Hypotéka na partnerovo meno
Ahojte. Ideme si s priatelom kupovať byt na hypotéku. Boli sme u finančnej poradkyni a bohuzial sa zistilo, ze mne hypoteku, ako spoludlžníkovi, nikde nedaju, kedze som mala odklad splátok. Mám jeden maly spotrebný úvera este pred vypuknutím korony som bola v banke vybaviť jeden prevod a milá pani bankárka mi ponukla, ci nechcem odklad splátok, ze na to mám nárok, že to sa nič nestane, len pol roka nebudem platiť, ale doba splacania bude potom o pol roka dlhsia., Ja blba som vtedy kývla na to, bola som medzi dvoma zamestnaniami, tak som si povedala, že ok, aspon si trocha ušetrím. Po pol roku som začala znova splacať, ale nie po 50 eurach ako som zvykla ale po 98 eurach, na co ma neupozornila, ani viem, ze je to moja chyba ale proste sa to stalo. Zaroven mi to spravilo šarapatu pri vybavovaní hypotéky a raz alebo 2x sa mi stalo ze som šla do nepovoleneho prečerpania asi - 1 euro. Teraz uz figurujem v uverovom registry a zaroven som mala odklad pol roka a kvoli -1euru a 1500 eurovému spotrebaku nedostanem hypoteku. Tym pádom, hypotéku si musí vziat priatel sám, na svoje meno. Planovali sme do toho ist spolu, a teraz neviem ci je to dobry napad alebo nie, ja by som mu platila polku hypoteky ale potom mam pocit, ze to platim do vzduchu, ze o tom nemam ziadny doklad, okrem vypisu z banky a keby sa nedajboze hocico stane, moze ma vykopnut (co by sa nestalo nikdy, ale proste ja beriem vsetky scenare) z bytu, s tym , ze ma nevyplati. On este navrhol to, ze zatial by hypoteku platil sam, a ja najom a stravu a ked prejde premlčacia doba kvoli tomu mojmu kixu tak by sme si to dali prefinancovať s tym, ze to bude aj na moje meno, popripade sa vezmeme. Ako by ste to riesili vy prosim? vopred dakujem ...
Sprav to ako navrhol priateľ zatiaľ platí on, keď Ti ubehne čas dokedy si nemôžeš žiadať o hypo a potom refinanc spolu čas ukáže...
@hederamonstera Poznám ho oveľa dlhšie a aj jeho prekvapivo zlé stránky, ktoré som po 2, 6,10 rokoch nevnímala. 😂 Ľudia sa totiž menia, menia sa okolnosti, skúsenosti, menia ich iní ľudia...
Žiadna nejde do vzťahu s tým, že muž ju zradí. Akurát sa mi rozvádza kamarátka, ktorej som bola kedysi svedkom na svadbe. A ver, že ešte nedávno by za svojho muža dala ruku do ohňa.
Peniaze sú citlivá záležitosť. Kočka urobila zdanlivo banálnu chybu a vidíš, s akými veľkými dôsledkami, tak jej radíme, ako neurobiť ďalšiu.
@heleninamama vsak jasne. Ja viem, ze sa ludia menia. Ale nejaky zaklad ostava. Poznam jeho zivotne hodnoty, aky je vo velmi tazkych situaciach, ktore sme prezili, jeho rodinu, priatelov. Takze sa nebojim nicoho. A ked pride ku nejakej kolizii o neviem kolko rokov, tak sa to doriesi vtedy. Ja ani neviem kolko cca mesacne zaraba, takze aj to by som sa mala strachovat nie? Ale nestrachujem, lebo zaraba, plati a pri rozvode jeho peniaze nechcem (nepovazujem ich totiz za moje).
Rozculujes sa ale ... Kolko mas rokov? Doteraz ta netrapilo, ze mas nizky plat, byvas v podnajme a nesplacas miesto podnajmu uz davno nieco vlastne a male?
Az ked si tehotna a dalsich x rokov budes mat polovicu z uz beztak velmi nizkeho prijmu, nizky rodicak, pribudnu vam nemale vydavky na dieta, zacinas riesit hypoteku.
@hederamonstera Ty s niekym zijes 2 roky v spolocnej domacnosti (randenie 6 rokov) a nevies kolko tvoj partner zaraba? No ja si myslim, ze by si sa nemala strachovat, ale mala by si o tom minimalne vediet.
@number19 kedze je zivnostnik a zaraba podla mnozstva prace (vidim, ze denne robi od rana do vecera), tak neviem presne kolko denne/mesacne zarobi. Nerobi mi to vobec ziadne vrasky
@liljana mám 31, neviem odkial ste nabrali, že žije v podnájme, platím NÁJOM. je to byt mojej matky.
@hederamonstera Ja zijem s mojim manzelom viac ako 15 rokov a od zaciatku viem kolko zaraba. Sme manzelia cca 10 rokov. Prvych 5 rokov mi to tiez nerobilo vrasky lebo som vedela aky ma prijem. Teraz ked sme manzelia mi to tiez nerobi vrasky lebo sme uz manzelia.
Udivuje ma ze tebe nerobi vrasky to, ze nevies kolko zaraba tvoj partner s ktorym zijes 2 roky v spol. domacnosti.
"250 eur nájom so všetkými výdavkami" je vyska komercneho prenajmu v mensom meste
@number19 preco by malo, ked sa vsetko plati, spori sa a vsetko funguje? Naco by mi daval denne alebo mesacne vediet, ze kolko zarobil?
Lebo slovo NAJOM znamena odplatu za to, ze niekde mozes byvat. Ak mas na mysli zalohove platby za vodu, teplo, elektirnu, plyn + povinne platby ako fond oprav, poplatok spravcovi, vytah, spolocne priestory a pod., tak to sa NEVOLA najom.
Takze odtial sme to nabrali.
Priznávam, že som necitala diskusiu, ale zozdielam svoju skúsenosť - sme na tom s priateľom úplne rovnako, priateľovi hypo nedali a ak by bol ako spoludlžník, nedali by nám ju vôbec. Urobili sme to tak, že hypotéka je len na mna a on mi na ňu prispieva s tým, že byt sme kupovali spolu, teda na liste vlastníctva sme obaja. Na hypotéke a investíciách do bytu (klimatizácia napríklad, teda veci čo v byte ostanú) sa podieľame v súlade s podielom na LV. Čo mi ešte ostáva dotiahnuť, je u notára spísať uznanie dlhu - a teda tam uzná svoj podiel dlhu na zostávajúcej hypo (zasa podľa podielu na LV). Bolo pre mňa prekvapením, že na LV môže byť aj viac ľudí a hypotéku vezme len jeden (aj na viac ako je hodnota spoluvlastníckeho podielu), ale banka to akceptovala bez problémov. A viem, že kým nemáme spísané to uznanie dlhu, súčasná situácia pre mňa znamená finančné riziko, ale s tým vedomím som do toho šla... Ak by ale priateľ nebol na LV, tak by som od neho príspevok na hypo nechcela, ten byt by bol len moj, tak by som si ho platila celý a priateľ by prispieval len na energie (tak sme fungovali aj predtým ako sme kúpili spoločný byt).
@liljana 250 a v akom okrese? rimavská sobota? 🙄 len "udržiavacie poplatky" správcovi sú bežne okolo 50-100 takže 250 je normálna suma
@nafka0483 bežne tieto zálohové platby voláme u nás "nájom" - väčší caps lock nemáš? 🙊
autorka - prečo ti tu ostatné píšu o 40e mobile? lebo si ozaj finančne negramotná a chápem, že pri plate 600 je priateľov 1000 ako rozprávka ale obaja zarábate na dnešné časy h*v*o... 600 som začínala po strednej, mobil som mala na kredit (žiadny paušál, ten láka míňať) a internet len v robote - ty si skvelý adept do "už vám tento mesiac prišiel rodičák"? 🙈
hlavna a dost podstatna vec je ze tento zaznam v uverovom registri bude 5 rokov po ukoncení uverovej zmluvy....to znamena ze napriklad ho splatis k 1.1.2022 ale zaznam ta bude v registri az do 1.1.2027...az potom ta bude banka brat ako "cistu" bez nejakych financnych kixov, dovtedy ti ziadna banka nic neponukne, max tak nevyhodnejsia nebankovka
@hederamonstera Tak ked z toho nemas vrasky, tak fajn. Moj nazor som dala na javo. 🙂 Autorke ale nedoporucujem postupovat tak ako ty.
@zuzanka.zuzu U vas to mozete tak volat, ja som len vyvsvetlila preco tu ludia reagovali ze je v najme - lebo to sama napisala.
Nemozem mat lizing na auto a volat to hypoteka a kazdemu rozpravat ze mam hypoteku. Lebo hypoteka znamena nieco ine, cize ludia pochopia ten pravy vyznam, bez ohladu na to ako si to nazyvam ja. Zbytocne nedorozumenia.
Vacsi caps lock nie je, je len jeden a zvyraznila som dve slova, nepisala som cely prispevkom capsom, takze nerozumiem tej poznamke.
Ahoj ako prvé by som si dala urobiť výpis z uverového registra. Podľa toho zistila kedy naposledy si mala nepovolené prečerpanie a tak riešila hypo alebo dofinanc. Od kedy do kedy si mala odklad splátok? Viem že napr. PSS po odklade splátok ak platíš 3 mesiace úver tak môžeš brat následný úver už. Otázne je čo urobí to nepovolené prečerpanie. Preto radím výpis z registra uveroveho a následne skúsiť že priateľ vezme hypo a ty dofinanc.
@zuzanka.zuzu fuha. No a keby si ty este vedela! predstav si, kupila som minuly mesiac šaty za 20 eur a drahšiu kozmetiku :o :o ale vies, my sme fakt ako milionary.. ja 600 e.... chlap 1000 e.. pffff fakt sa tak citim ako Kardhashianka. Možno som finančne "negramotná" ale aspon nie som taka krava, ze sa budem navažat do niekoho, o kom nemas ani páru a netusis v akom je psychickom rozpolozeni. Takze asi takyto rozdiel vidím v mojom paušale za 40 eur a tvojom skromnou ňuňu kredite. Ja skvelý adept na "kedy príde rodičák" nebudem, lebo mám RODINU a priatela a na ceste dieťa. A nie nie som chudera, za to ze sa mi podarilo ist 1 euro do nepovoleneho prečerpania. Ako fakt, iné "matky roka" si zrobia decko s najvacsim alkacom, nemaju odpracované nic, alebo max len pár mesiacov, exekucie na krku, bez rodicov, v najlepsom prípade aj bez toho alko chlapa, ale proste ja som taka negramotna a sprosta a nezodpovedna, ze za to, že mi nevyšla hypoteka sa mozem rovno zahrabať pod zem a tam skapať. ako fakt? uz porozmslajte nad sebou. pekny den
Nečítala som odpovede, reagujem pretože ja nie som platiteľom hypo (hypo je na priateľa) ALE som polovičným vlastníkom nehnuteľnosti, čiže na hypo vystupujem v úlohe záložného ručiteľa.
Nerozculuj sa zbytocne. Tu na koniku si radi ludia kopu do druhych 🙂 ak priatelovi doverujes, kludne mu do materskej davaj polku hypo (potom to asi aj tak z rodicaku nedas) a ked budes moct, prefinancujte o par rokov hypo tak, ze uz bude na obidvoch. Myslim, ze aj priatelovi sa to zjednoduchsi, ked mu prispejes. A ked este mozes byt aj na LV toho bytu, tak nie je o com 🙂
Nerozculuj sa. Ano, tu ti naložia. A vies preco? Lebo je tu denne xy diskusii ako ušetriť, nedaju mi hypo, priateľ chce vsetko napoly a podobne. A tu su fakt baby s reálnymi skúsenosťami, ktore aj ked naložia ale vo väčšine prípadov je to opodstatnené. Ty si svoj zivot zobrala od konca, najprv dieta a potom pomahajte lebo mi nedaju hypo,ale povedzte len to, co by som chcela pocut. A mas nervy lebo nevies co ďalej. To, ze ti vytkli, ze mas neporiadok vo financiách to nie preto aby sa tu niekto na tebe odbavoval. Ale preto, ze tvojim zápisom si si znemožnila na x rokov poriešiť bývanie. A to teda problem je. Rozculujes sa ked ti niekto povie narovinu, ze si urobila blbosť. Okrem toho, ze sa tu urážaš si este nepovedala, ktorú z týchto alternatív, ktore ti tu boli ponúknuté by si navrhla priateľovi.
@hederamonstera nechcela som sa rozčulovať, len ma už prestava baviť, ze tuto na MK je kazda dokonala, ma našetrene tisiky, platy 1500 eur a chlapa co zaraba 3000 v čistom. realita je iná. Myslím si, že to nemame také zle finančne, okrem toho budeme obaja dediť, priatel ma garzonku ktoru dava do podnajmu a jedine co som chcela su rady ako to doriešiť s hypo a samozrejme, dostala som vela dobrych rád a príkladov za čo dakujem. Nejak to uz doriešime hádam, priatel je rozumny dospely chlap so stabilnou prácou a ja som sa v živote nikdy nestratila a ani nestratím, som si ista. Je to naprd, ze rodičovsky prispevok je taky nizky, ale neplanujem 2 a pol roka kysnuť na riti a čítať prispevky mudrlantiek na MK... len mam samozrejme strach, myslim si ze je to normalna ludska vlastnost.
Rodicovsky prispevok 370 zas nie je taky nizky, k tomu pridavok na dieta, mas skoro 400, kedysi bol ovela nizsi, teraz to praveze budes mat celkom fajn.
@nafka0483 Presne tak. A ešte to napíše niekto, kto má 600 eurový plat. 400 eur budeš brať za nič - len za to, že máš dieťa, ktoré si chcela a budeš sa oň doma môcť starať.
Zisti si, ako to funguje v iných štátoch a potom sa rozčuľuj.
@heleninamama Ked zisti, ze ak sa bude hrabat z domu od dietata do prace a dostane za 20-22 odrobenych dni iba o 200 eur mesacne viac, tak ju tam tak rychlo neuvidia.
@s_a Ano moze to tak byt.
Nechajte si kupnu zmluvu napisat na oboch 50/50 budete spoluvlastníci nehnutelnosti. Hypotéka moze byt oba na partnera.
@mistymay33 partner by musel byt uprimne iny prí pi č aby na toto pristupil, ze hypo bude platit on a slecna bude mat polku bytu....
@apostolko okrem toho, že mimochodom slečna čaká jeho dieťa ale to je v pohode to sa nerata a nikto ho do tohto nenuti, hladam možnosť aby sa ani jeden z nas necitil ukrivdený, tak poprosim nečastovať slovami ako prípič
ako by si ty reagovala na jeho mieste mi povedz? kupila by si byt na hypoteku ktoru platis len a len ty ALE na liste vlastnictva je clovek, ktory neda ani cent do hodnoty bytu...pokila mas zdravy rozum tak istotne das za pravdu ze by sa ani nikomu nelubilo....jedine co sa mozem podelit su naklady na domacnost/stravu/energie

Véd rad si dostala... Nech je teda vylucnym majiteľom ale hypo si platí on, ostatne dajte na polovicu ale keďže tam bude dieťa a ty ako matka tahas za kratší koniec keď budeš doma bud aj všetky náklady a samozrejme starostlivosť o domácnosť a dieťa na polovicu alebo požiadaj o výživné... To môžeš urobiť aj keď spolu žijete...
A môžete to urobiť aj tak ze ôk polovicu hypo polovicu nájmu a napíšte byt na dieťa...
Ako som písala ak má byť výlučne majiteľom on tak aj hypo nech platí on a ty si odkladá bokom a zvyšok na polovicu nielen nájom a stravu ale aj výdavky na dieťa a starostlivosť o dieťa tiež...