to je slovenský národný šport, zadlžiť sa, aj keď nato nemám.

annamalaga
19. apr 2022

Autorka radšej popracujte na vzdelaní, nájdite si lepšiu prácu a začnite rozhodne bytom.

solange7
19. apr 2022

A oplati sa vam takto tlacit na pilu? Posledny volny dom v radovej zastavbe a vy tam idete hned volat? Byvanie v radovke nieje ziadna vyhra, a za druhe, vy nemate ziadne naroky? Vezmete prve co pride?

kikushaa
19. apr 2022

Podla toho co posises, ste mladucki a bezdetni, my mame teraz soolocny prijem rovnkaky ako vy (som na rd do jula) no pocitali mi to z normalneho a muzovho prijmu uz po rd. a teda hypo by nam schvalili ovela menej ako vam kedze mame dve deti. Netusim kolko by ste mali mesacnu splatku, ale ked budu deti a budes na rd utiahnete to? Toto su vsetko veci ktore si treba sakra dobre premysliet 🙏 Ja chapem ze komercny najom je taky ze prakticky splacas hypo niekoho druheho, chapem aj to ze niekto ma preferenciu dom namiesto bytu (a ano za dom na m stvorvove zaplatis menej oproti troj/stvorizbaku) ale poznam vela mladych rodin co ziju v 2i s jednym ci dvoma detmi uz, lebo by jednoducho vacsiu hypo neutiahli 🤷‍♀️ (Vsetci si brali hypo este bezdetni) a samozrejme vsetci by chceli ist do vacsieho ved kto nie 😔

zmrzlinka2021
19. apr 2022

Mate velmi slabi prijem na dom. Ak mate ponuku na dom na 150 tis. EUR, ratajte v pohode aj s 250 tis. Eurami + pozemkom.
Z coho vobec chcete zit?
A vobec, uvazujete mat niekedy deti a ist ty / manzel na rodicak? Lebo si to proste nebudete moc dovolit, cely plat vam zhltne dom.

hopsadobrandejsa
19. apr 2022

Za 100 000 postavit dom je pri sucasnych cenach materialov a prace doslova "pipe dream". Ak by to bolo realne, tak kazdy stava dom a trh s bytmi by neprekvital ako teraz.

100k je aj pri svojpomoci malo. To by si bola rada ak by sa ti podarilo vytiahnut mury, urobit strechu a zasklit.

Realita je, ze stavat dom sa oplati ludom ktori nevedia co s peniazmi....sorry, ale to je skutocne realita.

Stavebne drevo je samo o sebe v sucasnosti velmi drahe a najnovsie hlasili, ze ceny palivoveho dreva vystrelili nahor lebo ludia sa v panike predzasobuju na zimu kvoli obavam z nedostatku plynu.

Ten byt je skutocne momentalne najlepsie riesenie pre Vas.

Ak chces skutocne stavat dom tak sa priprav na to, ze to bude najdrahsia hracka v tvojom zivote.

beata110
19. apr 2022

Skus postupne financovanie novostavby. My sme mali pozemok a rozostavanu stavbu ohodnotili nam to len na 38000 ale sme na dedine a 60 km mame zvolen najblizsie bolo pred 10 rokmi a hypo nam dali 50000 aj to postupne vzdy sme zdokladovali ze sme tie peniaze dali do domu a dostali sme dalsie kym sme vsetko nevycerpali tak sme ani splatky neplatili. Viem ze potrebujete viac ale ked len pozemok ma taku hodnotu tak sa skus nato opytat v bankach.

margaretka_
19. apr 2022

Hypo na stavbu domu je trochu zlozitejsia. To ti nedajú peniaze vopred. Aspon teda pokial viem, musi uz byt cast domu postavena, to sa zalozi a dalej sa dostavaju peniaze postupne co uz je dokoncene. My sme to teraz riesili. Murovany dom by mal mat metrove mury, ale my mame drevodom, tak musel byt uz pod strechou a az potom sme vobec zacali riesit hypo. Dalsie peniaze budeme dostavat na 6x.

rakywanda
19. apr 2022

Skúste pozrieť štátny fond rozvoja bývania.

lesana25
19. apr 2022

Vždy ma prekvapuje, načo sa tu každá druhá hrabe do domu, keď si to nemôže dovoliť.

nicicka
19. apr 2022

No ja sa inak klepem že čo nás čaká najbližšie roky. Klobúk dole pred takým odvážnym krokom...

autor
19. apr 2022

@lesana25 na to aby si sa cudovala

autor
19. apr 2022

@annamalaga ty si taka vymudrela, skoda ze takych ludi neni viac. mam obchodnu akademiu, bohuzial bez praxe a znamosti nemam sancu.

autor
19. apr 2022

@annamalaga keby sa sprosty narod nehrnul do byvania ci uz dom alebo byt, nebol by velky dopyt a ceny by take vysoke neboli. bohuzial ovce su ovce a tak aj dopadneme

solange7
19. apr 2022

Ako ste dopadli teda s tym poslednym domom? Dohodli ste si obhliadku?

autor
19. apr 2022

@solange7 predany, nevymazali to z webu 😂

belllinka
19. apr 2022

A ty sa preco ako ovca hrnies do vlastneho byvania? 😂🤦‍♀️

autor
19. apr 2022

@belllinka pretoze mam normalny zaujem byvat v dome za normalnu sumu a aj keby na to mam urcite by som za dom viac nez 200k nedala 🙂

annamalaga
20. apr 2022

Jasne , ja na rozdiel teba viem, čo všetko na hypotéku treba, v dedine prebieha výstavba 25 domov ani jeden chlap ale nezarába 750€ vieš , každý kto tam je pracuje buď ako živnostník s lepším príjmom alebo robia v zahraničí susedia oproti dali za bungalov už bývajú 100000€!!!! Ale mali pozemok zadarmo, ešte majú len bungalov žiadny dvor vieš, vy nemáte nič a a nič Vám našťastie ani nedajú , lebo 20 % nemáš aj tak a už ti tu viaceré písali , že nato nemáte nielen ja, čiže asi tak.🤣 A to je holý fakt.

kallanchoe
20. apr 2022

No nepíšem teraz v zlom....ale treba si zložiť rozove okuliare.....najprv. ísť napríklad za fin poradkyňou(pracujú aj zdarma) a porozprávať sa koľko zarábate,čo máte a za koľko plánujete kúpiť...)ona si urobí Vás profil a hneď budete vedieť aké sú vaše možnosti...povie Vám koľko v ktorej banke viete dostať atď....tam treba začať...musíte vedieť svoje možnosti...ona Vám otvorí oči ....lebo naozaj plat máte nízky nato aby ste dostali vôbec na 1 izbový byt....hneď zistíte že na dom môžte s takým platom akurát pozerať....toto je realita....takže nič sa nedeje....treba zapracovať na sebe a nájsť si lepšiu plateni prácu...a rok o dva môže byť situácia u Vás iná.....ale na teraz môžte na dom zabudnúť v takých hodnotách ako píšete....je to to je fakt ...dievčatá ti nepíšu zle,maju pravdu ...mnohé si tým prešli,tak vedia koľko a načo dostali...prvý krok je u Vas ta poriadkina a hneď vieš čo môžeš a čo nie ....aby si nebola sklamaná potom,že očakávania máte vysoké....

aduskatt
20. apr 2022

pri mzde 750 eur obaja máte podľa platnej legislatívy možnosť vyť zaúverovaný maximálne do výške 144tis eur a v tom sú povolené prečerpania, kreditky, spotrebné úvery,..... takže 50tis na pozemok a 100tis na dom s obrovskou pravdepodobnosťou nedostanete

aduskatt
20. apr 2022

a ďalšia vec, ktosi predo mnou písal, že alebo 20% alebo založiť nehnuteľnosť - tiež nie je pravda. Pri hypotéke musíš založiť nejakú nehnuteľnosť a tiež musíš mať nejaké vlastné prostriedky vo výške 10-20% ktoré preukážeš banke, že si už uhradila ešte skôr, ako Ti banka vyplatí peniaze z hypotéky (môžeš ale použiť na to iný úver ak na to máš dostatočný príjem)

annamalaga
20. apr 2022

@aduskatt a ešte keď budú chcieť stavať , 1 m treba mať vytiahnuté múry? A hypo na dom sa čerpá postupne či?

alenah31
20. apr 2022

@aduskatt zakladala som len nehnuteľnosť - vlastnú, na ktorú sa išla čerpať hypo na dostavbu - pozemok a rozostavaná stavba už pod strechou bola moja - žiadnych 20% vlastných zdrojov som mať nemusela (hypo nami čerpaná v r. 2016 - prima banka) a nemusí byť ani teraz ak zakladáš nehnuteľnosť, ktorá má vyššiu hodnotu ako samotná hypo, o ktorú žiadaš - čerstvá hypo z 02/2022 (sestra - čsob).

aduskatt
20. apr 2022

@annamalaga skombinovať sa dá všetko možné po dodržaní určitých podmienok. Pri výstavbe sa čerpá postupne - banka si dá do úverovej zmluvy presne podmienky kedy ako, na kolkokrát bude púšťať prachy.

aduskatt
20. apr 2022

@alenah31 nie je to štandard, nerozpisovala som sa o každej banke, v niektorej Ti priamo ponúknu spotrebný úver, niekde vyžadujú 20%, niekde za istých podmienok 10%. Niektorá banka Ti dá, ak zakladáš nehnuteľnosť vyššej hodnoty, niektorá banka pozrie znalecký posudok a kúpnopredajnú zmluvu a z tej nižšej sumy Ti dá 80%. NIekde Ti, ak berieš 70% hodnoty nehnuteľnosti dajú peniaze a nezaujíma ich, na čo to použiješ....... a tie podmienky sa menia každú chvíľku. No a je asi trochu aj rozdiel, či nemáš vôbec nič a chceš hypo na pozemok a výstavbu domu, alebo máš pozemok a dom a chceš ho len dostavať......🙂

alenah31
20. apr 2022

@aduskatt ty píšeš v príspevku z 10:49, že treba mať oboje - musíš založiť nejakú nehnuteľnosť a musíš mať aj zdroje 20% - nie nemusíš a k tomu som sa vyjadrovala, lebo je to zavádzajúca info. Banka pristupuje ku každému klientovi resp. žiadateľovi o hypo individuálne - to máš pravdu. Kým to autorka neskúsi nič nezistí - možno bude prekvapená, že to pôjde a možno plakať, že to fakt možné nie je. My jej premenné - okrem platu, ktorý uviedla - nevieme.

aduskatt
20. apr 2022

@alenah31 Autorka píše v otázke, že ich nie je nič a zároveň sa pýta na možnosť zakladania toho, čo ešte len ide kupovať. Dám obe svoje ruky do ohňa za to, že neostane 100% sumy hodnoty nehnuteľnosti.-)
Netvrdím, že vo všeobecnosti sa nenájde prípad, kedy to za istých podmienok prejde. Mne v zime schválili klientka, kde som písala odvolanie na zamietnutú hypotéku. Je to tak, ako hovoríš, banka pristupuje ku každému individuálne. V tom máš pravdu. Ale je nemožné tu všetko rozpisovať a neprišlo mi fajn dávať klientke nádej s tým,. že ona hotovosť potrebovať nebude, keď z podmienok, ktoré napísala, ak jej vobec na ten pozemok a dom vyjde, bude rada🙂 tak snáď si z tých odpovedí niečo zoberie. Krásny deň Ti želám🙂

autor
20. apr 2022

@aduskatt dakujem za normalnu odpoved 🙂