Hypotéka 105 000€ a mesačné splátky.
Chcela by som sa spýtať. Ohľadne hypotéky.
Je tu niekto kto kupoval nehnuteľnosť vo výške 105 000€?
Stým, že banka dá 80percent z hodnoty hypotéku a zvyšných 20percent by sa dofincovalo úverom.
*Zaujíma ma akú máte výšku mesačnej splátky spolu (hypo+spotrebák)
* V ktorej banke
*Aký máte úrok
Chystáme sa obehať banky ako by to vychádzalo.
Len by som rada vedela ako to máte vy 🙂
*
@cistykvietok Este raz. Nemusite nehnutelnosti predat, iba nou budete rucit. Ak mate nehnutelnost, co ma hodnotu 150 tis eur, tak dostanete na nu americku hypoteku s urokom 1,2-1,3%, 80 % = 120 tis Eur. Lepsie ako kupit byt za 100 tis eur, dostat nan 80 tis Eur (80%) s urokom 1,2% a vykryt rozdiel spotrebakom s urocenim 10-15%. ;)
@majkeel My sme dostali podobný úrok ako spomínate a druhú polovicu nehnuteľnosti sme vyplatili keš.
@tanapeta ano to je pravda samozrejme, ale pri momentalnom vyvoji cien to naozaj tak vyzera :DD ceny sa znizuju a znizuju.. ale to je ina tema, nechcem to velmi rozvyjat. Mne sa regulacia takychto jednoznacne "obchodnych zalezitosti" medzi bankou a klientom velmi nepaci. Su specificke nehnutelnosti, ktore nestratia hodnotu tak lahko a rychlo aby bol dovod na obavy. JE mi jasne ze v provom rade sa chrani bankovy sektor, aby mal tieto uevry zabezpecene.
My máme hypotéku 130 000 €, bol to prefinanc. Máme to v SLSP, úroková sadzba 1,29%. Mesačne splácame 470 €. Dofinanc sme riešili cez stavebné sporenie. Všetko sme riešili cez nášho finančného poradcu.
@lula313 máme 100m dom ako autorka, podlahová,celý dom na ekektiriku a platíme mesačne 90€ +voda 20€. Takže je to úplne reálne a to veľmi nešetrime, vykurime si na teplotu akú chceme.
@lenkafirka1 závisí, kto má rad ako teplo, niekomu stačí dávať do podlahy 20stupnov, s malými detmi aj 26. máš tam kopec iných poplatkov okrem elektriky a vody(a keď sa vykuruje bojler elektrikou, koncesionárske, smeti, plyn, káblovka, internet, poistka v prípade Hypo, 120 náklady spolu mesačne nie sú realne s ktorymi pocita autorka).
@matkamirko ohľadne toho čo si písala. Že najprv riešiť toto toto až potom rodinu.
Hej je to určite lepšia varianta mať vlastne bývanie a deti potom. No každého ovplyvnia iné okolkosti.Ja som dieťa nechcela odkladať. Kvôli gyn. Problémom a ďalej čím staršia žena tým väčšia šanca že babenko nebude zdravé.
Ja som šťastná, že sme rodičia.
Oproti máme susedov. Taký mladý ľudia ako my.
Kúpili dom za 110tisic, dalšie spotrebaky na strechu,okna, prerobenie vnútra (30tisic) teraz úver na auto a otvorene nám povedali. Že by strašne chceli dieťa. Ale jednoducho si to nemôžu dovoliť. Lebo sú tak zadlžený, že keby 1 plat vypadol. Nezaplatia čo majú.
Určite by som to snimi nemenila.
Neni sme pevne rozhodnutí, že tu hypo budeme riešit teraz. Keď som zakladala diskusia som chcela len vedieť. Ako to majú tie ktoré majú hypo na takú sumu 🙂
@pepa1995 ak máte aj na hypotéku, spotrebák, šeky atď., tak prečo nie? My máme 220 m2, všade podlahové kúrenie, mesačne ide na šeky aj s netom, okolo 230€. Dve hypotéky, tie spolu robia 510€ mesačne, poistky platíme štvrťročne ale myslím že na mesiac je to ako 200€. Strava cca 400€. Do toho samozrejme bežne veci ako kozmetika, plienky, UM, benzín, oblečenie, investície atď atď. A žijeme s tým úplne v pohode, sú mesiace kedy ostaneme niekoľko stoviek v pluse a aj také kedy ideme do mínusu. Zatiaľ úspešne ostávame v pluse každý rok. 2x za rok si doprajem aj kratšiu dovolenku v rámci finančných možností. Treba zrátať všetky príjmy, všetky výdavky, pozrieť koľko reálne ostáva po mesiaci a všetkých výdavkoch na účte. Z toho už rýchlo uvidíš či je hypotéka a výdavky s ňou spojené v pohode, alebo či vám to proste nevyjde.
Oprava - zastavaná je 60m2
@pepa1995 však to nemusíš splácať 30 rokov. Dôležité je, že keď bude treba nižšie splátky platiť pre znížený príjem vieš ich platiť. To však pri úvere na 8 rokov nevieš.
@matkamirko ahoj. Pisala si o tom ze by mali ludia setrit, potom kupovat, preto som sa ozvala. My sme prvy byt kupovali na kombi stavebne plus hypo -pokryvalo to 100% hodnoty bytu -maly 2izbacik, my zacinajuci nizky aj ked perspektivny prijem ... Za 8 rokov sme mali hypo popri 1 dietatu splatene, hodnota bytu sa zvysila na 2nasobok, po predaji sme mali 150 000 cash, ktory by sme nikdy za 8 rokov nenasporili... Investovali sme do vacsieho bytu a zobrali opat hypo vyrazne vyssiu ako prvykrat s urokom pod 1 %... Keby mame sj hotovost tak sa pri takonto uroku neoplati hotovost investovat... Hypo splacame, normalne zijeme, dovolenkujeme s dalsimi 2mi detmi etc. ... Ano, mame nadstandartne prijmy, ale myslim ze dom za 100k si moze dovolit ktokolvek s prijmom okolo 1500k ak nema ine vysoke vydavky... Ak maju dvaja taky prijem tak dopohody -pricom prijem 1500 nepovazujem za nadstandartny.
Suhlasim s tebou ze mat vsetko a hned za akukolvek cenu je somarina. Ludia by si mali vediet spocitat kolko je 2 a 2 a nie nasledne nadavat na stat, banky, ergopatra za vlastnu financnu negramotnost... Detto ze spotrebak urcite nie je vhodny na financovanie nehnutelnosti...
presne takuto vysoku hypo sme brali ale cele je to hypo este po starom pre mladych v TB (nejakych 70% LTV tusim) a je to nejakych 340€ (polka ma urok 1.5 tusim a polka 0.05, su to dva uvery)...povinna poistka nehnutelnosti komplet je nejakych 90€ rocne takze to nejako neriesim
osobne by som ja banky neobehaval, niektore vas len kvoli predbeznemu prepoctu rovno nahodia do tej databazy dlznikov ako ziadatelov o uver, co ine banky vyhodnucuju ze ste rizikovi, radsej by som sa obratil na nejakeho solidneho sprostredkovatela (treba si vyberat, je ich vyse 30 tisic), ten to za vas obeha velmi vdacne kedze skasne proviziu z objemu uveru
ked budete mat na stole nejake solidne produkty aj s vypoctami tak vtedy skuste ist za rodicmi jednej ci druhej strany ci vam nieco nezalozia, ten spotrebak to totiz strasne predrazi a uplne zbytocne kedze po cca 5 rokoch splatite dostatocnu cast z nehnutelnosti ze by uz rucit druhym majetkom nebolo potrebne
je to dnes dost drsne, matka na rodicaku cize by ste boli 3 vyzivovane osoby, plus max 8nasobok rocneho prijmu mozte mat sumar vsetkych uverov, kadejake minimalne rezervy musia ostat ziadatelom po splateni roznych platieb...drzim palce, mam dojem, ze sa drzite pri zemi oproti mnohym co beru aj 700-900 € splatky na 30 rokov
@pepa1995 Ahoj, čo sa týka výšky splátky, bez problémov sa dostaneš do tých 500€/mesiac. Ak budeš mať záujem viem ti v tomto pomôcť.
Ak tu niekto má hypotekárny over v Primabanke, ozvite sa, viem poradiť cenné rady ako ušetriť 🙂
@cistykvietok prosím Vás, z ktorej banky ste brali hypo? Ďakujem
dobry den ja sa chce spytat neviem je to dom, je urcite suma kupna, je to holodom cize vnutir nic neni vlastne...ako to je jedny hovoria tak druhy tak.. pride znaleec ten povie ze buduci dom moze m at hodnotu 230 tisic, kupna cena je 205, z ktorej sumy sa rata 80%?? naco je potom odhadca aj moj sukromny a este aj v banke ked vlastne vraj daju aj tak 80% z predajnej ceny?Neviem je to tak..?ci ..,dakujem lebo fakt mi nie je jasne ze ako je to s tymi % ze z akej sumy , jeny hovoria tak jedny tak..dokocna aj v bankach

Mne osobne sa tato moda urcovania max hypo nepaci. Nikto mi nemoze diktovat, ci chcem ist do tohto rizika alebo nie/detto ci chce ist do rizika banka/, malo by to byt cisto na dohode banka/klient. Ja som si mohla kupit dom aj cash skoro v celej sume, a napriek tomu sme sli do 100% hypo, cize to nemusi mat nic s tym, kto kolko ma uspor atd. 18rocny ked si beru hypo tak so zabezpecenim rodicov takmer vzdy.. Mne viac vyhovuje riesit hypo s 1% urokom a nebyt na mizine, vyuzit zrychlene splacanie atd, ako brat spotrebaky na zariadenie/opravys vysokymi urokmi plus viem tie peniaze lepsie vyuzit podla pravidla Euro dnes je viac ako euro zajtra 🙂))) (co si malokto uvedomuje, ale my sme holodom dorabali za cely majland, prisli opravy atd a peniaze idu taky fukot prec, clovek chce upravit dvor, postavit na nom nejake male stavby... na byt samozrejme mensie nakaldy su, ale zariadit ho treba)