Hypotéka a materská
Ahojte,hladam radu od nezainteresovanych.
S manzelom sme spolu 9rokov z toho 2roky ako manzelia. Byvame u rodicov v samostatnom byte2izby,bez samostatnej kupelky. Mame 4mesacne dieta a uz sa tu nemame kde pomestit. Manzel je pohodlny typ,prisiel k nam byvat a tym pre neho vsetko zhaslo. Tlacim na neho aby sme si kupili dom alebo pozemok. Kedze som na materskej bojim sa ako by sme to zvládlidali platit. Isto ste mnohi boli na tom podobne. Da sa to financne z jedneho platu potiahnut. Skor to vidim tak,ze po 2rokoch na materskej pojdem pracovat,aby sme si mohli daco kupit. Len ten moj muz si zije jak na Marse,ja nasim aj mesacne platim za energie,jeho by to ani nenapadlo. Co si myslite vy?
@sinda11 O tychto veciach ste za 9 rokov nikdy nehovorili? Rozhodli ste sa vziat sa a nebavali ste sa o tom kde a ako budete byvat? Resp. ze byvanie u vasich je docasne a kam potom?
To len na okraj... kazdopadne, moja rada znie: pouzi kalkulacku. Vies kde asi chcete zhanat byt/dom tak pozri ceny. Rataj s tym ze nepostavis za menej (a nezariadis) ako su ceny domov v realitkach. Plus minus sa vzdy dostanes k podobnym cislam. Len to mozno budes vrazat do domu pocas dvoch rokov nie naraz, no vysledna hypoteka bude taka. Vyrataj si v hypokalkulacke splatky pri terajsich urokoch a pri urokoch cca 4%. Ano hypoteky pojdu hore, tak aby ste si nevzali na krk nieco co neutiahnete. Nasledne si spis prijmy a vedla vydavky a zisti kolko vam mesacne zostava. Vojde sa do toho splatka hypoteky? Tak aby ste nezostali na 0 a mali aj na nepredvidane vydavky? (pokazene auto, choroba a ine) Ak ano chodte do toho. Ak nie zial budete musiet este chvilu zit na mensom pocte metrov stvorcovych.
Zalezi aj o aku hypo ide a z akeho platu... ak muz zarobi dost, tak sa platit da...
Záleží na tom, koľko zarába tvoj muž. Máme tu istú situáciu. Máme 5.,5 mesačneho syna ja na MD, pomaly na RD. Muž platí hypo zo svojho platu. Zarába 1700 Eur ( v hrubom ). Hypo je 400 Eur.
mna tato situacia velmi zaujima.. my sice uz hypo na krku mame a nas prijem dokopy je dost velkorysy ale prave z tohto dovodu zvazujem ze hned po materskej natupim do prace... viem ze kazda mamina je ina ale vo vsetkych krajinach smerom na zapad to takto funguje takze nechapem preco sa maminky brania vratit sa po pol roku do prace.. to sa len zamyslam..neodsudzujem, pretoze predpokladam ze za tento nazor na tomto portali skor odsudia mna🙂
@spanielka2 Ano máš pravdu v inych krajinách to funguje, ale ked som sa bavila napríklad. s jednou kamarátkou z Irska, tak tá hovorila, že ani nevieme aké máme štastie že mozeme s dietatom ostať doma dlhšie. A aj v tých iných krajinách je trošku iný systém ako u nás 🙂 Ja napríklad aj keby som chcela, tak sa mi to neoplatí. Syna nemám komu dať, maximálne do jasiel kt. by mi zobrali viac ako polku platu ( BA )Takže pre mňa veľmi nevýhodné nastúpiť do tej práce naspäť 🙂 Navyše ked sa pozrem na skoro polročného syna. Neviem si predstaviť, ho zveriť cudzej osobe ked vyžaduje vacsiu starostlivosť ( má atopický ekzém ). Podporu rodiny nemáme 🙂 Kadopádne ťa neodcudzujem, len popisujem to, z kého uhla sa na vec pozerám ja a aká je situácia u nás 🙂
@misinka0611 ale niekde som citala ze ak do troch rokov dietata ak das dieta do zariadenia tak stat Ti za to posle nieco do cca 300eur, co Ti pokryje minimalne 3/4 nakladov na jaslicky .. cize vratis sa do prace namiesto rodicovskej a vrati sa Ti povodny plat a navyse prihodis 100e z platu a dieta mas v sukromnych jaslickach.. v tejto dobe je vela zariadeni aj s kamerami a co ja viem cim cize v BA nenajst sukromne jaslicky si myslim ze nebude az taky velky problem🙂.. na nete je lahko najst tabulku OECD ze z krajin EU sme treti s najdlhsou materskou.. je sice pekne byt s dietatom doma ale na druhu stranu aj kolektiv ma svoje benefity.. dokonca som citala od nejake psychologa ze idealne je dieta dat do jasliciek do 8mesiaca alebo potom naozaj az po troch rokoch..pretoze mamicky vacsinou daju dieta do jasliciek cca v 1,5 roku lebo zistia ze potrebuju peniaze a v tomto veku je dieta uz velmi na rodicov naviazane (to naviazanie vraj zacina v 8m).. a ked niekedy volam s kamoskami ci uz s jednym alebo dvoma batolatami co su na materskej a pocujem to zufalstvo v hlase, asi by im aj pomohlo vycistit si hlavu v pracovnom kolektive.. ak dieta nevyzaduje specialnu starostlivost kvoli nejakej chorobe alebo defektu tak si myslim ze s prehladom zvladne jaslicky ktore su koncipovane pre najmensie deticky.. tak sa svet proste toci🙂 dakujem za nazor🙂
@misinka0611 smejem sa....asi sa volas Miska. Aj ja. Mam 5,5 mes syna, muz zaraba rovnako a sice mame dve hypo ale dokopy je splatka 400 :D
Ahoj, tak ja som si brala hypotéku ešte keď som bola sama a kúpila som si väčší jednoizbak. Zajtra ideme do mbank(dávajú 100% a aj na 40rokov) byť by som chcela predať a splatiť moju hypo a zobrať s manželom novú na dom. Nezaraba veľa 600e mesačne, ale chceme "len" 50 000 tak uvidíme co sa nám podarí vyčarovať. Keď tak mi napíš do správy nech ti nezabudnem nepisat ako som dopadla
@spanielka2 toto riesim aj ja. na zapade bud materska ani nie je (vid USA) alebo od 3 do 6 mesiacov dietata (Belgicko, Spanielsko a mnohe ine). tiez asi budem odsudena lebo sa chcem tiez po porode vratit do prace skor ako po 3 rokoch. nie som workoholik, to nie, ale mam uzasnu pracu ktora ma aj bavi. je tu moznost pracovat aj z domu plus mam po ruke maminu. cize moja uvaha je zostat cca rok doma, vymenit sa potom a pojde na MD otec a potom jasle. na margo penazi tu nejdem pisat, rodicovska je skratka zufala a ten prispevok na jasle je v tomto pripade ozaj lepsi (200 vs 300 eur). Nehovoriac o tom, ze dolhodobo byt mimo kolektivu asi ziadnej dospelej osobe nemoze prospievat a nemyslim si ze dietatu zase detsky kolektiv ublizuje. ale zavisi to samozrejme aj od dietatka (povaha plus zdravotny stav)
My práve teraz riešime hypo.Banky dávajú 80-90% z hodnoty znaleckého.Zvysok musíš dofinancovat z úspor alebo z ďalšieho úveru.Ak ste manželia a máte dieťa a za predpokladu ,že banka bude akceptovať iba manželov prijem:príjem mínus životné minimum na všetky osoby (on,ty,dieta) ,ďalej budú pozerať či máte ako manželia nejaké iné úvery.A ešte aký reiting máte v banke.Ci nemáte negatívny záznam v úverovom registri ....Je toho dosť na čo banky pozerajú .A od júna sa to ide sprísňovať ešte viac.Budu dávať 70% z hodnoty znaleckého ,zvyšok na dofinancovanie bude môcť byť len z vlastných zdrojov.Uz sa nebude dať dofinancovat úverom.Najdi si dobrého finan.poradcu a ten ti povie aké máte možnosti.
@littleslovak ja mam tiez v plane ist do prace uz po roku. V podstate mame velke stastie, ze mame take dlhu MD a RD. Ja by som prijala aj kratsiu (2 roky), ale zase lepsie platenu, alebo vacsi prispevok na opateru. Ale tak treba byt vdacny za to, co je.😊
@spanielka2 vieš, ono závisí aj od toho, aku máš prácu. Mna moja až tak nebavila, mala som hrozne veľa nadcasov, zodpovednosti, stresov, dokonca som polroka robila prácu za dvoch ľudí a náhradu prijali až vtedy, keď sa zľakli, že chcem dat vypoved. Keby som v ten konkrétny mesiac neotehotnela, tak dávam už vypoved určite, lebo neni sranda napr. 36 hodín nespať a byt v praci. Preto je otázka na mieste. Ponáhľala by si sa naspäť do takejto prace? Aspoň jedno pozitívum je, že budem mat vysoku matersku, takze mienim aj využiť možnosť reťazového porodu a oddychnut si poriadne doma najdlhšie ako to pôjde. Osobne sa do tejto prace/firmy ani už nechcem vratit, takze počas MD a RD sa budem zamýšľať nad tým, čo by má dalej v zivote bavilo.
Ahoj tak v mbank pri manželovom príjme 700v čistom nám ponúkli max 67000 samozrejme keď nemáš žiadny iný uver. 1,89% je úroková sadzba, keď žiada o 100%hypoteku, ale čaká sa 2-3tyzdne na schválenie . Znalca na nehnuteľnosť a aj kataster riešiš na svoje náklady
@spanielka2 ahoj no nie je to až taká upla pravda ze na západe sa ženy hned hrnú do roboty. Ja som si pisovala s jednou Nemkou a vtedy mala 13 rokov a jej mama od jej narodenia nepracovala. A ze tam je to celkom bezne ked muz zarába dost, co ale v Nemecku nie je take nezvyčajne. Alebo vela zien robi len 4 hodiny denne a vyžijú z toho, co je na SR nonsence.
Mňa len napadlo,že pises,ze manžel je pohodlný typ a chceš kúpiť pozemok?alebo dom?
Ohladom hypo,každá banka ma na svojej stranke hypokalkulacku, zrataj si vase príjmy, vydavky, atd...aspon odhadom zistis načo máte a podľa toho môžeš rozmýšľat ďalej
Ja sa chcem spytat ci je tu taka mamicka ktora ziadala sama hypo ja som sama mam 2 svoje deti a jedno v opatere mam rodicovsky plus prispevky na dieta v opatere a plus som zamestanana na minimalnu mzdu chcem poziadat o hypo na dom mate s tym niketo skusenost ...dakujem

Podla toho aký budete mať príjem,akú vysokú hypo si chcete vziať,aké budete mať výdavky na domácnosť.
Tvoj muž na Marse a ty na Venuši ? Po prvé :musíš ho tlačiť do kúpy bytu,prečo?
Po druhé: ty prispievaš rodičom,jeho to nenapadne,prečo?