Hypotéka a podiel v novom byte 30%

rybicka30
31. mar 2014

Som vo vzťahu s mužom 7 a pol roka a čakáme spolu dieťa. Bývame v jeho byte (družstevný byt,ale on je vlastníkom práv). Pred časom sme sa rozhodli že si vezmeme hypotéku (medzitým však priateľ prišiel o prácu). Hypotéka teda musí byť písaná na moje meno, kedze iba ja pracujem a priatel bude figurovať ako spoludlžník.
Našli sme vhodný byt na kúpu. Priateľ mi však povedal, že na liste vlastníctva a na zmluve k tomu novému bytu nebudem mať podiel 50% ale len nejakych 30%. Zdá sa mi to nefér. Cítim sa ako nejaká chudera, s ktorou on vôbec nepočíta a len kalkuluje. Povedala som mu , že v tom prípade žiadnu hypo nezoberiem pokial nebudem mat potvrdené a overené notárom, že budem mať 50% podiel z nového bytu. S tým nesúhlasil..
Neviem už čo mám robiť, cítim sa otrasne, nikdy ma neživil, vždy som bola zamestnaná a mali sme vždy všetko rozdelené na polovice, čo sa týkalo výdavkov. Myslela som si že teraz už budeme ako jedna rodina a budeme zdielať všetko spolu,rovným dielom..
Urobila som dobre, mám na tom trvať alebo sa uspokojiť s tym mensim dielom?
A ked sa mu nieco stane, tak este budem mat dotahovacky s jeho rodinou??
Vedeli by ste mi nejak poradiť? Budem vďačná za každý názor.

mysicka36
31. mar 2014

Mne sa to teda tiež nepáči. Ako ti to vysvetlil? Ja by som na to určite nepristúpila. Toto je pri manželoch jednoduchšie. 😒

eeffka
31. mar 2014

@rybicka30 v prvom rade ste sa mali najprv vziat obzvlast po 7rokoch... lebo rodina !!! je manzelsky zvazok v nasom state a z toho okrem povinnosti vyplyvaju aj urcite prava
po dalsie, byvate v druzstevnom byte tak si ho dokupte za anuitu a nebudete potrebovat hypoteku ale len 1-3000eur, podla lokality a veku, dalsie ze delenie podielov na 50/50% akých 30% ???, leda tak pre neho a pre mna a dieta 70%.
A ano citis sa ako chudera lebo on s tebou naozaj nepocita, inak by takuto chobocinu ani nenavrhol....
Uff by som ho hnala ako prasiveho psa

rybicka30
autor
31. mar 2014

No ja mam pocit ze doteraz som mala na ociach asi klapky alebo co a so vsetkym som vzdy suhlasila. Nikdy ma nezivil, vzdy sme vsetko platili na polovice, vsetky vydavky a nakupy. Myslela som si ze sa to zmení s príchodom rodiny ale odkedy som tehotná a riešime ten uver (z toho druzstevneho chceme ist preč a je to priatelov byt a on povedal ze on ho odkupovat uz nebude) tak je to este horsie a chyta ma panika z toho, s akym clovekom mam ostat po cely zivot a navyse si uviazat na krk hypoteku.
No vcera sme sa pohadali kvoli peniazom a ja som celu noc nespala. Rano som mu oznamila ze ani za boha nesuhlasim s nejakymi 30% ale pekne fifty-fifty. Snazil sa ma este obalamutit tym, že ved ten novy byt ma hodnotu 60tis a ja budem vlastne z neho 30% vlastnit (akoze chudera sa dostane k majetku). Teraz uz zrazu povedal ze suhlasi s tymi 50% ale ja viem ze medzi nami budu vzdy hadky o peniaze. On ma este aj brata právnika takze s prepacenim vydrbat so mnou moze kedykolvek a tiez mu financne dost pomoze aj rodina. Narozdiel odo mna..

nigguska
31. mar 2014

@rybicka30 Ahoj.....to co je za chlapa,ked povie zene s ktorou caka dieta ,ze jej da len 30%????ako kde sme???? ked to beries na seba a on tam bude len spoludlznik,tak minimalne 50% by malo byt tvojich ak nie viac....takze urcite na to nepristup.....vyjadrim sa polopate a neuraz sa prosim: NEBUD BLBA A NEUROB ZO SEBA HANDRU!

rybicka30
autor
31. mar 2014

@eeffka on vie urcite velmi dobre co robí a vie ze keby sme byt nadobudli ako manzelia tak by som mala rovnaky podiel ako on. Udivuje ma aky je vychcany a to som ho cele roky povazovala za charakterneho cloveka, je mi zle. Mam sto chuti celu planovanu svadbu zrusit a odist od neho.

dai
31. mar 2014

@rybicka30 uprimne, nerozumiem jeho logike - on je bez prace, ty beries hypo a on bude akoze vlastnikom na 70%? aj teda keby nie ste akoze buduca rodina, aj tak to tak vyzera ze tvojmu priatelovi bud preskocilo, alebo sa zabudol naucit ratat - povedz mu ze ked budes ty brat hypo tak budes 100% vlastnickou😀

chore je to cele, prepac... my sme s muzom kupovali nas prvy byt ked sme boli 2 roky spolu - neboli sme este zobrati, moj muz omnoho viac uz zarabal ako ja, mal aj vyssi zaklad a bola pravdepodobnost ze aj splacat hypo bude on... napriek tomu sme byt kupovali 50 na 50 - proste som mu povedala ze bud do toho ideme ako buduci manzelia kde to bude jedno, alebo do toho s nim neidem...
druhy byt sme kupovali uz ako manzelia a vlastne uz bolo vsetko jedno

augustovkaa
31. mar 2014

@rybicka30 Ja by som určite tiež nesúhlasila s tým, čo chce on. Pekne fifty fifty. Platiť budete obaja, tak čo vymýšľa? Ak prestane platiť on, budeš hypoteku splácať celú ty a budeš mať len 30 percent? Určite mu neustup a mysli nie srdcom ale rozumom.

afrika
31. mar 2014

@rybicka30 v žiadnom prípade by som nesúhlasila.... mám osobnú skúsenosť - prišla som o dom, ktorý má hodnotu cez 100 000 eur.... bola mi vyplatená len smiešna almužna... proste už neverím na reči... všetko pekne zdokladovať u notára, všetko pekne na polovičku.. držkaj sa 🙂 🙂

marylis
31. mar 2014

@rybicka30 no ked ty beries hypo, tak byt je tvoj na 100%. Okrem toho, s takymto clovekom ani nechod do nejakej eventualnej spolocnej hypo, lebo sa ho NIKDY nezbavis. 😠

rybicka30
autor
31. mar 2014

@nigguska Neurazim sa, ja si nadavam celu noc a cely den. Som v práci a nemam chut ist ani domov a vidiet jeho ksicht.
Strasne ma sklamal, ze takto kalkuluje. On si na ten byt zarobil v zahraničí (ja som mu sice pozicala ale tie peniaze mi vratil) a jednoducho vzdy bol on ten, co stale rozhodoval o financiach a pod.. Ja som od neho nikdy nic necakala, mali sme to pekne rozdelené na polovicu.
Svadbu aj dieta ja som chcela uz davno ale najprv nechcel a az ked som odisla śi vraj uvedomil. Ale taketo prekvapenie som necakala..

zabka88
31. mar 2014

@rybicka30 ahoj, a ako prosím ťa prišiel na tých 30% ??? 😲 Určite si neber hypotéku na kúpu nehnuteľnosti ktorá nebude v tvojom osobnom vlastníctve, uvedomuješ si že to budeš ty kto ju bude reálne platiť keďže muž je bez práce? osobne by mi aj tých 50 % prišlo v tejto situácii nefér... iná situácia by bola kebyže ste manželia, ale takto? to sa radšej uskromniť a kúpiť si menší byt na seba a vykryť to hypotékou branou na vlastné meno... ale skús ešte rozhovor....

winona24
31. mar 2014

tak s týmto by som v ŽIADNOM prípade nesúhlasila .... tak ty budeš mať nôž pod krkom v podobe úveru na Tvoje meno a na liste vlastníctva 30% ????

hajajanka
31. mar 2014

@rybicka30 Ak chcete byt k sebe spravodlivi, tak poziadajte o uver spolu a rozdelte si byt na polovicu. Nikdy neurob to, ze ty si vezmes na seba hypoteku a nebudes vlastnicka 100% nehnutelnosti. To sa obrati proti tebe. V pripade rozchodu ti zostane len mala cast bytu a cela hypoteka na krku. Ak si zoberies hypoteku ty, tak ty si kupujuca a teda ta tvoja "uzasna" polovicka nema do toho co rozpravat, kedze nie je tvojim manzelom.
A vobec, naco si s takym chlapom?

augustovkaa
31. mar 2014

@rybicka30 No tak si zoberte hypo po svadbe.

sunshine85
31. mar 2014

@rybicka30 to mi je luto, ze ma takyto postoj 😖 urcite na to nepristup! inak neviem si presne ani predstavit to prerozdelovanie na kupov a pod? pocuj a vies si predstavit, ako to bude, ked budes dostavat tych 200€ ako rodicak? bude ti vobec ochotny davat nejake peniaze alebo nimi bddes musite zaplatit svoju cast hypoteky? ach...to je des...otras tento chlap!!!!

hajajanka
31. mar 2014

@rybicka30 Ak ta takto bude vydelovat, ked budes s dietatom doma a budes od neho uplne zavisla, tak to nevesti nic dobre. 😖 Nebud hlupa, aby si nedopadla, ako mnohe ine tu na MK.

bleee
31. mar 2014

@rybicka30 po 7,5 roku trvaj na svadbe, keď nie kvôli sebe, aspoň kvôli dieťaťu. Kým sa tak nestane, nič na seba neber, ani hypo, ani percentá z bytu. Keď je vychcaný on, buď aj ty

zabka88
31. mar 2014

úprimne, neviem či by som v tejto situácii ešte stála o svadbu s týmto človekom...

acrobaleno
31. mar 2014

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!! To je akože čo? Tak ty si berieš hypotéku na svoje meno a aby si mala 30%? 😀 😀 A s takýmto debilom čakáš dieťa? A si s ním 7 rokov?

nigguska
31. mar 2014

@rybicka30 pozri sa...podla mna to nie je spravny clovek.....ja uz som vydata a mame dieta a teraz som brala hypoteku sama,kedze mazel brat nemoze(je zivnostnik a aby rucil celym nasim majetkom,to nie).....takze hypo som brala ja a som aj vylucnou vlastnickou nehnutelnosti....a on s tym nemal ziaden problem!!!! sice hypo platim ja z mojej vyplaty,ale on kupuje stravu a preraba dom za "jeho " peniaze.....cize aj keby sme sa rozviedli,tak dom je len moj a nemusim sa s nim s nicim delit...mame to spisane u notara(zuzenie BSM).....a aj tak povedal,ze keby doslo k najhorsiemu,ze sa rozvedieme,on by dom ani nechcel,lebo ved kde by som s malym byvala....ze radsej on potom pojde do nejakeho podnajmu a nebude robit problemi.....toto je spravny pristup chlapa pre buducnost a nie ten co ti chce dat len 30%

rybicka30
autor
31. mar 2014

Dnes spolu komunikujeme len cez sms. Oznamila som mu ze v ziadnom pripade do uveru nejdem ak nebudem mat minimalne 50% podiel. On suhlasil ze ok, ze suhasi zrazu, len mne je teraz uz zle z toho ako sa zachoval a nechcem vediet co nas caka v dalsom spolocnom zivote a ako budem fungovat ked budem na materskej a zavisla od neho, mne moja rodina nema ako pomoct a navyse su odo mna 100km daleko.

hajajanka
31. mar 2014

@bleee Ja by som si svadbu s takymto clovekom poriadne rozmyslela. Radsej byt sama ako mat na krku lakomca, manipulatora a hlavne spekulanta.

winona24
31. mar 2014

@rybicka30 to chce si sadnúť a pekne z mosta doprosta si to vysvetliť a porozprávať .... aká je Tvoja predstava a aká je tá jeho....nech na rovinu povie ako si predstavuje Vašu budúcnosť ... obdobie kedy ty budeš na MD a RD .... 😔 a podľa toho sa zariaď ...držím palce....

zabka88
31. mar 2014

@rybicka30 pozri, rozchádzať sa hneď nemusíte, hádky patria k životu aj k tomu partnerskému... ale úprimne, spozornela by som ... a presne ako ti radí winona24, tak to bude chcieť rozhovor o vašej spoločnej budúcnosti, hlavne ako si predstavuje že zastrešíte obdobie keď príjmovo klesneš... ono, tým že je zvyknutý že ťaháš financie pol na pol, obávam sa či nežije v tejto predstave že to tak bude stále..

k tej nehnuteľnosti, ideálne by bolo keby si brala hypo sama ale len na tých svojich 50% , keď píšeš že jemu vedia pomôcť rodičia, možno by tú druhú polovicu vedel zacvakať takto...

drž sa

rybicka30
autor
31. mar 2014

@winona24 Ja mu už neverím. Ked mi aj povedal ze pojdeme na 50% ja mu nedoverujem a nikdy uz nebudem. Stale budem mat pocit ze chce so mnou nejak vyd.bať. Dám mu jednu šancu na vysvetlenie, pekne spísať čo a ako a overiť notárovi aby to bolo aj úradne správne.

rybicka30
autor
31. mar 2014

@zabka88 Samozrejme ze zije v tej predstave ze vzdy bude vsetko pol na pol. Bojim sa toho obdobia ked budem na materskej a on to bude ťahať, lebo zas bude na koni čo sa týka financií a ja budem len držať hubu a poslúchať čo pán povie.
Nechápem kde som mala doteraz rozum naozaj.

25daniela
31. mar 2014

Tak to by este iba zazijes cirkus, lebo z materskej a rodicaku asi nevyzijes..

winona24
31. mar 2014

@rybicka30 ja Ti verím ... ale čakáte bábo .... normálne sa ho opýtaj ako prišiel na ten nepomer 30/70 v Tvoj neprospech...povedz mu,že sa Ťa to dotklo a bojíš sa čo bude ,keď ostaneš bez príjmu ,odkázaná na almužnu od štátu a na neho ...na rovinu mu všetko vyklop a uvidíš ako zareaguje.... treba si to teraz vyjasniť...lebo keď príde dieťa , prídu aj iné starosti ...a riešiť ešte aj toto ? budeš na nervy a odnesie si to len to malé .....

maznacik007
31. mar 2014

ja ti poviem naopak ak by som ja mala pred manzelstvom vlastny byt na ktory som si sama zarobila a predam ho a prachy z neho vlozim do spolocneho na ktory vezmeme este hypo s partnerom tak tiez nesuhlasim s pomerom 50 na 50 ale trvam na tom aby sa zohladnil moj vacsii vstupny podiel ...

alebo nech si partner byt necha prenajima ho a spolu si kupte byt na hypoteku a ten dajte na poly ... teraz robis ty po porode bude tahat pilku on ... to by bolo ferove ...

25daniela
31. mar 2014

@rybicka30 ale nie, to bolo prve co ma napadlo, urcite nepomoze nic iba dohoda u notara a preco to vlastne chce tak, ze 70 na 30 ked ty mas zobrat hypo?