icon

Hypotéka 105 000€ a mesačné splátky.

pepa1995
23. jan 2020

Chcela by som sa spýtať. Ohľadne hypotéky.
Je tu niekto kto kupoval nehnuteľnosť vo výške 105 000€?
Stým, že banka dá 80percent z hodnoty hypotéku a zvyšných 20percent by sa dofincovalo úverom.

*Zaujíma ma akú máte výšku mesačnej splátky spolu (hypo+spotrebák)
* V ktorej banke
*Aký máte úrok

Chystáme sa obehať banky ako by to vychádzalo.
Len by som rada vedela ako to máte vy 🙂

*

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
pepa1995
autor
23. jan 2020

@andreagartnerova paráda. Dobre vedieť. Ďakujem za radu 😉

pepa1995
autor
23. jan 2020

@matkamirko ide o to, že teraz máme výdavky čisto na bývanie 520€. Je to škoda penazí, radšej si platiť svoje. Preto chcem vedieť koľko platia za hypoteku. Myslím si, že keď teraz v pohode zvládame platiť toľko, tak hypoteka plus spotrebák by šlo. Ak by to bolo spolu do takých 500€.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
martina1201
23. jan 2020

@pepa1995 ja by som riešila kombináciu hypo a stavebná sporitelna. Ta dáva spotrebaky na 30 rokov a môžeš splatiť aj skôr. Jasné treba vydokladovať ale ak chcete prerábať tak problém mať nebudete.....

pepa1995
autor
23. jan 2020

@matkamirko 500€ myslim čisto hypo s úverom. Náklady za enegie počítam že boli možno tak 120€. Dom čo chceme má 100m2, všade podlahové kúrenie a pozemok len 200m2 takže tej záhrady moc nebude 🙂

pepa1995
autor
23. jan 2020

@martina1201 pozerala som..len to sa moooc preplatí 😑

pieksamaki
23. jan 2020

@pepa1995

Vyska splatky by mala tvorit maximalne 30% z cisteho prijmu osoby....aby to bolo unosne

pepa1995
autor
23. jan 2020

@pieksamaki keď rátam naše príjmy dokopy, tak by nám to vychádzalo, bolo by to menej ako 30percent

kikus985
24. jan 2020

@pepa1995 do toho ešte určite zarátaj poistku nehnuteľnosti ktorú budete musieť mať a tiež životnú poistku (ak ju ešte nemáte) ktorú je fajn pri hypotéke mať

pieksamaki
24. jan 2020

@pepa1995
Ok.lebo take je vseobecne doporucenie,aby to nebolo ohrozujuce pre klienta v pripade nejakej PN alebo tak

adabise683
24. jan 2020

@andreagartnerova to je velmi zaujimava informacia, kedze podla zakona musi banka ako akceptovatelnu hodnotu bratu najnizsiu z tychto troch: kupna cena, znalecky posudok a interne ohodnotenie.

tamara321
24. jan 2020

My sme brali teraz na 114 000...94000 hypo...20000 nase...380 tusim budeme platit aj s poistenim a 5 rocny fix

tamara321
24. jan 2020

A brali sme v sl.sporitelni a na 30 rokov

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
saskia_98
24. jan 2020

@matkamirko ale dnes nie je doba stavana na šetrenie. Rodina ked chce ušetrit 20% musi zarabat nadpriemerne. Rozumej jeden drie v zahraniči. Jednoducho tak to je nastavene... Ano je smutne ze sa clovek zadlzi, vystavi dom, nadrie sa a nakoniec to nezvlada a musi ho predat ale tak to bohužial funguje ..
Autorke: pockala by som aspon kym nepojdes do prace. Z md sa tazko setri a preraba. (Sama som na rd + mam vyplatu a robim) alebo kupte na zaciatok byt. Ked tak potom sa zamestnas a predate byt, kupite dom. Ale teraz je samovrazda ist brat hypo. Ja som brala 100 tisic, dali nam 100tku lebo nas dom ma vyssiu hodnotu + z platov mna a manzela by nam vyslo hypo az 300 tisic, no a este dobre meno v banke urobilo tiez svoje. Cize tam nebol problem a dofinancovali sme to spotrebakom 30 tisic. Hypo platim ciastku 350€, spotrebak 450€ aj s poistenim za byt. Teraz vydavky co mam k domu: mame peletkovy pec (v lete 1000€ na pelety aby vydrzali celu zimu), zalozny zdroj elektricka pec. Potom inkaso platim 100vku (vodu mam z vlastnej studne, inac by to bolo 30€ naviac), telka, net 30€ spolu no a este musis z dacoho zit. Fakt to uz pockajte, kym nenastupis do roboty..

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
cistykvietok
24. jan 2020

@majkeel Prepáč, ale nie každý, kto dostal 100% hypo je finančne nezodpovedný. Sme vlastníkmi ďalších dvoch nehnuteľností bez ťarchy, vlastníme stavebný pozemok, máme slušne našetrené a slušný príjem. Áno, stať sa môže hocičo, ale uráža ma, keď sa niekto takto všeobecne vyjadruje, keď pozná len A, ale netuší, čo je B...

lula313
24. jan 2020

@pepa1995 120 sú nerealne náklady na dom, keď píšeš, že mate všade podlahové kúrenie. Pokial je na elektriku, tak počítajte, že elektrika vás môže vyjst tak 2000eur ročne. Veď 120 EUR sme nemali náklady ani v 2izbovom byte..

cistykvietok
24. jan 2020

@matkamirko Bohužiaľ, niekedy nemajú mladí z čoho našetriť. To by potom kupovali dom asi tak v 50siatke. A dávať cudziemu za podnájom je somarina, to si môžu splácať tie isté peniaze, ale budú mať svoje vlastné bývanie.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
majkeel
24. jan 2020

@cistykvietok Z polozenej otazky toto nebolo jasne a preco teda riesite + spotrebny uver, ked mate nasetrene a x nehnutelnosti. 🙂 Mozete dostat americku hypoteku (bez dokladovania ucelu) na jednu, ci obe nehnutelnosti, ak mate pozadovany prijem.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
24. jan 2020

Orientacne ti to vypocita hypotekarna kalkulacka na stranke kazdej banky.

dai
24. jan 2020

@matkamirko len za seba... Splaca sa pre vacsinu ludi lahsie ako setri... Ja keby mam nasetrit 10 000 tak setrim cely zivot, na hypo som uz ale spkatila bez problemov, bez toho sby som prestala zit v pohode cez 150 000euro...jasne ze nie kazdy sme rovnaky, ale mydlim ze vacsina ludi tu splatku hypo viac menej nevnima casom ako sucast prijmu a nerata s nou, zatial co setrenie je o niecom uplne inom.

cistykvietok
24. jan 2020

@matkamirko Samozrejme, s tým súhlasím, že aspoň niečo sa určite dá našetriť.

cistykvietok
24. jan 2020

@majkeel Pretože ich momentálne neplánujeme ani nepotrebujeme predať.

cistykvietok
24. jan 2020

@majkeel A ďalšia vec je, že sme dostali 100% neznamená, že sme 100 aj čerpali. Je hlúposť predať jednu nehnuteľnosť a kúpiť ďalšiu, keď prenájom vie zaplatiť hypo. Ale každý podľa seba.

saskia_98
24. jan 2020

@cistykvietok presne aj my sme pre toto kupovali byt. Hypo ma stoji 350€ a najom 550€ spotrebak vyplatim buduci rok. Cize hypo sa plati sama. Ked sa splati, mam byt prakticky zadarmo.