icon

Hypotéka alebo prenájom - výhody a nevýhody

2. jún 2025

ide o mojho syna s priatelkou, uvažujú zobrať sa a vziať hypo alebo ís do prenájmu. 2 izbový byt u nás stojí 120 tis, našetrené majú 25 tis. Ak by šli do prenájmu 2 izb. s energiami stojí 450 Eur.
Vždy som bola za hypo a splácať si svoje, ale teraz som zmenila názor, bojím sa, že budú platiť hypo 800 eur plus ešte nájom bytu 250 eur..čiže okolo 1000 mesačne na 25 rokov.

Stojím za variantou prenájom, zaplatiť si 450 a o nič sa nestarať..zvyšné peniaze šetriť a neskor si kupiť 1 izbový za hotové, dalšie roky došetriť a postupne 2,3 izbový.

čo si o tom myslíte?

kolko by bola hypotéka na 120 tis.byt ak majú 25 tis hotovost?

Ďakujem.

Strana
z2
eeffka
2. jún 2025

Pozrela som teraz ponuku bytov a naslo mi 3 pod 100tis a pekne prerobene, hypo 100 na 25r cca 500e, bytbtreba kupit co najskor, nie sa 20r tralalakat po podnajmoch q v 50 kukat ze byty stoja nasobne viac.
Mladi nech idu do podnajmu na par mesiacov ci apolu vobec budu vediet zit a ak ano tak sa rozkyvat.

domkakvet
2. jún 2025

Viac sa oplati hypo ako najom, ale treba pocitat hlavne s tym co v pripade rozchodu.

gas1201
3. jún 2025

musím sa pridať k @eeffka, pozeral som byty v prievidzi, samozrejme neorientujem sa veľmi čo sa týka lokalít ale hneď na mňa vybafli 2izbaky po rekonštrukcii do 100tis. ono je veľmi nerealne mať podnajom za 400e ale byty by sa tam predávali za 170 tisic.

nelka93
3. jún 2025

Pri 120 tisíc hypo je splátka okolo 550 eur, čiže aj s nákladmi mmby to mali do 800 a rozhodne je lepšie splácať vlastne. Kupovať neskôr jednodizbak a setrit na väčšie je totálna blbosť a svedčí to o finančnej negramotnosti. Nech len kupia

vsetko_o_peniazoch
Odpoveď bola odstránená
gantleman
3. jún 2025

Najhoršie čo môžte urobiť je ísť do nájmu ak máte peniaze na to kúpiť si svoje.
Odporúčam im ešte pozrieť štátny fond rozvoja bývania. Je to trošku náročnejší proces ale vôbec nie nemožný ako mnoho ľudí prezentuje. Pekný večer

romino
4. jún 2025

Mne sa zda ze fake tema. Lietaju tu tie cisla.
Suma za podnajom akoby naschval podhodnotena, suma za hypoteku nadhodnotena ...dookola ze na 20 rokov, hoci treba ratat s 25 ci 30 rokmi.
K tomu tu mame cez 20 rokov skusenosri s trhom, ako ceny rastu, ako su splatky kvoli inflacii stale mensie ....sa mi nechce verit ze moze niekto razit teoriu po tom vsetkom, ze sa asi radsej oplati zit roky v podnajme a popritom setrit na byt.

gantleman
4. jún 2025
@romino

Mne sa zda ze fake tema. Lietaju tu tie cisla.
Suma za podnajom akoby naschval podhodnotena, suma za hypoteku nadhodnotena ...dookola ze na 20 rokov, hoci treba ratat s 25 ci 30 rokmi.
K tomu tu mame cez 20 rokov skusenosri s trhom, ako ceny rastu, ako su splatky kvoli inflacii stale mensie ....sa mi nechce verit ze moze niekto razit teoriu po tom vsetkom, ze sa asi radsej oplati zit roky v podnajme a popritom setrit na byt.

@romino v podstate je to dlh ktorý zarába... Ako

kengurica
4. jún 2025

Rozhodne radšej splácať vlastnú hypo ako cudziu.
A treba myslieť aj na to, že nájom nemáš nikdy istý, nájomca ti môže zmluvu ukončiť, takmer všetci prenajímajú na rok a zmluvu predlžujú/alebo nie
A ak prídu deti - nie je ľahké nájsť podnájom s deťmi.
Je tam jedno ALE, ktoré tu už bolo spomenuté. Čo ak im to spolu prestane klapať? Treba to zmluvné ošetriť, akokoľvek veľká láska to teraz je. Bývalí už spolu?
Za mňa určite hypo. Ale ak spolu ešte nežili, bude to lotéria. Ale čím ďalej to budú odsúvať, tým to bude drahšie, lebo ceny bytov dole nepôjdu.
A platiť podnájom a pritom šetriť, to znamená naháňať niečo, čo sa to stále vzďaľuje.

vsetko_o_peniazoch
Odpoveď bola odstránená
bonboniera
4. jún 2025

Riešiť podmienky hypotéky keď spolu ešte nikdy nebyvali je dosť pritiahnuté za vlasy … takže začala by som tam

221girl
4. jún 2025

nerataj hypo na 20 rokov. Daj si ju rozratat na 30 a ked budu chciet dlzku hypo skratit a budu mat nato prostriedky tak to urobia prostrednictvom mimoriadnych splatok... a hned si mesacne nizsie.. a je inflacia, byty idu hore, hodnota penazi dolu. Najom bude rok co rok drahsi... byt ich uz nikdy nevyjde viac ako v tomto momente... o 10 rokov bdue vyska tej splatky smiesna a dovolim si tvrdit ze mozno aj nizsia ako najom

arieska
4. jún 2025

treba natiahnuť hypotéku na čo najdlhšie obdobie. Ja mám 45 rokov a aktuálne hypotéku so splatnosťou ešte 23 rokov. Pri konci fixu vie hypotéku prefinancovať, skrátiť si dobu splácania

milanemila
4. jún 2025

Myslim si, ze su dvaja dospeli ludia a je uplne jedno za akou variantov si stojis ty 🙈
Ak spolu este nebyvali, tak by som docasne isla do podnajmu, inak nevidim zmysel v dlhodobom prenajme, to su peniaze vyhodene von oknom. Dalsia vec je, ze ja by som momentalne na slovensku nekupovala ani kvolnicku na drevo…

autor
4. jún 2025
@milanemila

Myslim si, ze su dvaja dospeli ludia a je uplne jedno za akou variantov si stojis ty 🙈
Ak spolu este nebyvali, tak by som docasne isla do podnajmu, inak nevidim zmysel v dlhodobom prenajme, to su peniaze vyhodene von oknom. Dalsia vec je, ze ja by som momentalne na slovensku nekupovala ani kvolnicku na drevo…

@milanemila prečo by si nekupoval, kvôli vysokym cenám?

romino
4. jún 2025

kvoli politickej situacii, riziko odklonu od EU atd., cize by prisla izolacia, odchod investorov, nezamestnanost,... emigracia ludi (nieco ako Bielorusko ) .. = velky pokles cien.

Strana
z2