Hypotéka a podiel v novom byte 30%
Som vo vzťahu s mužom 7 a pol roka a čakáme spolu dieťa. Bývame v jeho byte (družstevný byt,ale on je vlastníkom práv). Pred časom sme sa rozhodli že si vezmeme hypotéku (medzitým však priateľ prišiel o prácu). Hypotéka teda musí byť písaná na moje meno, kedze iba ja pracujem a priatel bude figurovať ako spoludlžník.
Našli sme vhodný byt na kúpu. Priateľ mi však povedal, že na liste vlastníctva a na zmluve k tomu novému bytu nebudem mať podiel 50% ale len nejakych 30%. Zdá sa mi to nefér. Cítim sa ako nejaká chudera, s ktorou on vôbec nepočíta a len kalkuluje. Povedala som mu , že v tom prípade žiadnu hypo nezoberiem pokial nebudem mat potvrdené a overené notárom, že budem mať 50% podiel z nového bytu. S tým nesúhlasil..
Neviem už čo mám robiť, cítim sa otrasne, nikdy ma neživil, vždy som bola zamestnaná a mali sme vždy všetko rozdelené na polovice, čo sa týkalo výdavkov. Myslela som si že teraz už budeme ako jedna rodina a budeme zdielať všetko spolu,rovným dielom..
Urobila som dobre, mám na tom trvať alebo sa uspokojiť s tym mensim dielom?
A ked sa mu nieco stane, tak este budem mat dotahovacky s jeho rodinou??
Vedeli by ste mi nejak poradiť? Budem vďačná za každý názor.
@maznacik007 Ved ja chcem presne toto. Byt na ktory sa berie hypoteka bude pekne fifty-fifty a ten jeho byt ked si predá, s tymi peniazmi si moze robit co chce, ja od neho necakam ani korunu.
@hajajanka No povodne to tak planoval, ze ked sa predá byt tak nejaku cast z tych penazi vlozi na cast splatky uveru, preto som neprotestovala najprv s tym ze bude mojich len 30%. Ale nejaky fin.poradca mu poradil, aby si peniaze z kupy bytu nechal a investoval.
Ale tak nezdá sa ti trochu bezcharakterne kalkulovat so zenou, s ktorou chystam svadbu a cakam dieta a budem si vsetko delit na perentá?? Ved preboha sme spolu 7r vyše a budeme rodina, či do smrti si budeme všetko delit??
@rybicka30 ako zvláštna situácia, my sme spolu 8 rokov, brať sa ideme až teraz a už 3 roky máme spoločný účet, všetko sa platí z neho, byt na hypo tiež 50 na 50 podiel, nerozdeľuje sa, čo kto zarobil, koľko minul, sú to spoločné peniaze a hotovo, preto ma zarazil jeho prístup a je to smutné
@rybicka30 si tehotna,...on nema pracu,..ty teraz prijem mas,ale o chvilu uz nebude,...a ty chces hypo????neviem,ale ani toto neni spravne riesenie,...splatka+ najom+energie to vsetko chces zvladnut???aj ked on bude spoludlznik,hlavna tam budes ty,...co potom,hm???ale za kazdych okolnosti sa nedaj oblbnut,...vsetko si dobre premysli,..to neni na par rokov,.....
@rybicka30 Ak by vyplatil 70% bytu zo svojich penazi, tak sa mi to nezda az take nefer. Ja by som navrhla, aby ste si zobrali spolocnu hypoteku, kupili si spolocny byt ako manzelia alebo spoludlznici a spoluvlastnici s rovnakym podielom a so svojimi peniazmi nech si robi co chce (nakoniec, ma na to pravo, su jeho). Niekedy sa taketo pocinanie moze zdat bezcharakterne, ale nikdy nevies, ako tvoj zivot dopadne.. Ja mam tieto veci poriesenie pekne fifty-fifty. Ale zas nedovolila by som mojmu muzovi narokovat si vacsinovy alebo polovicny podiel na byte, keby som z neho z vlastnych penazi vyplatila vacsinu. To zase odtialto-potialto. Ked tieto kroky robi zena, tak ostatne hovoria, ako robi dobre, ze mysli na zadne vratka. Ak to robi muz, je podla ostatnych zien svina....
Ja som skutocne pochopila tvoj prispevok nespravne a myslela som si to, co som napisala o par prispevkov vyssie.
Ja teda neviem ci si beries hypo na cely "novy" byt ty, alebo len na cast. Ak beries hypo na cely byt, tak tym bytom budes aj rucit tu hypoteku. Cize ak hypo bude na teba, ty musis byt 100% vlastnikom nehnutelnosti, ktorej predmetom je hypo. Banka ti inak hypo neposkytne. Tak zalezi na aku cast bytu beries hypo.
@rybicka30 no ja odpadnem - tak na takyto navrh treba naozaj "charakter".
Prosim ta, tu svadbu si velmi dobre zvaz. Toto bolo mozno znamenie, ktore by si nemala podcenovat. Pekne krasne otvor naplno oci a skumaj nastavajuceho zlava, sprava...
@rybicka30 pozri, keby do bytu investoval peniaze nadobudnuté pred svadbou tak by to nebola kalkulácia , iba ochrana vlastníckych práv... keby si bola v tejto istej situácii tiež by sme ti takto radili 🙂
takže teraz je situácia taká, že on družstevný byt predá, nakúpi si investičké produkty - podielové listy, akcie a podobne a spolu si budete brať hypotéku so 100% ručením nadobudnutou nehnuteľnosťou?
@zabka88 najprv povedal ze tento byt predá a ten nový na ktory si beriem hypoteku budem vlasnit iba 30% lebo on vlozi cast sumy z predaja bytu na splatku uveru. Ale potom mu financ.poradca poradil aby tie peniaze z predaja bytu nedaval ako mimor.splatku ale aby si ich nechal a nejak investoval a pod..
Mne nejde o tieto jeho peniaze, ja nie som nejaka vypocítavá harpia..V zivote som si nenarokovala na jeho byt, peniaze, veci, nič.. Ale preco by som si mala brat hypoteku a nemat ani 50% podiel na nehnutelnosti???? Co som nejaka cudzia zenska?
@rybicka30 nedaj sa,ak hypoteka tak pol na pol,alebo si to plat sama,a on nech si postavi z investicnych papierov pristresok.
v prvom rade, nerob rychle zavery tejto situacie a jasne odsudenia, ze uz mu v zivote nebudes verit. Ved si s nim chodila 7 rokov, to je dostatocne dlhy cas na to, aby si sa uistila o tom, ci mu raz povies "ano" a budes s nim mat deti.. a kedze si sa na to podujala (aj ked obratene), tak by si mala ku vztahu aj tak pristupovat.
Urcite taketo kalkulovania do zivota ludi, ktori chcu spolocne zostarnut nepatria. Aj ked budes mat viacej deti, budes mozno aj dlhe roky doma, no to bude zas tvoj prispevok do domacnosti a ak mas zreleho muza, ktory s tym suhlasi, tak by nemal s tym kalkulovat.
co je dolezite, v klude sa s nim o tom podebatuj a povedz mu, ze taky pristup sa ti nepaci, ze ta jeho spravanie zranuje a ze nechces s nim fungovat v buducnosti ako jeho spolubyvajuca (fifty fifty peniazky), ale ako jeho plnohodnotna manzelka a matka aj jeho deti. Neesemskuj, ale chod za nim, a ako dospela zena sa s nim bav, komunikuj s nim o tom.
Ja som vydata 4 roky a viem, ze zakladom mnohych veci v manzelstve je dostatocna komunikacia, znizovanie prilisnej bujarej emocionality... a pravdaze aktivne pocuvanie toho druheho.
Urcite na 30 ku 70 nepristupuj. Moj manzel bral sam hypo, ked ja som bola studentka, a to sme boli len priatelia a byt bral 50 k 50.
@rybicka30 vieš rybička, ono keď z právneho hľadiska v súčasnosti vlastne áno - si cudzia ☹ keďže nie ste manželia budete nadobudúdať nehnuteľnosť do podielového vlastníctva, rovnako ako by nadobudli byt napr. spoločníci vo firme... logicky sa predpokladá že do bytu investujete rovnakú sumu .. takže ak by chcel tie peniaze zo svojho bytu investovať do vášho nového bytu navyše tej jeho jednej polovice, tak vtedy by tých 30% dávalo zmysel.. ale to ti mal takto aj vysvetliť.. lenže v tom prípade by si si mala brať hypotéku iba do výšky tých 30% ceny nehnuteľnosti a určite nie do výšky 50% alebo dokonca plnej sumy hypotéky..
a nechceš sa tiež poradiť s finančným poradcom? možno aj iným ako tvoj partner? lebo ak máte možnosť zaplatiť časť sumy v hotovosti a mať teda výhodnejšiu hypo s lepším úrokom , nezdá sa mi dobré riešenie brať si hypo do výšky 100% ceny nehnuteľnosti...
@zabka88 My sme to konzultovali v banke a daju nam 80% z ceny nehnutelnosti. On ale povedal ze cast z predaja bytu dá ako splatku uveru a este si chce aj splatit jeden nevyhodny uver, co ma uz niekolko rokov na krku.
Jednym slovom ma stve ze je nezamestnany, prisiel s napadom na hypoteku teraz v najnevhodnejsej dobe, on si splatí svoj nevyhodny uver, čo má, obaja sa zadlžime na 30rokov hypotekou, on si preda byt, cize bude mat dalsie peniaze a ja budem z tohto celeho cirkusu mat 30%? Ako nech sa na mna nikto nehnevá..
@rybicka30 🙂 nikto sa nehneva,mas racionalny pristup.Ste spolu 7 rokov,idete sa brat,na ceste dieta..rozmyslas dobre.
@rybicka30 Mne sa nezdá, že kedže je nezamestnaný, o pár mesiacov budete žiť z tvojej materskej a neskôr rodinných prídavkov, pretože ktovie kedy a akú prácu si zoženie .. a v takej situácii peniaze za predaj bytu investovať???? Kde na nich nemôže siahnúť najbližších minimálne 15 rokov?
Ja by som nešla ani do hypo, pokiaľ on nebude mať prácu s uspokojivým platom, pretože aj keby on dajme tomu mimoriadne splatil tých svojich 70% úveru a ty by si splácala tých 30%, ale porozmýšľaj, akú sumu budeš mesačne dávať, z materskej a neskôr z rodinných prídavkov, pokiaľ nepôjdeš späť do práce ešte pred prvým rokom dieťaťa? A stále je tam to riziko, že on si prácu možno nenájde skôr ako po roku, možno neskôr. Ide o to ako má on nastavené priority, či vezme každú prácu, lebo treba platiť účty, alebo si bude vyberať a bude vyčkávať.
A nechci sa dožiť dňa, že on ti povie, sory moja, moja časť hypo je splatená, mňa nezaujíma, že ty na tú svoju nemáš. (To, že účty budú platené z materskej, už riešiť nebude, šak on prácu nemá). Alebo ti povie, že dobre, tentoraz tie plienky kúpim ja, ale vrátiš mi to!!! A žiaľ, som si tým istá, ked ako tvoj nastávajúci uvažuje nad tým, že hypo idete splácať v takom pomere a nie 50:50 ako manželia.
Musíš myslieť aj na tieto veci.
No práve že do roboty sa určite hrnut nebude kedze on sa spolieha na to ze bude mat peniaze z bytu (a to mi este spominal nejaky spotrebny uver ze chce vziat na prerabku bytu lebo tá hypo nam vyjde rovno na cenu bytu).. Jednoducho on, co cely zivot kalkuluje a stará sa o peniaze v tejto najnevhodnejsej dobe riesi hypoteku.
Jednou ranou si zabezpeci 70% podiel z noveho bytu, bude mat peniaze zo svojho bytu ktory predá, takze bude mat peniaze a cas hladat si robotu.. A ja budem na materskej asi o chlebe a vode a cakat co mi moj drah muzicek pridelí..
Je mi luto ak to niekto vníma ze sa chcem dostat k jeho peniazom, asi som naivna a mala som velmi ruzove okuliare na ociach.
@rybicka30 moje, vobec to takto nikto nevníma.. myslím že všetky ťa chápeme a chceme ti poradiť čo najlepšie . ale nechceme ti ani zbytočne rozbíjať vzťah tým že budeme na neho kydať, lebo väčšina sporov vznikne z nedorozumenia a z nekomunikácie, preto tu riešime ako vlastne prišiel na tých 70%.. a že to možno nemyslel tak zle ako to vyznieva....
no neviem, v tejto situácii by som asi hypotéku fakt neriešila.. nedá sa jednoducho cúvnuť? počkať kým si muž nenájde prácu (aspoň bude motivovaný) a ty si ujasníš o čo mu vlastne ide a ako si predstavuje vašu budúcnosť.. a do svadby sa zatiaľ nežeň, ani do hypotéky ... obe sú veľké záväzky často na celý život a treba si dobre rozmyslieť do koho s tými ideš 🙂
dávaj pozor na seba a držím palčeky
@rybicka30 Žiaľ teraz je taká doba, že dáva ľuďom voľnosť. Kedysi, ked boli ženy doma s deťmi pricucnuté k chlapovi, tak to bolo z roboty rovno domov a potom na pole. Vychádzky leda tak do krčmy. A policajti pokutovali flákačov. Stačí čítať fotoblogy žien, ktoré sa brali z veľkej lásky a počas materskej padli tvrdo na hubu. Milovaný chlap im povedal, že sory, tvoj problém, že nemáš na plienky, načo kupuješ toľko vecí. Fakt, že ona z toho ťahala aj nákupy potravín, neriešil. A že sa inej chlap vybral na dovolenku s kamošmi a bez rodiny, ten chlap tiež neriešil. Ani to, že ona doma s dieťaťom a neprispel jej ani na výlet cez pol Slovenska do Bojníc (zoo a nejaký ten wellness). Pretože on si na tú dovolenku zarobil, tak nech si aj ona zarobí na tú svoju. A to sa brali z veľkej lásky. Ďalší cez týždeň ťažko maká, tak sa cez víkendy chodí rekreovať. Preč. Bez rodiny. Deti vidí večer v postieľkach. A on je hrdý tato, aké sú tie deti vychované. Tiež tam bola veľká láska.
Ako dalej o nom pises,tak sa mi vobec nepaci.
@rybicka30 Je vážne riskantné brať si hypoteku vo vašej situácii, jeden nezamestnaný, ty tehotná. A ešte chcete splácať ďalší úver? No to je gól do vlastnej bránky.
@augustovkaa ano je, povedala som mu ze ziadny uver nechcem momentalne ale stale ma o tom presviedča.
@rybicka30 No, este je tu jedna moznost. Kamaratka to tak ma s frajerom. Kupili si byt...teda presnejsie, on si vzal hypo a tiez maju oddelene ucty ako vy dvaja...takze kamoska neprispieva na mesacne splacanie hypo ani cent, to plati jej frajer sam. Financoval tiez komplet rekonstrukciu, ona len kupila spotrebice, ktore...keby nieco...si moze z bytu zobrat. Tak ak bude mat tvoj priatel peniaze z predaja stareho bytu, moze ich vrazit do kupy noveho bytu a ak bude este potrebovat hypo, tak nech si splatky plati on, budu aspon mensie. Tuna ale potom keby bol rozvod, musis odist z bytu. Ak by som ale mala prispievat zo spolocnych penazi na hypo a mala by som len 30 percent z bytu, ktory pomaham splacat, tak ani nahodou...to co je za napad?!...preplieskat ho a hotovo 🙂
On mysli len hrrr ako sa dostat k podielu bytu, rychlo este teraz kym ti daju hypoteku a to, ze sa ty na 30 rokov zadlzis mu je pravdepodobne jedno, on bude v pohode, bude mat svoje peniaze z predaja bytu..a on nerozmysla, ze to bude potom aj jeho problem ked nebudes mat z materskej na splatku hypoteky? ..ci tak nezodpovedne a egoisticky rozmysla? Ak ti mozem poradit, neber si ziadnu hypoteku. Ked muz miluje svoju zenu, priatelku dal by jej aj posledne a nie vydeloval ju na percenta..
@rybicka30 navrhla by som mu, že teraz by sme ešte nejaký čas pobudli v "jeho" byte a keď sa vezmete, ty skončíš md a rd a nastúpiš do práce, zvážite hypo 😉
Ak je rozumný tak bude súhlasiť, keďže je momentálne nezamestnený, tu budeš mať časom iba 200€ a to na hypo a žitie určite stačiť nebude.
Ak nebude súhlasiť a stále ťa bude tlačiť do hypo, tak asi nieje niečo v poriadku 😖
No tak sme to prebrali a vraj nemá problem teda s tymi 50% pre mna. Som zvedava..
Z tohto bytu chceme ist co najskor prec, nedá sa to tu niekedy vydrzat s tymi susedmi, na tom sme sa uz dohodli este pred par mesiacmi.. S tou hypotekou mi povedal ze sa ponahla preto, lebo teraz ja robim a mam zmluvu na neurčito..a teraz sme uz aj podali ziadost o uver a pani v banke povedala ze mame sancu, lebo oni pozeraju aj na jeho plat za minuly rok (nezamestnany je od febr. tohto roku). Dohodnute to mame uz aj s majitelmi bytu, ktory kupujeme, vsetko je uz v procese vybavovania, uz je aj znalecky posudok vybaveny, a podany v banke, takze preto vraj je blbost uz teraz z toho uveru ustupovat..
Rozpravala som sa s nim o tom ci si uvedomuje ze o par mesiacov uz budem mat o dost znizeny prijem a nech sa vzije do mojej koze, ci si uvedomuje co si berieme na plecia a tych 50% nechcem preto, lebo som vypocitava, ale preto, lebo si myslim ze je to tak spravne a viem ze ja by som s tym problem nemala, a po druhe a to najdolezitejsie - ak by sa priatelovi nieco stalo, tak chcem mat polovicu bytu pre seba a pre dieta a nie sa este handrkovat s jeho rodinou aby na to mali nejaky dosah a podobne..
Samozrejme sa dame poistit pre pripad ze by se neboli schopni platit uver z dovodu choroby, smrti, dlhodobej pn a pod..
Myslim ze to mame premyslene a dufam ze ma uz nicim neprekvapí, lebo z tych nervov za posledne dva dni som ostarla asi o 20r.

@rybicka30 Ja som to na zaciatku pochopila, ze do kupy bytu by ste isli s cistym stitom, teda obidvaja rovnym dielom. Ale bude on financovat kupu noveho bytu predajom svojho terajsieho bytu? Lebo vtedy by mi to davalo logiku, ze ty doplatis hypotekou 30 percent ceny bytu a aj vlastnictvo bude v tomto pomere.