Hypotéka na partnerovo meno
Ahojte. Ideme si s priatelom kupovať byt na hypotéku. Boli sme u finančnej poradkyni a bohuzial sa zistilo, ze mne hypoteku, ako spoludlžníkovi, nikde nedaju, kedze som mala odklad splátok. Mám jeden maly spotrebný úvera este pred vypuknutím korony som bola v banke vybaviť jeden prevod a milá pani bankárka mi ponukla, ci nechcem odklad splátok, ze na to mám nárok, že to sa nič nestane, len pol roka nebudem platiť, ale doba splacania bude potom o pol roka dlhsia., Ja blba som vtedy kývla na to, bola som medzi dvoma zamestnaniami, tak som si povedala, že ok, aspon si trocha ušetrím. Po pol roku som začala znova splacať, ale nie po 50 eurach ako som zvykla ale po 98 eurach, na co ma neupozornila, ani viem, ze je to moja chyba ale proste sa to stalo. Zaroven mi to spravilo šarapatu pri vybavovaní hypotéky a raz alebo 2x sa mi stalo ze som šla do nepovoleneho prečerpania asi - 1 euro. Teraz uz figurujem v uverovom registry a zaroven som mala odklad pol roka a kvoli -1euru a 1500 eurovému spotrebaku nedostanem hypoteku. Tym pádom, hypotéku si musí vziat priatel sám, na svoje meno. Planovali sme do toho ist spolu, a teraz neviem ci je to dobry napad alebo nie, ja by som mu platila polku hypoteky ale potom mam pocit, ze to platim do vzduchu, ze o tom nemam ziadny doklad, okrem vypisu z banky a keby sa nedajboze hocico stane, moze ma vykopnut (co by sa nestalo nikdy, ale proste ja beriem vsetky scenare) z bytu, s tym , ze ma nevyplati. On este navrhol to, ze zatial by hypoteku platil sam, a ja najom a stravu a ked prejde premlčacia doba kvoli tomu mojmu kixu tak by sme si to dali prefinancovať s tym, ze to bude aj na moje meno, popripade sa vezmeme. Ako by ste to riesili vy prosim? vopred dakujem ...
nuž ale aj tak si to treba poriadne premyslieť, ono treba počítať aj s tým, že prídu možno horšie časy, či to bude vychádzať aj potom... to s tým LV ako ok, ale zas či to nebude pre neho veľké riziko, treba sa o tom poriadne porozprávať a dala by som asi na neho, keďže je v horšej situácii ako ty
Prečo máte tendenciu riešiť moje prácu, mobil a sukromny zivot?ja som sa pytala na uplne niečo iné, prečo inteligentné baby vedia odpovedať a poradiť a ostatné tú rýpete do toho kolko mám splátku za telefon?? kto si od Vás pýtal analýzu mojho platu, zamestnania a života? rada sem chodím, ale niektoré z Vás su ako supy. To uz kazda musí mať našetrené 10000 eur?? bez toho nemam proste nárok na život a rodinu? alebo ako to mam teraz brať.. mam ist na potrat rovno, lebo mi tu janka a danka napisali, že to nezvladnem? poznam ludí, ktorí nezarabaju ani štvrtku toho co ja a maju dieta a áno, žiju skromne ale maju všetko. Len tollko k tomu, ak máte chut na drámu, zapnite si nejaku zaujimavu čast Rodinných prípadov. prajem pekny den
@annadan ďakujem, uz sme sa o tomto rozpravali vaic nez dost.. ale cenim si radu
Mne sa práve zdá, že mať hypo len na jedného je výhoda, keďže nie ste manželia a po (prípadnom) rozchode sú s tým len problémy, ako sa vysporiadať. Bývať musíte tak ci tak, náklady mate obaja, a ja by som skôr volila možnosť kúpiť dva byty, ak to finančná situácia dovolí, a druhý napr prenajímať, a pre prípad rozchodu, mať každý svoje.
@bory195 Priatel má garzonku, ktoru bude prenajimať (dokonca mojmu bratovi), takze ani nemusime kupovať dalsiu nehnutelnost.
To neber ako kritiku😉ale bola si slobodna a dala si sa namotať na odklad splátok za takú kravinu prepáč...ja byť na mieste priateľa som nahnevaná, lebo ináč by Vás posudzovali ako dvojicu.iba Ti dávame rady, že hypo a dieta je už iný balvan na krku.Iste ľudia žijú rôzne....ale veď život Ťa naučí len buď opatrna
Jasne, ale to zas je jeho majetok, ja sama za seba by som sa istila ďalším bytom, ktorý by bol len tvoj...
Nečítala som všetky príspevky ale nikdy nehovor nikdy... Tak nech si vezme hypo na svoje meno, a nech ta da ako spolumajiteľ ku bytu s tým ze môžte uzavrieť zmluvu že budeš splácať polovicu splátky, alebo ak nie ako spolumajiteľ nech ti dá určite percenta... Podľa toho koľko investujes... On bude platiť hypo ty zvysok čiže v podstatne platíš aj niečo čo nie je tvoje a niečo sa stane medzi vami a ty si na ulici s igelittkou
@sense Toto znie velmi rozmne
Priateľ mojej mami zdedil dom, kt si žiadal dosť oprav... Plus vyplatiť súrodencov, mama mu poskytla značný obnos peňazí cca 20perc hodnoty nehnuteľnosti, u notára spravilo zmluvu a ze mu tie peniaze poskytla a na liste vlastníctva fungovala ako vlastník tými 20perc., po 12 rokoch mali veľkú krízu vyzeralo to na rozchod a vtedy sa dohodli ze ju vyplatí tých 20perc ale z aktuálnej hodnoty domu kt samozrejme po rekonštrukcii nadobudla pomaly dvojnásobnú hodnotu ako bola investícií...
Takže tiež to môžte takto spraviť a potom ostatné náklady na polovicu nájom a strava
Autorka neber to v zlom, ostatne okolnosti sa tu rozoberaju prave preto, ze poukazuju na celkovu zodpovednost alebo financnu gramotnost. Obcas si isla do minusu nejake to euro, lebo ti to nevychadzalo, dala si si odlad splatok aj ked si tomu nerozumela a asi si to ani velmi nepotrebovala - ak dobre rozumiem, tak byvas v najme, cize ten uver mas na co? A potom napises aky mas prijem a ze z neho platis 40eur za mobil. Tak sa nehnevaj, ale o niecom to svedci - ako si vies vyratat vydavky, rozdelit si to zodpovedne.
Nikto ti to tu nepise preto, ze by ho tesilo, ze si moze do teba rypnut. Pytala si sa tu na rady a na pomoc, tak potom bud schopna prijat konstruktivnu kritiku a radsej sa zamysliet co ti tu pisu a prehodnotit niektore veci - aby si podobne problemy nemusela riesit aj v buducnosti. Lepsie je poucit sa, nechat si poradit od skusenejsich ako stale opakovat rovnake chyby.
@luccija môže mať podiel na nehnuteľnosti... Samozrejme ak mu dá peniaze.... Určite by som nešla do toho tak ako to navrhol že on bude platiť hypo a ona nájom a stravu, zvlášť ak chceli ísť do toho spolu... Aj keď teda ja by som do spolocnej hypotéky s priateľom nešla... Ani ako spolu dlžník ani ako rucitel
@nafka0483 ja som si ale nepytala rady ohladom mojich financií, to su zalezitosti medzi mnou a partnerom uz vobec do toho nikomu nič nieje. Pytala som sa na uplne ine veci a nie na to aby ste tu prežúvali moje financie a telefon
@sense a čo teda mame spraviť? ani to ani spoločna hypo, zachvilu budeme rodina a teraz mam len depky z tychto rečí na mna aka som nezdopovedna a neviem co vsetko.
Jejda, ale ste sa tu zasa do nej pustili, pani dokonale.
Autorka, my sme tiez s vtedy mojim priatelom si brali hypo, ktora bola len na mna, lebo on nic oficialne nezarobil😁 nezili sme spolu (zacali sme az mesiac po svadbe😁🙈), zacali sme stavat na jeho pozemku a tak, a kebyze toto tu napisem, tak ma dokonale zenusky tiez zvozia pod ciernu zem, aka som nezodpovedna a ako mozem skoncit s holou ritou a neviem co...
Ale realita je ina ako len pismenka, a ta realita bola taka, ze moj muz bol zodpovedny, rodinu mal normalnu a zodpovednu, milion priatelov tiez velmi zodpovednych, proste vsetci slusni, dobri ludia. Tak som sa ani nezamyslala nad rizikami, lebo co by to bol za zivot furt len nad vsetkym rozmyslat-nikam by som sa nepohla lebo by som sa vsetkeho bala ;)
A teraz uz zijeme spolu 2 roky a je to uzasne, dokonale a nicoho nelutujem.
Takze ty si musis zvazit aky je tvoj priatel a ci mu doverujes (co podla mna ano, kedze si to tak napisala). Isla by som do tej hypo (teda on) a casom to doriesite ;)
@sense ale ona tie peniaze reálne nemá, tak nemôže mať podiel tvoja mama ich mala, mala podiel😉spravodlivo by to bolo on hypo platiť sám, a poplatky a stravu na polovicu, tak či tak si zabuchla dvere neuvazenymi rozhodnutiami.Ano si nezodpovedná to Ti píšeme, aby si sa poučila a nie urážala.Vydaj sa pre teba najlepšie riesenie
Nie je potrebné sa takto rozohniť, všetko so všetkým súvisí. Verím, že okolností sú naozaj súkromné a nie všetko chceš ťahať na verejné fórum, ale niekedy tieto detaily sú potrebné na vykladanie nejakej predstavy. Keď budete mat peniaze ešte z prenájmu, tak je to úplne perfektne. Ešte by som navrhla ďalšiu možnosť. Priateľ nech vezme hypo na seba, ty na hypo prispievať nebudeš, len sa podieľať na nákladoch na bývanie a stravu. Keď po RD nastúpi do prace, môžeš zobrať 1izbak na hypo ktorý bude len tvoj, dáš ho do prenájmu. Bude to tvoja rezerva keby niečo
Tak nemaj depku z reci ale najprv si sadni s priateľom a potom s poradcom. Lebo on zarobí 1000 v čistom, ty onedlho budes mat 370 EUR rodicak. Ak budete platiť vsetko pol na pol a este on bude mat hypo na svoje meno a ty mu budes prispievať bez toho, aby ti nieco z toho bytu patrilo tak skončíš aj s dieťaťom na ulici. Vy si sami potrebujete dohodnúť ako budete fungovať. Ste 4 roky spolu, čakáte dieta. Uz musíte pozerať na seba, ze budete rodina. A aj na to, ze ty z rodicaku sa mozes aj potrhat, budes rada ak ti vyjde na potreby pre dieta.
Ale ved si dostala rady, teda ti vysvetlili mozne riesenia:
1. Hypoteku vezme priatel, na LV bude len on. On bude platit hypo, na polovicu budete platit ostatne vydavky
2. Hypoteku vezme priatel, na LV bude len on. Hypo budete platit na polovicu aj ostatne vydavky. Bez akejkolvek zaruky pre teba - budes splacat "cudzi" byt.
3. Hypoteku vezme priatel, na LV budete obaja (ak banka bude suhlasit). Hypo budete platit na polovicu.
Ake ine riesenie si predstavujes alebo ci ine ti mozeme poradit? Nevieme vymysliet sposob akym ti daju hypoteku ked mas zaznam v registri. Potom su este dalsie moznosti ale predpokladam, ze nevyhovujuce:
4. Kazdy ostanete byvat tam kde ste, ale z materskej a RP asi budes mat problem platit najom.
5. Pojdete spolu do podnajmu, cize nebudete byt vlastnit.
6. Nastahujete sa aj s babom do priatelovej garsonky.
@hederamonstera ale ty si mala asi poriesene, že dom a hypo je tvoje a pozemok je jeho.Tak isto to máme my na tom nevidím nič zle a tiež nie sme manželia.Ale veď autorka nemá neriešiteľný problém len byt nebude jej logické, keďže on vybaví a bude platiť hypo.Nech si ona odkladá zadné vrátka a platí niečo iné stravu, poplatky to by platila aj v podnájme. .
@luccija ale na ten byt ju moze dat do lv nie?
@hederamonstera ja by som to nespravila splácam to ja.Ja som za to kto čo platí, alebo kúpil iba jeho meno.Nevyznam sa v tom aj banka musí súhlasiť či?ja, že napíšeš, že si s mužom už 20 rokov a nie 2😊ja mám toľko zlých prípadov z okolia, že čo je moje je moje
@anonym Bývaj s ním, ale nerob predčasné závery. Príde dieťa a problémy, až teraz uvidíš, aký je chlap naozaj. A možno budeš ešte rada, že s ním nemáš spoločný úver. A aj on zistí, aká si ty, či to bol len jednorazový kiks mladej ľahkovážnej baby, alebo si nezodpovedný človek.
Osobne by som ho teraz do ničoho netlačila, ani nevydierala dieťaťom. Tým akurát narušíš dôveru a celý vzťah.
On nech si platí hypo a veci do bytu, ty sa staraj o dieťa a domácnosť, niečo prispej na jedlo a ak ti niečo zostane, to si odlož - a nehovor mu o tom. Ako píšeš, nemusíš byť doma tri roky.
Ak Vám to bude klapať, financie a spoločný byt doriešite aj o tých 5 rokov a po svadbe. Ak nie, odídeš s rezervou pre nový začiatok a usetríš si kopu nervov.
@hederamonstera Robiť závery po 2 rokoch spoločného života, to je naivný optimizmus.
@heleninamama Pozname 6r. Viem, ze je to kratko ale poznam si muza ;) vy snad svojim nedoverujete, nepoznate? Neviem si predstavit, ze by ma zradil, tak ako ja by som nezradila jeho.

@erikab82 priatel zarába 1000 eur v čistom